• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  5°C 1.2°C / 6.9°C
  1 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.0°C / 6.6°C
  2 BF
  77%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 11.2°C
  1 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.1°C / 1.4°C
  1 BF
  86%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  1 BF
  93%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.0°C / 5.1°C
  1 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -2.6°C / -0.5°C
  2 BF
  69%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 1.3°C / 7.6°C
  1 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 6.0°C / 9.8°C
  4 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.1°C / -3.1°C
  2 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.4°C / 10.0°C
  3 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  3 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 12.5°C
  3 BF
  86%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  0°C -2.1°C / 2.1°C
  0 BF
  82%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C 0.5°C / 5.6°C
  1 BF
  89%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  8°C 4.8°C / 9.3°C
  1 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  5°C 1.4°C / 7.1°C
  1 BF
  79%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 4.4°C
  2 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.7°C / 6.7°C
  2 BF
  69%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.2°C / -2.2°C
  1 BF
  56%
© Bravissimos | Dreamstime.com

Covid-19: Η Γερμανία αποφασίζει νέα αυστηρότερα μέτρα

 • A-
 • A+

Περιορισμοί στον αριθμό των θεατών, ο κανόνας 2G (εμβολιασμένοι και νοσήσαντες) στο λιανεμπόριο, περιορισμοί στις επαφές για τους μη εμβολιασμένους, είναι μερικά από τα περαιτέρω μέτρα που θα συζητήσουν και θα κληθούν να αποφασίσουν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και κρατίδια στη Γερμανία. 

Όπως γράφει το περιοδικό Spiegel, σε μεγάλες διοργανώσεις, όπως ποδοσφαιρικοί αγώνες, πιθανότατα θα επιβληθούν σοβαροί περιορισμοί, ενώ πιο αυστηρά θα γίνουν τα μέτρα και στο λιανικό εμπόριο.

Προκειμένου να αναχαιτιστεί το τέταρτο κύμα στη Γερμανία, σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, Βερολίνο και κρατίδια θα συζητήσουν την Πέμπτη (02/12) πάνω σε ένα σχέδιο αποφάσεων που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:   

 • Ο λεγόμενος κανόνας 2G (εμβολιασμένοι και νοσήσαντες) θα πρέπει να επιβληθεί σε όλη τη χώρα και όχι μόνο στις «κόκκινες» περιοχές. Αυστηροί περιορισμοί επαφών γι όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. Οι επαφές σε ιδιωτικό περιβάλλον θα πρέπει να περιοριστούν στα άτομα που απαρτίζουν το νοικοκυριό και το μέγιστο άλλα δυο άτομα από άλλο νοικοκυριό, με εξαίρεση παιδιά έως 14 ετών. 
 • Οι μεγάλες διοργανώσεις υπόκεινται στο κανονισμό 2G, σύμφωνα με το σχέδιο, και τίθενται όριο στο μέγιστο αριθμό θεατών: σε εσωτερικούς χώρους έως 5.000 άτομα και σε ανοικτούς έως 10.000. 
 • Μια διευρυμένη ομοσπονδιακή ομάδα κρίσης, την οποία έχει ήδη ανακοινώσει η νέα κυβέρνηση, θα εγκατασταθεί στην καγκελαρία, με πρώτο στόχο να εντοπίζει και να λύνει προβλήματα σχετικά με τη διαχείριση, την αποστολή και τη διανομή των εμβολίων.
 • Όλοι όσοι το επιθυμούν θα πρέπει να μπορούν να κάνουν την πρώτη ή τη δεύτερη ή την τρίτη δόση μέχρι τα Χριστούγεννα. Όπως αναφέρει το σχέδιο προτάσεων, αυτό σημαίνει διάθεση 30.000.000 δόσεων εμβολίων κατά του κορονοϊού. Επομένως θα πρέπει να διευρυνθεί και το δίκτυο εμβολιασμού, περιλαμβάνοντας για παράδειγμα, φαρμακοποιούς και υγειονομικό προσωπικό. 

Επίσης, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία μεταξύ ομοσπονδιακής κυβέρνησης και κρατιδίων μέχρι τα τέλη του χρόνου για το πόσο διάστημα θα ισχύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού στο μέλλον, με βάση την μείωση της προστασίας χωρίς την τρίτη δόση. 

 • Όπως και στο λιανικό εμπόριο, η πρόσβαση στους χώρους τέχνης και αθλητισμού θα επιτρέπεται μόνο για τους εμβολιασμένους και τους νοσήσαντες και ανοικτό είναι το ενδεχόμενο αυτό να απαιτείται στο μέλλον και μοριακό τέστ (κανόνας 2G Plus).
 • Το σχέδιο προτάσεων αναφέρει ότι η Βουλή θα πρέπει να αποφασίσει «άμεσα» για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών. Αυτό μπορεί να γίνει τον Φεβρουάριο, δηλαδή όταν θα έχει γίνει σαφές ότι όσοι ήθελαν να εμβολιαστούν το έχουν κάνει. Θα πρέπει να υπάρξει νομική γνωμοδότηση γι αυτό μέχρι τα τέλη του χρόνου και εν τω μεταξύ η κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία να θέσει ως προϋπόθεση εργασίας σε συγκεκριμένους χώρους, όπως νοσοκομεία και οίκους ευγηρίας, τον εμβολιασμό. 
 • Στα σχολεία θα πρέπει να εφαρμοστεί η χρήση μάσκας σε όλες τις βαθμίδες.
 • Γίνεται δε σαφές ότι όλοι αυτοί οι κανονισμοί- εφόσον υιοθετηθούν- θα αντιπροσωπεύουν τα ελάχιστα μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνονται σε ανάλογες περιπτώσεις στο μέλλον.

Καμπανάκι από τους ειδικούς

Στο μεταξύ ο Γκέρνοτ Μαρξ, πρόεδρος της ένωσης DIVI των εντατικολόγων, προειδοποίησε πως η χώρα μπορεί να έχει 6.000 ανθρώπους σε ΜΕΘ μέχρι τα Χριστούγεννα, ανεξάρτητα από τα μέτρα που θα αποφασιστούν από τους πολιτικούς.

Ο αριθμός συγκρίνεται με τον προηγούμενο υψηλό αριθμό 5.745 ασθενών με Covid-19, στην εντατική, στις 3 Ιανουαρίου. Η Γερμανία έχει επίσης τώρα λιγότερες διαθέσιμες κλίνες εξαιτίας ελλείψεων στο νοσηλευτικό προσωπικό.

«Η κατάσταση γίνεται όλο και πιο δύσκολη», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF και κάλεσε την κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο ενός προσωρινού λοκντάουν.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Σε δημόσιο διάλογο το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού στη Γερμανία
Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθεί ενδελεχής δημόσια συζήτηση προκειμένου να αποφασιστεί αν θα γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός κατά της Covid-19.
Σε δημόσιο διάλογο το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού στη Γερμανία
ΕΥΡΩΠΗ
Υποχρεωτικό εμβολιασμό των ενηλίκων ζητούν οι νοσοκομειακοί γιατροί της Γερμανίας
Επισημαίνουν ότι ακόμη και αν παραμένουν ανοιχτά κάποια τεχνικά ζητήματα, όπως η δημιουργία μητρώου εμβολιασμών, η συζήτηση στη Βουλή «πρέπει να ξεκινήσει αμέσως».
Υποχρεωτικό εμβολιασμό των ενηλίκων ζητούν οι νοσοκομειακοί γιατροί της Γερμανίας
ΕΥΡΩΠΗ
Προς το καθολικό άνοιγμα των σχολείων κινείται η Γερμανία
Αποφασισμένη να προχωρήσει στο άνοιγμα των σχολείων φαίνεται η ηγέτιδα χώρα της ΕΕ, καθώς συνεδριάζουν οι υπουργοί Υγείας που θα πάρουν τις σχετικές αποφάσεις.
Προς το καθολικό άνοιγμα των σχολείων κινείται η Γερμανία
ΕΥΡΩΠΗ
Ινστιτούτο Κοχ: Αναμένει «αιφνίδια αύξηση κρουσμάτων», απαισιόδοξοι οι Γερμανοί
Οι Γερμανοί εκφράζονται για το 2022 ακόμη πιο επιφυλακτικά από ό,τι εκφράζονταν πριν από έναν χρόνο για το 2021. Το 79% θεωρεί ότι ο κορονοϊός θα επηρεάζει τη ζωή στη Γερμανία όλη την επόμενη χρονιά.
Ινστιτούτο Κοχ: Αναμένει «αιφνίδια αύξηση κρουσμάτων», απαισιόδοξοι οι Γερμανοί
ΕΥΡΩΠΗ
Μετά τον Σολτς και το Die Linke συζητά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό
Το θέμα θα αποτελέσει αντικείμενο πρότασης νόμου που θα κατατεθεί στο κοινοβούλιο πριν από το τέλος της χρονιάς, ανακοίνωσε ο μελλοντικός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.
Μετά τον Σολτς και το Die Linke συζητά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό
ΕΥΡΩΠΗ
Υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού ο Όλαφ Σολτς, αλλά από Φεβρουάριο
Υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού φέρεται ότι τάχθηκε ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, στη διάρκεια της κοινής διάσκεψης υπό τη Μέρκελ, και με τους πρωθυπουργούς των γερμανικών κρατιδίων, αρκεί να...
Υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού ο Όλαφ Σολτς, αλλά από Φεβρουάριο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας