Στο Παρίσι αναμένεται να κριθεί σήμερα η εξέλιξη της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Λιβύη, στη διεθνή διάσκεψη που γίνεται με πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου Εμ. Μακρόν και υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Στη διάσκεψη έχουν προσκληθεί όλες οι χώρες που συμμετείχαν και στη Διάσκεψη του Βερολίνου και θα συμμετάσχουν, με εξαίρεση την Τουρκία. Για πρώτη φορά θα συμμετάσχουν και όλες οι γειτονικές μεσογειακές χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας, της Κύπρου και της Μάλτας, αλλά και οι χώρες της Βόρειας Αφρικής.
Σύμφωνα με πληροφορίες στα προσχέδια αποφάσεων που έχει επεξεργαστεί η γαλλική διπλωματία, η διάσκεψη θα καλέσει όλες τις πλευρές για την άμεση και πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ και της συμφωνίας των αντιμαχόμενων λιβυκών δυνάμεων της 23ης Οκτωβρίου 2020. Κλειδί για την περαιτέρω πορεία της χώρας θεωρείται η διεξαγωγή των εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου και η αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων και των μισθοφόρων. Ωστόσο στο παρασκήνιο ακόμη και χθες παιζόταν πώς και με ποιες θέσεις θα εκπροσωπηθούν στο Παρίσι οι πολιτικές δυνάμεις της Λιβύης.
Σύμφωνα με το λιβυκό πρακτορείο ειδήσεων Lana, στη διάσκεψη θα πάρει μέρος ο πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου Αλ Μένφι, όμως είναι αμφίβολο εάν θα πάει ο μεταβατικός πρωθυπουργός Α. Ντμπεϊμπά. Στο Παρίσι έχουν προσκληθεί και οι επικεφαλής των άλλων πολιτικών θεσμών, της Βουλής των Αντιπροσώπων και του Συμβουλίου Επικρατείας, μεταξύ των οποίων έχει εκδηλωθεί διαφωνία ως προς τον εκλογικό νόμο με τον οποίο θα γίνουν οι προεδρικές εκλογές, ενώ διαφωνία υπάρχει και για τις βουλευτικές, που επίσης είχαν προγραμματιστεί για τις 24 Δεκεμβρίου.
Κατά τον νόμο που ψήφισε η Βουλή στις αρχές Οκτωβρίου, οι υποψήφιοι για την προεδρία θα πρέπει να μην έχουν πολιτικό αξίωμα τρεις μήνες πριν από τις εκλογές. Ο πρόεδρος του ΣτΕ και επικεφαλής της παράταξης των Αδελφών Μουσουλμάνων, Αλ Μίσρι, δήλωσε ότι είναι άκυρος ο νόμος και κατηγόρησε τον πρόεδρο της Βουλής, Α. Σάλεχ, ότι ευνοεί την υποψηφιότητα του στρατηγού Χ. Χαφτάρ.
Ο μεταβατικός πρωθυπουργός Α. Ντμπεϊμπά, που παραμένει στη θέση του, με τον νέο εκλογικό νόμο δεν μπορεί να διεκδικήσει την προεδρία, παρότι είχε εκφράσει στο παρελθόν την επιθυμία του για το ανώτατο αξίωμα. Ο Α. Ντμπεϊμπά είχε μεταβεί την προηγούμενη Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Τουρκίας Τ. Ερντογάν, ενώ προχθές επισκέφτηκε την Αγκυρα ο Αλ Μίσρι για συνομιλίες με τον Μ. Τσαβούσογλου.
Και οι δύο έχουν υποστηρίξει ανοιχτά τις τουρκικές θέσεις σε όλα τα θέματα που αφορούν τη Λιβύη και εν όψει της Διάσκεψης του Παρισιού έχουν διαμηνύσει ότι ενδεχόμενη εκλογή του στρατηγού Χ. Χαφτάρ στην προεδρία θα οδηγήσει σε νέα σύρραξη. Πάντως, αν και ο κατάλογος υποψηφιοτήτων έχει ανοίξει, ούτε ο Χαφτάρ, ούτε ο Σάρατζ, ούτε ο γιος τού Καντάφι έχουν δηλώσει έως τώρα υποψηφιότητα.
Χρονοδιαγράμματα
Η Γαλλία και οι ΗΠΑ, οι οποίες θα εκπροσωπηθούν στη διάσκεψη από την αντιπρόεδρο Κ. Χάρις, έχουν ταχθεί υπέρ της διεξαγωγής προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου και την ίδια θέση εκφράζει και η Αίγυπτος. Από την άλλη όμως οι δύο βασικοί παίκτες της λιβυκής διαμάχης, η Ρωσία και η Τουρκία, δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους. Η Ρωσία θα συμμετάσχει στη διάσκεψη με τον υπουργό Εξωτερικών Σ. Λαβρόφ. Η Τουρκία, μετά την απόρριψη της πρόσκλησης Μακρόν από τον Τ. Ερντογάν, χθες ανακοίνωσε ότι θα εκπροσωπηθεί από τον υφυπουργό Εξωτερικών Σ. Ονάλ.
Η σημασία της Διάσκεψης για την Ελλάδα είναι μεγάλη και σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ. Οικονόμου οι θέσεις που θα διατυπωθούν από τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη είναι ότι θα πρέπει να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα διεξαγωγής των εκλογών στη Λιβύη και να αποσυρθούν όλα τα ξένα στρατεύματα και οι μισθοφόροι από τη χώρα το συντομότερο δυνατόν.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας