Ο αγωγός Γιαμάλ-Ευρώπη που διοχετεύει ρωσικό φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή ήπειρο εξακολουθεί για 13η συνεχόμενη μέρα να έχει αντίστροφη ροή προς την Ανατολή.
Ο αγωγός αποτελεί βασική πηγή ενεργειακής τροφοδοσίας των χωρών της Ευρώπης με προεξέχουσα τη Γερμανία, περνώντας μέσα από την Πολωνία με αφετηρία τη Ρωσία και φαίνεται να αποτελεί αντικείμενο διπλωματικής κόντρας μεταξύ Ρωσίας-Δύσης, η οποία έχει γενικευτεί αυτή την περίοδο σε μία σειρά από μέτωπα. Σύμφωνα με την αρμόδια γερμανική εταιρεία, Gascafe, για το δίκτυο ενεργειακής τροφοδοσίας, η αντίστροφη ροή από τη Γερμανία προς την Πολωνία ανέρχεται σε ποσότητες 5,4 εκατομμυρίων κιλοβάτ ανά ώρα σταθερά το τελευταίο 24ωρο.
Μέχρι πρόσφατα δε φαίνεται να έχει υπάρξει ζήτηση για το ρωσικό φυσικό αέριο προς τη Δύση, σύμφωνα με τις μονάδες που είναι αρμόδιες για τις μετρήσεις στα γερμανοπολωνικά σύνορα. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι η ρωσική Gazprom – μία από τους μεγαλύτερους παρόχους φυσικού αερίου παγκοσμίως- δεν έχει εξαντλήσει τις παραγγελίες της για την εξαγωγή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού για το επόμενο έτος, κάτι που συμβαίνει κάθε χρόνο.
Η εταιρεία έχει μέχρι στιγμής εξασφαλίσει την εξαγωγή 8,3 εκατομμυρίων κιλοβάτ ενέργειας ανά ώρα για τον Ιανουάριο, σε δημοπράτηση του περασμένου μήνα.
Την περασμένη βδομάδα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε τη Γερμανία για σκόπιμη διακοπή της ζήτησης και αντιστροφής της ροής προς την Πολωνία και την Ουκρανία με στόχο να μεταπωλήσει το ρωσικό φυσικό αέριο για να κερδοσκοπήσει και να πλήξει τη ρωσική αγορά ενέργειας, αντί να ανακουφίσει την ευρωπαϊκή αγορά που πιέζεται από την ενεργειακή ακρίβεια. Ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε τους Γερμανούς εισαγωγείς φυσικού αερίου για την υπερκοστολόγηση της ενέργειας που πλήττει αυτή τη στιγμή την Ευρώπη.
Απεναντίας, η Γερμανία κατηγορεί τη Ρωσία για «ενεργειακό εκβιασμό» εις βάρος της Δύσης εξαιτίας της στάσης στο ουκρανικό ζήτημα.
Επιπλέον, οι ποσότητες ροής ρωσικού φυσικού αερίου από την Ουκρανία στη Σλοβακία, μέσω του σημείου Βέλκε Καπουσάνι στα σύνορα των δύο χωρών, κατέγραψαν σήμερα (2/11) τη μεγαλύτερη πτώση από τον περασμένο Φεβρουάριο. Το εν λόγω σημείο αποτελεί άλλον έναν βασικό ενεργειακό κόμβο προς την Ευρώπη.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας