• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.2°C / 6.9°C
  1 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.6°C / 6.6°C
  2 BF
  78%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.0°C / 11.2°C
  1 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 1.4°C
  1 BF
  80%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  1 BF
  93%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.0°C / 5.1°C
  2 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -2.6°C / -1.0°C
  2 BF
  69%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 1.3°C / 8.6°C
  1 BF
  66%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 5.4°C / 9.8°C
  3 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  -5°C -5.1°C / -5.1°C
  2 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.4°C / 9.4°C
  2 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  2 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  3 BF
  86%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  0°C -2.1°C / 1.6°C
  0 BF
  91%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C -0.5°C / 5.6°C
  1 BF
  88%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  7°C 4.8°C / 8.8°C
  0 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  5°C 1.4°C / 7.1°C
  1 BF
  79%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 5.5°C / 5.5°C
  2 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.7°C / 6.7°C
  1 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.2°C / -2.2°C
  1 BF
  58%
Photo 54699668 © Cosmin Iftode | Dreamstime.com

Η Κομισιόν εγκαλεί την Ελλάδα για σειρά σοβαρών θεμάτων

 • A-
 • A+

Σειρά αυστηρών συστάσεων για διάφορα θέματα απευθύνει η Κομισιόν στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες, προκειμένου να μην παραπεμφθεί στο ευρωπαϊκό δικαστήριο. Η Επιτροπή προειδοποιεί για τα αστικά λύματα, την οδηγία για την ενεργειακή απόδοση, τις σιδηροδρομικές μεταφορές, ενώ αποφάσισε να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει για την καταπολέμηση της απάτης.

Καταπολέμηση της απάτης

Ειδικότερα, η Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ελλάδας, της Κροατίας, της Λετονίας, του Λουξεμβούργου, της Πορτογαλίας, της Φινλανδίας, της Λετονίας, του Λουξεμβούργου, της Πορτογαλίας, της Ρουμανίας και της Ισπανίας, επειδή δεν μετέφεραν ορθά τους κανόνες της Ε.Ε. για την καταπολέμηση της απάτης εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης μέσω του ποινικού δικαίου (οδηγία (ΕΕ) 2017/1371). 

Οι εν λόγω κανόνες, οι οποίοι αποτελούν μέρος της συνολικής στρατηγικής της Επιτροπής για την καταπολέμηση της απάτης, προστατεύουν τον προϋπολογισμό της ΕΕ με την εναρμόνιση των ορισμών, των κυρώσεων, των κανόνων δικαιοδοσίας και των περιόδων παραγραφής που σχετίζονται με την απάτη και άλλα αδικήματα εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ. Η ορθή μεταφορά των κανόνων αυτών από τα κράτη μέλη είναι απαραίτητη για να μπορέσει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία να διεξάγει αποτελεσματικές έρευνες και διώξεις. 

Η προθεσμία για τη μεταφορά της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο έληξε στις 6 Ιουλίου 2019. Στην έκθεσή της σχετικά με τη μεταφορά της οδηγίας στις 6 Σεπτεμβρίου 2021, η Επιτροπή εντόπισε ορισμένα ζητήματα συμμόρφωσης. Δείχνει ότι απαιτούνται βελτιώσεις, ιδίως για να εξασφαλιστεί η συνεπής μεταφορά των ορισμών των ποινικών αδικημάτων και της ευθύνης - και των κυρώσεων - των νομικών και φυσικών προσώπων. 

Τα οκτώ κράτη μέλη που κοινοποιήθηκαν σήμερα από την Επιτροπή έχουν πλέον δύο μήνες στη διάθεσή τους για να διευκρινίσουν τα μέτρα που έχουν λάβει για να διασφαλίσουν την ορθή και πλήρη μεταφορά της οδηγίας.

Αστικά Λύματα

Η Επιτροπή καλεί την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τους κανόνες της ΕΕ για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων (οδηγία 91/271/ΕΟΚ του Συμβουλίου). Σύμφωνα με την οδηγία, οι πόλεις και οι κωμοπόλεις υποχρεούνται να δημιουργήσουν τις απαραίτητες υποδομές για τη συλλογή και την επεξεργασία των αστικών λυμάτων τους. Τα μη συλλεγμένα ή ανεπεξέργαστα λύματα μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία και να μολύνουν λίμνες, ποτάμια, εδάφη και παράκτια και υπόγεια ύδατα. Η Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα για το θέμα αυτό τον Μάιο του 2020.

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία στοχεύει να κατευθύνει την ΕΕ προς τη φιλοδοξία μηδενικής ρύπανσης, η οποία ωφελεί τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον και την κλιματική ουδετερότητα.

Τα στοιχεία που παρέσχε η Ελλάδα αποκάλυψαν ότι, τα αστικά λύματα δεν συλλέγονται ούτε υποβάλλονται σε κατάλληλη επεξεργασία πριν από την απόρριψή τους σε 209 οικισμούς. Η Ελλάδα βασίζεται επίσης σε υπερβολικό βαθμό σε ατομικά και κατάλληλα συστήματα (π.χ. σηπτικές δεξαμενές) χωρίς να πληροί τα πρότυπα της οδηγίας.

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα, δίνοντάς της προθεσμία δύο μηνών για να διορθώσει την κατάσταση. Σε αντίθετη περίπτωση, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει τη χώρα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ενεργειακή απόδοση

Η Επιτροπή αποφάσισε επίσης σήμερα να αποστείλει αιτιολογημένες γνώμες στην Ελλάδα και τη Ρουμανία λόγω μη μεταφοράς της τροποποιητικής οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση (οδηγία (ΕΕ) 2018/2002) στην εθνική τους έννομη τάξη. 

Η εν λόγω οδηγία αποσκοπεί στη θέσπιση ενός κοινού πλαισίου μέτρων για την προώθηση της ενεργειακής απόδοσης και θέτει δεσμευτικό στόχο ενεργειακής απόδοσης για την ΕΕ για το 2030 ύψους τουλάχιστον 32,5%. 

Τα κράτη μέλη όφειλαν να θέσουν σε ισχύ τις αναγκαίες νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις για να συμμορφωθούν με την εν λόγω οδηγία το αργότερο έως τις 25 Οκτωβρίου 2020. Ούτε η Ελλάδα ούτε η Ρουμανία ενημέρωσαν την Επιτροπή για τις διατάξεις που θεσπίστηκαν για τη μεταφορά της οδηγίας. Ως εκ τούτου, απεστάλη προειδοποιητική επιστολή και στα δύο κράτη μέλη τον Νοέμβριο του 2020 και τώρα αποστέλλονται οι αιτιολογημένες γνώμες, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν κοινοποιηθεί στην Επιτροπή μέτρα μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο. Εάν δεν υπάρξει ικανοποιητική απάντηση εντός δύο μηνών, η Επιτροπή μπορεί να παραπέμψει τις υποθέσεις αυτές στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ενιαίος σιδηροδρομικός χώρος

Η Επιτροπή καλεί την Ελλάδα, την Αυστρία, το Λουξεμβούργο και την να μεταφέρουν και να εφαρμόσουν ορθά διάφορες διατάξεις που αφορούν τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Σιδηροδρομικό Χώρο.

Η Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να αποστείλει αιτιολογημένες γνώμες στις τέσσερις χώρες καλώντας τις να μεταφέρουν και να εφαρμόσουν ορθά την οδηγία 2012/34/ΕΕ. Οι διατάξεις αφορούν την πρόσβαση στη σιδηροδρομική υποδομή, συμπεριλαμβανομένης της χρέωσης, στις εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης και στους ρυθμιστικούς φορείς και τα καθήκοντά τους. 

Η οδηγία προβλέπει επίσης τη σύναψη συμβατικής συμφωνίας μεταξύ της αρμόδιας αρχής και του διαχειριστή υποδομής. 

Καθώς η Αυστρία, η Ελλάδα, το Λουξεμβούργο και η Ισπανία δεν έχουν ακόμη συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις τους, η Επιτροπή αποστέλλει τώρα αιτιολογημένη γνώμη σε κάθε κράτος μέλος. Σε χωριστές υποθέσεις παράβασης, έχουν επίσης αποσταλεί αιτιολογημένες γνώμες στην Αυστρία και το Λουξεμβούργο, καθώς πολλά άρθρα της οδηγίας 2012/34/ΕΕ δεν έχουν μεταφερθεί στο εθνικό δίκαιο. 

Τα κράτη μέλη έχουν προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν και να λάβουν τα αναγκαία μέτρα, διαφορετικά η Επιτροπή μπορεί να παραπέμψει τις υποθέσεις στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει διαδικασίες επί παραβάσει κατά της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Δανίας, της Φινλανδίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Ουγγαρίας, της Λιθουανίας, των Κάτω Χωρών, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας, της Ρουμανίας, της Σλοβακίας, της Σλοβενίας και της Σουηδίας, επειδή δεν εφάρμοσαν ορθά τους κανόνες της ΕΕ σχετικά με το τεστ αναλογικότητας πριν από τη θέσπιση νέων ρυθμίσεων για τα επαγγέλματα (οδηγία (ΕΕ) 2018/958). 

Yπηρεσίες χρηματοδότησης του κοινού

Η Επιτροπή προτρέπει την Ολλανδία, την Ιταλία, τη Λιθουανία, την Εσθονία, τη Φινλανδία, τη Λετονία, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα και την Ισπανία να επικαιροποιήσουν τις εθνικές νομοθεσίες που εξαιρούν τις οντότητες που έχουν λάβει άδεια λειτουργίας βάσει του κανονισμού για τους παρόχους υπηρεσιών ευρωπαϊκής χρηματοδότησης από κοινού.

Η Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να αποστείλει αιτιολογημένες γνώμες στις Κάτω Χώρες, την Ιταλία, τη Λιθουανία, την Εσθονία, τη Φινλανδία, τη Λετονία, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα και την Ισπανία λόγω μη κοινοποίησης των εθνικών μέτρων μεταφοράς της οδηγίας 2020/1504, η οποία τροποποιεί την οδηγία για τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων (οδηγία 2014/65/ΕΕ). Σκοπός της εν λόγω οδηγίας είναι να απαλλάξει τις οντότητες που έχουν λάβει άδεια λειτουργίας βάσει του νεοσύστατου κανονισμού για τους ευρωπαϊκούς παρόχους υπηρεσιών crowdfunding (ECSP) από τις απαιτήσεις της οδηγίας για τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων και να διασφαλίσει ότι όλες οι πλατφόρμες crowdfunding που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του κανονισμού υπόκεινται στο ίδιο, συνεκτικό σύνολο κανόνων, οπουδήποτε και αν λειτουργούν στην ΕΕ.

Αυτό θα ωφελήσει τόσο τους επενδυτές, μέσω περισσότερων επενδυτικών ευκαιριών και συνεκτικών μέτρων προστασίας σε ολόκληρη την ΕΕ, όσο και τις εταιρείες που χρειάζονται χρηματοδότηση σε πρώιμο στάδιο, οδηγώντας σε περισσότερη καινοτομία και ανάπτυξη στην ΕΕ. Η προθεσμία για τη μεταφορά των κανόνων αυτών στο εθνικό δίκαιο ήταν η 10η Μαΐου 2021. Μέχρι σήμερα, τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη δεν έχουν κοινοποιήσει μέτρα μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο. Εάν δεν υπάρξει ικανοποιητική απάντηση από τα εν λόγω κράτη μέλη εντός δύο μηνών, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει το θέμα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τεστ αναλογικότητας

Η Επιτροπή αποφάσισε επιπλέον να κινήσει διαδικασίες επί παραβάσει κατά της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Δανίας, της Φινλανδίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Ουγγαρίας, της Λιθουανίας, των Κάτω Χωρών, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας, της Ρουμανίας, της Σλοβακίας, της Σλοβενίας και της Σουηδίας, επειδή δεν εφάρμοσαν ορθά τους κανόνες της ΕΕ σχετικά με το τεστ αναλογικότητας πριν από τη θέσπιση νέων ρυθμίσεων για τα επαγγέλματα (οδηγία (ΕΕ) 2018/958). 

Η οδηγία προβλέπει μια σειρά κριτηρίων για την αποφυγή περιττών επαχθών εθνικών κανόνων, οι οποίοι μπορεί να δυσχεράνουν την πρόσβαση ή την άσκηση ενός ευρέος φάσματος επαγγελμάτων από υποψήφιους με προσόντα. Η έλλειψη ορθής εφαρμογής των κανόνων της ΕΕ σχετικά με τους ελέγχους αναλογικότητας θα μπορούσε τελικά να θέσει σε μειονεκτική θέση τους καταναλωτές με τη μορφή υπερβολικών τιμών, να υπονομεύσει την ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών ή ακόμη και να οδηγήσει σε ανεπαρκή πρόσβαση σε σημαντικές υπηρεσίες. 

Τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη έχουν πλέον δύο μήνες προθεσμία για να απαντήσουν στα επιχειρήματα που προβάλλει η Επιτροπή. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να τους αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη. Ένα ειδικό δελτίο τύπου είναι διαθέσιμο εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
«Ηλεκτρισμένη» συνάντηση των 27
Η αύξηση στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκεται στην ατζέντα της συνόδου κορυφής που ξεκινάει σήμερα στις Βρυξέλλες.
«Ηλεκτρισμένη» συνάντηση των 27
ΕΥΡΩΠΗ
Σήμερα η «εργαλειοθήκη» της Κομισιόν για τις ενεργειακές τιμές
Μην περιμένετε ριζοσπαστικά μέτρα. Ένα προσχέδιο δείχνει ότι ενώ στο κείμενο περιλαμβάνονται κάποιες δράσεις υπό την ηγεσία της Επιτροπής, πρόκειται κυρίως για επεξήγηση των υφιστάμενων επιλογών.
Σήμερα η «εργαλειοθήκη» της Κομισιόν για τις ενεργειακές τιμές
ΕΥΡΩΠΗ
«Ενεργειακά ουδέτερη» Ευρώπη μέχρι το 2050;
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την πρότασή της «Fit for 55» για το κλίμα, η οποία, αν δεν μείνει στα λόγια, θα φέρει σαρωτικές αλλαγές σε ρυπογόνους τομείς, όπως η ναυτιλία, η αεροπορία και οι βιομηχανίες...
«Ενεργειακά ουδέτερη» Ευρώπη μέχρι το 2050;
ΕΥΡΩΠΗ
84 εκατ. ευρώ για μονάδα επεξεργασίας αστικών λυμάτων στον Μαραθώνα
Θα τοποθετηθούν περίπου 188 χιλιόμετρα αγωγών αποχέτευσης στους οικισμούς της Νέας Μάκρης και του Μαραθώνα και θα κατασκευαστούν 15 αντλιοστάσια.
84 εκατ. ευρώ για μονάδα επεξεργασίας αστικών λυμάτων στον Μαραθώνα
ΕΥΡΩΠΗ
«Ευθύνη των εταιρειών οι κενές πτήσεις»
Αυστηρό μήνυμα Κομισιόν προς Lufthansa και ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες που διεκδίκησαν εμμέσως να σπάσουν τους κανόνες για τις χρονοθυρίδες.
«Ευθύνη των εταιρειών οι κενές πτήσεις»
ΕΥΡΩΠΗ
Προσωπικά δεδομένα κατέχει η Europol και αρνείται να τα διαγράψει
Οι αναφορές για πραγματικά καφκικές υποθέσεις οδήγησαν τους δικηγόρους και τους βουλευτές της ΕΕ να ζητήσουν αυστηρότερους ελέγχους στον οργανισμό.
Προσωπικά δεδομένα κατέχει η Europol και αρνείται να τα διαγράψει

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας