• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.4°C / 14.1°C
  3 BF
  84%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 8.1°C / 12.3°C
  3 BF
  74%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 14.0°C
  5 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  3 BF
  62%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.3°C
  4 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 8.8°C
  1 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 5.1°C
  1 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  2 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 15.8°C
  3 BF
  84%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 16.4°C
  3 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  4 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.2°C / 13.2°C
  5 BF
  85%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.5°C / 10.1°C
  2 BF
  88%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.8°C / 16.6°C
  1 BF
  90%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 13.3°C
  0 BF
  83%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 12.7°C
  1 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 11.7°C
  2 BF
  82%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  1 BF
  92%

Κώστας Τσουτσοπλίδης, επικεφαλής του Γραφείου του Ε.Κ. στην Αθήνα

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Η κρίση έδειξε ότι η Ε.Ε. είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας»

 • A-
 • A+
Ο Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης, επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, μιλά στην «Εφ.Συν.» για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, την «ορατότητά» της από το ευρύ κοινό, τον τρόπο επιλογής των πολιτών που συμμετέχουν και την ατζέντα του διαλόγου. Από το νέο έτος η ανάλυση των προτάσεων που κατατέθηκαν.

Με τη διαβεβαίωση ότι οι απόψεις που διατυπώνονται όχι μόνο θα ληφθούν σοβαρά υπόψη, αλλά θα ενσωματωθούν και στις πολιτικές για το μέλλον της Ευρώπης, τα βασικά θεσμικά όργανα της Ε.Ε., το Ευρωκοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Επιτροπή, προτρέπουν τους πολίτες να συμμετέχουν στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης που ξεκίνησε επίσημα στις 9 Μαΐου. Το ερώτημα για το εάν η διάσκεψη θα αποδειχτεί κάτι περισσότερο από μια τυπική, διεκπεραιωτική και ίσως ακριβή διαδικασία θα κριθεί εκ του αποτελέσματος.

Ωστόσο, μπορούμε όλοι να διερευνήσουμε το πώς λειτουργεί αυτό το διακρατικό και πολυγλωσσικό εγχείρημα εάν επισκεφτούμε την ψηφιακή πλατφόρμα https://futureu.europa.eu/ μέσω της οποίας κάθε πολίτης μπορεί να εκφράσει ηλεκτρονικά την άποψή του για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην Ε.Ε. Οι αποκεντρωμένες εκδηλώσεις, οι εθνικές ομάδες Ευρωπαίων πολιτών και οι ολομέλειες είναι οι άλλες τρεις σημαντικές συνιστώσες της διάσκεψης για τις οποίες μιλά στην «Εφ.Συν.» ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης.

• Με ποια κριτήρια επιλέχθηκαν οι εθνικές ομάδες πολιτών στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης ;

Οι πολίτες επιλέχθηκαν τυχαία, από εξωτερικό ανάδοχο, βάσει συμφωνημένης μεθοδολογίας και υπό την άμεση επίβλεψη της Κοινής Γραμματείας της Διάσκεψης. Σκοπός της επιλογής ήταν να εξασφαλιστεί η μέγιστη αντιπροσωπευτικότητα σε επίπεδο Ε.Ε., με βάση καθιερωμένα σε παρόμοιες διαδικασίες κριτήρια (εθνικότητα, αστικό/αγροτικό υπόβαθρο, κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο, φύλο και ηλικία).

Κάθε ομάδα αποτελείται από 200 πολίτες που προέρχονται από όλα τα κράτη-μέλη, λαμβάνοντας υπόψη την αρχή της «φθίνουσας αναλογικότητας», όπως εφαρμόζεται και στη σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Επιπλέον, το ένα τρίτο κάθε ομάδας αποτελείται από νέους (16-25 ετών). Απώτερος σκοπός, επομένως, ήταν η συμμετοχή ενός ευρέος φάσματος πολιτών, συμπεριλαμβανομένων, φυσικά, και εκείνων που δεν ασχολούνται ενεργά με τα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα.

• Πώς εξηγείτε το γεγονός ότι ελάχιστοι Ευρωπαίοι γνωρίζουν ότι είναι σε εξέλιξη μια συμμετοχική διαδικασία διαλόγου που τους ενδιαφέρει;

Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου διοργανική, πανευρωπαϊκή και συμμετοχική διαδικασία. Θα μπορούσε να λεχθεί πως η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης είναι μια ιστορική στιγμή για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Στην αρχή υπήρξαν δυσκολίες, όπως συμβαίνει σε κάθε νέο εγχείρημα τέτοιας κλίμακας. Ωστόσο, το εγχείρημα αυτό απέκτησε πλέον δυναμική, η οποία εκφράζεται και μέσα από το ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον των πολιτών να συμμετάσχουν.

Φυσικά, τα ΜΜΕ διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο να γίνει γνωστό σε όσο το δυνατόν περισσότερους Ευρωπαίους πολίτες. Στηριζόμαστε σε αυτά, όπως και στους φορείς της πολιτείας, προκειμένου η πληροφορία αυτή να πολλαπλασιαστεί και να κινητοποιηθούν περισσότεροι πολίτες. Από πλευράς μας, η αναφορά στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης ενσωματώνεται σε κάθε δράση του Γραφείου, με σκοπό την περαιτέρω ενημέρωση και κινητοποίηση των πολιτών σχετικά με αυτό το σημαντικό εγχείρημα.

• Η πανδημία έχει αλλάξει την ατζέντα και τις προτεραιότητες της διάσκεψης που είχε προγραμματιστεί πολύ πριν από την έκρηξη της πανδημίας; Εάν ναι, σε ποια κατεύθυνση; Για παράδειγμα, το ενεργειακό πρόβλημα έχει θέση στους κύκλους των συζητήσεων;

Η γκάμα των θεμάτων είναι εξαιρετικά ευρεία. Οι πολίτες οργανώθηκαν σε τέσσερις διαφορετικές ομάδες και κλήθηκαν να συζητήσουν από την οικονομία και την ευρωπαϊκή δημοκρατία, μέχρι τις εξωτερικές σχέσεις της Ε.Ε. και τη μετανάστευση. Παράλληλα, στην πλατφόρμα υπάρχει μεγάλο θεματικό εύρος. Οσον αφορά το ενεργειακό, ιδιαίτερα εκείνο το τμήμα που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον, σαφώς εμπίπτει στις θεματικές της διάσκεψης. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η πλατφόρμα είναι ανοιχτή και στην κατάθεση θεμάτων που δεν «χωράνε» σε κάποια από τις κατηγορίες που έχουν ήδη προσδιοριστεί.

• Εχουν προκύψει από τη συζήτηση στη διάσκεψη ζητήματα που παραπέμπουν σε αλλαγές στις Συνθήκες ή στην αναθεώρηση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας;

Είναι πολύ νωρίς να το γνωρίζουμε αυτό. Ακόμα, δεν έχει ολοκληρωθεί η συλλογή των συμπερασμάτων από τις συζητήσεις των πολιτών αλλά ούτε και η διαδικασία υποβολής προτάσεων στην πλατφόρμα της διάσκεψης. Από το νέο έτος θα ξεκινήσει η ανάλυσή τους, οπότε και θα έχουμε καλύτερη εικόνα. Πάντως υπάρχει σαφής στόχευση, ώστε οι απόψεις που κατατίθενται όχι μόνο να ληφθούν σοβαρά υπόψη αλλά και να ενσωματωθούν στις πολιτικές της Ενωσης. Αλλωστε και τα τρία όργανα έχουν δεσμευτεί να δώσουν συνέχεια στις προτάσεις που θα προκύψουν από τη διάσκεψη, το καθένα στον τομέα των αρμοδιοτήτων του.

• Την ώρα που η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις πρώτες συνέπειες του αποκαλούμενου 4ου κύματος Covid-19, ποιο πιστεύετε ότι θα είναι για την Ευρωπαϊκή Ενωση, τους πολιτικούς και τις κοινωνίας, το καταστάλαγμα αυτής της αιφνίδιας πανδημίας;

Οι μετρήσεις του Ευρωβαρόμετρου μας δείχνουν ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες στρέφονται προς την Ευρωπαϊκή Ενωση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και των προκλήσεων που τους απασχολούν... Δεν θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την απίστευτη υγειονομική πρόκληση ο καθένας μόνος του. Παράλληλα, η κρίση αυτή ανέδειξε ότι η Ε.Ε. βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας, καθώς οι προτεραιότητες που είχαμε θέσει πριν από την πανδημία όχι μόνο παραμένουν επίκαιρες, αλλά έχει ενδυναμωθεί η ανάγκη να τις αντιμετωπίσουμε κατά προτεραιότητα. Η ανασυγκρότηση της Ευρώπης μετά την πανδημία θα είναι πράσινη, ψηφιακή και δίκαιη.


Κάθε Δευτέρα η «Eφ.Συν.» ενημερώνει τους αναγνώστες της σταθερά μέσα από αυτήν τη σελίδα για ειδήσεις που «γεννιούνται» στα όργανα της θεσμικής Ευρώπης και δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Στην εποχή της νέας αβεβαιότητας
Πολλοί έλπιζαν ότι μετά την έξαρση της πανδημίας, η επιστροφή των πολιτών στις 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε. σε μια καθημερινότητα χωρίς αυστηρούς περιορισμούς θα οδηγούσε και σε βελτίωση των ψυχοσωματικών δεικτών.
Στην εποχή της νέας αβεβαιότητας
ΕΥΡΩΠΗ
Το κόστος της ομοφωνίας
Καθώς η κατάργηση της υποχρεωτική ομοφωνίας στην Ε.Ε. έχει ήδη εγερθεί ως πρόταση στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης και έχει υποστηριχτεί από αρχηγούς κρατών-μελών, αποκτά ιδιαίτερη σημασία...
Το κόστος της ομοφωνίας
ΕΥΡΩΠΗ
Δικαίωμα στην επισκευή
Οκτώ στους δέκα πολίτες της Ε.Ε., σύμφωνα με έρευνα, δηλώνουν ότι οι παρασκευαστές θα πρέπει να είναι υποχρεωμένοι να διευκολύνουν την επισκευή των ψηφιακών συσκευών ή την αντικατάσταση μεμονωμένων εξαρτημάτων...
Δικαίωμα στην επισκευή
ΕΥΡΩΠΗ
«Ωρα μηδέν» για τον μηχανισμό του κράτους δικαίου
Την Τετάρτη στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου συζητείται το επίμαχο ζήτημα, στο φως της απόφασης του Ευρωδικαστηρίου που αναμένεται την ίδια μέρα και των οικονομικών κυρώσεων που αντιμετωπίζουν Πολωνία και...
«Ωρα μηδέν» για τον μηχανισμό του κράτους δικαίου
ΕΥΡΩΠΗ
«Ο αθλητισμός ανήκει σε όλους»
Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών ζητεί να επιβεβαιωθεί ότι «οι αγώνες κερδίζονται στο γήπεδο». Στοχεύει σε νομοθετική πρωτοβουλία της Κομισιόν για προστασία του ποδοσφαίρου και άλλων αθλημάτων από την...
«Ο αθλητισμός ανήκει σε όλους»
ΕΥΡΩΠΗ
Ολα στο φως
Eκτεθειμένη για την άρνηση της Επιτροπής να δημοσιεύσει τα μηνύματα που αντάλλαξε με τον επικεφαλής της Pfizer-BioNTech παραμένει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ολα στο φως

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας