• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.2°C / 26.8°C
  2 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.6°C / 23.9°C
  3 BF
  43%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.5°C / 24.4°C
  2 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.9°C / 18.3°C
  1 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.4°C / 22.9°C
  3 BF
  49%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.4°C / 20.7°C
  1 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 16.4°C
  2 BF
  51%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.5°C / 20.5°C
  2 BF
  67%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.2°C / 23.8°C
  4 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.8°C / 23.9°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.4°C
  3 BF
  46%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.3°C / 23.7°C
  3 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  64%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  35%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.5°C / 24.5°C
  2 BF
  39%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.3°C / 24.8°C
  5 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.9°C / 26.0°C
  2 BF
  32%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.3°C / 22.7°C
  2 BF
  41%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.5°C / 23.9°C
  2 BF
  49%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  1 BF
  69%
© Ciprian82 | Dreamstime.com

Ο γενικός εισαγγελέας του ΔΕΕ προτείνει απόρριψη των προσφυγών Ουγγαρίας-Πολωνίας

 • A-
 • A+

Την απόρριψη των προσφυγών της Ουγγαρίας και της Πολωνίας κατά του μηχανισμού αιρεσιμότητας για το κράτος δικαίου προτείνει γενικός εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Σύμφωνα με το σκεπτικό του, το καθεστώς αιρεσιμότητας «έχει θεσπιστεί επί κατάλληλης νομικής βάσης, είναι συμβατό με το άρθρο 7 ΣΕΕ (σ.σ. Συνθήκης της Ε.Ε.) και σέβεται την αρχή της ασφάλειας δικαίου».

Η πρόταση του γενικού εισαγγελέα δεν είναι δεσμευτική και αποτελεί εισήγηση προς το Δικαστήριο. Η απόφαση του ΔΕΕ αναμένεται να εκδοθεί σε κατοπινό στάδιο.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΔΕΕ, η υπόθεση αφορά τον κανονισμό της Ε.Ε., με τον οποίο ορίζεται καθεστώς αιρεσιμότητας για την προστασία του προϋπολογισμού της Ε.Ε. σε περίπτωση παραβίασης του κράτους δικαίου στα κράτη μέλη, και ο οποίος επιτρέπει στο Συμβούλιο να λάβει μέτρα -μετά από πρόταση της Κομισιόν-, όπως η αναστολή των πληρωμών ή αναστολή έγκριση προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε.

Η Ουγγαρία και η Πολωνία είχαν ασκήσει προσφυγή κατά του ΔΕΕ ζητώντας ακύρωση του εν λόγω κανονισμού, υποστηρίζοντας πως η νομική του βάση δεν είναι κατάλληλη και πως δεν είναι συμβατό με το άρθρο 7 της Συνθήκης.

Στην πρότασή του, ο γενικός εισαγγελέας του ΔΕΕ επισημαίνει ότι «σκοπός του κανονισμού είναι η δημιουργία ειδικού μηχανισμού για τη διασφάλιση της ορθής εκτέλεσης του προϋπολογισμού της Ένωσης, όταν κράτος μέλος παραβιάζει αρχές του κράτους δικαίου που θέτουν σε κίνδυνο τη χρηστή διαχείριση των πόρων της Ένωσης ή τα οικονομικά συμφέροντά της».

Ο κανονισμός, προσθέτει ο γενικός εισαγγελέας, δεν επιδιώκει μηχανισμό επιβολής κυρώσεων παρόμοιο με εκείνον του άρθρου 7, «αλλά θεσπίζει ένα εργαλείο δημοσιονομικής αιρεσιμότητας για τη διαφύλαξη της εν λόγω αξίας της Ένωσης».

Όπως σημειώνει, η επιλογή αυτή δεν μπορεί να θεωρηθεί λανθασμένη, καθώς ο σεβασμός των αρχών του κράτους δικαίου μπορεί να έχει θεμελιώδη σημασία για τη δημοσιονομική σταθερότητα και την ορθή εκτέλεση του προϋπολογισμού της Ε.Ε.

Ως εκ τούτου, η επιλογή της δημιουργίας του μηχανισμού βρίσκεται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε.

Ο γενικός εισαγγελέας επισημαίνει ακόμα πως ο κανονισμός απαιτεί την ύπαρξη άμεσης σχέσης μεταξύ της παραβίασης του κράτους δικαίου και της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, κάτι που σημαίνει πως δεν αφορά κάθε πιθανή παραβίαση του κράτους δικαίου, αλλά μόνο αυτές που αφορούν τον προϋπολογισμό.

Επίσης ο γενικός εισαγγελέας κρίνει πως το άρθρο 7 πράγματι δεν εξουσιοδοτεί τους νομοθέτες σε επίπεδο Ε.Ε. να δημιουργήσει παρόμοιο μηχανισμό, όμως δεν εμποδίζει την προστασία του κράτους δικαίου από άλλα εργαλεία «εφόσον τα ουσιώδη χαρακτηριστικά τους διαφέρουν από αυτά της προστασίας την οποία εγγυάται το εν λόγω άρθρο».

Αντικείμενο του επίμαχου κανονισμού, τονίζεται, είναι μόνο οι παραβιάσεις του κράτους δικαίου που επηρεάζουν τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση του προϋπολογισμού της Ε.Ε. ή την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ε.Ε.

Υπογραμμίζει ακόμα πως ο νομοθέτης της Ε.Ε. νομιμοποιείται να εξειδικεύσει την έννοια του κράτους δικαίου, και υποδεικνύει πως ο κανονισμός απαριθμεί συγκεκριμένες νομικές αρχές που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη καθώς και ενδείξεις παραβίασής τους και κατάλογο στοιχείων τα οποία μπορούν να θεωρηθούν παραβιάσεις των αρχών του κράτους δικαίου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Πότε θα δείξει πυγμή η Ε.Ε.;
Καταιγισμό επικρίσεων δέχτηκε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδόν από όλες τις πτέρυγες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την αμφιλεγόμενη στάση της στο θέμα της άμεσης εφαρμογής του μηχανισμού του κράτους δικαίου.
Πότε θα δείξει πυγμή η Ε.Ε.;
ΕΥΡΩΠΗ
Κομισιόν: Ενεργοποιεί το μηχανισμό αναστολής χρηματοδότησης της Ουγγαρίας
Το νέο, ισχυρό μηχανισμό για το Κράτος Δικαίου, που διακόπτει τη χρηματοδότηση της ΕΕ προς στα κράτη-μέλη που τον προσβάλλουν ενεργοποιεί η Κομισιόν κατά της Ουγγαρίας. 
Κομισιόν: Ενεργοποιεί το μηχανισμό αναστολής χρηματοδότησης της Ουγγαρίας
ΕΥΡΩΠΗ
Συζήτηση για την Πολωνία στη Σύνοδο Κορυφής
Η Ε.Ε. προετοιμάζεται για μια έντονη συζήτηση σχετικά με την κατάσταση του κράτους δικαίου, όταν οι ηγέτες συναντηθούν για τη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (EUCO) αύριο Πέμπτη.
Συζήτηση για την Πολωνία στη Σύνοδο Κορυφής
ΕΥΡΩΠΗ
Νίκη στα σημεία για Ουγγαρία και Πολωνία
Εγκρίθηκε ο συμβιβασμός που πρότεινε η γερμανική προεδρία, ο οποίος ξεμπλοκάρει τον Προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης «παγώνοντας» τον μηχανισμό του κράτους δικαίου.
Νίκη στα σημεία για Ουγγαρία και Πολωνία
ΕΥΡΩΠΗ
Πανηγύρια σε Πολωνία και Ουγγαρία για τον συμβιβασμό στον προϋπολογισμό
Διπλή νίκη χαρακτηρίζουν οι ηγέτες της Πολωνίας και της Ουγγαρίας τη συμφωνία που επήλθε στη Σύνοδο Κορυφής για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. και το Ταμείο Ανασυγκρότησης, έπειτα από μπρα ντε φερ πολλών εβδομάδων.
Πανηγύρια σε Πολωνία και Ουγγαρία για τον συμβιβασμό στον προϋπολογισμό
ΕΥΡΩΠΗ
Ουγγαρία και Πολωνία έκαναν πράξη τις απειλές τους για τη χρηματοδότηση της Ε.Ε.
Στη συνάντηση που είχαν οι πρεσβευτές των χωρών-μελών για τον προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε., οι δυο χώρες έθεσαν βέτο μπλοκάροντας τις αποφάσεις.
Ουγγαρία και Πολωνία έκαναν πράξη τις απειλές τους για τη χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας