Η γαλλική κυβέρνηση, μία μέρα μετά την ευρωπαϊκή διάσκεψη στο Καλέ για το προσφυγικό/μεταναστευτικό, κάλεσε τη Βρετανία να αναλάβει τις ευθύνες της για την κρίση στη Μάγχη, αλλά και να σταματήσει τη διγλωσσία στο ζήτημα. Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανέν, υποστήριξε ότι η Βρετανία θα πρέπει να ανοίξει νόμιμους δρόμους μετανάστευσης.
Να θυμίσουμε ότι αφορμή για τη διπλωματική κρίση μεταξύ Γαλλίας και Βρετανίας ήταν ναυάγιο στη Μάγχη, όπου έχασαν τη ζωή τους 27 πρόσφυγες και μετανάστες που προσπαθούσαν να περάσουν από το Καλέ στην Αγγλία.
Μιλώντας στο δίκτυο BFM/RMC, ο Νταρμανέν τόνισε ότι το Λονδίνο πρέπει «να δημιουργήσει τη δυνατότητα νόμιμης πρόσβασης για τους μετανάστες», διότι «σήμερα οι άνθρωποι που θέλουν να ζητήσουν άσυλο στην Αγγλία δεν έχουν άλλο τρόπο παρά να διασχίσουν τη Μάγχη».
«Επειδή δεν υπάρχει νόμιμη οδός για τους μετανάστες που θέλουν να πάνε στη Βρετανία και επειδή στην Αγγλία δεν υπάρχουν ταυτότητες, υπάρχει αυτό το ρεύμα», επανέλαβε διερωτώμενος: «Τι να κάνουμε με τους Άγγλους; Ας αλλάξουν τη νομοθεσία τους, ας αναλάβουν τις ευθύνες τους».
Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών, στη Βρετανία κατατίθενται 30.000 αιτήσεις για την παροχή ασύλου ετησίως, ενώ στη Γαλλία περίπου 150.000.
«Είμαι απολύτως έτοιμος να συζητήσω» με τους Βρετανούς «με τον όρο ότι θα έχουμε μια κανονική σχέση και θα κινούμαστε στο ίδιο μήκος κύματος», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι συνομιλεί με τη Βρετανίδα ομόλογό του Πρίτι Πατέλ «σχεδόν κάθε ημέρα».
Ωστόσο, σε συνέντευξή του στον Guardian, ο Ζεράλντ Νταρμανέν κατηγόρησε τη βρετανική κυβέρνηση για διγλωσσία, σημειώνοντας ότι οι σχέσεις μας «είναι καλές όταν μιλάμε κεκλεισμένων των θυρών. Στις προσωπικές συζητήσεις και επαφές με την ομόλογό μου βρίσκουμε ότι έχουμε πολλά κοινά σημεία».
Ωστόσο, «όταν γίνεται μια δημόσια δήλωση, είτε στο βρετανικό Κοινοβούλιο είτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα ΜΜΕ, ο τόνος είναι πολύ διαφορετικός, μη φιλικός, και συνήθως εκ διαμέτρου αντίθετος από όσα είχαν ειπωθεί σε ιδιωτικό επίπεδο».
Όπως είπε, «όσο περισσότερο χρησιμοποιείται η Γαλλία σαν σάκος του μποξ για την εσωτερική πολιτική κατάσταση στη Βρετανία, και όσο ακούμε δηλώσεις του στιλ “Η Γαλλία πρέπει να πάρει πίσω τους πρόσφυγες”, τόσο πιο δύσκολο είναι βρεθεί λύση. Εκτός από προσβλητικό είναι και μη ρεαλιστικό».
Στη Παρίσι, στο μεταξύ, σύσκεψη του συμβουλίου ασφαλείας με θέμα το μεταναστευτικό θα πραγματοποιηθεί έπειτα από αίτημα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.
Στην έκτακτη διάσκεψη για το προσφυγικό-μεταναστευτικό στο Καλέ, από την οποία μετά τις προκλητικές δηλώσεις του Μπόρις Τζόνσον, αποκλείστηκε η Βρετανία, οι συμμετέχοντες συμφώνησαν «να βελτιώσουν την κοινή τους συνεργασία με τη Βρετανία» για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών και «επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να κάνουν τα πάντα για να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά τα εγκληματικά δίκτυα των διακινητών».
Στη συνάντηση συμμετείχαν οι αρμόδιοι για τη μετανάστευση της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας και του Βελγίου, η Ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Θεμάτων, καθώς και εκπρόσωποι της Europol και της Frontex.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας