• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 18.9°C / 22.9°C
  0 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.0°C / 21.6°C
  2 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.0°C / 21.0°C
  1 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 17.0°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 17.4°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.9°C / 20.9°C
  2 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.4°C / 17.3°C
  1 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.6°C / 17.6°C
  1 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.8°C / 19.9°C
  2 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.5°C / 18.5°C
  2 BF
  78%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 21.4°C / 21.8°C
  1 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.3°C / 19.3°C
  1 BF
  80%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.3°C / 19.3°C
  2 BF
  75%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  17°C 16.9°C / 19.0°C
  0 BF
  77%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 15.5°C / 18.4°C
  1 BF
  74%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 21.0°C
  4 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.2°C / 22.7°C
  1 BF
  66%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.5°C / 20.5°C
  1 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.7°C / 21.7°C
  1 BF
  98%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.7°C / 13.7°C
  1 BF
  83%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πράσινο φως για τη νέα ΚΑΠ

 • A-
 • A+
Βασικό και επίμαχο στοιχείο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής είναι η προϋπόθεση που πρέπει να πληρούν οι δικαιούχοι της για να λάβουν χρηματοδοτικές ενισχύσεις, δηλαδή να αφιερώσουν τουλάχιστον το 4% της αρόσιμης γης σε μη παραγωγικές δραστηριότητες προκειμένου να συμβάλουν στη βιοποικιλότητα.

Με την ψήφιση των τριών νέων κανονισμών για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) την περίοδο 2023-2027 αύριο το απόγευμα από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ολοκληρώνεται η νομοθετική διαδικασία για την έγκριση της νέας ΚΑΠ που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2023.

Η νέα ΚΑΠ χαρακτηρίζεται από τις επιπτώσεις της πράσινης μετάβασης στην αγροτική οικονομία και επικεντρώνεται σε 9 στόχους, μεταξύ των οποίων και ο κομβικός ρόλος της γεωργίας στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Στην ουσία πρόκειται για το αποτέλεσμα του τριλόγου (ανάμεσα στο Ευρωκοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Επιτροπή) επί των εξής τριών νομοθετικών κειμένων: Στρατηγικά Σχέδια από τα κράτη-μέλη, Κοινή Οργάνωση Αγοράς Γεωργικών Προϊόντων και Χρηματοδότηση-Διαχείριση και Παρακολούθηση της ΚΑΠ.

Τα τρία κείμενα εγκρίθηκαν στις 9 Σεπτεμβρίου από την ευρωκοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου.

Βασικό και επίμαχο στοιχείο της νέας ΚΑΠ είναι η προϋπόθεση που πρέπει να πληρούν οι δικαιούχοι της για να λάβουν χρηματοδοτικές ενισχύσεις. Θα πρέπει να αφιερώσουν τουλάχιστον το 4% της αρόσιμης γης σε μη παραγωγικές δραστηριότητες προκειμένου να συμβάλουν στη βιοποικιλότητα. Επίσης, τα κράτη-μέλη πρέπει να διαθέσουν τουλάχιστον το 25% του προϋπολογισμού τους για την υποστήριξη του εισοδήματος που έχει παραχθεί από οικολογικές δραστηριότητες, ενώ το 35% των κονδυλίων αγροτικής ανάπτυξης θα πρέπει να διατεθεί σε δραστηριότητες που προωθούν περιβαλλοντικές πρακτικές και καλή διαβίωση των ζώων.

Kρίσιμο στοιχείο της συμφωνίας στην οποία συνέβαλε το Ε.Κ. είναι μεταξύ άλλων ότι τουλάχιστον το 10% των εθνικών άμεσων πληρωμών θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για τη στήριξη μικρών και μεσαίων αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Τα κράτη της Ε.Ε. θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τουλάχιστον το 3% των κονδυλίων άμεσων ενισχύσεων για να στηρίξουν τους νέους αγρότες. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα θα λάβει για άμεσες ενισχύσεις το ποσό των 14.529,6 δισ. ευρώ. Επίσης, το αργότερο το 2025 πρέπει να δημιουργηθεί μηχανισμός σύνδεσης των εθνικών επιθεωρητών Εργασίας με τους οργανισμούς πληρωμών της ΚΓΠ για την τιμωρία των παραβιάσεων των εργασιακών κανόνων της Ε.Ε.

Θα ακολουθήσει η τελική υιοθέτηση των Κανονισμών από το Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας τον Δεκέμβριο ενώ τα κράτη-μέλη πιέζουν (χωρίς, επί του παρόντος, κάποιο αποτέλεσμα) για μεγαλύτερα χρονικά περιθώρια στην κατάθεση των νέων Στρατηγικών Σχεδίων που πρέπει να καταρτιστούν και να κατατεθούν έως την 1.1.2022. Τα σχέδια πρέπει να ορίζουν ποιος χαρακτηρίζεται «ενεργός γεωργός» για να λαμβάνει άμεσες ενισχύσεις. Εκτός δε από την αντιστοίχιση με τις εθνικές ανάγκες, πρέπει να ανταποκρίνονται στους 9 στόχους της ΚΑΠ καθώς και στους στόχους της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» και «Βιοποικιλότητα».

Υπενθυμίζεται ότι οι 9 στόχοι είναι οι εξής:

● Εξασφάλιση δίκαιου εισοδήματος για τους γεωργούς ● Αύξηση της ανταγωνιστικότητας ● Εξισορρόπηση της ισχύος στην αλυσίδα τροφίμων ● Δράση για την κλιματική αλλαγή ● Προστασία του περιβάλλοντος ● Διατήρηση των τοπίων και της βιοποικιλότητας ● Ενθάρρυνση της ανανέωσης των γενεών ● Ανάπτυξη δυναμικών αγροτικών περιοχών ● Προστασία της υγείας και της ποιότητας των τροφίμων.

Σημαντικό στοιχείο της νέας ΚΑΠ αποτελούν οι προϋποθέσεις που τίθενται για τη συμμόρφωση των δικαιούχων με το ευρωπαϊκό κοινωνικό και εργατικό κεκτημένο ώστε να λαμβάνουν χρηματοδότηση.

Εισηγητές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στον τρίλογο ήταν ο Γερμανός Κ. Peter Jahr από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο Γάλλος Eric Andrieu από την ομάδα των Σοσιαλιστών και η Γερμανίδα Ulrike Müller (ομάδα Renew).

Υπενθυμίζεται ότι σε ό,τι αφορά την περίοδο 2021-2027, οι συν-νομοθέτες ενέκριναν πολιτικές που θα συμβάλουν στη διάθεση 378.532,3 εκατ. ευρώ (σε τρέχουσες τιμές) στους δικαιούχους της ΚΓΠ από την 1η Ιανουαρίου 2021, ποσό που αντιστοιχεί στο 31% του συνολικού προϋπολογισμού της Ε.Ε. Τα μέτρα αγροτικής ανάπτυξης της ΚΓΠ θα υποστηριχτούν από τους πρόσθετους πόρους του προγράμματος «Next Generation EU» (NGEU) για τη χρηματοδότηση της οικονομικής και κοινωνικής ανάκαμψης μετά την κρίση λόγω της Covid-19 (8.070,5 εκατ. ευρώ) με το συνολικό ποσό των αναλήψεων-υποχρεώσεων της ΚΓΠ για την περίοδο 2021-2027 να ανέρχεται στα 386.602,8 εκατ. ευρώ.

Οι απορίες σας προς το Δίκτυο Europe Direct

Σήμερα και αύριο πραγματοποιείται η πρώτη ετήσια συνάντηση του ανανεωμένου Δικτύου Europe Direct. Γραφεία του Δικτύου υπάρχουν σε πολλές περιοχές της Ελλάδας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, Κομοτηνή, Κρήτη, Πάτρα), τα οποία παρέχουν έγκυρη ενημέρωση για όλες τις δραστηριότητες, τα προγράμματα και τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Από το ποιες διαδικασίες απαιτούνται για την αναζήτηση εργασίας σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα μέχρι τα δικαιώματα ενός Ευρωπαίου πολίτη για την ακύρωση της πτήσης του και το εάν και ποιοι κανόνες εγγυώνται την ποιότητα των τροφίμων.

Eνδεικτικά, για την ιστορία του Δικτύου, θα αναφέρουμε το Europe Direct Ηπείρου. Ξεκίνησε τη λειτουργία του ως Ευρωπαϊκό Κέντρο Αγροτικής Πληροφόρησης Ηπείρου ή Σταυροδρόμι Αγροτικής Πληροφόρησης (European Rural Information and Promotion Carrefour) τον Αύγουστο του 1993, παρέχοντας υπηρεσίες: πληροφόρησης στον αγροτικό πληθυσμό της Περιφέρειας Ηπείρου, προώθησης πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη της υπαίθρου και δράσεων για την υλοποίηση των κοινοτικών προγραμμάτων ανάπτυξης της υπαίθρου σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Η αλλαγή που επήλθε στα Ευρωπαϊκά Δίκτυα Πληροφόρησης το 2005 με τη συγχώνευση των Κέντρων Αγροτικής Πληροφόρησης - «Carrefours» και των Γραφείων Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης του Πολίτη - «Info Points Europe» σε ένα ενιαίο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πληροφόρησης, οδήγησε στην εξέλιξη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αγροτικής Πληροφόρησης Ηπείρου σε Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης - Europe Direct - Ηπείρου και την προσαρμογή του ρόλου και των στόχων του στις νέες ανάγκες όπως διαμορφώνονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι υπηρεσίες του κεντρικού Δικτύου παρέχονται δωρεάν. Μπορείτε να τηλεφωνείτε από οπουδήποτε στην Ε.Ε., δωρεάν, στον αριθμό 00 800 67891011 Πληροφορίες για τα γραφεία του Europe Direct στην Ελλάδα μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση: https://ec.europa.eu/greece/services/contact-points_el

ΑΤΖΕΝΤΑ

Από την Ολομέλεια στο Στρασβούργο (22-26/11)

Σήμερα Συζήτηση για την τρέχουσα κατάσταση με την πανδημία και τη λήψη μέτρων στην Ε.Ε.

Τρίτη, 23/11 Η Ολομέλεια θα αξιολογήσει τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 21-22 Οκτωβρίου για την πρόοδο της στρατηγικής εμβολιασμού, την αύξηση των τιμών της ενέργειας και την κατάσταση του κράτους δικαίου.

ΤΕΤΑΡΤΗ, 24/11 Συζήτηση για αποτελέσματα της Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή στη Γλασκόβη (COP26).


Κάθε Δευτέρα η «Eφ.Συν.» ενημερώνει τους αναγνώστες της σταθερά μέσα από αυτήν τη σελίδα για ειδήσεις που «γεννιούνται» στα όργανα της θεσμικής Ευρώπης και δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Βανίλια Μαδαγασκάρης ή βανίλια Ρεϊνιόν;
Το μικρό γαλλικό νησί στον Ινδικό Ωκεανό κέρδισε προ ημερών από την Κομισιόν την τελευταία πιστοποίηση γεωγραφικής ένδειξης στην Ε.Ε., φιλοδοξεί να σπάσει το μονοπώλιο της άλλης τεράστιας πρώην γαλλικής...
Βανίλια Μαδαγασκάρης ή βανίλια Ρεϊνιόν;
ΕΥΡΩΠΗ
Ηλεκτροκίνηση... εδώ και τώρα
η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστήριξε την πρόταση για 100% μείωση στις εκπομπές CO2 μέχρι το 2035 κάτι που θα σημάνει το τέλος των πωλήσεων αυτοκινήτων που κινούνται με ορυκτά καύσιμα στις 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε.
Ηλεκτροκίνηση... εδώ και τώρα
ΕΥΡΩΠΗ
Ανακατανομή στο Ταμείο Ανάκαμψης
Μέχρι τα τέλη Ιουνίου η Κομισιόν θα επανεκτιμήσει την κατανομή των επιχορηγήσεων στα κράτη-μέλη ανάλογα με τον βαθμό έκθεσής τους στην ουκρανική και ενεργειακή κρίση, ενώ τα καλεί να χρησιμοποιήσουν τα 220...
Ανακατανομή στο Ταμείο Ανάκαμψης
ΕΥΡΩΠΗ
Στον φακό της Eυρω-εισαγγελίας
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία λειτουργεί ως ενιαίο γραφείο με έδρα το Λουξεμβούργο και με αποκεντρωμένη δομή, ενώ από τον Ιούνιο του 2021 έχει εξασφαλίσει την οικονομική αυτονομία της από την Επιτροπή.
Στον φακό της Eυρω-εισαγγελίας
ΕΥΡΩΠΗ
Δικαίωμα στην επισκευή
Οκτώ στους δέκα πολίτες της Ε.Ε., σύμφωνα με έρευνα, δηλώνουν ότι οι παρασκευαστές θα πρέπει να είναι υποχρεωμένοι να διευκολύνουν την επισκευή των ψηφιακών συσκευών ή την αντικατάσταση μεμονωμένων εξαρτημάτων...
Δικαίωμα στην επισκευή
ΕΥΡΩΠΗ
Διπλό ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές
Την πρόταση μεταρρύθμισης για τoν Ευρωπαϊκό Εκλογικό Κανονισμό που κατέθεσε η επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου αναμένεται να υπερψηφίσει το Ευρωκοινοβούλιο στη συνεδρίαση της Ολομέλειάς...
Διπλό ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας