Τις «δευτερογενείς» μεταναστευτικές ροές εντός της Ε.Ε. συζήτησαν οι υπουργοί Εσωτερικών και Μετανάστευσης χθες στο Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Στο στόχαστρο βρέθηκαν ακόμη μία φορά η Ελλάδα και η Ιταλία, την ίδια στιγμή που το Σύμφωνο Μετανάστευσης -το οποίο υποτίθεται ότι φέρνει μια ισορροπία μεταξύ των χωρών στις ευθύνες και τις δυσκολίες του μεταναστευτικού- έχει «κολλήσει».
Το Συμβούλιο συζήτησε επίσης για «τις υβριδικές επιθέσεις και τη λαθραία διακίνηση μεταναστών», την εργαλειοποίηση των μεταναστών από πλευράς του Λευκορώσου προέδρου Λουκασένκο. Στην ουσία, οι υπουργοί «ευλόγησαν» την πρόταση της Κομισιόν για εξάμηνη «ελαστικοποίηση» των υποχρεώσεων της Πολωνίας, της Λιθουανίας και της Λετονίας απέναντι στα δικαιώματα των μεταναστών. Βασικό θέμα της ημερήσιας διάταξης ήταν η πορεία των διαπραγματεύσεων για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου.
Η βασική «διευκόλυνση» που εγκρίθηκε είναι ότι αυτές οι χώρες «θα μπορούν να περιορίσουν μερικώς» τα δικαιώματα των χιλιάδων μεταναστών που παραμένουν καθηλωμένοι στα σύνορα της Ε.Ε. και θα μπορούν να επεξεργάζονται τα αιτήματα ασύλου μέχρι και για 16 εβδομάδες μόνο σε «καθορισμένες τοποθεσίες», δηλαδή κλειστά στρατόπεδα στη μεθόριο, «παρεκκλίνοντας» έτσι από το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο. Πάντως, από την πλευρά της η επίτροπος Μετανάστευσης Ιλβα Γιόχανσον είπε πως «με την εργαλειοποίηση που έχουμε στα σύνορα με τη Λευκορωσία, είναι σημαντικό τα κράτη-μέλη να μπορούν να κάνουν ορισμένες παρεκκλίσεις... Είναι όμως εξίσου σημαντικό να συμμορφώνονται με τις συνθήκες και τα θεμελιώδη δικαιώματα».
Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης. «Συζητήσαμε το θέμα της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού, ένα γεγονός που η Ελλάδα βίωσε πρώτη. Η Ευρώπη πρέπει να απαντήσει αποφασιστικά μέσω του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Ασυλο, σε όσους εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο για γεωπολιτικά και οικονομικά οφέλη, καθιστώντας ισχυρή την ευρωπαϊκή νομοθεσία απέναντι σε τέτοια φαινόμενα.
Συζητήσαμε επίσης την πορεία των διαπραγματεύσεων του νέου Συμφώνου, θέμα για το οποίο επισημάναμε ότι συνεχίζουμε να διαπιστώνουμε ανισορροπία μεταξύ ευθύνης και αλληλεγγύης. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την ανάγκη για μια αυτόματη και αποτελεσματική αλληλεγγύη στο μεταναστευτικό καθιστώντας σαφές ότι δεν θα επιτρέψουμε τα νησιά του Αιγαίου και ο Εβρος να ξαναζήσουν όσα έζησαν στο παρελθόν».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας