Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
18°C
20.1° 15.6°
3 BF
69%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
10°C
12.3° 8.2°
2 BF
73%
Πάτρα
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
16°C
18.2° 12.7°
5 BF
83%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
10.9° 9.4°
1 BF
94%
Αλεξανδρούπολη
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14°C
13.9° 13.9°
6 BF
94%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
10.0° 7.7°
1 BF
79%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
6°C
6.4° 4.5°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.2° 15.2°
4 BF
86%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.8° 16.5°
6 BF
62%
Μυτιλήνη
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
12°C
13.5° 11.9°
5 BF
87%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.4° 16.8°
5 BF
82%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 15.1°
5 BF
68%
Κεφαλονιά
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
4 BF
77%
Λάρισα
Ασθενείς βροχοπτώσεις
10°C
13.4° 9.9°
0 BF
81%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.1° 14.5°
2 BF
85%
Ρόδος
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.1° 16.8°
2 BF
68%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
17°C
18.8° 15.8°
4 BF
65%
Καβάλα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.1° 8.3°
1 BF
84%
Κατερίνη
Ασθενείς βροχοπτώσεις
9°C
9.7° 8.9°
2 BF
72%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
5°C
5.4° 5.4°
1 BF
99%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 28 Νοεμβρίου, 2023
AP Photo/Thanassis Stavrakis, File

Δυστοπικές προβλέψεις ΠΟΥ για τους θανάτους από Covid στην Ευρώπη UPD

Τα 2 εκατομμύρια υπολογίζει το γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη ότι θα φτάσουν και θα ξεπεράσουν οι θάνατοι στη Γηραιά Ήπειρο μέχρι την άνοιξη, προβλέποντας μέχρι τότε άλλα 700.000 θύματα τα Covid-19.

Ο ΠΟΥ Ευρώπης, που εδρεύει στην Κοπεγχάγη της Δανίας, ανέφερε επίσης αυξανόμενα στοιχεία μείωσης της προστασίας από λοιμώξεις και ήπιες ασθένειες μέσω των εμβολίων και δήλωσε ότι μια «αναμνηστική δόση» θα πρέπει να δοθεί ως προτεραιότητα στους πιο ευάλωτους πληθυσμούς - συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα — καθώς και σε άτομα άνω των 60 ετών και εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.

Η διεθνής έδρα του Οργανισμού Υγείας του ΟΗΕ στη Γενεύη, ωστόσο, έχει επανειλημμένα ζητήσει μορατόριουμ στη χρήση booster δόσεων μέχρι το τέλος του έτους, έτσι ώστε να μπορούν να διατεθούν  εμβόλια σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες που αντιμετωπίζουν σοβαρή έλλειψη σε σύγκριση με στον πλούσιο κόσμο.

Ο ΠΟΥ Ευρώπης κάλεσε τους ανθρώπους να εμβολιαστούν, να σεβαστούν τη σωστή υγιεινή και να τηρήσουν την κοινωνική απόσταση για να σταματήσουν την εξάπλωση του ιού.

«Σήμερα, η κατάσταση της COVID-19 σε όλη την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία είναι πολύ σοβαρή. Αντιμετωπίζουμε έναν δύσκολο χειμώνα μπροστά μας, αλλά δεν πρέπει να πάψουμε να ελπίζουμε, γιατί όλοι μας — κυβερνήσεις, υγειονομικές αρχές, άτομα — μπορούμε να αναλάβουμε αποφασιστικά μέτρα για να σταθεροποιήσουμε την πανδημία», δήλωσε ο Δρ. Kluge, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ Ευρώπης.

Στις 53 χώρες που απαρτίζουν την ευρωπαϊκή επικράτεια, η οποία εκτείνεται μέχρι βαθιά στην κεντρική Ασία, οι θάνατοι από την πανδημία αυξήθηκαν σε σχεδόν 4.200 την ημέρα την περασμένη εβδομάδα, που αποτελεί διπλασιασμό σε σχέση με τους αριθμούς που είχαν καταγραφεί στα τέλη Σεπτεμβρίου. Συνολικά, οι θάνατοι στην Ευρώπη έχουν φτάσει πλέον το 1,5 εκατομμύριο.

Οι τρεις παράγοντες που έχουν οδηγήσει στην αύξηση των θανάτων από νέο κορονοϊό είναι η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα του ιού, η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων - χρήση μάσκας και αποστάσεις - και τα μεγάλα τμήματα του ευρωπαϊκού πληθυσμού που παραμένουν ανεμβολίαστα, ανέφερε η ΠΟΥ Ευρώπης.

«Μπορούμε να περιμένουμε σημαντικές ελλείψεις σε νοσοκομειακά κρεβάτια για 25 χώρες και ανάλογη κατάσταση στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) σε 49 από τις 53 χώρες, από τώρα έως την 1η Μαρτίου 2022», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ευρωπαϊκού γραφείου του ΠΟΥ. «Οι καταγεγραμμένοι θάνατοι συνολικά αναμένεται να φτάσουν τα 2,2 εκατομμύρια μέχρι την άνοιξη του επόμενου έτους, με βάση τις τρέχουσες τάσεις», τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση, διευκρινίζοντας ότι η ήπειρος μέχρι την 1η Μαρτίου θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αθροιστικά 2 εκατομμύρια θανάτους λόγω της πανδημίας.

Επιτέλους, ελεύθερη σε αναπτυσσόμενες χώρες πατέντα για τεστ αντισωμάτων

Την ίδια ώρα, ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι θα παρέχεται χωρίς πνευματικά δικαιώματα σε φτωχές και μεσαίου εισοδήματος χώρες, μια παγκόσμια άδεια για ορολογική τεχνολογία που εντοπίζει αντισώματα κατά της COVID-19, βάσει μιας πρώτης στο είδος της συμφωνίας, προκειμένου να ενισχυθεί η παραγωγή.

Τα υπάρχοντα τέσσερα τεστ, τα οποία ελέγχουν την παρουσία αντισωμάτων κατά του SARS-CoV-2 που αναπτύσσονται έπειτα από μόλυνση ή μία δόση εμβολίου, θα μπορούν επίσης να παρέχουν τη βάση σε αποφάσεις για την ανάγκη αναμνηστικών δόσεων με στόχο την προστασία απέναντι στην ασθένεια, ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο Οργανισμός.

Η μη αποκλειστική συμφωνία αδειοδότησης η οποία επιτεύχθηκε με το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας της Ισπανίας (Consejo Superior de Investigationes Cientificas - CSIC), ένα δημόσιο ερευνητικό ινστιτούτο που προσφέρει την τεχνολογία ως παγκόσμιο δημόσιο αγαθό, είναι η πρώτη άδεια για τεστ που υπογράφεται από τον οργανισμό του ΟΗΕ για τις φαρμακευτικές πατέντες (Medicines Patent Pool - MPP).

«Ο σκοπός της άδειας είναι να διευκολύνει την ταχεία κατασκευή και εμπορευματοποίηση του ορολογικού τεστ του CSIC κατά της COVID-19», ανέφερε ο ΠΟΥ.

«Η άδεια θα είναι ελεύθερη πνευματικών δικαιωμάτων για χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες και θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι την ημερομηνία λήξης της τελευταίας πατέντας», ανέφερε ο διεθνής οργανισμός.

Τα τεστ είναι απλά στη χρήση και κατάλληλα ακόμη και για αγροτικά περιβάλλοντα με βασικές εργαστηριακές υποδομές, είπε ακόμη.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους καλωσόρισε τη συμφωνία για την οποία εξέφρασε την ελπίδα ότι θα εμπνεύσει και άλλους παρασκευαστές, ώστε να μοιραστούν εργαλεία κατά της COVID-19.

«Αυτό είναι το είδος της ανοικτής και διαφανούς άδειας που χρειαζόμαστε προκειμένου να κινήσουμε τη βελόνα για την πρόσβαση στη διάρκεια και μετά την πανδημία», είπε ο Τέντρος.

«Καλώ επειγόντως τους παρασκευαστές εμβολίων, φαρμακευτικών θεραπειών και διαγνωστικών τεστ COVID-19 να ακολουθήσουν το παράδειγμα αυτό και να αναστρέψουν το κλίμα στην πανδημία και στην καταστρεπτική παγκόσμια ανισότητα που έχει φέρει στο προσκήνιο», πρόσθεσε ο γενικός διευθυντής του οργανισμού.

Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF) καλωσόρισαν τη συμφωνία, σημειώνοντας πως, μέχρι τώρα, ο ΠΟΥ είχε μόνο ένα τεστ αντισωμάτων που χρησιμοποιούσε ποσοτικό ανοσοπροσδιορισμό (ELISA), το οποίο έχει κατασκευαστεί από τη Roche και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο με το εργαλείο της εδρεύουσας στην Ελβετία φαρμακοβιομηχανίας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Δυστοπικές προβλέψεις ΠΟΥ για τους θανάτους από Covid στην Ευρώπη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας