• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.2°C / 5.1°C
  2 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.3°C / 4.7°C
  1 BF
  36%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 8.4°C
  3 BF
  37%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  2 BF
  23%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.9°C / 3.0°C
  3 BF
  41%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C -0.3°C / 4.0°C
  1 BF
  32%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.6°C / 0.1°C
  4 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.5°C / 6.6°C
  2 BF
  20%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 8.6°C
  5 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  4 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 6.1°C / 6.9°C
  6 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.6°C / 3.7°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  3 BF
  42%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.5°C / 2.9°C
  2 BF
  25%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.2°C / 3.3°C
  2 BF
  54%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 5.8°C / 7.8°C
  1 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 0.8°C / 5.3°C
  3 BF
  100%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 2.1°C / 3.2°C
  2 BF
  37%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.4°C / 4.4°C
  2 BF
  44%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.2°C / -2.2°C
  2 BF
  27%
ID 181259786 © Xavier Lejeune | Dreamstime.com

Ένα νέο όπλο εξωτερικής πολιτικής των Βρυξελλών

 • A-
 • A+

Οι Βρυξέλλες έχουν ετοιμάσει ένα νέο επαναστατικό εμπορικό -και, ουσιαστικά, εργαλείο εξωτερικής πολιτικής- που θα τους επιτρέπει να επιβάλλουν αντι-κυρώσεις σε άτομα, εταιρείες και ολόκληρες χώρες, φέρνοντας την ΕΕ ένα βήμα πιο κοντά στη φιλοδοξία του να γίνει "γεωπολιτικός" παράγοντας.

Το εξαιρετικά ευαίσθητο σχέδιο νόμου, το οποίο παρουσιάζει το POLITICO, δίνει στην ΕΕ πραγματική ισχύ ως εξωτερικοπολιτικός παράγοντας. Ουσιαστικά παρέχει στις Βρυξέλλες το νομικό δικαίωμα και τα μέσα να αντιμετωπίζουν τη φωτιά με φωτιά όταν η ΕΕ ή ένα από τα μέλη της απειλείται οικονομικά.

Το Πεκίνο, η Μόσχα και η Ουάσινγκτον θα παρακολουθούν: Εάν η πρόταση περάσει τη νομοθετική διαδικασία - και αυτό δεν είναι απίθανο, δεδομένου ότι σημαντικές χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, έχουν υποστηρίξει την ιδέα - θα είναι το μεγαλύτερο κέρδος της ΕΕ σε εξουσίες εξωτερικής πολιτικής εδώ και δεκαετίες. Ακόμη και μεγάλοι παίκτες όπως η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Ρωσία θα πρέπει να το σκεφτούν δύο φορές πριν επιβάλουν κυρώσεις στην ΕΕ.

Το μέσο, που περιγράφεται ως σφυρί, επιτρέπει στις Βρυξέλλες να επιβάλλουν οικονομικό πόνο - από εμπορικούς και επενδυτικούς περιορισμούς έως κυρώσεις για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας - σε οποιαδήποτε χώρα έχει προσπαθήσει να εκβιάσει οικονομικά την ΕΕ. Αλλά πριν το ασκήσουν, οι Βρυξέλλες θα έδιναν στις χώρες την ευκαιρία να υπαναχωρήσουν από τα "καταναγκαστικά μέτρα" τους, για να μεσολαβήσουν σε μια συμφωνία με βάση τους διεθνείς κανόνες.

Η Επιτροπή βλέπει το όπλο της ως προειδοποιητικό μηχανισμό - έναν τρόπο να σφυρηλατήσει την αγάπη μεταξύ των αδελφών της σε όλη αυτή τη γη, αν θέλετε. Η πρόταση σημειώνει ότι "ο στόχος" είναι "να αποτρέψει ή να κάνει την τρίτη χώρα να παραιτηθεί" από καταναγκαστικά μέτρα, "επιτρέποντας παράλληλα στην Ένωση, σε έσχατη περίπτωση, να αντιμετωπίσει τέτοιες ενέργειες".

Οι επίτροποι παρακολουθούν εδώ και χρόνια την πραγματική πολιτική να εκτροχιάζει τα πολιτικά τους σχέδια. Όταν οι Βρυξέλλες ήθελαν να φορολογήσουν τις εκπομπές των αεροπορικών εταιρειών, οι ΗΠΑ και η Κίνα απείλησαν να περιορίσουν την πρόσβαση στην αγορά για τις αεροπορικές εταιρείες της ΕΕ και την πώληση αεροσκαφών Airbus. Ομοίως, οι Βρυξέλλες αναγκάστηκαν να σταματήσουν τις έρευνες κατά της Huawei και αργότερα κατά των κινεζικών ηλιακών κυψελών, αφού το Πεκίνο απείλησε να φορολογήσει το γαλλικό κρασί και να περιορίσει τις γερμανικές πωλήσεις αυτοκινήτων. Το Πεκίνο άσκησε επίσης με επιτυχία οικονομική πίεση για να αναγκάσει την Ισπανία να αλλάξει την ποινική της νομοθεσία, αφού δικαστές στη Μαδρίτη εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης για Κινέζους πολιτικούς για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στο μεταξύ, οι χώρες της ΕΕ που αντιμετωπίζουν οικονομικές επιθέσεις δεν μπορούν να κάνουν πολλά για να αμυνθούν, καθώς δεσμεύονται από τους κανόνες της ενιαίας αγοράς και της τελωνειακής ένωσης της ΕΕ.

Αλλά ήταν οι επανειλημμένες επιθέσεις του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην ΕΕ - και η απειλή του για εμπορικό πόλεμο εάν οι ηγέτες της προχωρούσαν με τα σχέδια φορολόγησης των ψηφιακών κολοσσών, τα οποία υποστήριξε ο διάδοχός του Τζο Μπάιντεν - που σίγουρα ανάγκασαν την επανεξέταση. Κατά ειρωνικό τρόπο, ο Τραμπ και ο Σι Τζινπίνγκ της Κίνας, στην προσπάθειά τους να αποδυναμώσουν τις Βρυξέλλες, τις ενίσχυσαν.

Η μόνη πραγματική δύναμη της ΕΕ είναι το οικονομικό της βάρος - αλλά η Επιτροπή δεν μπορεί να το ασκήσει αποτελεσματικά λόγω των αυστηρών απαιτήσεων ομοφωνίας για ό,τι αφορά τις κυρώσεις και την εξωτερική πολιτική. Ακόμα και όταν όλες οι χώρες της ΕΕ συμφωνούν επί της αρχής ότι, για παράδειγμα, πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία, μεμονωμένες κυβερνήσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν το βέτο τους για να εξασφαλίσουν παραχωρήσεις σε εντελώς διαφορετικούς τομείς ή να αποδυναμώσουν τις προτάσεις.

Γιατί μας ενδιαφέρει

Το κρίσιμο είναι ότι οι νέες κυρώσεις μπορούν να ενεργοποιηθούν από τον εκτελεστικό κλάδο της ΕΕ - την Ευρωπαϊκή Επιτροπή - χωρίς να είναι απαραίτητη η προσφυγή σε ψηφοφορία στο Συμβούλιο.

Εάν ο νέος νόμος - ο οποίος από μόνος του απαιτεί μόνο πλειοψηφία επειδή είναι επίσημα ένα μέσο εμπορικής και όχι εξωτερικής πολιτικής - υιοθετηθεί, θα επιτρέψει ουσιαστικά στις Βρυξέλλες να παρακάμψουν τον κανόνα της ομοφωνίας που λειτουργεί σαν αλυσίδα σε όλες τις αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ. Η Γενική Διεύθυνση Εμπορίου της Επιτροπής, η οποία θα είναι υπεύθυνη για τη χρήση του νέου «σφυριού», «θα μπορούσε ουσιαστικά να γίνει το υπουργείο Εξωτερικών της ΕΕ», δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος- γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχία σε ορισμένες χώρες της ΕΕ.

Η Επιτροπή μπορεί να επιβάλει κυρώσεις όποτε μια χώρα «παρεμβαίνει στις νόμιμες κυριαρχικές επιλογές της Ένωσης ή ενός κράτους μέλους επιδιώκοντας να εμποδίσει ή να επιτύχει την παύση, την τροποποίηση ή την υιοθέτηση μιας συγκεκριμένης πράξης από την Ένωση ή ένα κράτος μέλος, εφαρμόζοντας ή απειλώντας να εφαρμόσει μέτρα που επηρεάζουν το εμπόριο ή τις επενδύσεις».

Πέρα από την ευρεία εμπορική άμυνα, η «Επιτροπή μπορεί να ορίσει ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο όταν διαπιστώνει ότι το εν λόγω πρόσωπο συνδέεται ή συνδέεται με την κυβέρνηση της οικείας τρίτης χώρας- ή ότι το εν λόγω πρόσωπο συνδέεται ή συνδέεται με την κυβέρνηση της οικείας τρίτης χώρας και έχει επιπροσθέτως προκαλέσει τον οικονομικό εξαναγκασμό ή έχει εμπλακεί σε αυτόν ή συνδέεται με αυτόν».

Μια συγκεκριμένη εξουσία (στο άρθρο 7) είναι τόσο εκτεταμένη που το POLITICO αναρωτιέται αν οι έξυπνοι υπάλληλοι της Επιτροπής δεν την έχουν προσθέσει ως δόλωμα για να την καταρρίψουν οι χώρες της ΕΕ - θα επέτρεπε στην Επιτροπή να ενισχύει αυτόματα τις εξουσίες της κάθε φορά που βρίσκει έναν νέο τρόπο για να χτυπήσει μια χώρα.

«Η Επιτροπή εξουσιοδοτείται να εκδίδει κατ' εξουσιοδότηση πράξεις ... για την παροχή πρόσθετων τύπων μέτρων ως απάντηση σε μέτρο τρίτης χώρας ... όταν οι τύποι των μέτρων απάντησης θα: (α) είναι εξίσου ή περισσότερο αποτελεσματικά από τα μέτρα αντίδρασης που έχουν ήδη προβλεφθεί όσον αφορά την παρακίνηση της παύσης των μέτρων οικονομικού καταναγκασμού.»

«Η εξουσία έκδοσης κατ' εξουσιοδότηση πράξεων [για την επιβολή των κυρώσεων] ανατίθεται στην Επιτροπή", αλλά "πριν από την έκδοση κατ' εξουσιοδότηση πράξης, η Επιτροπή διαβουλεύεται με εμπειρογνώμονες που ορίζονται από κάθε κράτος μέλος σύμφωνα με τις αρχές που ορίζονται στη διοργανική συμφωνία για τη βελτίωση της νομοθεσίας της 13ης Απριλίου 2016».

Σε έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του POLITICO, η Σουηδία και η Τσεχική Δημοκρατία εξέφρασαν τους φόβους τους, προειδοποιώντας την Επιτροπή ότι «κάθε μελλοντικό αυτόνομο εργαλείο της ΕΕ πρέπει να αποφύγει κάθε αμφιβολία σχετικά με την πλήρη συμμόρφωσή του με το δημόσιο διεθνές δίκαιο» και σημειώνοντας τις «εκτεταμένες επιπτώσεις στην εξωτερική πολιτική», ζητώντας από τις πρωτεύουσες να συμμετέχουν «πλήρως στη λήψη αποφάσεων».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Τα 2/3 των Ευρωπαίων θα αποκλειστούν από τα μέτρα διαφάνειας
Οι προτάσεις της Κομισιόν θα αποκλείσουν τα δύο τρίτα των εργαζομένων από τα μέτρα για τη διαφάνεια των αμοιβών στα δύο φύλα, αποκαλύπτει η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εργαζομένων (ETUC).
Τα 2/3 των Ευρωπαίων θα αποκλειστούν από τα μέτρα διαφάνειας
ΕΥΡΩΠΗ
Στους εννέα μήνες το πιστοποιητικό εμβολιασμού της Ε.Ε.
Παρά τις αντιρρήσεις των κρατών-μελών, όπως είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.», η Κομισιόν καθόρισε σήμερα δεσμευτική περίοδο αποδοχής ακριβώς 270 ημερών των πιστοποιητικών εμβολιασμού για ταξίδια εντός Ε.Ε.
Στους εννέα μήνες το πιστοποιητικό εμβολιασμού της Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Το COREPER συζητά το έγγραφο επιλογών για Τουρκία και Βαρώσια
Σύμφωνα με πληροφορίες, το έγγραφο θα συμπεριλαμβάνει μέτρα κατά προσώπων που εμπλέκονται άμεσα σε φυσικές και διοικητικές δραστηριότητες επί του εδάφους στο επαναλειτουργούν τμήμα των Βαρωσίων.
Το COREPER συζητά το έγγραφο επιλογών για Τουρκία και Βαρώσια
ΕΥΡΩΠΗ
Αποθήκες ψυχών με τις ευλογίες της Ε.Ε.
Εκτακτα και προσωρινά μέτρα για μεγαλύτερη ευελιξία στην Πολωνία, τη Λετονία και τη Λιθουανία, λόγω της εργαλειοποίησης μεταναστών από το καθεστώς...
Αποθήκες ψυχών με τις ευλογίες της Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Τρέχει να προλάβει νέα... Βαβέλ η Ε.Ε.
Με τον χάρτη της Ευρώπης να «κοκκινίζει» ξανά από τα κρούσματα και τις νοσηλείες ασθενών του κορονοϊού, οι Βρυξέλλες κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν τα κράτη-μέλη που βυθίζονται ξανά στο νέο κύμα.
Τρέχει να προλάβει νέα... Βαβέλ η Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Νέο μονοκλωνικό εξετάζει ο ΕΜΑ
Το Xevudy προορίζεται για τη θεραπεία ενηλίκων και εφήβων που δε χρειάζονται συμπληρωματική θεραπεία με οξυγόνο, αλλά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο η νόσος να εξελιχθεί σε σοβαρό COVID-19
Νέο μονοκλωνικό εξετάζει ο ΕΜΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας