Με απειλές και προειδοποιήσεις έναντι της Ρωσίας, οι οποίες περιλαμβάνουν οικονομικές κυρώσεις και άλλα μέτρα, ολοκληρώθηκε η σύνοδος της G7 στο Λίβερπουλ. ΗΠΑ και ΝΑΤΟ προειδοποιούν για μια ακόμη φορά τη Ρωσία «να μην εισβάλει στην Ουκρανία», με τη Μόσχα να απαντά ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία είναι αυτή που συσσωρεύει «αξιόμαχες δυνάμεις» και όπλα στην περιοχή, αναγκάζοντας τη Ρωσία «να λάβει μέτρα για την ασφάλειά της».
Στο κοινό κείμενο που υπέγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, μετά τη σύνοδο του Λίβερπουλ, επισημαίνουν «την ακλόνητη δέσμευσή τους για την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, αλλά και το δικαίωμά της να καθορίσει η ίδια το μέλλον της», ενώ δίνουν συγχαρητήρια στο Μινσκ για την «ικανότητά του να αποφεύγει τις εντάσεις» ενώ κλιμακώνεται η κρίση στα σύνορα της χώρας.
Στο επίκεντρο ο Nord Stream 2
Επίσης, αναφέρουν, «οποιαδήποτε χρήση βίας για την αλλαγή των συνόρων απαγορεύεται από το διεθνές δίκαιο» και η Ρωσία «δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι περαιτέρω στρατιωτική επιθετικότητα έναντι της Ουκρανίας θα προκαλέσει μαζική και σοβαρή απάντηση, με τη Βρετανίδα υπουργό Εξωτερικών, Λιζ Τρους, να αναφέρει ότι στο τραπέζι είναι οικονομικές κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένης και της λειτουργίας του αγωγού Nord Stream 2, αλλά και ενεργοποίηση του νόμου της Βρετανίας για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, μέθοδο που πολλοί Ρώσοι ολιγάρχες «χρησιμοποιούν για να προστατεύσουν την κινητή περιουσία τους».
Αναφορά στο θέμα του αγωγού έκανε και η νέα υπουργό Εξωτερικών της Γερμανία, Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία επαναβεβαίωσε αντίστοιχες δηλώσεις του καγκελάριου Όλαφ Σολτς και δήλωσε ότι ότι ο αγωγός δεν θα μπορέσει να τεθεί σε λειτουργία «εάν υπάρξει νέα κλιμάκωση» στην Ουκρανία, πράγμα που συμφωνήθηκε μεταξύ Βερολίνου και Ουάσιγκτον.
Στο ίδιο κλίμα ήταν μετά τη σύνοδο και οι δηλώσει του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δήλωσε ότι ήδη από την τηλεδιάσκεψή του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν την περασμένη Τρίτη, του κατέστησε σαφές ότι η Ρωσία θα καταβάλει «τρομερό τίμημα» και θα αντιμετωπίσει καταστροφικές οικονομικές συνέπειες αν εισβάλει στην Ουκρανία.
Αμερικανικές απειλές
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι η πιθανότητα αποστολής στρατευμάτων των ΗΠΑ για χερσαία πολεμική επιχείρηση σε περίπτωση ρωσικής εισβολής «δεν ήταν ποτέ στο τραπέζι», ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να απαιτηθεί από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να στείλουν περισσότερες δυνάμεις στις χώρες της ανατολικής πτέρυγας της Συμμαχίας προκειμένου να ενισχύσουν την άμυνά τους.
Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα στείλουν την πλέον υψηλόβαθμη διπλωμάτη τους για ευρωπαϊκές υποθέσεις, δρα Κάρεν Ντόνφριντ, στη Ρωσία και στην Ουκρανία προκειμένου να συζητήσει τη στρατιωτική συσσώρευση της Ρωσίας και να επαναλάβει τη δέσμευση των ΗΠΑ στην κυριαρχία της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «η υφ. Εξωτερικών αρμόδια για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, δρ Κάρεν Ντόνφριντ, θα ταξιδέψει στο Κίεβο και στη Μόσχα στις 13-15 Δεκεμβρίου προκειμένου να συναντηθεί με υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους για να συζητήσει τη στρατιωτική συσσώρευση της Ρωσίας και να ενισχύσει τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στην κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας». Η Αμερικανίδα διπλωμάτης θα μεταβεί στη συνέχεια στις Βρυξέλλες προκειμένου να διαβουλευθεί με τους Ευρωπαίους συμμάχους και τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ.
Κρεμλίνο: «Μέτρα για την υπεράσπισή μας»
Η ρωσική απάντηση στις ανακοινώσεις των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ ήρθε αρχικά από τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος δήλωσε ότι η Ρωσία έχει «δαιμονοποιηθεί» επειδή μετακινεί στρατεύματα στο έδαφός της και τόνισε ότι η Μόσχα ανησυχεί ιδιαιτέρως για την πιθανή ανάπτυξη στην Ουκρανία στρατιωτικών μονάδων από δυτικές χώρες, μια κατάσταση «που αναγκάζει τη Μόσχα να λάβει μέτρα για την υπεράσπιση των συμφερόντων της». Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, ο Ρώσος πρόεδρος διαβεβαίωσε τον Αμερικανό ομόλογό του ότι η Ρωσία δεν συνιστά απειλή για κανέναν.
Ακολούθησε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπ. Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, που μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο «Κριμαία 24», δήλωσε ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ αναπτύσσουν μαχητές στην Ουκρανία αξιοποιώντας ως προκάλυψη την ιδιότητα των «στρατιωτικών εκπαιδευτών».
«Η περιοχή, η ίδια η Ουκρανία, τροφοδοτείται με εξοπλισμούς. Λόγος γίνεται για απευθείας παραδόσεις και για συμβόλαια για το μέλλον, μάλιστα πρόκειται για συμβόλαια πολλών εκατομμυρίων και πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων συνολικά. Λόγος γίνεται για ανάπτυξη εκεί ενόπλων μαχητών εν ολίγοις, υπό την ιδιότητα των εκπαιδευτών», πρόσθεσε.
Και στις Βρυξέλλες
Στο μεταξύ, σήμερα Δευτέρα, στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. αναμένεται να ανακοινώσουν την επιβολή κυρώσεων στη ιδιωτική ρωσική αμυντική βιομηχανία Wagner Group, η οποία αρνείται ότι συνδέεται με το ρωσικό δημόσιο, αλλά απειλεί ότι αν υποστεί κυρώσεις, αυτές θα οδηγήσουν σε ανταπάντηση με μέτρα εναντίον Ευρωπαίων πολιτών από τη Μόσχα. Την επιβολή κυρώσεων στη Wagner Group ζητά μετ' επιτάσεως η Γαλλία, για την εμπλοκή της στην υποσαχάρια περιοχή του Σαχέλ.
Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της «Εφ.Συν.» στις Βρυξέλλες, Μαρία Ψαρά, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. πάντως δεν είναι ακόμη έτοιμοι να εξετάσουν το ενδεχόμενο κυρώσεων κατά της Ρωσίας για τη συγκέντρωση στρατευμάτων κοντά στα σύνορά της με την Ουκρανία. «Μπορούμε να έχουμε κυρώσεις εάν η Μόσχα ενεργήσει, όχι τώρα - η συγκέντρωση στρατευμάτων στο έδαφός της δεν είναι παράνομη», δήλωσε διπλωμάτης.
Πάντως, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι εργάζονται πάνω σε «διαφορετικές δυνατότητες», σε περίπτωση που η Μόσχα ενεργήσει. Εάν αυτό συμβεί, η αντίδραση θα είναι «γρήγορη» δήλωσε αξιωματούχος της Ε.Ε. στο POLITICO. «Την τελευταία φορά χρειάστηκαν 72 [ώρες] για να ληφθούν οι πιο ουσιαστικές οικονομικές κυρώσεις που έχει λάβει ποτέ η Ευρωπαϊκή Ένωση εναντίον οποιασδήποτε χώρας», εξήγησε, αναφερόμενος στις κυρώσεις κατά της Μόσχας που θεσπίστηκαν το 2014, την εποχή της ρωσικής προσάρτησης της Κριμαίας. Περισσότερες οδηγίες σχετικά με τις πιθανές επόμενες κινήσεις αναμένονται αργότερα αυτή την εβδομάδα, μετά τη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας