• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.2°C / 29.1°C
  3 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.0°C / 28.1°C
  3 BF
  67%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 26.6°C / 28.0°C
  2 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  1 BF
  61%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.3°C / 29.4°C
  1 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 22.4°C
  0 BF
  64%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.2°C / 28.2°C
  1 BF
  50%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.5°C / 28.2°C
  3 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.9°C
  4 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 26.1°C
  5 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.6°C / 25.7°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  3 BF
  69%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.4°C / 23.9°C
  0 BF
  64%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.5°C / 26.2°C
  2 BF
  66%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 26.0°C
  3 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.0°C / 29.3°C
  3 BF
  44%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.3°C / 25.5°C
  2 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.1°C / 26.1°C
  2 BF
  87%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  0 BF
  73%

φωτογραφία αρχείου

AP PHOTO

Οι απαιτήσεις της Ρωσίας για αποκλιμάκωση στα σύνορα με Ουκρανία

 • A-
 • A+

Η Ρωσία παρουσίασε σήμερα δύο προτάσεις για τη σύναψη συνθηκών που θα περιορίσουν τη στρατιωτική επιρροή των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή της και θέλει να διαπραγματευτεί «ήδη από αύριο, Σάββατο» με τις Ηνωμένες Πολιτείες αυτά τα μέτρα, για τα οποία δήλωσε πως είναι ουσιώδους σημασίας για να εμποδιστεί η κλιμάκωση των εντάσεων.

Σε ονλάιν ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Μόσχα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε πως η Ρωσία δεν είναι πλέον πρόθυμη να αποδεχθεί την τρέχουσα κατάσταση και πως η Μόσχα και η Δύση είναι ανάγκη να αρχίσουν να οικοδομούν τις σχέσεις τους εξαρχής.

«Καλούμε την αμερικανική πλευρά να αντιμετωπίσει τη ρωσική πρωτοβουλία με τον πλέον σοβαρό τρόπο. Η διεθνής κατάσταση είναι αρκετά τεταμένη και είναι προς το συμφέρον όλων να βρεθούν τρόποι να μειωθεί η ένταση» δήλωσε ο Ριαμπκόφ.  Παράλληλα, επισήμανε ότι η Ρωσία διένειμε στις 16 Δεκεμβρίου το σχέδιο για τις εγγυήσεις ασφαλείας μεταξύ των χωρών μελών του ΝΑΤΟ. 

«Η Ρωσία προετοίμασε τα σχέδια δύο διεθνών συμφωνιών. Πρόκειται για τη συνθήκη μεταξύ Ρωσικής Ομοσπονδίας και ΗΠΑ για τις εγγυήσεις ασφαλείας και τη συμφωνία για τα μέτρα διασφάλισης της ασφάλειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των κρατών μελών της Βορειοατλαντικής Συνθήκης». Και τα δύο σχέδια παραδόθηκαν, είπε ο Ριαμπκόφ, στις 15 Δεκεμβρίου, στην Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών Κάρεν Ντόνφριντ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στη Μόσχα.

Όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, μεταξύ των εγγυήσεων ασφαλείας που ζητεί η Ρωσία από τη Δύση περιλαμβάνονται υποσχέσεις για τη διακοπή οποιασδήποτε στρατιωτικής δραστηριότητας στην Ουκρανία και την ανατολική Ευρώπη και τη μη περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ.

Οι προτάσεις της Μόσχας

Το RIA συνόψισε τα βασικά σημεία των προτάσεων της Μόσχας ως εξής:

 • Να αποκλειστούν οποιαδήποτε περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ και η ένταξη της Ουκρανίας στη συμμαχία.
 • Να μην αναπτυχθούν επιπλέον στρατεύματα και όπλα πέρα από τις χώρες στις οποίες υπήρχαν ήδη το Μάιο του 1997 (δηλαδή πριν οποιεσδήποτε ανατολικοευρωπαϊκές χώρες ενταχθούν στη συμμαχία) - εξαιρουμένων εξαιρετικών περιπτώσεων με τη συναίνεση της Ρωσίας και των μελών του ΝΑΤΟ.
 •  Να σταματήσουν οποιεσδήποτε στρατιωτικές δραστηριότητες του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, την Ανατολική Ευρώπη, τον Καύκασο και την Κεντρική Ασία.
 • Να μην αναπτυχθούν μέσου και μικρού βεληνεκούς πύραυλοι σε σημεία από τα οποία να μπορούν να πλήξουν το έδαφος της άλλης πλευράς.
 • Να μην διεξάγονται γυμνάσια με δυνάμεις μεγαλύτερες από μία ταξιαρχία σε μια συμφωνημένη μεθοριακή ζώνη και να ανταλλάσσονται τακτικά πληροφορίες για τα στρατιωτικά γυμνάσια.
 • Να επιβεβαιωθεί ότι τα μέρη δεν θεωρούν αλλήλους ως αντιπάλους και να συμφωνήσουν να επιλύουν όλες τις διενέξεις ειρηνικά και να μην χρησιμοποιούν βία.
 • Να δεσμευθούν να μην δημιουργούν συνθήκες που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως απειλή από το άλλο μέρος.
 •  Να δημιουργηθούν «κόκκινες» τηλεφωνικές γραμμές άμεσης επικοινωνίας για επαφές έκτακτης ανάγκης.

Η αντίδραση των ΗΠΑ

Η Ουάσιγκτον απαντώντας στη Μόσχα δήλωσε ότι έχει δει τις προτάσεις για συνομιλίες που παρέδωσε η Ρωσία, αλλά βρίσκεται σε επαφή με τους Ευρωπαίους συμμάχους της για το θέμα αυτό.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «δεν θα υπάρξουν συνομιλίες για την ευρωπαϊκή ασφάλεια χωρίς τους Ευρωπαίους συμμάχους και εταίρους μας».

Η Ψάκι, κληθείσα να σχολιάσει την απόφαση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών να δώσει στη δημοσιότητα τα δύο σχέδια των συμφωνιών για τις εγγυήσεις ασφαλείας στην Ευρώπη, δήλωσε από το προεδρικό αεροσκάφος Air Force one, με το οποίο αναχώρησε ο Αμερικανός πρόεδρος για να επισκεφθεί την πολιτεία της Νότιας Καρολίνας τα εξής: «Επισημαίνω ότι χωρίς τους Ευρωπαίους μας συμμάχους και εταίρους δεν θα διεξαχθούν συνομιλίες για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Δεν θα παραβιάσουμε της βασικές αρχές, στις οποίες βασίζεται η ευρωπαϊκή ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης και αυτής που λέει ότι όλες οι χώρες έχουν το δικαίωμα να καθορίζουν μόνες τους το μέλλον τους και την εξωτερική πολιτική χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις».

Οι δηλώσεις αυτές της Ουάσιγκτον φαίνεται πως απογοήτευσαν τη Μόσχα. Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις της Ψάκι, δήλωσε ότι «τα μηνύματα που φθάνουν από την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες είναι άκρως απογοητευτικά».

Οι συνομιλίες μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, Βλαντίμιρ Πούτιν και Τζο Μπάιντεν προς το παρόν δεν έχουν φιλικό χαρακτήρα, αλλά διαπνέονται από τον αμοιβαίο σεβασμό, δήλωσε στο μεταξύ ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο RTVI. «Δεν μίλησα για "φιλικό ύφος". Για έναν αμοιβαίο σεβασμό, ένα εποικοδομητικό και πολύ επαγγελματικό ύφος. Δεν είναι φίλοι. Δεν έχουν κάνει και τόσες επαφές ακόμη μεταξύ τους» δήλωσε ο Πεσκόφ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις επαφές του Πούτιν και του Μπάιντεν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να συζητήσουν θέματα ασφάλειας με τη Ρωσία και θα έρθουν σύντομα σε επαφή για να συζητήσουν τις προτάσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε επίσης σήμερα αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε θέματα ασφάλειας και στρατηγικού ενδιαφέροντος με τη Ρωσία. Έχουμε συζητήσεις με τους Ευρωπαίους συμμάχους και εταίρους και θα έρθουμε σύντομα σε επαφή με τη ρωσική κυβέρνηση για τα επόμενα βήματα», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Το Κρεμλίνο γνωρίζει ότι ορισμένα σημεία των προτάσεών του για την ευρωπαϊκή ασφάλεια που έχει παρουσιάσει στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι «απαράδεκτα», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επίσης εξακολουθούν να «ανησυχούν σοβαρά» για τη «μεγάλη και απρόκλητη» στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, είπε.

Ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε ότι αξιωματούχοι από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα ξαναεπισκεφθούν τη Ρωσία κάποια στιγμή την επόμενη εβδομάδα με πιο συγκεκριμένες προτάσεις σχετικά με τη μορφή των όποιων συνομιλιών.
 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
«Πολεμικό» κλίμα και εκατέρωθεν απειλές από ΝΑΤΟ και Ρωσία για το ουκρανικό
Με απειλές και προειδοποιήσεις έναντι της Ρωσίας, οι οποίες περιλαμβάνουν οικονομικές κυρώσεις και άλλα μέτρα, ολοκληρώθηκε η σύνοδος της G7 στο Λίβερπουλ. Μόσχα: «Λαμβάνουμε μέτρα για την υπεράσπισή μας»
«Πολεμικό» κλίμα και εκατέρωθεν απειλές από ΝΑΤΟ και Ρωσία για το ουκρανικό
ΕΥΡΩΠΗ
Πούτιν για Ουκρανία: Εμείς ακολουθούμε φιλειρηνική πολιτική αλλά... 
Την ξεκάθαρη ενόχλησή του για τις ενέργειες του ΝΑΤΟ στα σύνορα της Ρωσίας εξέφρασε ο Ρώσος πρόεδρος μία ημέρα μετά την επικοινωνία με Μπάιντεν. Οι ανακοινώσεις και η θέση του Κιέβου για την τηλεδιάσκεψη των...
Πούτιν για Ουκρανία: Εμείς ακολουθούμε φιλειρηνική πολιτική αλλά... 
ΕΥΡΩΠΗ
Ευρώπη και ΗΠΑ ζητούν σεβασμό στην εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας
Το Παρίσι εξέδωσε δελτίο τύπου, στο οποίο εκφράζεται η δέσμευση Γερμανίας, Γαλλίας, ΗΠΑ, Ιταλίας και ΗΒ να δράσουν για να προασπίσουν «την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη».
Ευρώπη και ΗΠΑ ζητούν σεβασμό στην εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας
ΚΟΣΜΟΣ
Προειδοποιήσεις από τον Μπάιντεν – Εγγυήσεις ζήτησε ο Πούτιν
Στη βιντεοδιάσκεψη που είχαν οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας, ο Πούτιν ζήτησε «εγγυήσεις» για τη μη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς και εξέφρασε «σοβαρές ανησυχίες» για τις «προκλητικές ενέργειες» του...
Προειδοποιήσεις από τον Μπάιντεν – Εγγυήσεις ζήτησε ο Πούτιν
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Ζελένσκι ζητά περισσότερα όπλα
Στις 100 ημέρες πολέμου στην Ουκρανία, που συμπληρώνονται σήμερα, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει το 20% της επικράτειας της χώρας, κατά παραδοχή του ίδιου του προέδρου της.
Ο Ζελένσκι ζητά περισσότερα όπλα
ΕΥΡΩΠΗ
Οδεύουμε ολοταχώς προς την οικολογική και κλιματική καταστροφή;
Γιατί ουσιαστικά, οι ΗΠΑ και οι περισσότερες χώρες του ΝΑΤΟ, έχουν βάλει στόχο την αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία, αυτό που επιδίωξαν στη Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Συρία, το Ιράν ή τη Λιβύη.
Οδεύουμε ολοταχώς προς την οικολογική και κλιματική καταστροφή;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας