Πολυεπίπεδα και σε επικίνδυνα ρευστό γεωπολιτικό τοπίο εξελίσσεται η κρίση με επίκεντρο τα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας και το εκεί κλιμακούμενο ανθρωπιστικό δράμα των χιλιάδων εγκλωβισμένων επίδοξων αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη.
Το αντι-ρωσικό μπλοκ της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής δεν κρύβει πλέον τον εκνευρισμό του μετά και τη χθεσινή, δεύτερη μέσα στο τελευταίο 48ωρο τηλεφωνική επικοινωνία της Γερμανίδας απερχόμενης καγκελαρίου Μέρκελ με τον Λευκορώσο πρόεδρο Λουκασένκο.
«Δεν θα αναγνωρίσουμε καμία συμφωνία που θα ληφθεί χωρίς τη συγκατάθεσή μας», διακήρυξε χθες ο Πολωνός πρόεδρος Ντούντα, ενόσω η Εσθονία προχωρούσε σε έκτακτα στρατιωτικά γυμνάσια στα σύνορα με τη Λευκορωσία και οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έπαιρναν «φωτιά», λόγω των εξελίξεων με τον ρωσο-γερμανικό αγωγό Nord Stream 2. Μοιραία, τα μηνύματα από τη Βαρσοβία, το Μινσκ, αλλά και το Βερολίνο γίνονται όλο και πιο συγκεχυμένα.
Ενόσω ο Πολωνός υπουργός Αμυνας, Μάριους Μπλάστσακ, προειδοποιούσε χθες, για παράδειγμα, ότι η συνοριακή κρίση μπορεί να διαρκέσει «μήνες ή και χρόνια», βρισκόταν σε εξέλιξη επιχείρηση σταδιακής εκκένωσης του αυτοσχέδιου καταυλισμού δίπλα στο κλειστό συνοριακό πέρασμα Κουζνίτσα, θέατρο των άγριων συγκρούσεων της Τρίτης. Η πολωνική συνοροφυλακή ανέβασε βίντεο στο twitter με πρόσφυγες και μετανάστες να απομακρύνονται από την περιοχή με λεωφορεία των Λευκορώσων, οι οποίοι τώρα ακολουθούν νέα τακτική, στη λογική «μία ζέστη, μία κρύο».
Κατά το κρατικό πρακτορείο Belta, πάνω από 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες μεταφέρθηκαν σε μεθοριακές εγκαταστάσεις, για την παροχή κλειστού καταφυγίου, εν μέσω ψύχους και μέχρι νεωτέρας.
Κόντρα, δε, στις επίσημες διαβεβαιώσεις του Βερολίνου ότι δεν εξετάζει σχέδια υποδοχής αιτούντων άσυλο στη Γερμανία -το σαφές μήνυμα της Μέρκελ στον Λουκασένκο, υπογραμμίστηκε, ήταν να επιτραπεί η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ και της Ε.Ε. στους εγκλωβισμένους στα σύνορα και να προχωρήσει από το Μινσκ η διαδικασία επαναπατρισμού τους- το καθεστώς Λουκασένκο παρουσιάζει μια διαφορετική εικόνα.
Κατά την εκδοχή του γραφείου Τύπου του Λευκορώσου προέδρου, στις συνομιλίες με τη Μέρκελ συμφωνήθηκε η άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την επίλυση της κρίσης στα ανατολικά σύνορα της Ε.Ε. «Σε αυτό το πλαίσιο», προστίθεται στη σχετική ανακοίνωση, «θα εξεταστεί η επιθυμία προσφύγων να πάνε στη Γερμανία», ενόσω επισήμως εκκρεμεί ο πέμπτος γύρος κυρώσεων της Ε.Ε. κατά του Μινσκ.
Αυτού του... μπάχαλου είχαν, δε, προηγηθεί δύο σημαίνουσες στο γεωοικονομικό πεδίο εξελίξεις.
Αφ’ ενός η -προειδοποιητική προς την Ε.Ε.- ανακοίνωση της Λευκορωσίας για τριήμερη διακοπή της ροής πετρελαίου προς την Πολωνία και από εκεί προς την Ευρώπη, μέσω του αγωγού Ντρούζμπα (που κατά τραγική ειρωνεία σημαίνει «φιλία»), επισήμως λόγω εκτός προγράμματος εργασιών συντήρησης του δικτύου.
Αφ’ ετέρου, η νέα άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μετά την προχθεσινή αναστολή της διαδικασίας πιστοποίησης του ρωσο-γερμανικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 από την ανεξάρτητη γερμανική αρμόδια αρχή, με την επίκληση τυπικών -πλην χρονοβόρων- νομικών διαδικασιών, αλλά και πολωνικού αιτήματος για τήρηση της κείμενης ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Σημειωτέον ότι την εξέλιξη χαιρέτισαν οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι: τα δύο κόμματα του μελλοντικού κυβερνητικού συνασπισμού στο Βερολίνο, υπό τον Σοσιαλδημοκράτη Ολαφ Σολτς (ενόσω ο ομοϊδεάτης προκάτοχός του, Γκέρχαρντ Σρέντερ, βρίσκεται στην «κεφαλή» του Δ.Σ. της ρωσικής κρατικής ενεργειακής Rosneff).
Αυτά, ενώ η Ουάσινγκτον δεν βλέπει με καλό μάτι τις κινήσεις της απερχόμενης ηγεσίας του Βερολίνου και προειδοποιεί ξανά για τον κίνδυνο ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Το Κίεβο συσφίγγει τις σχέσεις με την Τουρκία, ενόσω η Αγκυρα σπεύδει να βγάλει απ’ έξω την «ουρά» της στην κρίση με τη Λευκορωσία, πέφτοντας και πάλι στα «μαλακά» των επαπειλούμενων κυρώσεων της Ε.Ε., ενώ διαπραγματεύεται με τις ΗΠΑ την αγορά F-16. Το ΝΑΤΟ διαμηνύει ότι παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στα ανατολικά του σύνορα. Και ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν χαρακτηρίζει τα ΝΑΤΟϊκά γυμνάσια στη Μαύρη Θάλασσα «σοβαρή πρόκληση». Μύλος…
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας