• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.8°C / 34.0°C
  3 BF
  23%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.9°C / 33.8°C
  3 BF
  39%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.9°C / 37.6°C
  1 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  28°C 27.6°C / 27.6°C
  2 BF
  49%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 33.5°C
  4 BF
  33%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  35°C 31.2°C / 37.3°C
  3 BF
  38%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.4°C / 33.7°C
  2 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  35°C 35.2°C / 35.2°C
  2 BF
  21%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.4°C / 29.9°C
  5 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.0°C / 29.9°C
  4 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.2°C / 27.8°C
  3 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.6°C / 30.7°C
  2 BF
  37%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.9°C / 34.9°C
  4 BF
  31%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 33.4°C / 33.9°C
  4 BF
  24%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.5°C / 33.8°C
  3 BF
  25%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 28.2°C
  5 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.6°C / 33.8°C
  3 BF
  16%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.3°C / 31.0°C
  3 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.5°C / 35.5°C
  3 BF
  38%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  34°C 33.5°C / 33.5°C
  1 BF
  39%
Dreamastime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Δανία «παρκάρει» ξένους κατάδικους στο Κόσοβο

 • A-
 • A+
Το δανέζικο ξενοφοβικό «δαιμόνιο» ξαναχτύπησε, με τη σύναψη συμφωνίας ενοικίασης 300 κελιών σε επαρχιακή φυλακή του Κοσόβου, όπου θα «εξορίζονται» κυρίως κατάδικοι μετανάστες.

Η ιδέα δεν είναι ακριβώς καινούργια. Είχε εφαρμοστεί στο πρόσφατο παρελθόν από τη Νορβηγία και το Βέλγιο, όταν κατά την περασμένη δεκαετία νοίκιασαν κελιά στην Ολλανδία για τη μεταφορά κατάδικων κρατουμένων τους, με στόχο την αποσυμφόρηση των κατάμεστων φυλακών τους.

Τώρα, ωστόσο, η Δανία πάει την πρακτική ένα βήμα παραπέρα, συνάπτοντας σχετική συμφωνία όχι με μία χώρα-μέλος της Ε.Ε., αλλά με μια αμφισβητούμενη περιοχή και εν μέρει αναγνωρισμένη οντότητα στην περιοχή των Βαλκανίων. Σε κάθε περίπτωση, οι υπογραφές έπεσαν τη Δευτέρα μεταξύ της Δανίας και του Κοσόβου, με το δεύτερο να νοικιάζει 300 κελιά στις αρχές της σκανδιναβικής χώρας, έναντι ετήσιου «ενοικίου» ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ.

Πρόκειται για τις φυλακές στο Γκλίλαν, 50 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας Πρίστινα, τις οποίες επιθεώρησαν τις προηγούμενες ημέρες και ενέκριναν ως «κατάλληλες» Δανοί αξιωματούχοι.

Εκεί θα μεταφερθούν, βάσει της συμφωνίας, αλλοδαποί κρατούμενοι -κυρίως μετανάστες από χώρες εκτός Ε.Ε.- οι οποίοι αναμένεται να απελαθούν από την Κοπεγχάγη μετά την έκτιση της ποινής τους.

Στα εξωχώρια κελιά -διευκρινίστηκε- θα ισχύσουν οι δανικοί νόμοι. Διευθυντής των φυλακών θα διοριστεί ένας Δανός, συνεπικουρούμενος από τοπικό προσωπικό. Μεταξύ των προς μεταφορά κρατουμένων συμφωνήθηκε να μη συμπεριλαμβάνονται κατάδικοι για τρομοκρατία και κρατούμενοι υψηλού κινδύνου.

Πέντε συν πέντε χρόνια

Αρχικής διάρκειας πέντε ετών, η διμερής συμφωνία αναμένεται να παραταθεί για άλλα πέντε χρόνια. Εντάσσεται, δε, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής της Δανίας για την αποσυμφόρηση του σωφρονιστικού συστήματός της, που τα τελευταία χρόνια έχει κορεστεί, καθώς -ανεξαρτήτως πια διακυβέρνησης- η Κοπεγχάγη έχει κάνει ένθεν κακείθεν συντηρητική στροφή στο δόγμα «του νόμου και της τάξης»: από την καταπολέμηση της εγκληματικότητας έως την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Μέσα στην τελευταία εξαετία, οι δανικές φυλακές είδαν να αυξάνεται ο αριθμός των κρατουμένων κατά 20%, ενόσω -στο όνομα και της λιτότητας- μειωνόταν ο αριθμός των δεσμοφυλάκων με ανάλογους ρυθμούς.

Τώρα, ο Δανός υπουργός Δικαιοσύνης, Νικ Χέκερουπ, υποστηρίζει ότι η διμερής συμφωνία με το Κόσοβο συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο και δηλώνει αισιόδοξος ότι δεν πρόκειται να ακυρωθεί, με ενδεχόμενη προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το δε Κόσοβο πανηγυρίζει για τη συμφωνία και τις «δουλειές» που ανοίγουν.

Κατά τον Ερις Χάνα, νομικό σύμβουλο του υπουργείου Δικαιοσύνης του Κοσόβου και μέλος της ομάδας της Πρίστινα που συμμετείχε στις σχετικές διαπραγματεύσεις, «πρόκειται για μια ευρύτερη συμφωνία, όχι απλώς για τη μεταφορά κρατουμένων από τη Δανία».

Πέραν της μεταφοράς τεχνογνωσίας για την αναβάθμιση του κοσοβάρικου δικαστικού συστήματος και τα 150 εκατομμύρια ευρώ που θα εισπράξει η Πρίστινα, επισημαίνει τη διάθεση επιπλέον 60 εκατομμυρίων ευρώ από την Κοπεγχάγη για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σε μια περιοχή των Βαλκανίων που βασίζεται εξ ολοκλήρου στον λιγνίτη για την κάλυψη της κατανάλωσης και, λόγω ελλιπούς παραγωγής, αντιμετωπίζει καθημερινές διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

Στρατηγική συνεργασία

«Τα κονδύλια για την “πράσινη” ατζέντα είναι μια πολύ καλή είδηση, σε μια εποχή που αυξάνονται συνεχώς οι τιμές της ενέργειας», τόνισε στην DW o Χάνα. Ομως «ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη είναι ότι η Δανία γίνεται στρατηγικός εταίρος μας», υπογράμμισε, «και ένας από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες του Κοσόβου».

Ο προβληματισμός ακτιβιστών και αναλυτών ένθεν κι ένθεν, εν τω μεταξύ, εντείνεται για το πόσο η συμφωνία της Δανίας με το Κόσοβο αποτελεί προάγγελο έτερων εξελίξεων, και δη στη «σκιά» της παγίως πια σκληρής, ακροδεξιάς κοπής αντιμεταναστευτικής πολιτικής της Κοπεγχάγης, η οποία φλερτάρει εδώ και καιρό -όπως και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες- με την ιδέα των εξωχώριων κέντρων κράτησης αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη…

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
DW: Η Δανία στέλνει μετανάστες σε ενοικιαζόμενες φυλακές στο Κόσοβο
Σε μία προσπάθεια να αποσυμφορήσει το σωφρονιστικό της σύστημα η Δανία νοικιάζει φυλακές στο Κόσοβο για να στείλει εκεί υπεράριθμους κρατούμενους και κυρίως μετανάστες, όπως σημειώνει η γερμανική Deutsche...
DW: Η Δανία στέλνει μετανάστες σε ενοικιαζόμενες φυλακές στο Κόσοβο
ΕΥΡΩΠΗ
Φωτιά σε φυλακή της Κωνσταντινούπολης, 21 άτομα στο νοσοκομείο
Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε στη φυλακή Ουμρανίγε στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, με αποτέλεσμα να πάνε στο νοσοκομείο 20 κρατούμενοι και ένας σωφρονιστικός υπάλληλος, εξαιτίας των προβλημάτων που τους...
Φωτιά σε φυλακή της Κωνσταντινούπολης, 21 άτομα στο νοσοκομείο
ΕΥΡΩΠΗ
#BrusselsCalling: Ευτυχώς που δεν γίναμε η Δανία του Νότου! [Podcast]
Θυμόσαστε που θέλανε να μας κάνουν τη Δανία του Νότου; Ευτυχώς παιδιά που δεν γίναμε. Μπορεί αυτοί που το έλεγαν να εννοούσαν οικονομικά ή επιχειρηματικά, αλλά από ανθρωπιά και αλληλεγγύη δεν σκίζουν κιόλας.
#BrusselsCalling: Ευτυχώς που δεν γίναμε η Δανία του Νότου! [Podcast]
ΕΥΡΩΠΗ
Δανία: Υπό έξωση από το κοινοβούλιο η ρατσίστρια υπουργός, τη στηρίζει η Λεπέν
Έπειτα από μια δίκη σε ειδικό δικαστήριο αρμόδιο για να κρίνει τους υπουργούς, η υπέρμαχος των «δανέζικων αρχών» κρίθηκε ένοχη την προηγούμενη εβδομάδα για τον παράνομο χωρισμό ζευγαριών αιτούντων άσυλο.
Δανία: Υπό έξωση από το κοινοβούλιο η ρατσίστρια υπουργός, τη στηρίζει η Λεπέν
ΕΥΡΩΠΗ
Εικόνες απόγνωσης στη λευκορωσική μεθόριο
Χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται εγκλωβισμένοι, υπό εξοντωτικές συνθήκες, μεταξύ Πολωνίας και Λευκορωσίας και κινδυνεύουν άμεσα με θάνατο, όπως έχει ήδη συμβεί με 10 πρόσφυγες ● Υποκύπτει στις πιέσεις της...
Εικόνες απόγνωσης στη λευκορωσική μεθόριο
ΕΥΡΩΠΗ
Εξεγέρθηκαν εκατοντάδες κρατούμενοι σε φυλακή της Ρωσίας
Μερικές εκατοντάδες κρατούμενοι εξεγέρθηκαν σε μια φυλακή στη νότια Ρωσία και στέλνονται αστυνομικές ενισχύσεις στην περιοχή για να καταστείλουν την αναταραχή.
Εξεγέρθηκαν εκατοντάδες κρατούμενοι σε φυλακή της Ρωσίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας