«Ακολουθήσαμε και ακολουθούμε ένα σχέδιο πολιτικά παρακινδυνευμένο, αλλά σωστό», τόνισε χθες ο Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος AKP, υπερασπιζόμενος για έκτη φορά μέσα σε δύο εβδομάδες την ανορθόδοξη νομισματική πολιτική του που εξωθεί την τουρκική λίρα στα τάρταρα, τον πληθωρισμό στα ύψη και ορδές Τούρκων πολιτών στη φτωχοποίηση.
«Ο κόσμος ολόκληρος ξέρει πως είμαι εναντίον των επιτοκίων. Δεν ήμουν ποτέ υπέρ. Δεν ήμουν χθες και δεν θα είμαι αύριο», ξεκαθάρισε ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας για ένα νέο οικονομικό μοντέλο με «αναπτυξιακή στρατηγική που θα βασίζεται στις επενδύσεις, στην απασχόληση και στην παραγωγή». «H Τουρκία», προσέθεσε, «δεν θα υποτάξει ποτέ ξανά το πολιτικό και οικονομικό μέλλον της στις υποδείξεις παγκόσμιων οικονομικών θεσμών, όπως το ΔΝΤ».
Μέτρα ενίσχυσης
Ενόσω πάντως ο Ερντογάν έδειχνε να «στυλώνει τα πόδια» στο χείλος ενός επαπειλούμενου οικονομικού «γκρεμού» -όπως προειδοποιούν σύσσωμη η εγχώρια αντιπολίτευση και πλήθος διεθνών οικονομολόγων-, εξήγγειλε μέτρα ενίσχυσης των χαμηλών εισοδημάτων, η αγοραστική δύναμη των οποίων έχει εξαϋλωθεί από τον πληθωρισμό.
Ταυτόχρονα, η Κεντρική Τράπεζα -προφανώς κατ’ εντολήν του Τούρκου προέδρου- παρενέβη με «ενέσεις» από τα εξαντλούμενα αποθεματικά της στην αγορά συναλλάγματος, προς στήριξη της λίρας. Ματαίως…
Την Παρασκευή αναμένεται εν τω μεταξύ νέα «ψυχρολουσία», με την ανακοίνωση των καινούργιων στοιχείων για τον πληθωρισμό, που προβλέπεται να ξεπεράσει το σημερινό 20% σε ετήσια βάση: ήδη τέσσερις φορές υψηλότερο από τον αρχικό κυβερνητικό στόχο.
Κι ενώ η τουρκική οικονομία «δολαριοποιείται» -με τους πολίτες να σπεύδουν μαζικά στα ανταλλακτήρια συναλλάγματος για να μετατρέψουν τους μισθούς τους σε δολάρια-, έκθεση του ΟΟΣΑ προβλέπει για τη γείτονα ανάπτυξη 9% φέτος, 3,3% του χρόνου και 3,9% για το 2023: χρονιά-ορόσημο για την Τουρκία, με τις προγραμματισμένες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, οπότε ο Ερντογάν ευελπιστεί ότι θα έχει «γυρίσει ο τροχός» για τη λίρα και τον πληθωρισμό και ότι ο ίδιος θα καταφέρει να επισκιάσει την κοσμική «κληρονομιά» του Κεμάλ Ατατούρκ, καθώς η χώρα θα γιορτάζει τα εκατό χρόνια Δημοκρατίας.
Αναλυτές ήδη πάντως προειδοποιούν ότι αυτή η οικονομική ανάπτυξη είναι εύθραυστη, καθώς στηρίζεται σε «πήλινα πόδια», προς ενίσχυση των οποίων ο Τούρκος πρόεδρος δείχνει τώρα να επιχειρεί νέες διπλωματικές «πιρουέτες».
Κόντρα στις τεταμένες σχέσεις με την Ουάσινγκτον (με αιχμή τους S-400), «επενδύοντας» στη νέα κλιμάκωση με τη Ρωσία που καλλιεργούν πρωτίστως οι ΗΠΑ -μέσω του ΝΑΤΟ και της Ουκρανίας- και με φόντο τη νέα τουρκική πρόταση μεσολάβησης για το Ουκρανικό μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εξασφάλισε χθες εκτός προγράμματος συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, Αντονι Μπλίνκεν, στο περιθώριο της συνόδου της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, στη Ρίγα της Λετονίας.
Αυτό:
(α) παραμονή της προγραμματισμένης για σήμερα συνάντησης των ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Μπλίνκεν και Λαβρόφ, στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΟΑΣΕ, στη Στοκχόλμη - όπου παρόντες θα είναι και οι ΥΠΕΞ Τουρκίας και Ουκρανίας,
(β) εν όψει της νέας τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ των προέδρων Τουρκίας και Ρωσίας, Ερντογάν και Πούτιν, την οποία προανήγγειλε για αύριο ο Τσαβούσογλου, τασσόμενος κατά νέων κυρώσεων στη Μόσχα, αλλά και υπέρ της προοπτικής ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ,
(γ) στον απόηχο της πρόσφατης «συμφιλιωτικής» επίσκεψης του πρίγκιπα-διαδόχου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ Αλ Ναχιάν, στην Αγκυρα, με κατάληξη συμφωνίες «σωσίβιο» για τον Ερντογάν για άμεσες επενδύσεις ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην τουρκική οικονομία.
Ισορροπώντας σε τεντωμένο σκοινί, ο Τούρκος πρόεδρος φτιάχνει τώρα βαλίτσες για επίσημη επίσκεψη στο Κατάρ, στις 6-7 Δεκεμβρίου. Στο μεσοδιάστημα, ανακοίνωσε επίσκεψη στα ΗΑΕ τον Φεβρουάριο και πρόθεση επαναπροσέγγισης με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, παρά τα πολλαπλά ανοιχτά μέτωπα και τις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας