Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αυτή είναι η πραγματική πρόταση των θεσμών
AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Αυτή είναι η πραγματική πρόταση των θεσμών

  • A-
  • A+

Πακέτα μυστικών εγγράφων που παραδόθηκαν στους Γερμανούς βουλευτές δείχνουν μεταξύ άλλων ότι ακόμα κι εάν η Ελλάδα συμμορφωθεί με όλες τις έξωθεν απαιτήσεις, το χρέος δεν θα είναι βιώσιμο, ενώ η επενδυτική χρηματοδότηση των 35 δισ. που υποσχέθηκε ο Ζ.Κ.Γιούνκερ και το Βερολίνο είναι απλώς... ΕΣΠΑ! 

Τα έγγραφα -που πρώτη ανέφερε η Süddeutsche Zeitung και μετά ο Guardian και έχουν συνταχθεί από την «τρόικα» των πιστωτών- στηρίζουν το επιχείρημα της ελληνικής κυβέρνησης ότι χρειάζεται σημαντική απομείωση του χρέους προκειμένου να πετύχει οικονομική ανάκαμψη διαρκείας. Δείχνουν ότι ακόμα και μετά από 15 χρόνια υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, η χώρα θα είχε χρέος τόσο υψηλό, που για το ΔΝΤ θα ήταν μη βιώσιμο

Τα έγγραφα δείχνουν ότι το βασικό σενάριο του ΔΝΤ -που είναι και το πιο πιθανό- είναι ότι η Ελλάδα θα έχει χρέος 118% του ΑΕΠ το 2030 ακόμα κι εάν συνυπογράψει το πακέτο των φορολογικών μεταρρυθμίσεων και των περικοπών. Και το ποσοστό αυτό είναι πολύ πιο πάνω από το 110% που προέβλεπε το ταμείο το 2012.

Ανέφικτοι στόχοι 

Στις εκτιμήσεις τους οι πιστωτές παραδέχονται ότι στο βασικό σενάριο τους πρέπει να γίνουν «σημαντικές παραχωρήσεις» προκειμένου να βελτιωθούν οι πιθανότητες της Ελλάδας να ξεφύγει μόνιμα από τα οικονομικά της προβλήματα. 

Ακόμα και κάτω από το καλύτερο, πιο αισιόδοξο σενάριο, που περιλαμβάνει ρυθμούς ανάπτυξης ετησίως 4% για την επόμενη πενταετία, το επίπεδο του δημόσιο χρέους θα πέσει μόνο μέχρι το 124% μέχρι το 2022. Αυτό το καλό σενάριο προβλέπει ακόμα 15 δισ. ευρώ εισπράξεις από τις ιδιωτικοποιήσεις!

Σύμφωνα με όλα τα σενάρια όμως -τα οποία προβλέπουν και τρίτο πρόγραμμα διάσωσης-, η Ελλάδα δεν έχει καμία πιθανότητα να μειώσει το χρέος της «αρκετά κάτω από το 110% μέχρι το 2022», όπως είχα αποφασίσει οι υπουργοί Οικονομικών του eurgogroup τον Νοέμβριο του 2012 και όπως επιθυμεί το ΔΝΤ. 

Στο κείμενο οι ίδιοι οι πιστωτές γράφουν:«Είναι σαφές ότι οι παρεκκλίσεις στην άσκηση της πολιτικής και οι αβεβαιότητες έχουν καταστήσει τους στόχους του 2012 ανέφικτους κάτω από οποιοδήποτε σενάριο». 

Χρέος εν ευθέτω χρόνω 

Αυτές οι προβλέψεις περιλαμβάνονται στην αναφορά με τίτλο «Preliminary Debt Sustainability Analysis for Greece» (Προκαταρκτική Ανάλυση Βιωσιμότητας του Χρέους για την Ελλάδα), ένα από τα έξι έγγραφα μέρος του συνολικού υλικού που αποτελούσαν την «τελική» πρόταση που εστάλη στην Ελλάδα από τους πιστωτές την περασμένη Παρασκευή. Το ίδιο πακέτο εστάλη σε όλους τους Γερμανούς βουλευτές με την προσδοκία ότι η συμφωνία θα συζητηθεί για να εγκριθεί από τη γερμανική Βουλή. Η ψηφοφορία στην Bundestag δεν έγινε ποτέ μετά την απόρριψη των προτάσεων από την ελληνική κυβέρνηση. 

Παρότι στην ανάλυση υπογραμμίζεται το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει ήδη επωφεληθεί από μια σειρά μέτρων μείωσης του χρέους, οι συγγραφείς της παραδέχονται ότι οι «σημαντικές υποχωρήσεις» θα βελτιώσουν τις πιθανότητες απομείωσης του χρέους. 

Παρόλα αυτά όμως, παρά την παραδοχή των ίδιων των δανειστών ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να πάει μπροστά χωρίς μείωση του χρέους, στα έγγραφα δεν αποσαφηνίζεται πώς μπορεί να γίνει αυτό ούτε δίνει κάποια λεπτομέρεια για το τρίτο πακέτο βοήθειας, παρότι υποθέτει ότι θα υπάρξει. Υπόσχεται μόνο μια πιο λεπτομερή ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους... εν ευθέτω χρόνω.

Η διαφορετική «προσέγγιση» Γιούνκερ 

Τα έγγραφα επίσης φωτίζουν και το επενδυτικό πακέτο των 35 δισ., που ορισμένες κυβερνήσεις- συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας- δήλωσαν πρόσφατα ότι προσφέρονται στην Ελλάδα. 

Το δεύτερο λοιπόν, έγγραφο, στο πακέτο των έξι, με τίτλο «Reforms for the completion of the current programme and beyond» (Μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και μετά από αυτό) δείχνουν ότι η «προσφορά» δεν ήταν έτσι ακριβώς όπως την παρουσίασε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Τα διαθέσιμα μετρητά δεν είναι μια ad hoc επένδυση, αλλά στην πραγματικότητα είναι οι χρηματοδοτήσεις μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ που προσφέρει σε τακτικά διαστήματα η Ε.Ε. σε όλα τα μέλη της.  

Και όπως επισημαίνει η Süddeutsche Zeitung, η πρόσβαση σε αυτά τα μετρητά προϋποθέτει τη συγχρηματοδότηση από την Ελλάδα σε ποσοστό 15%, ποσό που η χώρα δεν αντέχει να διαθέσει. 

Αυτός είναι ο λόγος που η Ελλάδα δεν έχει απορροφήσει κονδύλια από τα 38 δισ. ευρώ που εδικαιούτο από το 2007 μέχρι το 2013.  

Κονδύλια για την κάλυψη των χρεών 

Το τρίτο έγγραφο αναλύει «τις χρηματοδοτικές ανάγκες και το χρονοδιάγραμμα της εκταμίευσης των δόσεων μετά την πέμπτη αξιολόγηση», αναφέροντας πως η Ελλάδα θα εισέπραττε 15 δισ. για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. 

Τα μετρητά θα χορηγούνταν σε πέντε δόσεις, αρχής γενομένης από τον Ιούνιο με την έγκριση από την ελληνική Βουλή των προτάσεων, για να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας. 

Ωστόσο το 93% των κονδυλίων αυτών θα διοχετεύονταν κατευθείαν στην κάλυψη των χρεών για τη διάρκεια της παράτασης του προγράμματος. 

Τα υπόλοιπα έγγραφα καλύπτουν τις δράσεις που αναμένεται να κάνει η Ελλάδα σε συνεννόηση με ΔΝΤ/ΕΚΤ/Κομισιόν και μεταξύ αυτών είναι και εκείνο που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Σαββατοκύριακο. 

Το σχέδιο βασίζεται σε πρωτογενή πλεονάσματα 1%,2%,3% και 3,5% το 2015,2016,2017 και 2018 αντίστοιχα- πράγμα στο οποίο συμφώνησαν και οι δυο πλευρές, υπολογίζει ότι οι αλλαγές στον ΦΠΑ θα αυξήσουν κατά 1% του ΑΕΠ τα έσoδα και η μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό θα βοηθήσει στην εξοικονόμηση άλλου 1% του ΑΕΠ το 2016.

Αυτή η μεταρρύθμιση ήταν και το σκληρότερο σημείο των διαπραγματεύσεων. Οι πιστωτές με το σχέδιο τους απαιτούν μέτρα που ισοδυναμούν με περικοπές στις συντάξεις... σε αντίθεση με όσα ισχυριζόταν ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την Δευτέρα, γράφει ο Guardian. 

  

ΕΥΡΩΠΗ
Γερμανικός «οδικός χάρτης» για την Ελλάδα
Τη δική της εκδοχή για τα αποτελέσματα του προχθεσινού Eurogroup έδωσε χθες στη δημοσιότητα η γερμανική κυβέρνηση, με ανακοίνωσή της που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της. Η ανακοίνωση αυτή, την οποία...
Γερμανικός «οδικός χάρτης» για την Ελλάδα
ΕΥΡΩΠΗ
Συμφωνία πριν τις 20 Αυγούστου «βλέπει» ο Γιούνκερ
Συμφωνία ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές αυτόν τον μήνα, «κατά προτίμηση πριν από τις 20 Αυγούστου», βλέπει ο πρόεδρος της Ε.Ε. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αναφέροντας ότι οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών...
Συμφωνία πριν τις 20 Αυγούστου «βλέπει» ο Γιούνκερ
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο περιθώριο
Η αντιπαράθεση της Ευρώπης με την Ελλάδα έχει φέρει στην επιφάνεια τις μακρόχρονες διαφορές μεταξύ της Άνγκελα Μέρκελ και του υπουργού των Οικονομικών της, γράφουν οι Financial Times, περιπλέκοντας τις...
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο περιθώριο
ΕΥΡΩΠΗ
Ετοιμάζουν πακέτο στα μουλωχτά
Το συζητούν εδώ και καιρό στο Βερολίνο. Ενα τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα είναι ένα πολύ πιθανό σενάριο μέσα στο καλοκαίρι, αν και επισήμως –για λόγους πολιτικού κόστους- αποφεύγουν να το αναφέρουν οι...
Ετοιμάζουν πακέτο στα μουλωχτά
ΕΥΡΩΠΗ
Το non paper του Σόιμπλε και η στάση της Μέρκελ στο Grexit
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που έζησε από κοντά τις δραματικές διαπραγματεύσεις του 2015, μίλησε για το non paper του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με αντικείμενο την έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, για τη θετική στάση...
Το non paper του Σόιμπλε και η στάση της Μέρκελ στο Grexit
ΕΥΡΩΠΗ
1,34 δισ. ευρώ έχει βγάλει η Γερμανία από την Ελλάδα!
«Η Γερμανία έβγαλε χρήματα από την Ελλάδα», σύμφωνα με την εφημερίδα Süddeutsche Zeitung και τα στοιχεία από τη διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου στο υπουργείο Οικονομικών. Στην απάντηση του υφυπουργού...
1,34 δισ. ευρώ έχει βγάλει η Γερμανία από την Ελλάδα!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας