• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.8°C / 32.9°C
  4 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.8°C / 32.3°C
  2 BF
  53%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.7°C / 33.0°C
  1 BF
  38%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  57%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.7°C / 30.9°C
  4 BF
  42%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 25.0°C / 32.3°C
  3 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  25°C 21.4°C / 28.7°C
  3 BF
  70%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  1 BF
  36%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 28.2°C
  5 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  4 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.8°C / 29.4°C
  5 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.7°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Θύελλα
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  3 BF
  40%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 32.3°C / 32.3°C
  3 BF
  27%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.5°C / 32.2°C
  3 BF
  37%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.3°C / 29.8°C
  4 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.0°C / 32.0°C
  3 BF
  30%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  30°C 29.3°C / 29.9°C
  3 BF
  48%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.5°C / 30.7°C
  2 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 26.4°C / 26.4°C
  2 BF
  39%

φωτογραφία αρχείου

AP PHOTO

Με γεμάτη ατζέντα η Σύνοδος Κορυφής - Τι αναφέρει η επιστολή Μισέλ

 • A-
 • A+

Ο κορονοϊός, οι αυξήσεις στις τιμές ενέργειας και η μετανάστευση είναι τα κυριότερα θέματα στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης. Από την ατζέντα δε λείπουν τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως η Λευκορωσία και κατάσταση στα σύνορα της Ουκρανίας.

Στην επιστολή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σχετικά με την τακτική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και τη Σύνοδο Κορυφής για το Ευρώ, ο Σαρλ Μισέλ περιγράφει τα θέματα που θα απασχολήσουν τους ηγέτες. 

«Η COVID θα παραμείνει στο επίκεντρο της προσοχής μας. Η εμφάνιση νέων μεταλλάξεων μάς υπενθυμίζει ότι κανείς δεν είναι ασφαλής μέχρι να είναι όλοι ασφαλείς. Περισσότερο από ποτέ, ο εμβολιασμός, συμπεριλαμβανομένων των τρίτων δόσεων, παραμένει το καλύτερο εργαλείο μας για την καταπολέμηση της πανδημίας», σημειώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Δεν πρέπει να υποχωρήσουμε στις προσπάθειές μας για να ξεπεράσουμε τους δισταγμούς για το εμβόλιο και να καταπολεμήσουμε την παραπληροφόρηση. Ο συντονισμός των μέτρων μας, με βάση τα καλύτερα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία, είναι κρίσιμος, ιδίως για τη διατήρηση της κινητικότητας. Θα ασχοληθούμε επίσης με την παγκόσμια συνεργασία, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο μπορούμε να εντείνουμε τις προσπάθειές μας και να εξαλείψουμε τα σημεία συμφόρησης στην ανταλλαγή και τη χορήγηση εμβολίων».

Ο Μισέλ προβλέπει ότι οι ηγέτες θα πρέπει να ενισχύσουν τη συλλογική ετοιμότητα της Ε.Ε., την ικανότητα αντίδρασης και την ανθεκτικότητα σε μελλοντικές κρίσεις.

Σε συνέχεια της συζήτησής τους τον Οκτώβριο, οι ηγέτες θα ασχοληθούν με την άνοδο των τιμών της ενέργειας και τις επιπτώσεις της στους πολίτες και τις επιχειρήσεις. «Η συζήτησή μας θα ενημερωθεί από τις προκαταρκτικές εκθέσεις σχετικά με τη λειτουργία των αγορών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας και το σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ, καθώς και από τις πρόσφατες προτάσεις της Επιτροπής. Σε αυτό το κρίσιμο θέμα, η εξασφάλιση αποτελεσματικής παρακολούθησης θα είναι το κλειδί».

Όσον αφορά τις εξωτερικές πτυχές της μετανάστευσης, «θα ασχοληθούμε με όλες τις μεταναστευτικές οδούς και θα αξιολογήσουμε τη λειτουργικότητα των σχεδίων δράσης με τις τρίτες χώρες προτεραιότητας, καθώς και τη χρηματοδότησή τους», σημειώνει.

Επίσης, οι ηγέτες θα μιλήσουν για θέματα ασφάλειας. «Εν όψει της αυξημένης παγκόσμιας αστάθειας, συμφωνήσαμε ότι η ΕΕ πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για την ασφάλειά της. Όπως συζητήθηκε στο Brdo, θα παράσχουμε καθοδήγηση για μια φιλόδοξη στρατηγική πυξίδα, η οποία θα καθορίσει ένα κοινό στρατηγικό όραμα για την επόμενη δεκαετία. Θα συζητήσουμε επίσης πώς θα ενισχύσουμε περαιτέρω τη στενή συνεργασία μας με το ΝΑΤΟ, το οποίο παραμένει, για τα κράτη που είναι μέλη του, το θεμέλιο της συλλογικής τους άμυνας», αναφέρει στην επιστολή.

Τα θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν λείπουν από την ατζέντα της Συνόδου. «Θα επανέλθουμε επίσης στην κατάσταση στη Λευκορωσία και στον καλύτερο δυνατό τρόπο αντιμετώπισης της υβριδικής επίθεσης που εξαπέλυσε το καθεστώς με μια αποφασιστική απάντηση, αντιμετωπίζοντας παράλληλα όλες τις διαστάσεις της κρίσης σύμφωνα με τα θεμελιώδη δικαιώματα. Θα ασχοληθούμε επίσης με τη ρωσική στρατιωτική ενίσχυση κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία. Οποιαδήποτε περαιτέρω στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας θα έχει τεράστιες συνέπειες και σοβαρό κόστος ως απάντηση», τονίζει.

Κοιτάζοντας προς το επόμενο έτος, οι ηγέτες θα ετοιμάσουν τη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Αφρικανικής Ένωσης που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 17-18 Φεβρουαρίου 2022, με στόχο τη δημιουργία μιας Συμμαχίας ευημερίας και σταθερότητας που θα υποστηρίζεται από ένα μετασχηματιστικό επενδυτικό πακέτο.

Τέλος, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής για το ευρώ, οι ηγέτες θα αξιολογήσουν την οικονομική κατάσταση καθώς και τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την Τραπεζική Ένωση και την Ένωση Κεφαλαιαγορών.

Άλλωστε, την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου, θα συναντηθούμε στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης. Αυτή θα είναι η ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε τη στρατηγική σημασία της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, τουλάχιστον υπό το πρίσμα των σημερινών προκλήσεων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Οι «27» δεν βιάζονται για την ακρίβεια
Ραντεβού τον Οκτώβριο για ενεργειακή κρίση και πληθωρισμό ● Εκτακτη σύνοδος, όπως πρότεινε ο Ντράγκι, μόνο «αν επιδεινωθεί η κατάσταση» ● Στην άρνηση Γερμανίας και Ολλανδίας προσκρούει ακόμη το πλαφόν στο...
Οι «27» δεν βιάζονται για την ακρίβεια
ΕΥΡΩΠΗ
Επιστολή Μισέλ με την ατζέντα της έκτακτης Συνόδου της Ε.Ε. 30-31 Μαΐου
«Θα επανέλθουμε στο θέμα της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των υψηλών τιμών, οι οποίες πλήττουν σκληρά τα σπίτια και τις επιχειρήσεις μας» τονίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Επιστολή Μισέλ με την ατζέντα της έκτακτης Συνόδου της Ε.Ε. 30-31 Μαΐου
ΕΥΡΩΠΗ
Τρίτη δόση, πιστοποιητικά και ενέργεια – Τα παραλειπόμενα της Συνόδου
Χωρίς ουσιαστικές συμφωνίες στο ζήτημα κοινής αντιμετώπισης της πανδημίας οι ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε. στη Σύνοδο Κορυφής. Οι προτάσεις της Κομισιόν για τρίτη δόση και πιστοποιητικό.
Τρίτη δόση, πιστοποιητικά και ενέργεια – Τα παραλειπόμενα της Συνόδου
ΕΥΡΩΠΗ
Σύνοδος κορυφής για πανδημία και μεταναστευτικό
Η επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης στην Ε.Ε. και ο αντίκτυπος της Ομικρον θα απασχολήσουν σήμερα τους 27 ηγέτες στη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.
Σύνοδος κορυφής για πανδημία και μεταναστευτικό
ΕΥΡΩΠΗ
Υποσχέσεις Ε.Ε. για αυτόνομη Ευρώπη σε Άμυνα, Ενέργεια, Κλίμα και Εξωτερική πολιτική
«Δεν είναι Ευρωπαϊκή Άμυνα ή ΝΑΤΟ, είναι και τα δύο. Οι δυνατοί σύμμαχοι δημιουργούν δυνατές συμμαχίες», σημειώνει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σε ανάρτησή του στο Twitter.
Υποσχέσεις Ε.Ε. για αυτόνομη Ευρώπη σε Άμυνα, Ενέργεια, Κλίμα και Εξωτερική πολιτική
ΕΥΡΩΠΗ
Ολοι εναντίον όλων στη σύνοδο κορυφής
Μετάλλαξη Δέλτα, ΛΟΑΤΚΙ και Ρωσία. Είναι τα τρία θέματα που δίχασαν χθες τους Ευρωπαίους ηγέτες στη σύνοδο κορυφής που ξεκίνησε στις Βρυξέλλες.
Ολοι εναντίον όλων στη σύνοδο κορυφής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας