• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.9°C / 17.4°C
  5 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  16°C 12.5°C / 17.2°C
  2 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.0°C / 16.6°C
  3 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 10.3°C
  1 BF
  71%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.0°C / 13.9°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  16°C 12.0°C / 15.9°C
  0 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.4°C / 12.3°C
  2 BF
  61%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  2 BF
  54%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.5°C / 18.2°C
  5 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.1°C / 15.9°C
  4 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 17.4°C
  7 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.1°C / 15.1°C
  4 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  2 BF
  50%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.9°C / 11.2°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  15°C 10.5°C / 15.5°C
  1 BF
  52%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 19.3°C
  2 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.2°C / 16.6°C
  3 BF
  51%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  2 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 11.7°C / 16.7°C
  2 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  0 BF
  58%
John Thys, Pool Photo via AP
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ευρώπη οικολογική, διεθνής και πυρηνική

 • A-
 • A+
Κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, σφραγισμένα σύνορα απέναντι στο μεταναστευτικό, προσήλωση στην πράσινη μετάβαση, αλλά με αξιοποίηση και της πυρηνικής ενέργειας, στις προτεραιότητες της γαλλικής προεδρίας στην Ε.Ε. ● Με το βλέμμα στις γαλλικές εκλογές του Απριλίου και τους δύο ακροδεξιούς αντιπάλους διαμόρφωσε ο Μακρόν την ευρωπαϊκή ατζέντα του εξαμήνου.

Ευρωπαϊκή άμυνα, προστασία συνόρων και «πράσινη» μετάβαση με... ολίγη από πυρηνική ενέργεια! Αυτή θα μπορούσε να είναι η σύνοψη των προτεραιοτήτων της Γαλλίας που από 1η Ιανουαρίου 2022 ανέλαβε την εκ περιτροπής Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε.

Και παρόλο που το Παρίσι υπόσχεται να προχωρήσει με τολμηρά βήματα τα ανοιχτά θέματα της Ε.Ε., οι εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στη χώρα τον Απρίλιο αναμένεται να επηρεάσουν καθοριστικά την ατζέντα, ακόμα και να ανακόψουν τις αλλαγές που θέλει να φέρει η κυβέρνηση Μακρόν. Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει, φυσικά, και το πλαίσιο που θα θέσει η έκβαση της πανδημίας, η αντιμετώπιση της οποίας είναι ύψιστη προτεραιότητα για όλη την Ευρώπη.

Ηδη, η επιλογή των προτεραιοτήτων της προεδρίας, έτσι όπως τις παρουσίασε ο Εμανουέλ Μακρόν στις αρχές Δεκεμβρίου, «απαντά» σε ζητήματα εσωτερικής κατανάλωσης της Γαλλίας. Με δύο ακροδεξιούς υποψηφίους απέναντί του και τέσσερα χρόνια κυβερνητικής φθοράς, ο Μακρόν αποφάσισε να προτάξει το ζήτημα της μεταρρύθμισης του Χώρου Σένγκεν με την εγκαθίδρυση νέων μηχανισμών για την προστασία των συνόρων της Ε.Ε.

Ακόμα και η ορολογία που χρησιμοποίησε ήταν χαρακτηριστική: δήλωσε ότι επιθυμεί καλύτερο έλεγχο των ευρωπαϊκών συνόρων, ο οποίος αποτελεί «απαραίτητη προϋπόθεση» για να αντιμετωπιστεί η «πρόκληση της μετανάστευσης» και οι «υβριδικοί» πόλεμοι, για να αποφευχθούν τα «ανθρώπινα δράματα».

Μαζί με τη «σφραγισμένη Ευρώπη», ο Μακρόν βλέπει και μια αυτόνομη αμυντικά Ε.Ε. Τον βοηθά το φιάσκο των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, που ουσιαστικά τον επιβεβαιώνει για τις σκληρές δηλώσεις που είχε κάνει τον Νοέμβριο του 2019, πολύ πριν δηλαδή διαπιστωθεί το κενό. Η «επιδίωξη θεματολογίου για την ευρωπαϊκή κυριαρχία», ως απάντηση στην εξάρτηση της Ε.Ε. από την Αμερική, είναι μεν μια ευρωπαϊκή ανάγκη, αλλά και ένα επιχείρημα του φιλοευρωπαϊστή Μακρόν απέναντι στις αντίθετες απόψεις των συνυποψηφίων του στις γαλλικές εκλογές.

Ανθρώπινο μοντέλο

«Συνοψίζοντας σε μία πρόταση τον στόχο αυτής της Προεδρίας, από την 1η Ιανουαρίου έως τις 30 Ιουνίου 2022, θα έλεγα ότι πρέπει να μεταβούμε από μια Ευρώπη συνεργασίας εντός των συνόρων μας, σε μια Ευρώπη ισχυρή διεθνώς, πλήρως κυρίαρχη, ελεύθερη να κάνει τις επιλογές της και να ορίζει το πεπρωμένο της», τα συνδύασε στην ομιλία του ο Γάλλος πρόεδρος.

Η Γαλλία διαδέχεται τη «δύσκολη», λόγω των προβλημάτων στο κράτος δικαίου, Σλοβενία. Και γι’ αυτό θέλησε να θέσει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ένα νέο, «πιο ανθρώπινο αναπτυξιακό μοντέλο της Ευρώπης». Η Ε.Ε. πρέπει να μετατραπεί σε χώρο «παραγωγής, καινοτομίας, δημιουργίας θέσεων εργασίας» έχοντας «μία εμμονή: τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την καταπολέμηση της ανεργίας», είπε ο ίδιος ο Μακρόν.

Μάλιστα θα πραγματοποιηθεί μια έκτακτη Σύνοδος Κορυφής τον Μάρτιο. Καθόλου τυχαίο φυσικά που ένα μήνα πριν από τις γαλλικές προεδρικές εκλογές, η κορυφή της πολιτικής ηγεσίας της Ε.Ε. θα «παρελάσει» στο Παρίσι. Θα είναι μία επίδειξη ισχύος για τον Μακρόν, μι απόδειξη ότι η Γαλλία βρίσκεται ξανά στο κέντρο των παγκόσμιων εξελίξεων.

Πάντως, το νέο ευρωπαϊκό μοντέλο ανάπτυξης που προωθεί ο Μακρόν ενσωματώνει πλήρως τις περιβαλλοντικές φιλοδοξίες της Ε.Ε., δηλαδή τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030 και την επίτευξη ουδετερότητας ως προς τον άνθρακα έως το 2050. Δήλωσε δε ότι η προεδρία «δεν θα χάσει ούτε λεπτό» στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Μόνο που η πίεση που ασκεί υπέρ της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας είναι τεράστια. Η Γαλλία χρειάζεται να ανανεώσει τα πυρηνικά της εργοστάσια και τα ευρωπαϊκά χρήματα είναι απαραίτητα γι’ αυτόν τον σκοπό...

Κατά της λιτότητας

Ενα ακόμα θέμα που θα απασχολήσει μοιραία την Ευρώπη, το εξάμηνο που έρχεται, είναι η μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων της Ε.Ε. Ο Γάλλος πρόεδρος θα προτιμούσε να το αποφύγει, αλλά η Ευρ. Επιτροπή έχει ξεκινήσει ήδη διαβούλευση για αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και ένας ακόμα «πόλεμος» βορείων-νοτίων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Σε αυτόν Γαλλία και Ιταλία έχουν ήδη πάρει θέση.

Σε κοινό τους άρθρο στους Financial Times, ο Γάλλος Πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι τάχθηκαν κατά της λιτότητας που επιθυμεί η Γερμανία και πολλοί ακόμα «τσιγκούνηδες του Βορρά», τονίζοντας ότι η μείωση χρέους δεν μπορεί να γίνει με περισσότερους φόρους και μη βιώσιμες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες. Στις προτεραιότητες αναφέρεται η ανάγκη ενίσχυσης της σχέσης της Ε.Ε. με τα Βαλκάνια και την Αφρική. Η «μαύρη ήπειρος», στην οποία η Γαλλία είχε πολλές αποικίες, έχει τεράστιο πολιτικό και οικονομικό ενδιαφέρον για το Παρίσι.

Τα Βαλκάνια, πάντως, δεν έχουν καμία τύχη, εν όψει των γαλλικών εκλογών, λένε διπλωματικές πηγές. Η λέξη διεύρυνση θα αργήσει να φτάσει ώς τα επίσημα χείλη των Ευρωπαίων...

Το σύνθημα της Γαλλικής Προεδρίας είναι «Ανάκαμψη, Ισχύς, Αίσθημα του ανήκειν». Κι όταν ρωτήσαμε Γάλλους διπλωμάτες να μας εξηγήσουν το σύνθημα αυτό, μας είπαν «Ανάκαμψη ώστε να μπορέσει η Ευρώπη να στηρίξει την οικολογική και την ψηφιακή μετάβαση. Ισχύς για την προάσπιση και προώθηση των αξιών και των συμφερόντων μας και Αίσθημα του ανήκειν για την οικοδόμηση και ανάπτυξη ενός κοινού ευρωπαϊκού οράματος μέσω του πολιτισμού, των αξιών μας και της κοινής μας Ιστορίας». Μένει να δούμε τι τελικά θα μείνει ως «κληρονομιά» στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Τι θα αποφασίσουν απόψε οι ηγέτες - Διακήρυξη Βερσαλλιών
Ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων, μείωση των ενεργειακών εξαρτήσεων και οικοδόμηση μιας πιο ισχυρής οικονομικής βάσης», το τρίπτυχο της διακήρυξης των 27 στις Βερσαλλίες.
Τι θα αποφασίσουν απόψε οι ηγέτες - Διακήρυξη Βερσαλλιών
ΕΥΡΩΠΗ
(Αντι)μεταναστευτική σύναξη των «27» στη Λιλ
Οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της Ε.Ε. συζητούν στη Γαλλία τις -ιδιαίτερα σκληρές, με το βλέμμα στις εκλογές- προτάσεις του Μακρόν για το μεταναστευτικό και η κουβέντα είναι βούτυρο στο ψωμί της...
(Αντι)μεταναστευτική σύναξη των «27» στη Λιλ
ΕΥΡΩΠΗ
«Μανιφέστο» Μακρόν για το Σύμφωνο Σταθερότητας
«Η πανδημία μάς δίδαξε ότι χρειαζόμαστε δημόσιες επενδύσεις και γι’ αυτές απαιτείται νέα δημοσιονομική πολιτική», είπε ο Γάλλος πρόεδρος στο Ευρωκοινοβούλιο, παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της εξάμηνης...
«Μανιφέστο» Μακρόν για το Σύμφωνο Σταθερότητας
ΕΥΡΩΠΗ
«Α λα καρτ» Σύμφωνο Σταθερότητας στην Ε.Ε.
Κάθε χώρα το «δικό της» Σύμφωνο Σταθερότητας. Αυτήν την ιδέα αναμένεται να προωθήσει η Γαλλία που από την 1η Ιανουαρίου έχει λάβει τα ηνία του Συμβουλίου της Ε.Ε.
«Α λα καρτ» Σύμφωνο Σταθερότητας στην Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Μακρόν υποδέχεται τη Μέρκελ
Ο Εμανουέλ Μακρόν θα φιλοξενήσει απόψε Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου την Άνγκελα Μέρκελ σε δείπνο εργασίας. Δεν πρόκειται για αποχαιρετιστήρια επίσκεψη, όπως διευκρινίστηκε, αλλά ο κατάλογος των θεμάτων είναι πολύ...
Ο Μακρόν υποδέχεται τη Μέρκελ
ΕΥΡΩΠΗ
Μ. Μπαρνιέ: Όταν ο πρώην επίτροπος έγινε υποψήφιος για πρόεδρος
Ο Μπαρνιέ, υποψήφιος για τη γαλλική προεδρία, δήλωσε ότι αν εκλεγεί, θα προτείνει δημοψήφισμα για μια «συνταγματική ασπίδα» που θα παραβλέπει το ευρωπαϊκό δίκαιο και τις αποφάσεις, προκειμένου να ανακτήσουμε...
Μ. Μπαρνιέ: Όταν ο πρώην επίτροπος έγινε υποψήφιος για πρόεδρος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας