• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.9°C / 16.8°C
  2 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.3°C / 12.7°C
  0 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.8°C / 15.0°C
  3 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  1 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.7°C / 11.9°C
  4 BF
  50%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  11°C 8.9°C / 12.6°C
  1 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.9°C / 10.6°C
  5 BF
  37%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.6°C
  1 BF
  57%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 17.1°C
  5 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 13.9°C
  2 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.0°C / 16.8°C
  4 BF
  41%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.5°C / 13.7°C
  2 BF
  47%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  2 BF
  51%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.5°C
  2 BF
  47%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.8°C / 14.5°C
  2 BF
  55%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.3°C / 15.8°C
  3 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 17.0°C
  2 BF
  42%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 11.3°C / 11.6°C
  2 BF
  48%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 9.6°C / 14.2°C
  2 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  2 BF
  61%

Οι βασικές αλλαγές που προτείνει η Κομισιόν για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

 • A-
 • A+

Εννιάμηνη ισχύ του πιστοποιητικού εμβολιασμού, προσωποποιημένη προσέγγιση και αλλαγές στους επιδημιολογικούς χάρτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προτείνει η Κομισιόν επικαιροποιώντας τις συστάσεις της προς τα κράτη - μέλη, χωρίς πάντως να προτείνει κάτι συγκεκριμένο για τις ενισχυτικές δόσεις.

Προκειμένου να δοθεί επαρκής χρόνος για την εφαρμογή της συντονισμένης προσέγγισης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει οι εν λόγω επικαιροποιήσεις να εφαρμοστούν από τις 10 Ιανουαρίου 2022. Οι βασικές αλλαγές της κοινής προσέγγισης των ταξιδιωτικών μέτρων εντός της Ε.Ε. που προτείνονται είναι οι εξής:

Εστίαση σε «προσέγγιση με βάση το πρόσωπο»: ένα πρόσωπο που διαθέτει έγκυρο ψηφιακό πιστοποιητικό Covid της Ε.Ε. δεν πρέπει καταρχήν να υπόκειται σε πρόσθετους περιορισμούς, όπως τεστ ή καραντίνα, ανεξάρτητα από τον τόπο αναχώρησής του στην Ε.Ε. Τα πρόσωπα που δεν διαθέτουν ψηφιακό πιστοποιητικό θα μπορούσαν να υποχρεούνται να υποβληθούν σε εξέταση που διενεργείται πριν ή μετά την άφιξη.

Τυπική ισχύς των πιστοποιητικών εμβολιασμού: Για να αποφευχθούν αποκλίνουσες και διασπαστικές προσεγγίσεις, η Επιτροπή προτείνει μια τυποποιημένη περίοδο αποδοχής 9 μηνών για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που εκδίδονται μετά την ολοκλήρωση της σειράς πρωτογενών εμβολιασμών, μετά τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) σχετικά με τη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων από τους 6 μήνες. Προβλέπονται ακόμα 3 μήνες για να διασφαλιστεί ότι οι εθνικές εκστρατείες εμβολιασμού μπορούν να προσαρμοστούν και οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε αναμνηστικά εμβόλια.

Αυτό σημαίνει ότι, στο πλαίσιο των ταξιδιών, τα κράτη - μέλη δεν θα πρέπει να αρνούνται πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο έχει εκδοθεί σε διάστημα μικρότερο των 9 μηνών από τη χορήγηση της τελευταίας δόσης του πρωτογενούς εμβολιασμού. Θα πρέπει να λάβουν αμέσως όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσουν την πρόσβαση στον εμβολιασμό για τις ομάδες του πληθυσμού των οποίων τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που είχαν εκδοθεί προηγουμένως πλησιάζουν το όριο των 9 μηνών.

Ενισχυτικά εμβόλια: Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν μελέτες που να εξετάζουν ρητά την αποτελεσματικότητα των ενισχυτικών εμβολίων στη μετάδοση του Covid-19 και, ως εκ τούτου, δεν είναι δυνατόν να καθοριστεί μια περίοδος αποδοχής των ενισχυτικών εμβολίων. Ωστόσο, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα μπορεί να αναμένεται ότι η προστασία από τους αναμνηστικούς εμβολιασμούς μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από εκείνη που προκύπτει από τη σειρά πρωτογενών εμβολιασμών. Η Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά τα νέα επιστημονικά στοιχεία για το θέμα αυτό. Με βάση τα στοιχεία αυτά, η Επιτροπή μπορεί, αν χρειαστεί, να προτείνει κατάλληλη περίοδο αποδοχής και για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που εκδίδονται μετά από αναμνηστικό εμβολιασμό.

Προσαρμόζεται ο χάρτης της Ε.Ε.: συνδυασμός της καταγραφής νέων κρουσμάτων με την πρόσληψη εμβολίων σε μια περιοχή. Ο χάρτης θα έχει κυρίως ενημερωτικό χαρακτήρα, αλλά θα χρησιμεύει επίσης για το συντονισμό των μέτρων για περιοχές με ιδιαίτερα χαμηλό («πράσινο») ή ιδιαίτερα υψηλό («σκούρο κόκκινο») επίπεδο διασποράς του ιού. Για τις περιοχές αυτές, θα ισχύουν ειδικοί κανόνες κατά παρέκκλιση από την «προσέγγιση με βάση τα άτομα». Για τους ταξιδιώτες από «πράσινες» περιοχές, δεν θα πρέπει να εφαρμόζονται περιορισμοί. Τα ταξίδια προς και από «σκουροκόκκινες» περιοχές θα πρέπει να αποθαρρύνονται, δεδομένου του υψηλού αριθμού νέων λοιμώξεων εκεί, και τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί ούτε έχουν αναρρώσει από τον ιό θα πρέπει να υποβάλλονται σε εξέταση πριν από την αναχώρηση και σε καραντίνα μετά την άφιξη (με ειδικούς κανόνες για τους βασικούς ταξιδιώτες και τα παιδιά κάτω των 12 ετών).

Εξαιρέσεις από ορισμένα ταξιδιωτικά μέτρα: θα πρέπει να ισχύουν για όσους μετακινούνται διασυνοριακά, τα παιδιά κάτω των 12 ετών και τους βασικούς ταξιδιώτες. Ο κατάλογος των βασικών ταξιδιωτών θα πρέπει να μειωθεί, καθώς πολλοί ταξιδιώτες που περιλαμβάνονται στον τρέχοντα κατάλογο είχαν την ευκαιρία να εμβολιαστούν εν τω μεταξύ.

Απλουστευμένη διαδικασία «φρένου έκτακτης ανάγκης»: η διαδικασία έκτακτης ανάγκης που αποσκοπεί στην καθυστέρηση της εξάπλωσης πιθανών νέων παραλλαγών της Covid-19 ή στην αντιμετώπιση ιδιαίτερα σοβαρών καταστάσεων θα πρέπει να απλουστευθεί και να γίνει πιο λειτουργική. Θα περιλαμβάνει μια κοινοποίηση του κράτους μέλους προς την Επιτροπή και το Συμβούλιο και μια στρογγυλή τράπεζα στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης πολιτικής αντιμετώπισης κρίσεων (IPCR) του Συμβουλίου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Βέλγικο δικαστήριο έκρινε παράνομο πάσο Covid
Ο βέλγικος Τύπος αναφέρεται σήμερα σε απόφαση πρωτοβάθμιου δικαστηρίου της Βαλλονίας, που κρίνει ότι το υγειονομικό πάσο Covid Safe Ticket παραβιάζει, μεταξύ άλλων, την αρχή της νομιμότητας και της...
Βέλγικο δικαστήριο έκρινε παράνομο πάσο Covid
ΕΥΡΩΠΗ
Περισσότερες αρμοδιότητες υγείας στην Κομισιόν στο όνομα της πανδημίας;
Μια... εξέγερση ετοιμάζεται σήμερα στις Βρυξέλλες, καθώς οι χώρες της Ε.Ε. ψηφίζουν για ένα νέο νόμο που θα δώσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξαιρετικές εξουσίες στον τομέα της υγείας σε περίπτωση πανδημίας.
Περισσότερες αρμοδιότητες υγείας στην Κομισιόν στο όνομα της πανδημίας;
ΕΥΡΩΠΗ
Αναβάλλεται η Σύνοδος Κορυφής για την «Όμικρον»
«Μετά από διεξοδική αξιολόγηση και διαβούλευση, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αποφάσισε να μη συγκαλέσει ειδική τηλεδιάσκεψη προς το παρόν» ανέφερε κοινοτικός αξιωματούχος.
Αναβάλλεται η Σύνοδος Κορυφής για την «Όμικρον»
ΕΥΡΩΠΗ
«Καλύτερα υπερβολική, παρά καθυστερημένη αντίδραση»
Η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου με επιστολή της ζήτησε να προχωρήσουν άμεσα οι εμβολιασμοί και οι ενισχυτικές δόσεις και να εφαρμοστούν άμεσα μέτρα προσωπικής και δημόσιας υγιεινής ξανά.
«Καλύτερα υπερβολική, παρά καθυστερημένη αντίδραση»
ΕΥΡΩΠΗ
Οι Βρυξέλλες ετοιμάζουν νόμο για τα ΜΜΕ
«Θέλουμε να δράσουμε ενάντια σε κάθε είδους αδικαιολόγητες παρεμβάσεις στις δραστηριότητες των εταιρειών μέσων μαζικής ενημέρωσης», θα πει ο Τιερί Μπρετόν στο φόρουμ, σύμφωνα με προσχέδιο της ομιλίας του.
Οι Βρυξέλλες ετοιμάζουν νόμο για τα ΜΜΕ
ΕΥΡΩΠΗ
Η πρώτη αντίδραση της Ε.Ε. στη νέα μετάλλαξη
Λιγότερα από 100 κρούσματα ήταν αρκετά για να σημάνει νέος παγκόσμιος συναγερμός για τη μετάλλαξη «N» όπως την ονόμασε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νόσων (ECDC), «Omicron» τελικά κατά τον ΠΟΥ.
Η πρώτη αντίδραση της Ε.Ε. στη νέα μετάλλαξη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας