• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.2°C / 14.8°C
  2 BF
  92%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 14.2°C
  5 BF
  82%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.3°C / 15.9°C
  4 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 12.7°C
  2 BF
  61%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  5 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 9.8°C
  0 BF
  93%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 6.2°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  2 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 15.8°C
  4 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 16.8°C
  1 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.2°C / 17.8°C
  4 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  4 BF
  88%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  5 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.4°C / 8.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 8.5°C / 11.7°C
  2 BF
  90%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  1 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Ασθενής ομίχλη
  11°C 10.8°C / 15.0°C
  0 BF
  100%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 13.8°C
  4 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.2°C / 13.4°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.5°C / 5.5°C
  1 BF
  92%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τρέχει να προλάβει νέα... Βαβέλ η Ε.Ε.

 • A-
 • A+

Με τον χάρτη της Ευρώπης να «κοκκινίζει» ξανά από τα κρούσματα και τις νοσηλείες ασθενών του κορονοϊού, οι Βρυξέλλες κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν τα κράτη-μέλη που βυθίζονται ξανά στο νέο κύμα. Χθες, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε το πρώτο εμβόλιο, αυτό της BioNTech/Pfizer, για παιδιά ηλικίας 5-11 ετών, αλλά με χαμηλότερη δόση από αυτήν που παρέχεται στους άνω των 12, ενώ η Κομισιόν πρότεινε αλλαγές στο πιστοποιητικό εμβολιασμού για ταξίδια εντός και εκτός Ε.Ε.

Η Ε.Ε. προσπαθεί να εξασφαλίσει πανευρωπαϊκό συντονισμό, αλλά το χάσμα παραμένει, όχι μόνο λόγω των τεράστιων διαφορών στα ποσοστά εμβολιασμένων ανάμεσα στις διάφορες χώρες, αλλά και εξαιτίας διαφορετικών πολιτικών μεταξύ τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το θέμα της τρίτης δόσης: η Κομισιόν δεν συνέστησε ούτε πόσους μήνες μετά τον πλήρη εμβολιασμό θα πρέπει να γίνεται ούτε σε ποια ηλικία πρέπει να αποτελεί προϋπόθεση για την ανανέωση του πιστοποιητικού. Με αποτέλεσμα, στην Ελλάδα η τρίτη δόση να είναι υποχρεωτική για άτομα άνω των 60, ενώ στο Βέλγιο για τους άνω των 65! Μια νέα… εμβολιαστική Βαβέλ, δηλαδή, είναι προ των πυλών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε τα πιστοποιητικά εμβολιασμού κατά του κορονοϊού να έχουν ισχύ για εννέα μήνες μετά τον πλήρη εμβολιασμό. Σε αυτούς τους εννέα μήνες, η Επιτροπή υπολογίζει τους έξι μήνες για την αναμνηστική δόση, που αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και μια επιπλέον περίοδο τριών μηνών για να προσαρμοστούν συστήματα υγείας και πολίτες.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι, στο πλαίσιο των ταξιδιών, τα κράτη-μέλη δεν θα πρέπει να αρνούνται πιστοποιητικό εμβολιασμού που έχει εκδοθεί λιγότερο από εννέα μήνες από τη χορήγηση της τελευταίας δόσης του αρχικού εμβολιασμού. Επίσης, η Επιτροπή συστήνει στα κράτη-μέλη να λάβουν αμέσως όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουν την πρόσβαση στον εμβολιασμό για εκείνες τις πληθυσμιακές ομάδες των οποίων τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που εκδόθηκαν πλησιάζουν το όριο των εννέα μηνών.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, «ένα άτομο που διαθέτει έγκυρο ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της Ε.Ε. δεν πρέπει κατ' αρχήν να υπόκειται σε πρόσθετους περιορισμούς, όπως τεστ ή καραντίνα, ανεξάρτητα από τον τόπο αναχώρησής του στην Ε.Ε.». Ωστόσο τα άτομα χωρίς ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της Ε.Ε. μπορεί να υποχρεωθούν να υποβληθούν σε τεστ που πραγματοποιείται πριν ή μετά την άφιξη.

Τις ανακοινώσεις έκανε ο αρμόδιος επίτροπος Δικαιοσύνης, Ντ. Ρέιντερς, ο οποίος δήλωσε ότι όσοι Ευρωπαίοι πολίτες δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν έχουν το πιστοποιητικό νόσησης «δεν θα πρέπει να στερηθούν το θεμελιώδες δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης εντός της Ε.Ε.», γι' αυτό και θα συνεχίσουν να υποβάλλονται σε τεστ για να ταξιδέψουν. Σημείωσε, ωστόσο, ότι σε κάθε κράτος-μέλος το πιστοποιητικό χρησιμοποιείται με διαφορετικό τρόπο και εκεί οι μη εμβολιασμένοι ταξιδιώτες ενδεχομένως να μην μπορούν να μετακινηθούν παντού.

Επιπλέον, η Κομισιόν πρότεινε την προσαρμογή του χάρτη των χρωμάτων της Ε.Ε. Σήμερα δείχνει τον αριθμό κρουσμάτων, αλλά προτείνεται να είναι ο συνδυασμός της καταγραφής νέων κρουσμάτων με την πρόσληψη εμβολίων σε κάθε περιοχή. Τα ταξίδια προς και από «σκουροκόκκινες» περιοχές θα πρέπει να αποθαρρύνονται, δεδομένου του υψηλού αριθμού νέων λοιμώξεων εκεί, και τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί ούτε έχουν αναρρώσει από τον ιό θα πρέπει να υποβάλλονται σε εξέταση πριν από την αναχώρηση και σε καραντίνα μετά την άφιξη (με ειδικούς κανόνες για τους βασικούς ταξιδιώτες και τα παιδιά κάτω των 12 ετών).

Επίσης, η λίστα των απαραίτητων ταξιδιωτών θα πρέπει να μειωθεί καθώς πολλοί ταξιδιώτες που περιλαμβάνονται στην τρέχουσα λίστα είχαν την ευκαιρία να εμβολιαστούν στο μεταξύ.

Τέλος, η διαδικασία έκτακτης ανάγκης που αποσκοπεί στην καθυστέρηση της εξάπλωσης πιθανών νέων παραλλαγών του COVID-19 ή στην αντιμετώπιση ιδιαίτερα σοβαρών καταστάσεων θα πρέπει να απλουστευθεί και να λειτουργήσει περισσότερο. Θα περιλαμβάνει την κοινοποίηση από ένα κράτος-μέλος προς την Επιτροπή και το Συμβούλιο και την Ολοκληρωμένη Αντιμετώπιση Πολιτικής Κρίσης (IPCR) του Συμβουλίου.

Για να δοθεί επαρκής χρόνος για την εφαρμογή της συντονισμένης προσέγγισης, η Επιτροπή προτείνει αυτές οι ενημερώσεις να ισχύουν από τις 10 Ιανουαρίου 2022.

Επιδεινώνεται η κατάταξη της Ελλάδας
στις λίστες του ECDC και του Bloomberg

Ενώ ο επιδημιολογικός χάρτης της Ευρώπης γίνεται κατακόκκινος, η Κομισιόν επιχειρεί να βάλει φρένο στην α λα καρτ επιλογή διάρκειας των πιστοποιητικών, συστήνοντας ισχύ εννέα μηνών μετά τον πλήρη εμβολιασμό για τις μετακινήσεις εντός Ε.Ε. ● Προτείνει επίσης αλλαγή του χρωματικού κώδικα για την κατάσταση στις χώρες, που θα συνδυάζει κρούσματα και ποσοστά εμβολιασμού

Ενδέκατη από το τέλος σε εμβολιασμούς και 7η σε θανάτους στην Ευρώπη των «27» κατατάσσεται η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ECDC. Η εικόνα της χώρας μας δεν είναι καθόλου καλή σε καμία επιδημιολογική λίστα της Ε.Ε.

Η Ελλάδα, όμως, βρέθηκε σε χειρότερη θέση ακόμα και από το Βέλγιο στη διάρκεια του τελευταίου 12μήνου και λίγο καλύτερα από την Ινδία και την Κολομβία και στην κατάταξη Covid Resilience Ranking του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg.

Εδώ και έναν χρόνο, το πρακτορείο μετρά τα καλύτερα και χειρότερα μέρη να βρεθεί κανείς εν μέσω πανδημίας, ανάμεσα σε 53 χώρες με το υψηλότερο ΑΕΠ και με βάση έναν δείκτη 12 κριτηρίων. Ο έλεγχος των κρουσμάτων, η ποιότητα του συστήματος υγείας, η εμβολιαστική κάλυψη και η θνητότητα ήταν τα τέσσερα από αυτά. Τα αποτελέσματα για τη χώρα μας είναι απογοητευτικά καθώς βρέθηκε σε χειρότερη θέση από πολλές ευρωπαϊκές χώρες - και όχι μόνο. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε δυσχερέστερη θέση από την Ελλάδα έναντι του συνόλου των «27» της Ε.Ε. βρέθηκαν μόνο η Τσεχία και η Πολωνία! Οπως εξηγεί το πρακτορείο, αρχικά οι χώρες που τα πήγαν καλύτερα ήταν αυτές που επέβαλαν σκληρά περιοριστικά μέτρα, περιλαμβανομένων lockdown και ελέγχων στα σύνορα. Στη συνέχεια, όσες κατάφεραν να προχωρήσουν ταχύτερα τη διάθεση εμβολίων. Τελικά όμως, στην κορυφή βρίσκονται αυτές που κατάφεραν να συνδυάσουν την επιστροφή στην κανονικότητα με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Νέο μονοκλωνικό εξετάζει ο ΕΜΑ
Το Xevudy προορίζεται για τη θεραπεία ενηλίκων και εφήβων που δε χρειάζονται συμπληρωματική θεραπεία με οξυγόνο, αλλά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο η νόσος να εξελιχθεί σε σοβαρό COVID-19
Νέο μονοκλωνικό εξετάζει ο ΕΜΑ
ΕΥΡΩΠΗ
Συμφώνησαν οι 27 στα στοιχεία του πιστοποιητικού υγείας - Μόνο για ιατρικούς σκοπούς
Διευκρινίζεται ότι δεν θα αποτελεί «εισιτήριο» για την ελεύθερη διακίνηση πολιτών στην Ε.Ε.
Συμφώνησαν οι 27 στα στοιχεία του πιστοποιητικού υγείας - Μόνο για ιατρικούς σκοπούς
ΕΥΡΩΠΗ
Νέο όρο για τα ταξίδια της πανδημίας στην Ε.Ε. αποφασίζουν στις Βρυξέλλες
Μια νέα προσέγγιση για τα ταξίδια εντός της Ε.Ε. θα εγκρίνουν σήμερα οι Υπουργοί στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, εστιάζοντας στον ατομικό κίνδυνο υγείας του ταξιδιώτη και όχι στη χώρα αναχώρησης.
Νέο όρο για τα ταξίδια της πανδημίας στην Ε.Ε. αποφασίζουν στις Βρυξέλλες
ΕΥΡΩΠΗ
Στους εννέα μήνες το πιστοποιητικό εμβολιασμού της Ε.Ε.
Παρά τις αντιρρήσεις των κρατών-μελών, όπως είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.», η Κομισιόν καθόρισε σήμερα δεσμευτική περίοδο αποδοχής ακριβώς 270 ημερών των πιστοποιητικών εμβολιασμού για ταξίδια εντός Ε.Ε.
Στους εννέα μήνες το πιστοποιητικό εμβολιασμού της Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Κατακερματισμένη η Ευρώπη για τα μέτρα κατά της Όμικρον
Η Ελλάδα ενημέρωσε την Κομισιόν εντός του Σαββατοκύριακου, λιγότερες δηλαδή από τις προβλεπόμενες 48 που απαιτούν οι θεσμοί. Το ίδιο έκανε και η Ιταλία, η οποία ενημέρωσε την Κομισιόν στις 15 Δεκεμβρίου.
Κατακερματισμένη η Ευρώπη για τα μέτρα κατά της Όμικρον
ΕΥΡΩΠΗ
Σύνοδος κορυφής για πανδημία και μεταναστευτικό
Η επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης στην Ε.Ε. και ο αντίκτυπος της Ομικρον θα απασχολήσουν σήμερα τους 27 ηγέτες στη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.
Σύνοδος κορυφής για πανδημία και μεταναστευτικό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας