• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.9°C / 17.3°C
  3 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.8°C / 14.7°C
  2 BF
  82%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 17.0°C
  4 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 7.9°C / 10.5°C
  0 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.9°C
  2 BF
  81%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 12.1°C
  1 BF
  88%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.3°C / 8.4°C
  0 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  1 BF
  67%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 20.4°C
  1 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.0°C / 14.9°C
  2 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 16.4°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  4 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  4 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 13.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.4°C / 14.4°C
  1 BF
  83%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 19.3°C
  3 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.8°C / 17.1°C
  0 BF
  84%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.3°C / 12.7°C
  3 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 13.9°C
  2 BF
  90%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  1 BF
  85%
AP Photo/Virginia Mayo
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επευφημίες από Ευρ. Επιτροπή, αφωνία από κυβέρνηση για τον ανεξάρτητο μηχανισμό επιτήρησης συνόρων

 • A-
 • A+

Διαβεβαιώσεις και από τον υπουργό Επικρατείας ότι θα λειτουργήσει ο ανεξάρτητος μηχανισμός επιτήρησης συνόρων έλαβε η επίτροπος Μετανάστευσης Ιλβα Γιόχανσον. Απαντώντας σε ερώτηση της «Εφ.Συν.» χθες στις Βρυξέλλες, η αρμόδια επίτροπος δήλωσε «χαρούμενη που η Ελλάδα τώρα προηγείται σε σχέση με άλλες χώρες στην εφαρμογή του ανεξάρτητου μηχανισμού παρακολούθησης» και αποκάλυψε ότι είχε προσωπική επικοινωνία με τον Γ. Γεραπετρίτη.

«Είχα θετική συνομιλία με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη πριν από δύο ημέρες σχετικά με αυτό και εξήγησε πώς θα λειτουργεί και αποφασίσαμε ότι πρέπει να είμαστε σε στενή επικοινωνία για την εξέλιξη του αποτελέσματος, στο πώς θα λειτουργήσει γι’ αυτό. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό. Μου υποσχέθηκε επίσης ότι έχει ήδη ανατεθεί η διερεύνηση της υπόθεσης με τον διερμηνέα της FRONTEX», δήλωσε η επίτροπος.

«Σχετικά με τον ανεξάρτητο μηχανισμό διερεύνησης και παρακολούθησης, έχουμε κάνει πάρα πολλή δουλειά και η επίτροπος και εγώ και έγιναν συζητήσεις σε πολύ θετικό κλίμα και με την Κροατία και με την Ελλάδα», είπε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ευρ. Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς. «Νομίζω ότι βρισκόμαστε τώρα σε μια φάση όπου αυτοί οι μηχανισμοί είναι πραγματικότητα, είναι ανεξάρτητοι, έχουν τα εχέγγυα που ψάχνουμε. Την ίδια στιγμή, να μην ξεχνάμε ότι στο Σύμφωνο Μετανάστευσης έχουμε προβλέψει έναν μόνιμο μηχανισμό για την παρακολούθηση των βασικών θεμελιωδών δικαιωμάτων στα εξωτερικά σύνορα».

Προκαλεί αίσθηση, πάντως, ότι η ανακοίνωση γίνεται εκ μέρους της Ευρ. Επιτροπής και όχι της ελληνικής κυβέρνησης. Η κ. Γιόχανσον είχε αποκαλύψει πρόσφατα ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε δεσμευτεί τον Ιούνιο να δημιουργήσει τον ανεξάρτητο μηχανισμό, ωστόσο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης δήλωνε κατηγορηματικά σε κάθε ευκαιρία ότι δεν πρόκειται να δημιουργηθεί τέτοιος μηχανισμός, καθώς η Ελλάδα διαθέτει επάρκεια ανεξάρτητων ελεγκτικών θεσμών (Δικαιοσύνη, Εθνική Αρχή Διαφάνειας, Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ).

Διασυνοριακή συνεργασία

Χθες, οι δυο επίτροποι παρουσίασαν τις νέες τους προτάσεις για τη διεύρυνση της διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ των αστυνομικών αρχών. Στις προτάσεις συμπεριλαμβάνεται η δημιουργία κοινού καταλόγου εγκλημάτων για τα οποία είναι δυνατή η διασυνοριακή καταδίωξη, καθώς και ασφαλή εργαλεία ανταλλαγής μηνυμάτων και πληροφοριών, ώστε οι αστυνομικοί να επικοινωνούν με τους ομολόγους τους κατά τη διεξαγωγή επιχειρήσεων σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Επίσης, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να δημιουργήσουν ένα ενιαίο σημείο επαφής, το οποίο θα λειτουργεί 24 ώρες το εικοσιτετράωρο 7 ημέρες την εβδομάδα, θα είναι επαρκώς στελεχωμένο και θα λειτουργεί ως «υπηρεσία μίας στάσης» για την ανταλλαγή πληροφοριών με άλλες χώρες της Ε.Ε. Οι ζητούμενες πληροφορίες θα πρέπει να διατίθενται εντός 8 ωρών (για επείγουσες περιπτώσεις) και σε έως 7 ημέρες κατ’ ανώτατο όριο.

Τέλος, η Ευρ. Επιτροπή προτείνει αναθεωρημένους κανόνες σχετικά με την αυτοματοποιημένη ανταλλαγή δεδομένων για την αστυνομική συνεργασία στο πλαίσιο του προγράμματος «Prüm». Αυτό περιλαμβάνει την προσθήκη εικόνων προσώπου υπόπτων και καταδικασθέντων εγκληματιών, καθώς και αστυνομικών αρχείων στην αυτοματοποιημένη ανταλλαγή δεδομένων και την εισαγωγή ενός κεντρικού δρομολογητή, στον οποίο μπορούν να συνδεθούν οι εθνικές βάσεις δεδομένων, αντικαθιστώντας την πληθώρα συνδέσεων μεταξύ κάθε εθνικής βάσης δεδομένων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Στην Άγκυρα εν μέσω εντάσεων η επίτροπος Μετανάστευσης της Ε.Ε.
Επίσκεψη πραγματοποιεί την Παρασκευή στην Τουρκία η Ίλβα Γιόχανσον, με θέμα το προσφυγικό. Η επίσκεψη γίνεται στη σκιά καταγγελιών της Frontex ότι σκάφη της παρενοχλούνται από την τουρκική ακτοφυλακή. 
Στην Άγκυρα εν μέσω εντάσεων η επίτροπος Μετανάστευσης της Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Μείωση παράνομων διελεύσεων στα σύνορα της ΕΕ λέει η Frontex
Την ίδια ώρα ο αριθμός των μεταναστών που διασχίζουν την Κεντρική Μεσόγειο αυξήθηκε σχεδόν τέσσερις φορές τον Μάρτιο σε σύγκριση με πριν από ένα χρόνο, φτάνοντας τα 1.800 άτομα.
Μείωση παράνομων διελεύσεων στα σύνορα της ΕΕ λέει η Frontex
ΕΥΡΩΠΗ
Σε ρυθμό Μελόνι η Ε.Ε. για το προσφυγικό
Η Ευρ. Επιτροπή προτείνει την επανεξέταση του πλαισίου διάσωσης μεταναστών στη Μεσόγειο, θέλοντας να βρει έναν τρόπο να αποκλιμακώσει την ένταση στις σχέσεις Γαλλίας - Ιταλίας.
Σε ρυθμό Μελόνι η Ε.Ε. για το προσφυγικό
ΕΥΡΩΠΗ
Αύξηση μεταναστευτικών ροών στις αρχές του 2022 λέει η Frontex
Οι πρώτοι υπολογισμοί της Frontex για φέτος μιλούν για αύξηση στις αφίξεις μεταναστών σε ευρωπαϊκό έδαφος, την ώρα που η ΕΕ οξύνει την αντιμεταναστευτική της πολιτική, για την οποία περηφανεύεται και η...
Αύξηση μεταναστευτικών ροών στις αρχές του 2022 λέει η Frontex
ΕΥΡΩΠΗ
Ευρώπη οικολογική, διεθνής και πυρηνική
Κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, σφραγισμένα σύνορα απέναντι στο μεταναστευτικό, προσήλωση στην πράσινη μετάβαση, αλλά με αξιοποίηση και της πυρηνικής ενέργειας, στις προτεραιότητες της γαλλικής προεδρίας στην Ε.Ε.
Ευρώπη οικολογική, διεθνής και πυρηνική
ΕΥΡΩΠΗ
560 εκ. στην Τουρκία για τους πρόσφυγες
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε δύο αποφάσεις για τη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης των προσφύγων και την αντιμετώπιση της μετανάστευσης στην Τουρκία.
560 εκ. στην Τουρκία για τους πρόσφυγες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας