• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.2°C / 6.9°C
  1 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.6°C / 6.6°C
  2 BF
  78%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.0°C / 11.2°C
  1 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 1.4°C
  1 BF
  80%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  1 BF
  93%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.0°C / 5.1°C
  2 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -2.6°C / -1.0°C
  2 BF
  69%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 1.3°C / 8.6°C
  1 BF
  66%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 5.4°C / 9.8°C
  3 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  -5°C -5.1°C / -5.1°C
  2 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.4°C / 9.4°C
  2 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  2 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 12.6°C
  3 BF
  87%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  0°C -2.1°C / 1.6°C
  0 BF
  91%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C -0.5°C / 5.6°C
  1 BF
  88%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  7°C 4.8°C / 8.8°C
  0 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  5°C 1.4°C / 7.1°C
  1 BF
  79%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 5.5°C / 5.5°C
  2 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.7°C / 6.7°C
  1 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.2°C / -2.2°C
  1 BF
  58%
AP PHOTO

Ρεκόρ απελάσεων προσφύγων από τη Frontex το 2021

 • A-
 • A+

Μια άκρως ανησυχητική εξέλιξη καταγράφει έκθεση της Frontex, σύμφωνα με έγγραφο της ευρωπαϊκής συνοριακής υπηρεσίας που διέρρευσε και που ήδη έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση αλλά και αντιδράσεις. 

Σύμφωνα με την έκθεση, η Frontex απέλασε αριθμό-ρεκόρ προσφύγων και μεταναστών μέσα στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, πυροδοτώντας έντονο προβληματισμό για τους ανθρώπους που στέλνονται πίσω στις χώρες τους, στις οποίες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πόλεμο ή διώξεις.

Συγκεκριμένα, η Frontex ανέφερε ότι απέλασε 8.239 υπηκόους τρίτων χωρών τους πρώτους έξι μήνες του 2021, γεγονός που σηματοδοτεί μια αύξηση κατά 9% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2019, πριν η πανδημία χτυπήσει τον πλανήτη. 

Υπενθυμίζεται ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ συνεχίζουν να διενεργούν τις δικές τους απελάσεις, ωστόσο η αύξηση των επιχειρήσεων του Frontex δείχνει πώς οι ευρωπαϊκές χώρες στρέφονται όλο και περισσότερο προς σε αυτήν την Υπηρεσία της Ε.Ε. για βοήθεια στη διαχείριση της μετανάστευσης: από απελάσεις έως περιπολίες στα σύνορα.

Η ΜΚΟ για τις πολιτικές ελευθερίες Statewatch, η οποία δημοσίευσε την έκθεση που διέρρευσε, υπογράμμισε πως είναι αβέβαιο ότι η Frontex δεν υποστήριζε τις επαναπροωθήσεις. Εκπρόσωπος της Frontex δήλωσε ότι οι αποφάσεις για τις απελάσεις λαμβάνονταν πάντα από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ε.Ε., τα άτομα που αναγκάζονται να επιστρέψουν θα πρέπει να συνοδεύονται από παρατηρητές ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ωστόσο, ο αριθμός των πτήσεων τσάρτερ με επόπτη ανθρωπίνων δικαιωμάτων μειώθηκε κατά 7% το α' εξάμηνο το 2021, σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο, γεγονός που –σύμφωνα με την έκθεση– οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στη νόσο Covid-19.

Σε κάθε περίπτωση, οργανώσεις εκφράζουν προβληματισμό για το ότι ο υψηλός αριθμός απελάσεων μπορεί να συνεπάγεται την ταυτόχρονη αύξηση παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Με πτήσεις τσάρτερ

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, 4.938 άτομα απομακρύνθηκαν προς 28 προορισμούς, χρησιμοποιώντας 169 πτήσεις τσάρτερ κατά την περίοδο αναφοράς, σε επιχειρήσεις που υποστηρίζονται από τη Frontex και στις οποίες συμμετείχαν κράτη-μέλη.

Η Γερμανία είναι μακράν ο κύριος χρήστης των «υπηρεσιών» της Frontex για απελάσεις, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το ήμισυ όλων των μετακινήσεων με πτήσεις τσάρτερ. Συγκεκριμένα:

 • Γερμανία: 2.742 άτομα (το 56% όλων όσων απελάθηκαν)
 • Ιταλία: 903 (18%)
 • Γαλλία: 559 (11%)
 • Ισπανία: 249 (5%)
 • Αυστρία: 155 (3%)
 • Ελλάδα: 124 (3%)

Η νέα γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού έχει υποσχεθεί μια «επίθεση επαναπατρισμού» ως μέρος των σχεδίων της για τη μετανάστευση και το άσυλο, επομένως είναι πιθανό η Γερμανία να συνεχίσει να είναι σημαντικός «χρήστης» των υπηρεσιών απέλασης της Frontex.

Εκτός από πτήσεις, δεν υπήρξαν επιστροφές διά θαλάσσης κατά την περίοδο αναφοράς, καθώς η Τουρκία ανέστειλε την επαναποδοχή μεταναστών τον Μάρτιο του 2020. Ωστόσο, η ανάπτυξη αξιωματικών συνοδείας της Frontex στην Ελλάδα θα γίνει με τη λογική ότι αυτές οι επιχειρήσεις θα ξαναρχίσουν. 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Aπομάκρυνση του Λετζέρι από την ηγεσία της Frontex ζητά τo SPD
Μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία της Frontex και απόλυση του επικεφαλής της, Φαμπρίτσε Λετζέρι, ζητούν οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες, σύμφωνα με έκθεση που συνέταξε χθες η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.
Aπομάκρυνση του Λετζέρι από την ηγεσία της Frontex ζητά τo SPD
ΕΥΡΩΠΗ
Μπορέλ: η Τουρκία να επιδείξει αταλάντευτη προσήλωση στις αρχές της καλής γειτονίας
«Η Τουρκία πρέπει να αποφεύγει τις απειλές και να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της Ε.Ε. επί των χωρικών τους υδάτων και του εναέριου χώρου τους», σημείωσε ο επικεφαλής διπλωμάτης της Ευρώπης.
Μπορέλ: η Τουρκία να επιδείξει αταλάντευτη προσήλωση στις αρχές της καλής γειτονίας
ΕΥΡΩΠΗ
Spiegel: Πώς η Frontex στέλνει πρόσφυγες πίσω στην κόλαση της Λιβύης
Τη στενή συνεργασία μεταξύ της Frontex και της Λιβυκής ακτοφυλακής, ώστε πρόσφυγες και μετανάστες να γυρίζουν πίσω στα στρατόπεδα της Λιβύης, έφερε στο φως ρεπορτάζ της γερμανικής επιθεώρησης Der Spiegel. Οι...
Spiegel: Πώς η Frontex στέλνει πρόσφυγες πίσω στην κόλαση της Λιβύης
ΕΥΡΩΠΗ
Έρευνα Ε.Ε.: Αναπάντητα ερωτήματα για το ρόλο της Frontex σε επαναπροωθήσεις
Η έρευνα από ειδική ομάδα της Ε.Ε. για τα έργα και τις ημέρες της Frontex όσον αφορά τις καταγγελίες για συμμετοχή σε περιστατικά παράνομων επαναπροωθήσεων προσφύγων και μεταναστών, διαπιστώνει ότι σε πέντε...
Έρευνα Ε.Ε.: Αναπάντητα ερωτήματα για το ρόλο της Frontex σε επαναπροωθήσεις
ΕΥΡΩΠΗ
ΟΗΕ: Να μπει τέλος στις επαναπροωθήσεις από τα κράτη της Ε.Ε.
Την έντονη ανησυχία της «για την αυξανόμενη συχνότητα» των περιστατικών άτυπων απελάσεων και αναγκαστικών επιστροφών προσφύγων και αιτούντων άσυλο από ευρωπαϊκές χώρες, εκφράζει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για...
ΟΗΕ: Να μπει τέλος στις επαναπροωθήσεις από τα κράτη της Ε.Ε.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας