H αντιμετώπιση της μετάλλαξης «Ομικρον» αλλά και των αυξημένων κρουσμάτων που καταγράφονται στην Ευρώπη βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων των υπουργών Υγείας στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, για ακόμα μια φορά οι υπουργοί των 27 κρατών-μελών διαφώνησαν σε ό,τι θα μπορούσαν να διαφωνήσουν: για τη διάρκεια του πιστοποιητικού εμβολιασμού, για τις ταξιδιωτικές οδηγίες και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα. Και, παρά την πρόταση της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ότι θα πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, το θέμα δεν ήταν στην ατζέντα των υπουργών.
Πάντως στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων κατά τη συνέντευξη Τύπου, το θέμα της υποχρεωτικότητας ήταν κυρίαρχο. Η επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου τόνισε ότι η όποια απόφαση για υποχρεωτικό εμβολιασμό παραμένει αρμοδιότητα των κρατών-μελών και υπογράμμισε πως αν και αυτή είναι μια συζήτηση που πρέπει να γίνει, δεν πρέπει να αποσπάσει την προσοχή μας από την προσπάθεια για αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η ίδια επισήμανε πως μόλις μία χώρα με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις υπόλοιπες.
Η Στέλλα Κυριακίδου ανέφερε ότι υπάρχουν έξι κράτη-μέλη που έχουν συνολικό ποσοστό εμβολιασμού κάτω του 55% (Βουλγαρία, Ρουμανία, Σλοβακία, Κροατία, Πολωνία και Σλοβενία). Οσον αφορά το πώς αντιμετωπίζεται η χαμηλή κάλυψη, σημείωσε πως δεν υπάρχει μία και μοναδική απάντηση αλλά πως υπάρχουν πολλές παράμετροι όπως η διστακτικότητα και η παραπληροφόρηση. Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο περιορισμών στα ταξίδια, η Στέλλα Κυριακίδου ανέφερε πως είναι αναγκαίο να υπάρξει σωστή κατανόηση του τι λέει η επιστήμη για τη μετάλλαξη «Ομικρον» πριν από τις όποιες νέες αποφάσεις, αλλά και να υπάρξει συντονισμός στα όποια μέτρα, κάτι που αποδείχτηκε κρίσιμο τα τελευταία δύο χρόνια.
Οι υπουργοί διαφώνησαν σχετικά με τη διάρκεια του πιστοποιητικού. Η Κομισιόν είχε προτείνει περίοδο 9 μηνών, λαμβάνοντας υπόψη τους έξι μήνες που εισηγείται το ECDC πριν από μια ενισχυτική δόση, συν τρεις μήνες για να υπάρχει χρόνος για τις εθνικές αρχές να προσαρμόσουν τα εμβολιαστικά τους προγράμματα. Ωστόσο κάποιες χώρες είπαν ότι δεν προλαβαίνουν και θέλουν ισχύ 12 μηνών. Τελικά οι υπουργοί συμφώνησαν ότι διαφωνούν, δηλώνοντας ότι κάθε χώρα είναι σε διαφορετική φάση ανοσίας.
Στο μεταξύ, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε την τακτική mix-and-match για τα εμβόλια, όπως ήδη συμβαίνει σε κάποιες χώρες. Επίσης, όπως αποκάλυψαν οι υπουργοί, στις τρεις φαρμακευτικές αγωγές που έχει εγκρίνει ήδη ο ΕΜΑ κατά του κορονοϊού, αναμένονται ακόμα δύο έως το τέλος του χρόνου.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας