• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.2°C / 14.8°C
  2 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 8.6°C
  2 BF
  100%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 15.0°C
  4 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  100%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 8.0°C / 10.0°C
  3 BF
  84%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.4°C
  2 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.6°C / 13.6°C
  2 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 20.8°C
  3 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  6 BF
  79%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 18.4°C
  6 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  4 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.1°C / 17.1°C
  5 BF
  67%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.5°C / 3.5°C
  1 BF
  87%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 3.5°C / 3.5°C
  2 BF
  80%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 20.8°C
  2 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 15.0°C
  2 BF
  58%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.2°C / 12.2°C
  2 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.7°C / 10.7°C
  2 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  1 BF
  95%

«Οι εκλογές είναι πολύ σημαντικές διότι οι συνάδελφοι που θα επιλεγούν θα στελεχώσουν τις επιτροπές στις οποίες θα συζητηθούν όλες οι εργασιακές καινοτομίες στη μετά Covid εποχή», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο Θ. Κατσογιάννης

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι Βρυξέλλες συνδικαλίζονται... α λα ελληνικά

 • A-
 • A+
Ολοκληρώνονται σήμερα οι εκλογές για ανάδειξη εκπροσώπων των εργαζομένων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με κυριαρχία Ελλήνων ανάμεσα στους υποψηφίους, που είναι επικεφαλής στις περισσότερες ενώσεις και παρατάξεις • Ωράριο, νέοι τρόποι εργασίας στη μετά Covid εποχή, αναμόρφωση υπαλληλικού κώδικα τα επόμενα 2-3 χρόνια, στα διακυβεύματα των εκλογών.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ελληνικό άρωμα έχουν οι εκλογικές διαδικασίες για την εκπροσώπηση του προσωπικού στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτές τις μέρες πραγματοποιούνται οι εκλογές των εργαζομένων στις διευθύνσεις της Κομισιόν στις Βρυξέλλες (23-25 Νοεμβρίου), καθώς και στο ερευνητικό κέντρο σε Ισπρα και Σεβίλη (22-24 Νοεμβρίου). Οι εκλογές γίνονται κάθε τρία χρόνια. Είτε αφορούν τους επικεφαλής των συνδικάτων ή τους υποψηφίους για την εκπροσώπηση προσωπικού, οι εκλογές στην Επιτροπή… ελληνοκρατούνται.

Ο λόγος για το κεντρικό γραφείο προσωπικού (central staff committee, CSC) που αποτελεί το ανώτατο όργανο εκπροσώπησης των υπαλλήλων και το οποίο συντονίζει και όλα τα υπόλοιπα γραφεία. Σε κάθε πόλη όπου υπάρχουν υπηρεσίες της Κομισιόν, υπάρχουν τα τοπικά γραφεία προσωπικού (local staff committees, LSC). Αυτά ασχολούνται με τα θέματα που απασχολούν το προσωπικό σε κάθε πόλη (place of employment). Γραφεία υπάρχουν δηλαδή σε Βρυξέλλες, Λουξεμβούργο, Ισπρα, Σεβίλη, Καρλσρούη, Πέτεν, Γκέελ, Παρίσι και εκτός Ε.Ε.

Οι εκλογές αυτές είναι πολύ σημαντικές αφού στο επόμενο διάστημα θα συζητηθούν και θα γίνουν διαπραγματεύσεις σε πολύ σημαντικά θέματα, όπως το νέο ωράριο και νέοι τρόποι εργασίας στη μετά Covid εποχή, ο εκμοντερνισμός της γενικής διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού, η νέα πολιτική προσλήψεων και εξέλιξης, η νέα πολιτική κτιρίων -hotdesking and open spaces- καθώς και η νέα περιβαλλοντική πολιτική της Επιτροπής (greening). Πρόκειται δηλαδή για μια μεταβατική φάση, στη διάρκεια της οποίας οι οργανώσεις των εργαζομένων αναμένεται να έχουν μεγάλη σημασία και ρόλο. Αλλά κυρίως οι εκπρόσωποι που θα επιλεγούν σε αυτές τις εκλογές θα κληθούν να εκπροσωπήσουν το προσωπικό στην πιθανή αναμόρφωση του υπαλληλικού κώδικα στα επόμενα 2-3 χρόνια.

Οι αντιπρόσωποι εκλέγονται ανάμεσα στους υποψηφίους των συνδικαλιστικών παρατάξεων. Οι βασικότερες συνδικαλιστικές οργανώσεις αυτή τη στιγμή είναι το R&D (Renouveau and Democracie), το Generation 2004, το U4U (Union for Unity), το FFPE (Federation de la Fonction Public Europeenne), το US (Union Syndicale) και το TAO-AFI (Association of Independent Officials). Οι συνδικαλιστικές ενώσεις δεν έχουν απευθείας σύνδεση με κάποιο πολιτικό κόμμα, αλλά οι διαφορές τους αντικατοπτρίζονται στις θέσεις του κάθε συνδικάτου σε σχέση με τα βασικά θέματα των ευρω-υπαλλήλων.

Η ελληνική παρουσία είναι πολύ έντονη, αφού αυτή τη στιγμή σημαντικές θέσεις κατέχουν ο Αθανάσιος Κατσογιάννης, ο οποίος είναι πρόεδρος του CSC (Central staff Committee/Comité Central du Personnel), εργαζόμενος στην Ισπρα της Ιταλίας και προερχόμενος από την παράταξη R&D. Πρόεδρος του τοπικού γραφείου (LSC) στις Βρυξέλλες είναι ο Γιώργος Βλαντάς για την παράταξη U4U και πρόεδρος στο CLP του Λουξεμβούργου είναι επίσης Ελληνας, ο Αρτυ Κυραμάριος! Αλλά και στην κεφαλή τριών από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις βρίσκονται Ελληνες: για την U4U ο Γιώργος Βλαντάς, για το US ο Νικόλας Μαυραγάνης και για το FFPE ο Στάθης Στεφανίδης!

«Οι εκλογές είναι πολύ σημαντικές διότι οι συνάδελφοι που θα επιλεγούν θα στελεχώσουν τις επιτροπές στις οποίες θα συζητηθούν όλες οι εργασιακές καινοτομίες στη μετά Covid εποχή», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο Θανάσης Κατσογιάννης. «Σε αυτή τη χρονική συγκυρία το προσωπικό της Επιτροπής έχει ανάγκη από εκπροσώπους που είναι διατεθειμένοι να αφουγκραστούν τις ανάγκες των συναδέλφων τους και με μαχητικότητα και σοβαρότητα να τις υπερασπιστούν απέναντι στη διοίκηση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να είναι άριστος εργοδότης και παλιοί και νέοι εκπρόσωποι θα είμαστε παρόντες για να αναδεικνύουμε τα "κακώς κείμενα"», κατέληξε.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Υπόγειες διεργασίες στην Ε.Ε. για να «σπάσουν» οι πατέντες
Πιέσεις από Ευρωπαίους πολιτικούς δέχεται η Ε.Ε. προκειμένου να ζητήσει από τις φαρμακευτικές εταιρείες τη πατέντα και να αντισταθμίσουν τις τεράστιες ελλείψεις και καθυστερήσεις στην παροχή των εμβολίων.
Υπόγειες διεργασίες στην Ε.Ε. για να «σπάσουν» οι πατέντες
ΕΥΡΩΠΗ
Τρέχει να προλάβει νέα... Βαβέλ η Ε.Ε.
Με τον χάρτη της Ευρώπης να «κοκκινίζει» ξανά από τα κρούσματα και τις νοσηλείες ασθενών του κορονοϊού, οι Βρυξέλλες κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν τα κράτη-μέλη που βυθίζονται ξανά στο νέο κύμα.
Τρέχει να προλάβει νέα... Βαβέλ η Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Διακοπή πτήσεων από τη νότια Αφρική προτείνει η Κομισιόν
Τη διακοπή των ταξιδιών από την νότια περιοχή της Αφρικής λόγω της νέας παραλαγής κορονοϊού που εμφανίστηκε θα προτείνει η Κομισιόν, όπως ανέφερε με ανάρτησή της η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ...
Διακοπή πτήσεων από τη νότια Αφρική προτείνει η Κομισιόν
ΕΥΡΩΠΗ
ECDC: «Κόκκινη» και «βαθιά κόκκινη» λόγω κορονοϊού η Ευρώπη
Τη σοβαρή αύξηση των κρουσμάτων σε ολόκληρη την Ε.Ε. και τον ΕΟΧ καταγράφει ο επιδημιολογικός χάρτης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και οποίος καλύπτεται πλέον σχεδόν στην ολότητά του...
ECDC: «Κόκκινη» και «βαθιά κόκκινη» λόγω κορονοϊού η Ευρώπη
ΕΥΡΩΠΗ
Σήμερα οι προτάσεις της Κομισιόν για τις αλλαγές στο πιστοποιητικό εμβολιασμού
Πιθανότατα, θα συστήσει στα κράτη να επιβάλλουν περιορισμούς με βάση το αν τα άτομα είναι εμβολιασμένα ή έχουν αναρρώσει από Covid, και όχι με βάση τα ποσοστά μόλυνσης.
Σήμερα οι προτάσεις της Κομισιόν για τις αλλαγές στο πιστοποιητικό εμβολιασμού
ΕΥΡΩΠΗ
«Συναγερμός» του ECDC ενόψει Χριστουγέννων
Συστήνει περιοριστικά «μη φαρμακευτικά» μέσα για τον έλεγχο της μετάδοσης του κορονοϊού και προτείνει τρίτη δόση σε όλους τους ενηλίκους, με προτεραιότητα στους άνω των 40.
«Συναγερμός» του ECDC ενόψει Χριστουγέννων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας