• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.6°C / 5.2°C
  1 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.1°C / 5.6°C
  3 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  5°C 3.8°C / 7.3°C
  1 BF
  33%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  1 BF
  36%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 3.0°C
  1 BF
  55%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.5°C / 5.0°C
  1 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 0.4°C
  3 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.5°C / 7.6°C
  0 BF
  49%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.4°C / 7.5°C
  5 BF
  85%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 0.9°C / 4.9°C
  3 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 7.9°C
  5 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 2.3°C / 5.6°C
  4 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  3 BF
  53%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.5°C / 3.9°C
  0 BF
  35%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.5°C / 4.0°C
  1 BF
  66%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 5.8°C / 7.1°C
  3 BF
  41%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 0.8°C / 5.4°C
  3 BF
  47%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.3°C / 4.3°C
  2 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.2°C / 5.7°C
  1 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.8°C / 0.8°C
  2 BF
  69%

Φωτογραφία Αρχείου

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Συμβουλευτικός κόμβος από την Κομισιόν για την ενεργειακή φτώχεια

 • A-
 • A+

«Χείρα βοηθείας» στην τοπική αυτοδιοίκηση δίνει η Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, η οποία λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις, λόγω της τρέχουσας κρίσης των τιμών της ενέργειας. Οι υψηλές τιμές της ενέργειας δοκιμάζουν τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά, με αποτέλεσμα εκατομμύρια Ευρωπαίοι αυτό τον χειμώνα να δυσκολεύονται να θερμάνουν τα σπίτια τους.

Η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη ήταν μία από τους τρεις εκπροσώπους του Ευρωκοινοβουλίου στην εναρκτήρια εκδήλωση της νέας πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη λειτουργία Συμβουλευτικού Κόμβου για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, « ΕU Εnergy Poverty Advisory Hub», που στοχεύει στην ενδυνάμωση των τοπικών αρχών για τον περιορισμό της ενεργειακής φτώχειας. Την έναρξη λειτουργίας του Συμβουλευτικού Κόμβου για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας ανακοίνωσε στην εκδήλωση η Επίτροπος για την Ενέργεια, Κάντρι Σίμσον. 

Στην παρέμβασή της η κ.Σπυράκη ανέφερε, ότι «περισσότεροι από 100-150 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη ζουν υπό συνθήκες ενεργειακής φτώχειας, γεγονός που σημαίνει ότι δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος της ενέργειας. Ο βασικός τρόπος για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας είναι η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, γεγονός που προσδίδει προστιθέμενη αξία για την τοπική οικονομία, ενισχύει τη βιομηχανική ανάπτυξη και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας». 

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας και ανακοινώθηκε η έναρξη σεμιναρίων κυρίως για την τοπική αυτοδιοίκηση, με στόχο τον προγραμματισμό, την υλοποίηση και την εφαρμογή δράσεων για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας. Τέτοιες δράσεις αναμένεται να χρηματοδοτηθούν το 2022 και το 2023 για τα κράτη μέλη.

Η κ. Σπυράκη υπογράμμισε ότι «είναι σημαντικό το γεγονός εμπλοκής της τοπικής αυτοδιοίκησης, τόσο του πρώτου, όσου και του δεύτερου βαθμού, στην προσπάθεια καταπολέμησης της ενεργειακής φτώχειας. Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι κοντά στον πολίτη και με την κατάλληλη ενημέρωση, αλλά και τα απαραίτητα κονδύλια θα συνδράμει για την ελάφρυνση των πιο ευάλωτων ενεργειακά νοικοκυριών».    

Στην ομιλία της επικαλέστηκε στοιχεία της έκθεσης για την ενεργειακή φτώχεια στην Ελλάδα, που βασίζεται σε δεδομένα της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με τα οποία «ο κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερος στην περίπτωση των ατόμων ηλικίας 18-64 ετών, που είναι ο ενεργός εργαζόμενος πληθυσμός. Το 22,7% του πληθυσμού ανέφερε ότι δεν μπορούσε να διατηρήσει το σπίτι επαρκώς ζεστό, σύμφωνα με στοιχεία του 2018, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος της Ε.Ε. είναι 7,3%. Το 35,6% δεν μπόρεσε να πληρώσει εγκαίρως τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ λόγω οικονομικών δυσκολιών, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος της ΕΕ είναι 6,6%».

Η ευρωβουλευτής υπενθύμισε στην Κομισιόν πως στη Θεσσαλονίκη, σε έρευνα που διεξήγαγε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο σε μικρομεσαία νοικοκυριά και παρουσιάστηκε το 2018, φαίνεται ότι: 

 • Το 60% χρησιμοποιεί σύστημα θέρμανσης με φυσικό αέριο, γεγονός που δείχνει ότι πρέπει να δοθούν σοβαρά κίνητρα για την αντικατάσταση του συστήματος θέρμανσης.
 • Το 17% χρησιμοποιεί τουλάχιστον δύο συστήματα θέρμανσης, καθώς δεν μπορούν πλέον να καλύψουν τις ανάγκες για επαρκή θέρμανση. 
 • Το 13% συχνά αδυνατεί να διατηρήσει σταθερή τη θερμοκρασία μέσα στο σπίτι του.
 • Το 11% των Θεσσαλονικέων περιμένει να πέσει η θερμοκρασία στο σπίτι κάτω από 15 βαθμούς Κελσίου για να λειτουργήσει το σύστημα θέρμανσης, προκειμένου να εξοικονομήσει χρήματα. 

Όσον αφορά τη θνησιμότητα και τη νοσηρότητα, πρόσφατα στατιστικά στοιχεία από 11 ευρωπαϊκές χώρες δείχνουν ότι τα κρύα σπίτια προκαλούν σχεδόν 38.200 θανάτους ετησίως, που ισοδυναμούν με το 30% των πλεοναζόντων θανάτων του χειμώνα, σημείωσε η κ. Σπυράκη

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Κ. Κούνεβα: «Μας ετοιμάζουν παγωμένους χειμώνες...»
«Τίποτα δεν θα αλλάξει αν δεν παλέψουμε για την κοινωνική διάσταση της Ευρώπης», τόνισε η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα στην ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο, κατά τη συζήτηση Έκθεσης του...
Κ. Κούνεβα: «Μας ετοιμάζουν παγωμένους χειμώνες...»
ΕΥΡΩΠΗ
Πράσινα κτίρια και σχέδια απανθρακοποίησης από την Κομισιόν
Τις προτάσεις της για τα αμέσως επόμενα χρόνια που αφορούν σε μια πράσινη ενεργειακή μετάβαση παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 
Πράσινα κτίρια και σχέδια απανθρακοποίησης από την Κομισιόν
ΕΥΡΩΠΗ
Ευρωβουλευτές: «Ελλιπείς και γεμάτες υπεκφυγές» οι απαντήσεις της Κομισιόν
Σχεδόν 200 μέλη του Ευρωκοινοβουλίου έστειλαν επιστολή στην Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εκφράζοντας ανησυχίες σχετικά με το επίπεδο των γραπτών απαντήσεων της Επιτροπής προς το Κοινοβούλιο. 
Ευρωβουλευτές: «Ελλιπείς και γεμάτες υπεκφυγές» οι απαντήσεις της Κομισιόν
ΕΥΡΩΠΗ
«Ηλεκτρισμένη» συνάντηση των 27
Η αύξηση στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκεται στην ατζέντα της συνόδου κορυφής που ξεκινάει σήμερα στις Βρυξέλλες.
«Ηλεκτρισμένη» συνάντηση των 27
ΕΥΡΩΠΗ
Σήμερα η «εργαλειοθήκη» της Κομισιόν για τις ενεργειακές τιμές
Μην περιμένετε ριζοσπαστικά μέτρα. Ένα προσχέδιο δείχνει ότι ενώ στο κείμενο περιλαμβάνονται κάποιες δράσεις υπό την ηγεσία της Επιτροπής, πρόκειται κυρίως για επεξήγηση των υφιστάμενων επιλογών.
Σήμερα η «εργαλειοθήκη» της Κομισιόν για τις ενεργειακές τιμές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας