• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.9°C / 33.8°C
  3 BF
  33%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.1°C / 31.7°C
  4 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.0°C / 33.2°C
  2 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  2 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  2 BF
  42%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  31°C 26.0°C / 32.1°C
  2 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 27.9°C
  2 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.1°C / 30.1°C
  2 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.3°C / 30.4°C
  4 BF
  46%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.5°C / 29.9°C
  3 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.2°C / 27.8°C
  4 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.7°C / 28.7°C
  1 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  0 BF
  51%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.7°C / 31.9°C
  4 BF
  31%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 30.1°C / 34.5°C
  2 BF
  38%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 28.2°C
  4 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.1°C / 34.0°C
  3 BF
  25%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.3°C / 28.3°C
  3 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.3°C / 32.2°C
  3 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.6°C / 18.6°C
  2 BF
  94%
AP Photo / Alastair Grant

Φόβοι ECDC για αύξηση θανάτων και νοσηλειών λόγω «Ο»

 • A-
 • A+

Μετά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σήμερα και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, το ECDC, προειδοποίησε ότι το νέο παραλλαγμένο στέλεχος «Όμικρον» του κορονοϊού μπορεί πολύ γρήγορα να οδηγήσει σε εκθετική αύξηση κρουσμάτων με πιθανόν περισσότερες νοσηλείες και θανάτους, ακόμα και αν προκαλεί λιγότερο σοβαρή νόσηση σε σχέση με τη «Δέλτα» που επικρατεί τώρα.

Σε μια αυστηρή προειδοποίηση προς την Ευρώπη, η τελευταία ταχεία εκτίμηση κινδύνου του ECDC προέτρεψε τις κυβερνήσεις να λάβουν επείγουσα δράση για να επιβραδύνουν την εξάπλωση του εξαιρετικά μεταδοτικού στελέχους Όμικρον.

Το ECDC αξιολογεί την πιθανότητα περαιτέρω εξάπλωσης του νέου στελέχους ως «πολύ υψηλή» και τον συνολικό κίνδυνο που ενέχει για τη δημόσια υγεία στην Ευρώπη ως «πολύ υψηλό».

«Στην παρούσα κατάσταση, ο εμβολιασμός από μόνος του δεν θα μας επιτρέψει να αποτρέψουμε τον αντίκτυπο της παραλλαγής Όμικρον, επειδή δεν θα υπάρχει χρόνος να αντιμετωπιστούν τα κενά εμβολιασμού που εξακολουθούν να υπάρχουν. Είναι επείγον να ληφθούν ισχυρά μέτρα για τη μείωση της μετάδοσης και την ανακούφιση από τη μεγάλη επιβάρυνση των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης και την προστασία των πιο ευάλωτων ατόμων τους επόμενους μήνες. Οι χώρες έχουν αρκετές επιλογές για την αντιμετώπιση ενόψει της εορταστικής περιόδου στην παρούσα κατάσταση» τόνισε η διευθύντρια του ECDC Δρ. Αντρέα Αμμόν.

Η υπηρεσία επικαλείται προγνωστικά μοντέλα που δείχνουν ότι η Όμικρον είναι πιθανό να γίνει η κυρίαρχη παραλλαγή στην Ε.Ε. και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο.

Τονίζει επίσης ότι ο εμβολιασμός παραμένει το κλειδί για τη μείωση των επιπτώσεων των στελεχών Όμικρον και Δέλτα που εξακολουθεί να είναι η κυρίαρχη παραλλαγή στην περιοχή. Τα συστήματα υγείας καλούνται να λάβουν άμεσα μέτρα για την αύξηση της ικανότητας, με τις κυβερνήσεις να μην αίρουν μέτρα όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας και η τηλεργασία, ανέφερε το ECDC.

Επίσης, τονίζει ότι  παραμένει προτεραιότητα η αποφυγή συνωστισμού σε δημόσιους χώρους, η μείωση του συνωστισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς, η παραμονή στο σπίτι όταν νοσούν, η τήρηση των μέτρων υγιεινής των χεριών και του αναπνευστικού συστήματος και η εξασφάλιση επαρκούς αερισμού σε κλειστούς χώρους. 

«Από την τελευταία φορά που απευθύνθηκα σε εσάς, η εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον προκάλεσε σοβαρές ανησυχίες λόγω των προκαταρκτικών αναφορών για συστάδες κρουσμάτων, μεταξύ άλλων και μεταξύ ατόμων που είχαν εμβολιαστεί πλήρως. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η μετάδοση στην κοινότητα βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στις χώρες της Ε.Ε./ΕΟΧ και με βάση τα προγνωστικά μοντέλα επίκειται περαιτέρω ταχεία αύξηση των κρουσμάτων της Όμικρον», τόνισε η διευθύντρια του ECDC.

Κυριακίδου: Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι

Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι. Το Όμικρον είναι πιθανό να έρθει με ένα μεγάλο κύμα, προκαλώντας νέα πίεση στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, προειδοποίησε αντίστοιχα η επίτροπος Υγείας της Ε.Ε. Στέλλα Κυριακίδου. 

«Ενώ μαθαίνουμε περισσότερα για το Όμικρον, είναι σαφές ότι η υψηλότερη μεταδοτικότητα θα οδηγήσει σε ταχεία αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες» είπε η Ευρωπαία επίτροπος και επικαλέστηκε την προειδοποίηση του ECDC.

«Καθώς οι Ευρωπαίοι προετοιμάζονται για τις εορταστικές εκδηλώσεις στο τέλος του έτους, δεν έχουμε την πολυτέλεια να ρίξουμε την προσοχή στον άνεμο. Χρειαζόμαστε απόλυτο σεβασμό στα μέτρα δημόσιας υγείας, σε συνδυασμό με ταχεία αύξηση των αναμνηστικών εμβολιασμών για την αντιμετώπιση του Όμικρον. Πάρα πολλά κράτη - μέλη εξακολουθούν να υστερούν και τέσσερα εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από το 50% του πλήρους εμβολιασμού του συνολικού πληθυσμού. Αυτό είναι πολύ ανησυχητικό» παρατήρησε η κ. Κυριακίδου.

Και τόνισε: «Τα κράτη μέλη πρέπει να λάβουν τις σωστές αποφάσεις με βάση την επιστήμη και με προτεραιότητα τη δημόσια υγεία. Όλοι πρέπει να σχεδιάσουν άμεσα την αύξηση της ικανότητας υγειονομικής περίθαλψης, να διασφαλίσουν την αποκατάσταση και ενίσχυση των μέτρων δημόσιας υγείας και την ταχεία αύξηση των εμβολιασμών».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΣΜΟΣ
Σήμα κινδύνου από ΠΟΥ: Συστήματα Υγείας μπορεί να καταρρεύσουν λόγω «Ο»
Τα εμβόλια από μόνα τους δεν θα επιτρέψουν σε καμία χώρα να βγει από την κρίση • Δεν υπάρχουν στοιχεία για την αποτελεσματικότητα της γ' δόσης.
Σήμα κινδύνου από ΠΟΥ: Συστήματα Υγείας μπορεί να καταρρεύσουν λόγω «Ο»
ΥΓΕΙΑ
Έφτασε και στην Πελοπόννησο η Όμικρον
Άλλα πέντε κρούσματα προστέθηκαν στις υπάρχουσες μολύνσεις από τη νέα παραλλαγή, με τα δύο εξ αυτών να καταγράφονται στην Αττική και τρία στη νότια Ελλάδα.
Έφτασε και στην Πελοπόννησο η Όμικρον
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Αμερικανική έρευνα: Η Όμικρον μειώνει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων
Αρκετά χαμηλότερη είναι, σύμφωνα με μια ακόμη μελέτη, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού, όμως αυτά συνεχίζουν να παρέχουν σημαντική προστασία για τον κίνδυνο σοβαρής...
Αμερικανική έρευνα: Η Όμικρον μειώνει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων
ΕΥΡΩΠΗ
Όσα κρούσματα της Όμικρον ανακοίνωσε συνολικά το ECDC, εντόπισε μόνο η Δανία
Οι υγειονομικές αρχές της Δανίας ανακοίνωσαν 183 επιβεβαιωμένα κρούσματα της νέας παραλλαγής, ενώ προηγουμένως το ECDC είχε καταγράψει182 κρούσματα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, συν τη Νορβηγία και την...
Όσα κρούσματα της Όμικρον ανακοίνωσε συνολικά το ECDC, εντόπισε μόνο η Δανία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας