• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 17.9°C
  2 BF
  85%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 11.9°C / 15.0°C
  1 BF
  82%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 13.3°C / 16.6°C
  2 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 12.9°C
  2 BF
  76%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.9°C
  2 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 12.1°C
  2 BF
  87%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.3°C / 7.4°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  92%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.0°C / 18.8°C
  4 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.9°C
  2 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.2°C / 17.8°C
  2 BF
  76%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  2 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  3 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.9°C
  1 BF
  80%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 14.5°C
  2 BF
  87%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 18.2°C
  1 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.2°C / 18.1°C
  2 BF
  71%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 13.8°C
  0 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.7°C / 15.1°C
  0 BF
  95%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  2 BF
  80%
Oksana Manchuk / BelTA via AP
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αποθήκες ψυχών με τις ευλογίες της Ε.Ε.

 • A-
 • A+
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιτρέπει σε Πολωνία, Λετονία και Λιθουανία να κρατούν αιτούντες άσυλο σε «κέντρα επεξεργασίας ασύλου» στα σύνορα με τη Λευκορωσία για διάστημα έως και 16 εβδομάδων ● Για υποχώρηση στον εκβιασμό Λουκασένκο και «εκπτώσεις» στα ανθρώπινα δικαιώματα επικρίνουν την Ε.Ε. οργανώσεις και ειδικοί της μετανάστευσης.

Εκτακτα και προσωρινά μέτρα για μεγαλύτερη ευελιξία στην Πολωνία, τη Λετονία και τη Λιθουανία, λόγω της εργαλειοποίησης μεταναστών από το καθεστώς της Λευκορωσίας, ανακοίνωσε χθες η Ευρ. Επιτροπή. Η Επιτροπή ουσιαστικά επιτρέπει στις χώρες αυτές να έχουν για τους επόμενους έξι μήνες περισσότερο χρόνο για την επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου και μάλιστα σε ειδικά σημεία στα σύνορα, περιορισμό γι’ αυτή την περίοδο των συνθηκών υποδοχής στα απολύτως απαραίτητα (προστασία από τα καιρικά φαινόμενα, τρόφιμα, νερό κ.λπ.) και απλοποίηση και επίσπευση των διαδικασιών επιστροφών.

Πολλοί στις Βρυξέλλες μιλούν για υπαναχώρηση των Βρυξελλών στον εκβιασμό όχι μόνο του Λουκασένκο αλλά και της Πολωνίας στις... εκπτώσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αλλοι πάλι κατηγορούν την Eυρ. Επιτροπή για δύο μέτρα και δύο σταθμά, αφού «είναι πολύ εύκολο να επιβάλουν τέτοια μέτρα κατά της Λευκορωσίας, ενώ στον Νότο, όπου οι αριθμοί των ροών έχουν υπάρξει μεγαλύτεροι, δεν τέθηκε καν σε συζήτηση», όπως χαρακτηριστικά μας είπε Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Η πιο σημαντική αλλαγή είναι η άδεια στις 3 αυτές χώρες να κρατούν τους μετανάστες σε «κέντρα επεξεργασίας ασύλου» στα σύνορα με τη Λευκορωσία για έως και 16 εβδομάδες. Ενώ οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. επιμένουν ότι αυτό δεν ισοδυναμεί με «περιορισμό μεταναστών», οι ειδικοί της μετανάστευσης λένε ότι στην πράξη η διαδικασία μπορεί να ισοδυναμεί με «de facto κράτηση».

Ο αντιπρόεδρος της Eυρ. Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς και η επίτροπος Μετανάστευσης, που παρουσίασαν τις προτάσεις, φρόντισαν να υπενθυμίσουν πως τα μέτρα αυτά έρχονται για να επιτρέψουν στις τρεις χώρες να διαχειριστούν την κατάσταση με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των διεθνών υποχρεώσεων, συμπεριλαμβανομένης της αρχής πως απαγορεύονται οι επαναπροωθήσεις σε χώρες όπου ο αιτητής ασύλου διατρέχει κίνδυνο (non-refoulement).

Ταυτόχρονα δεν έχασαν την ευκαιρία να επαναλάβουν πως η κατάσταση, που προκλήθηκε στα σύνορα με τη Λευκορωσία, υπογραμμίζει την ανάγκη υιοθέτησης από τα κράτη-μέλη του συνολικού νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Ασυλο, που η Eυρ. Επιτροπή παρουσίασε πέρσι και το οποίο περιείχε συγκεκριμένα μέτρα για περιόδους κρίσεων. Ωστόσο, ουσιαστικά έχει «κολλήσει».

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τη νέα νομοθεσία στην Πολωνία, η οποία θεωρείται πως νομιμοποιεί τις επαναπροωθήσεις (pushbacks), η Ιλβα Γιοχάνσον σημείωσε πως με την πρόταση, η οποία παρουσιάζεται ύστερα από αίτημα των τριών χωρών και του Συμβουλίου της Ε.Ε., η Eυρ. Επιτροπή διευκρινίζει το πλαίσιο στο οποίο μπορούν να κινηθούν οι χώρες αυτές.

Ο Μ. Σχοινάς επανέλαβε πως η Ε.Ε. δεν θα χρηματοδοτήσει φυσικά εμπόδια όπως φράκτες, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να χρηματοδοτεί εργαλεία όπως οχήματα και κάμερες που μπορούν να βοηθήσουν επιχειρησιακά στη διαχείριση της μετανάστευσης. Ο αντιπρόεδρος της Eυρ. Επιτροπής αναφέρθηκε ακόμα στην επικείμενη ανανέωση του κώδικα λειτουργίας του χώρου Σένγκεν, ο οποίος θα περιλαμβάνει συγκεκριμένο ορισμό της εργαλειοποίησης κατά συστηματικό τρόπο και συγκεκριμένα μέτρα που να συνοδεύουν τέτοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Καταπάτηση δικαιωμάτων προσφύγων και με τις ευλογίες της Ε.Ε.
Τις «δευτερογενείς» μεταναστευτικές ροές εντός της Ε.Ε. συζήτησαν οι υπουργοί Εσωτερικών και Μετανάστευσης χθες στο Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.
Καταπάτηση δικαιωμάτων προσφύγων και με τις ευλογίες της Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Καταργούν την ποσόστωση στην υποδοχή προσφύγων, ενδίδουν στις ξενοφοβικές πιέσεις
Με το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου πάει στον Καιάδα η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Ευχολόγια, παραδοχές και υποσχέσεις. Οι πρώτες αντιδράσεις.
Καταργούν την ποσόστωση στην υποδοχή προσφύγων, ενδίδουν στις ξενοφοβικές πιέσεις
ΕΥΡΩΠΗ
Διορθώσεις στο ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε προτάσεις για τη μεταρρύθμιση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, η οποία προβλέπει για τα κράτη-μέλη που αρνούνται τη μετεγκατάσταση προσφύγων στην επικράτειά τους με βάση...
Διορθώσεις στο ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου
ΕΥΡΩΠΗ
FT: Η Κομισιόν δρομολογεί την επαναπροώθηση προσφύγων στην Ελλάδα
Λίστα μέτρων στέλνει στην Αθήνα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου η Ελλάδα να να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης για τους αιτούντες άσυλο. Απώτερος στόχος της Ε.Ε., η δρομολόγηση της επαναπροώθησης μεταναστών...
FT: Η Κομισιόν δρομολογεί την επαναπροώθηση προσφύγων στην Ελλάδα
ΕΥΡΩΠΗ
«Αντάρτικο» στις Βρυξέλλες
Oι Ευρωπαίοι ηγέτες συνέρχονται σήμερα για να βγάλουν «τα κάστανα από τη φωτιά», μετά τη χθεσινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών των «28» με ψηφοφορία και τη διαδικασία της ενισχυμένης πλειοψηφίας, η οποία...
«Αντάρτικο» στις Βρυξέλλες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας