• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.3°C / 6.9°C
  2 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.9°C / 7.4°C
  2 BF
  43%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.4°C / 9.0°C
  2 BF
  30%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  3 BF
  29%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  2 BF
  48%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 4.3°C / 7.6°C
  1 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.4°C / 4.0°C
  4 BF
  35%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.5°C / 10.6°C
  1 BF
  29%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.9°C / 8.1°C
  5 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.9°C / 4.9°C
  3 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 7.9°C
  6 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.0°C / 5.7°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  11°C 8.9°C / 10.9°C
  2 BF
  43%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 7.5°C
  0 BF
  29%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.2°C / 8.9°C
  1 BF
  55%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.8°C / 8.2°C
  3 BF
  39%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.6°C / 7.0°C
  2 BF
  35%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 6.0°C
  0 BF
  46%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.0°C / 8.3°C
  1 BF
  46%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 2.8°C
  2 BF
  54%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ευρωπαϊκό μπλόκο σε προϊόντα που αποψιλώνουν τα δάση

 • A-
 • A+
Πρόταση Κομισιόν για απαγόρευση εισαγωγών προϊόντων γεωργίας και κτηνοτροφίας και παραγώγων που συμβάλλουν στην αποψίλωση του δασικού πλούτου του πλανήτη ● Κατά τρεις... Γαλλίες μειώθηκε η δασοκάλυψη της Γης τα τελευταία 30 χρόνια.

Καφέ, κακάο, βοδινό, σόγια, φοινικέλαιο και ξύλο. Τα 6 αυτά προϊόντα δεν θα μπορούν πλέον να εισαχθούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση αν η καλλιέργειά τους συμβάλλει ή συνδέεται με την αποψίλωση των δασών. Το ίδιο ισχύει και για τα παράγωγά τους: δερμάτινα είδη, σοκολάτα και έπιπλα.

Αυτή είναι η πρόταση της Κομισιόν, που αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου δράσεων σε εφαρμογή της συμφωνίας για μείωση της καταστροφής των δασών του πλανήτη που αποφασίστηκε στην COP26. Η αποψίλωση και η υποβάθμιση των δασών είναι σημαντικοί παράγοντες για την υπερθέρμανση του πλανήτη και την απώλεια της βιοποικιλότητας.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) εκτιμά ότι μια έκταση μεγαλύτερη από την Ευρωπαϊκή Ενωση χάθηκε από την αποψίλωση μεταξύ 1990 και 2020. Οσον αφορά την καθαρή απώλεια έκτασης (η διαφορά μεταξύ της έκτασης των δασών που εκχερσώθηκαν και της νέας επιφάνειας των δασών που φυτεύτηκαν ή αναγεννήθηκαν), ο FAO εκτιμά ότι ο κόσμος έχασε περίπου 178 εκατομμύρια εκτάρια δασικής κάλυψης την ίδια χρονική περίοδο, δηλαδή μια έκταση τριπλάσια από το μέγεθος της Γαλλίας.

Τα στοιχεία λένε ότι η επέκταση της γεωργίας είναι η βασική αιτία της αποψίλωσης και υποβάθμισης των δασών του πλανήτη, ειδικά η επέκταση της γεωργικής γης, η οποία συνδέεται με την παραγωγή των συγκεκριμένων 6 προϊόντων. Ως σημαντική οικονομία και καταναλώτρια αυτών των εμπορευμάτων, η Ε.Ε. είναι εν μέρει υπεύθυνη για το πρόβλημα αυτό – και θέλει να ανταποκριθεί στην έντονη έκκληση των Ευρωπαίων πολιτών να πρωτοστατήσει στην επίλυσή του.

Στόχος των νέων κανόνων είναι η πρόληψη της αποψίλωσης και της υποβάθμισης των δασών. Αυτό θα σήμαινε, επίσης, μείωση τουλάχιστον 31,9 εκατομμυρίων μετρικών τόνων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα κάθε χρόνο λόγω της κατανάλωσης και της παραγωγής των σχετικών προϊόντων στην Ε.Ε., γεγονός που θα μπορούσε να μεταφραστεί σε οικονομική εξοικονόμηση τουλάχιστον 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως.Επίσης η Κομισιόν προτείνει αλλαγές στον τρόπο μεταφοράς αποβλήτων. Το 2020 η Ε.Ε. εξήγαγε σε τρίτες χώρες περίπου 33 εκατομμύρια τόνους αποβλήτων, ενώ εισήγαγε περίπου 16 εκατομμύρια τόνους. Επιπλέον περίπου 70 εκατομμύρια τόνοι αποβλήτων μεταφέρονται ετησίως μεταξύ των κρατών-μελών. Ενα άλλο σημαντικό πρόβλημα είναι ότι οι παράνομοι έμποροι παρακάμπτουν σε μεγάλο βαθμό τους κείμενους κανόνες, με αποτέλεσμα τη διάπραξη περιβαλλοντικών εγκλημάτων στην Ε.Ε. και σε τρίτες χώρες. Οργανωμένες εγκληματικές ομάδες επιδίδονται ολοένα και περισσότερο σε επικερδή εγκλήματα με αντικείμενο τα απόβλητα, χρησιμοποιώντας νόμιμες επιχειρηματικές οντότητες για τις δραστηριότητές τους. Σύμφωνα με συντονισμένες εκστρατείες επιβολής, από 15% έως 30% των μεταφορών αποβλήτων ενδέχεται να είναι παράνομες, κάτι που συνεπάγεται ετήσια έσοδα ύψους 9,5 δισ. ευρώ από την παράνομη αγορά αποβλήτων στην Ε.Ε.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Τα 2/3 των Ευρωπαίων θα αποκλειστούν από τα μέτρα διαφάνειας
Οι προτάσεις της Κομισιόν θα αποκλείσουν τα δύο τρίτα των εργαζομένων από τα μέτρα για τη διαφάνεια των αμοιβών στα δύο φύλα, αποκαλύπτει η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εργαζομένων (ETUC).
Τα 2/3 των Ευρωπαίων θα αποκλειστούν από τα μέτρα διαφάνειας
ΕΥΡΩΠΗ
Στους εννέα μήνες το πιστοποιητικό εμβολιασμού της Ε.Ε.
Παρά τις αντιρρήσεις των κρατών-μελών, όπως είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.», η Κομισιόν καθόρισε σήμερα δεσμευτική περίοδο αποδοχής ακριβώς 270 ημερών των πιστοποιητικών εμβολιασμού για ταξίδια εντός Ε.Ε.
Στους εννέα μήνες το πιστοποιητικό εμβολιασμού της Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Ένα νέο όπλο εξωτερικής πολιτικής των Βρυξελλών
Οι Βρυξέλλες έχουν ετοιμάσει ένα νέο επαναστατικό εμπορικό -και, ουσιαστικά, εργαλείο εξωτερικής πολιτικής- που θα τους επιτρέπει να επιβάλλουν αντι-κυρώσεις σε άτομα, εταιρείες και ολόκληρες χώρες.
Ένα νέο όπλο εξωτερικής πολιτικής των Βρυξελλών
ΕΥΡΩΠΗ
Αποθήκες ψυχών με τις ευλογίες της Ε.Ε.
Εκτακτα και προσωρινά μέτρα για μεγαλύτερη ευελιξία στην Πολωνία, τη Λετονία και τη Λιθουανία, λόγω της εργαλειοποίησης μεταναστών από το καθεστώς...
Αποθήκες ψυχών με τις ευλογίες της Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Τρέχει να προλάβει νέα... Βαβέλ η Ε.Ε.
Με τον χάρτη της Ευρώπης να «κοκκινίζει» ξανά από τα κρούσματα και τις νοσηλείες ασθενών του κορονοϊού, οι Βρυξέλλες κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν τα κράτη-μέλη που βυθίζονται ξανά στο νέο κύμα.
Τρέχει να προλάβει νέα... Βαβέλ η Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Νέο μονοκλωνικό εξετάζει ο ΕΜΑ
Το Xevudy προορίζεται για τη θεραπεία ενηλίκων και εφήβων που δε χρειάζονται συμπληρωματική θεραπεία με οξυγόνο, αλλά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο η νόσος να εξελιχθεί σε σοβαρό COVID-19
Νέο μονοκλωνικό εξετάζει ο ΕΜΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας