• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 6.8°C / 12.2°C
  2 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.9°C / 9.4°C
  4 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.0°C / 12.0°C
  3 BF
  83%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 4.2°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.9°C / 3.9°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.2°C / 8.8°C
  1 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.6°C / 4.0°C
  2 BF
  74%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 9.6°C
  1 BF
  91%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.0°C / 12.7°C
  2 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  3 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 13.3°C
  3 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  4 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  5 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 5.5°C
  1 BF
  83%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 5.1°C / 9.0°C
  1 BF
  85%
 • Ρόδος
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  11°C 4.8°C / 11.0°C
  2 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.0°C / 12.4°C
  2 BF
  87%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 4.5°C / 4.5°C
  2 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 9.5°C
  2 BF
  63%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -0.2°C / -0.2°C
  2 BF
  88%
AP Photo/Alastair Grant

Το αδιέξοδο έφερε παράταση στη σύνοδο COP26 για το κλίμα

 • A-
 • A+

Οι διαπραγματεύσεις στην COP26 για την κλιματική αλλαγή και την υπερθέρμανση του πλανήτη συνεχίζονται και σήμερα, προκειμένου να εξευρεθούν συμβιβασμοί όσον αφορά τη βοήθεια στις φτωχότερες χώρες και όσον αφορά τα ορυκτά καύσιμα.

Χθες το πρωί η βρετανική προεδρία της συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα έδωσε στη δημοσιότητα ένα  δεύτερο σχέδιο τελικής διακήρυξης που όμως κατέδειξε ότι υπάρχει ακόμη μεγάλη διάσταση απόψεων μεταξύ των 200 χωρών που υπέγραψαν τη συμφωνία του Παρισιού το 2016 και οι διαπραγματεύσεις που ήταν να ολοκληρωθούν στις18:00 (τοπική ώρα· στις 20:00 ώρα Ελλάδας) παραμένουν σε εξέλιξη.

Σήμερα ενώπιον των 200 αντιπροσωπειών, που συμμετέχουν στη σύνοδο για το κλίμα στη Γλασκώβη, παρουσιάστηκε ένα τρίτο προσχέδιο κειμένου, που διατηρεί τη βασική απαίτηση για τις χώρες προκειμένου να θέσουν πιο φιλόδοξους στόχους για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας, ενώ ζητάει από αυτές τη σταδιακή κατάργηση των αναποτελεσματικών επιδοτήσεων για τα ορυκτά καύσιμα που υπερθερμαίνουν τον πλανήτη.

Η πρόταση διατήρησε τη βασική προϋπόθεση για τις χώρες αναφορικά με την κατάρτιση πιο αυστηρών δεσμεύσεων για το κλίμα από την επόμενη χρονιά, σε μία προσπάθεια γεφύρωσης του κενού που υπάρχει, μεταξύ των τωρινών σχεδίων για τη μείωση των εκπομπών αυτή τη δεκαετία, αλλά και των –ουσιαστικά- πιο δραστικών μειώσεων που απαιτούνται σύμφωνα με τους επιστήμονες, για να σταματήσει η αύξηση της θερμοκρασίας σε παγκόσμιο επίπεδο, άνω των 15 βαθμών Κελσίου, με καταστροφικές συνέπειες.

Το ίδιο σχέδιο, ζητάει από τις πλούσιες χώρες να διπλασιάσουν από το 2025 την οικονομική τους υποστήριξη, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019, ώστε να βοηθήσουν τις φτωχές χώρες να προσαρμοστούν στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Το προηγούμενο σχέδιο συμφωνίας είχε χρησιμοποιήσει τα επίπεδα του 2020 ως την κεντρική γραμμή του, με τις χώρες να έρχονται σε σύγκρουση σήμερα, σχετικά «με την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών» και τα υπέρογκα κόστη με τα οποία έχουν ήδη βρεθεί αντιμέτωπες από την κλιματική αλλαγή. Το σχέδιο διατηρούσε μία απαίτηση από τις χώρες, προκειμένου να καταργήσουν σταδιακά «μία ξεπερασμένη ισχύ από τον άνθρακα» με αναφορά στις μονάδες παραγωγής ενέργειας που δεν χρησιμοποιούν τεχνολογία εγκλωβισμού των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, όπως επίσης και τις «μη ικανοποιητικές επιδοτήσεις για τα ορυκτά καύσιμα».

Αλλά, η πρόβλεψη του σχεδίου ότι οι χώρες «θα πρέπει να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους» για την τήρηση των παραπάνω απαιτήσεων φαίνονται πιο αδύναμες σε σύγκριση με τις προβλέψεις του προηγούμενου σχεδίου, το οποίο ζητούσε από τις χώρες να προχωρήσουν ταχύτερα σε σταδιακή κατάργηση.

Ωστόσο, πρόκειται για την πρώτη αναφορά σε ορυκτά καύσιμα εντός συμπερασμάτων του ΟΗΕ σε διάσκεψη για το κλίμα, αν αυτή επιβιώσει από τις διαπραγματεύσεις.

Οι χώρες που είναι μεγάλοι παραγωγοί ορυκτών καυσίμων, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Σαουδικής Αραβίας, επιχείρησαν να αλλάξουν τη διατύπωση του κειμένου στο σύνολό του, κατά τη χθεσινή ημέρα, σύμφωνα με όσα δήλωσαν εκπρόσωποι που βρίσκονται κοντά στη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων.

Το τελευταίο κείμενο τονίζει ότι οι χώρες πρέπει να υποστηρίξουν μία «σωστή μετάβαση» όταν περιορίζουν σταδιακά τις επιδοτήσεις των στερεών καυσίμων, μία αναφορά που είναι απαραίτητη προκειμένου να βοηθηθούν οι εργαζόμενοι και οι περιοχές που εξαρτώνται από τις βιομηχανίες ορυκτών καυσίμων και τη μετάβασή τους σε καθαρότερους τομείς βιομηχανικής δραστηριότητας, αλλά και θέσεις εργασίας.

Η αποτυχία αυτής της COP θα στένευε ακόμη περισσότερο τα περιθώρια για την επίτευξη του στόχου της συμφωνίας του Παρισιού, δηλαδή να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη «κάτω» από τους 2° Κελσίου σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή, ει δυνατόν στον 1,5° Κελσίου.

Ο πλανήτης εξακολουθεί να οδεύει προς μια «καταστροφική» αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2,7°, προειδοποιεί ο ΟΗΕ, παρά τις νέες δεσμεύσεις με ορίζοντα το 2030 που ανακοινώθηκαν λίγο προτού αρχίσει η COP26 και κατά τη διάρκειά της.

Ένα από τα ζητήματα που προκαλεί τις οξύτερες αντιπαραθέσεις: η οικονομική πτυχή για τις φτωχότερες χώρες –που ευθύνονται λιγότερο για την κλιματική αλλαγή μεν, αλλά βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των συνεπειών της– ώστε να μειώσουν τις εκπομπές τους και να προετοιμαστούν για να αντιμετωπίσουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τους καύσωνες και τις ξηρασίες, που πολλαπλασιάζονται.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, που είναι και ο οικοδεσπότης της COP26,είπε μπροστά στην κάμερα του BBC πως θέλει να δει τα πλούσια κράτη να βάζουν «λεφτά πάνω στο τραπέζι» για να «βοηθηθούν οι αναπτυσσόμενες χώρες να προχωρήσουν στις απαραίτητες αλλαγές (...). Αυτό πρέπει να γίνει τις επόμενες ώρες».

«Δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα σε αυτή την COP – αλλά μπορούμε να αρχίσουμε», πρόσθεσε, μοιάζοντας πάντως λιγότερο αισιόδοξος απ’ ό,τι πριν από την έναρξη της συνόδου ως προς την επίτευξη του διακηρυγμένου σκοπού του, «να μείνει ζωντανός (ο στόχος) για τον 1,5° Κελσίου».

Το 2009 οι πλούσιες χώρες υποσχέθηκαν να αυξήσουν από το 2020 τη βοήθειά τους στις φτωχότερες χώρες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στα 100 δισεκ. δολάρια τον χρόνο. Η υπόσχεση δεν τηρήθηκε ποτέ, οξύνοντας τη δυσαρέσκεια των αναπτυσσόμενων κρατών, με φόντο την παγκόσμια υγειονομική κρίση που κάνει ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα γι’ αυτά.

Οι φτωχότερες χώρες, που ευθύνονται για μικρό μέρος των παγκόσμιων εκπομπών, επιμένουν η χρηματοδότηση να λαμβάνει υπόψη «τις απώλειες και τις ζημίες» που υφίστανται ολοένα πιο συχνά.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις κατηγορούν την ΕΕ και τις ΗΠΑ ότι εμπόδισαν κάθε πρόοδο στην πτυχή αυτή, με την Climate Action Network να θεωρεί πως η στάση τους «έθεσε σε κίνδυνο» την επιτυχία της συνόδου. «Το εάν θα φύγουμε από την COP26 με αξιοπρεπές αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί βασικά από τη βούληση των ΗΠΑ και της ΕΕ να προσφέρουν υποστήριξη στις αναπτυσσόμενες χώρες», συνόψισε ο Μοχάμεντ Άντοου, του ινστιτούτου μελετών Power Shift Africa.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς δήλωσε πάντως σίγουρος ότι «θα βρούμε λύση για να βοηθήσουμε τις ευάλωτες χώρες να αντιμετωπίσουν τις καταστροφές και τις ζημίες που έχουν υποστεί ήδη από την κλιματική κρίση».

Οι εκτιμήσεις για τις χρηματοδοτικές ανάγκες των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών κυμαίνονται από τα 750 δισεκ. ως το 1,3 τρισεκ. δολάρια σε ετήσια βάση.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΣΜΟΣ
COP26: Διαβουλεύσεις στο κενό… άνθρακα
Αυλαία ρίχνει η παγκόσμια διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στη Γλασκόβη η οποία θεωρείται κρίσιμης σημασίας για να διατηρηθούν οι πιθανότητες να επιτευχθούν οι στόχοι κατά της κλιματικής αλλαγής.
COP26: Διαβουλεύσεις στο κενό… άνθρακα
ΚΟΣΜΟΣ
«Πολύ αδύναμοι οι στόχοι» της Cop26 για τους «αρχιτέκτονες» της συμφωνίας του Παρισιού
Βελτιωμένα σχέδια για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου από τους παγκόσμιους ηγέτες το επόμενο έτος ζητούν οι «αρχιτέκτονες» της συμφωνίας του 2015 στο Παρίσι
«Πολύ αδύναμοι οι στόχοι» της Cop26 για τους «αρχιτέκτονες» της συμφωνίας του Παρισιού
ΕΥΡΩΠΗ
COP26: Κίνα και ΗΠΑ κατέληξαν σε «κοινό ανακοινωθέν για ενίσχυση δράσης για το κλίμα»
Σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση χαρακτήρισε ο γ.γ. του ΟΗΕ το γεγονός ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ κατέληξαν σε «κοινό ανακοινωθέν για την ενίσχυση δράσης για το κλίμα», κίνηση που έχει πράγματι τη σημασία...
COP26: Κίνα και ΗΠΑ κατέληξαν σε «κοινό ανακοινωθέν για ενίσχυση δράσης για το κλίμα»
ΕΥΡΩΠΗ
Μόνο «συναγερμός» κι «ανησυχία» για το κλίμα στο προσχέδιο της COP26
Χωρίς συγκεκριμένες συμφωνίες για τους τρεις βασικούς στόχους που έθεσε ο ΟΗΕ το πρώτο κείμενο της πολιτικής απόφασης, με τις χώρες να καλούνται να επανεξετάσουν τα εθνικά σχέδιά τους ως το τέλος του 2022.
Μόνο «συναγερμός» κι «ανησυχία» για το κλίμα στο προσχέδιο της COP26
ΔΡΟΜΟ-ΛΟΓΙΑ
COP... μηδέν εις το πηλίκον
Η πολυδιαφημισμένη σύνοδος «κορυφής» (ή μήπως... πάτου;) COP26 του ΟΗΕ για το κλίμα εξελίσσεται όπως ακριβώς την περιμέναμε. Γεμάτη κούφια (ευχο)λόγια και κάποιες επιμέρους χρηματοοικονομικές (λυκο)«συμμαχίες...
COP... μηδέν εις το πηλίκον
ΕΥΡΩΠΗ
Η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων έχει τη μεγαλύτερη αντιπροσωπεία στην COP26
Ακτιβιστές και οργανώσεις ζητούν τον αποκλεισμό των εκπροσώπων, που σχετίζονται με τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων και είναι περισσότεροι από ότι τα μέλη αντιπροσωπείας οποιαδήποτε άλλης χώρας.
Η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων έχει τη μεγαλύτερη αντιπροσωπεία στην COP26

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας