• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  5°C 1.2°C / 6.9°C
  2 BF
  77%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.1°C / 5.7°C
  2 BF
  79%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.0°C / 10.1°C
  1 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 1.4°C
  1 BF
  86%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  2 BF
  86%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.0°C / 3.9°C
  2 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.6°C / -1.0°C
  1 BF
  69%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 2.4°C / 8.6°C
  1 BF
  66%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 6.0°C / 9.8°C
  3 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  -5°C -5.1°C / -5.1°C
  2 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  2 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  2 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  3 BF
  86%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -2.1°C / 0.5°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C 0.5°C / 5.1°C
  1 BF
  90%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  7°C 4.8°C / 8.2°C
  1 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  5°C 1.4°C / 7.1°C
  1 BF
  79%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  5°C 5.5°C / 5.5°C
  1 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.7°C / 5.8°C
  1 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.2°C / -2.2°C
  1 BF
  62%

Η παραλλαγή «Όμικρον» κυκλοφορούσε στην Ευρώπη νωρίτερα από την πρώτη καταγραφή

 • A-
 • A+
Ο ΠΟΥ συνιστά στους άνω των 60 ετών και τις ευπαθείς ομάδες να μην ταξιδεύουν, αν και επισημαίνει ότι οι απαγορεύσεις στα σύνορα των χωρών δεν θα εμποδίσουν τη μετάδοση της νέας παραλλαγής.

Το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του Sars-Cov2 κυκλοφορούσε στην Ευρώπη τουλάχιστον μια εβδομάδα προτού ανακοινωθεί η πρώτη της καταγραφή από τις υγειονομικές αρχές της Νότιας Αφρικής, όπως προέκυψε τις τελευταίες ώρες.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Ολλανδίας ανακοίνωσε ότι εντόπισε την Όμικρον σε δύο δείγματα που ελήφθησαν στις 19 και 23 Νοεμβρίου, ενώ και η πρωθυπουργός της Σκοτίας, Νίκολα Στέρτζον, έκανε σήμερα γνωστό ότι τα εννέα κρούσματα της παραλλαγής συνδέονται με μια ιδιωτική κοινωνική εκδήλωση που έγινε στις 20 Νοεμβρίου.

Ήταν 24 Νοεμβρίου όμως όταν οι υγειονομικές αρχές της Νότιας Αφρικής ειδοποίησαν σχετικά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Δεν είναι σαφές ακριβώς πού ή πότε εμφανίστηκε για πρώτη φορά η νέα παραλλαγή που έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία και η σημερινή ανακοίνωση από την Ολλανδία περιπλέκει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Προηγουμένως η Ολλανδία είχε ανακοινώσει ότι εντόπισε την παραλλαγή μεταξύ των επιβατών που ήρθαν από τη Νότια Αφρική την Παρασκευή - την ίδια ημέρα που η χώρα και άλλα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης άρχισαν να επιβάλλουν απαγορεύσεις πτήσεων και άλλους περιορισμούς στη νότια Αφρική. 

Το Βέλγιο ανέφερε ένα κρούσμα που αφορούσε έναν ταξιδιώτη που επέστρεψε στη χώρα από την Αίγυπτο στις 11 Νοεμβρίου αλλά δεν αρρώστησε με ήπια συμπτώματα μέχρι τις 22 Νοεμβρίου.

Η Γαλλία κατέγραψε επίσης το πρώτο κρούσμα, στο νησιωτικό έδαφος της Ρεϋνιόν στον Ινδικό Ωκεανό. Ο ασθενής αναγνωρίστηκε ως άνδρας που είχε επιστρέψει στη Ρεϋνιόν από τη Νότια Αφρική και τη Μοζαμβίκη στις 20 Νοεμβρίου — προτού δηλαδή ο ΠΟΥ ενημερωθεί για την παραλλαγή.

Αλλά και στην Ιαπωνία διαγνώστηκε με την Όμικρον ένας διπλωμάτης από τη Ναμίμπια που έφτασε πρόσφατα από τη χώρα του. Μετά και απ' αυτή την εξέλιξη η κυβέρνηση ανακοίνωσε την απαγόρευση εισόδου στη χώρα σε όλους τους ξένους επισκέπτες, αρχής γενομένης από την Τρίτη. 

Σύσταση ΠΟΥ για αποφυγή ταξιδιών

AP Photo/Matt Dunham

Και καθώς η μία μετά την άλλη χώρες ανακοινώνουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς για νοτιοαφρικανικές χώρες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνέστησε σήμερα να αποφεύγουν τα ταξίδια τα άτομα που κινδυνεύουν από τον νέο κορονοϊό, περιλαμβανομένων των άνω των 60 ετών, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι απαγορεύσεις στα σύνορα των χωρών δεν θα εμποδίσουν τη μετάδοση της νέας παραλλαγής. 

«Τα άτομα που πάσχουν από σοβαρά νοσήματα ή κινδυνεύουν να νοσήσουν από βαριάς μορφής Covid, ειδικά όσοι είναι άνω των 60 ετών και όσοι πάσχουν από ασθένειες όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτη ή καρκίνο θα πρέπει να ενημερωθούν ότι καλό είναι να αναβάλουν τα ταξίδια τους» αναφέρει ο ΠΟΥ, πιθανότατα ενόψει των αυξημένων μετακινήσεων την περίοδο των γιορτών.

«Οι γενικές απαγορεύσεις στα ταξίδια δεν θα εμποδίσουν τη διεθνή διασπορά και θα επιβαρύνουν τις ζωές και τα μέσα διαβίωσης. Επιπλέον, μπορούν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις παγκόσμιες υγειονομικές προσπάθειες κατά τη διάρκεια της πανδημίας αποθαρρύνοντας τις χώρες να αναφέρουν και να μοιράζονται τα επιδημιολογικά δεδομένα και τα δεδομένα προσδιορισμού αλληλουχίας», τονίζει ο ΠΟΥ στο τεχνικό έγγραφο.

«Τα μέτρα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τον έλεγχο των επιβατών πριν από το ταξίδι και/ή κατά την άφιξή τους και τη χρήση τεστ SARS-COV-2 ή την επιβολή καραντίνας σε διεθνείς ταξιδιώτες, έπειτα από ενδελεχή αξιολόγηση των κινδύνων», λέει ο ΠΟΥ στις τελευταίες ταξιδιωτικές συστάσεις του.

«Η παγκόσμια απόκριση πρέπει να είναι ήρεμη, συντονισμένη και συνεκτική», είπε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους στη διάρκεια μιας συνόδου ενημέρωσης των χωρών μελών για την Όμικρον στην έδρα του ΠΟΥ στη Γενεύη.

Αυστηρότερα μέτρα 

Αυστηρότερους ταξιδιωτικούς περιορισμούς ανακοίνωσε σήμερα και η Ρωσία. Οι πολίτες που θα φθάνουν από χώρες με μεγάλες πιθανότητες να έχουν μολυνθεί από την παραλλαγή Όμικρον θα μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών, δήλωσε η επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής για την προστασία της υγείας του καταναλωτή Άννα Ποπόβα.

Αρνητικά τεστ αντιγόνου ή PCR θα απαιτούνται από την Παρασκευή για όλους τους ταξιδιώτες - ανεξάρτητα από το καθεστώς εμβολιασμού - που εισέρχονται στην Ιρλανδία συμπεριλαμβανομένων εκείνων που φτάνουν από τη Μεγάλη Βρετανία.

Στη Βρετανία, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε σήμερα ότι θέλει να παράσχει σε όλους τους ενήλικους μια αναμνηστική δόση του εμβολίου για την Covid-19 μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, λόγω της ανησυχίας που υπάρχει για την εξάπλωση της Όμικρον. Συνολικά στην Αγγλία έχουν εντοπιστεί 13 κρούσματα αυτής της παραλλαγής.

Και καθώς υπάρχει ανησυχία για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, ειδικά και μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της Moderna, η Εκτελεστική Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων Έμερ Κουκ, εμφανίστηκε καθησυχαστική. Μιλώντας στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επισήμανε ότι τα ήδη υπάρχοντα εμβόλια έχουν δείξει ότι συνεχίζουν να είναι αποτελεσματικά απέναντι στις μεταλλάξεις που κυκλοφορούν στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΣΜΟΣ
Λογικά και αναλογικά μέτρα για την παραλλαγή Όμικρον ζητά ο ΠΟΥ
Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συνέστησε ηρεμία και επισήμανε ότι πολλές χώρες-μέλη εισάγουν γενικά και ωμά μέτρα που δεν βασίζονται σε αποδείξεις ούτε είναι αποτελεσματικά από μόνα τους.
Λογικά και αναλογικά μέτρα για την παραλλαγή Όμικρον ζητά ο ΠΟΥ
ΕΥΡΩΠΗ
Τι απαντά ο ΕΜΑ για τα εμβόλια και την παραλλαγή Όμικρον
Στη δίνη του νέου στελέχους κορονοϊού ο πλανήτης με επιστήμονες και φαρμακευτικές εταιρείες να εργάζονται ώστε να «κατανοήσουν» καλύτερα την παραλλαγή Όμικρον και να εξάγουν ασφαλή συμπεράσματα για τα εμβόλια...
Τι απαντά ο ΕΜΑ για τα εμβόλια και την παραλλαγή Όμικρον
ΕΥΡΩΠΗ
Τουλάχιστον από τις 19 Νοέμβρη η Όμικρον στην Ολλανδία
Καινούργια στοιχεία για το νέο στέλεχος κορονοϊού καταδεικνύουν ότι αυτό κυκλοφορούσε στην Ευρώπη πριν από τις 24 Νοεμβρίου που είναι η επίσημη ημερομηνία καταγραφής του.
Τουλάχιστον από τις 19 Νοέμβρη η Όμικρον στην Ολλανδία
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
«Όχι πανικός» το μήνυμα Μπάιντεν για την «Όμικρον»
Εξαιρετικά συγκρατημένος για τα σενάρια που ακολουθούν την νέα παραλλαγή του κορονοϊού εμφανίσθηκε ο πρόεδρος της Αμερικής αναγνωρίζοντας πως «αποτελεί αιτία ανησυχίας» αλλά «όχι αιτία πανικού».
«Όχι πανικός» το μήνυμα Μπάιντεν για την «Όμικρον»
ΕΥΡΩΠΗ
Σκοτία: Οι φορείς της «Ο» μολύνθηκαν πριν την καταγραφή της στην Αφρική
Τα νέα στοιχεία, από την Ολλανδία και τώρα τη Σκοτία, σχετικά με το νέο στέλεχος του κορονοϊού καθιστούν σαφές ότι η «Ο» είχε αρχίσει να κυκλοφορεί στην Ευρώπη πολύ νωρίτερα από ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά, και...
Σκοτία: Οι φορείς της «Ο» μολύνθηκαν πριν την καταγραφή της στην Αφρική

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας