Τη γλίτωσε τελικά ο Ζόραν Ζάεφ, έστω και οριακά, αφού, παρά τις περί του αντιθέτου μεγαλοστομίες και πομπώδεις δηλώσεις, η δεξιά βορειομακεδονική αντιπολίτευση του επίδοξου πρωθυπουργού Χρίστιαν Μίτσκοσκι δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τις 61 ψήφους που χρειάζονταν για να ρίξει την κυβέρνηση συνασπισμού -παρά το γεγονός ότι επιστράτευσε ακόμη και δύο βουλευτές που βρίσκονταν σε καραντίνα λόγω Covid-19 και προσήλθαν στη συνεδρίαση ντυμένοι σαν... αστροναύτες, με ειδικές προστατευτικές στολές, για να αποχωρήσουν τελικά άπραγοι, αργά το απόγευμα!
Πρόσωπο - κλειδί στο χθεσινό θρίλερ, που εξελίχθηκε σε μαύρη κωμωδία, ήταν ένας από τους τέσσερις βουλευτές του μικρού αλβανικού κόμματος «BESA», ο Καστριότ Ρετζάπι, ο οποίος εξαφανίστηκε από τη νύχτα της Τετάρτης, προκειμένου να μην εμφανιστεί στη Βουλή: εξοργισμένοι με τη... νέα αποστασία του αποστάτη βουλευτή, που -μην ξεχνάμε- μαζί με το υπόλοιπο κόμμα του είχαν μόλις το περασμένο Σάββατο αλλάξει στρατόπεδο, περνώντας στην πλευρά του VMRO-DPMNE, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης κυκλοφόρησαν αμέσως «σενάριο», σύμφωνα με το οποίο οι Σοσιαλδημοκράτες του Ζάεφ είχαν... απαγάγει τον Ρετζάπι και τον είχαν μεταφέρει στη Βουλγαρία (!), προκειμένου να εκτροχιάσουν τη διαδικασία. Μάλιστα, ο αρχηγός του «BESA» ειδοποίησε την αστυνομία για να τον εντοπίσει, ενώ ο ίδιος ο Μίτσκοσκι επέμενε, ώς το απόγευμα, πως «υπάρχει περιθώριο μέχρι τα μεσάνυχτα να εμφανιστεί στο κοινοβούλιο ο Ρετζάπι»!
Τελικά, ο Ρετζάπι όντως εμφανίστηκε το βράδυ, αλλά με βίντεο - ανάρτηση στο Facebook, όπου δήλωσε πως κρύφτηκε, γιατί δεχόταν απειλές για τη ζωή του! «Είμαι ασφαλής, στη σωστή πλευρά, αυτή του αλβανικού λαού κι όσων πολιτών θέλουν ειρήνη, σταθερότητα και δημοκρατία. Είμαι με την Ε.Ε, το ΝΑΤΟ, όχι τους αντι-Αλβανούς. Σας το λέω με καθαρή συνείδηση, ότι, όταν ξεπεράσω τους κινδύνους και τις απειλές από κάποια μέλη του κόμματός μου, θα απαντήσω σε όλες τις ερωτήσεις των ΜΜΕ. Μέχρι τότε, αφήστε την ελευθερία και τη δημοκρατία να ζήσουν. Ζήτω οι Αλβανοί, οι Μακεδόνες και όλοι οι άλλοι πολίτες της Μακεδονίας», τονίζει ο... αγνοούμενος βουλευτής.
Το συμπέρασμα από όλα αυτά είναι, βέβαια, πως η κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Ζάεφ επιβιώνει μεν πολιτικά, αφού θα πρέπει να περάσουν 90 ημέρες μέχρις ότου η αντιπολίτευση να αποκτήσει και πάλι το δικαίωμα να καταθέσει νέα πρόταση δυσπιστίας, αλλά δεν «καθαρίζει» κιόλας, αφού, μετά την αποχώρηση του «BESA», δεν διαθέτει πλέον την πλειοψηφία που απαιτείται για να κυβερνήσει τη χώρα. Αυτό που διαθέτει ο Ζάεφ, ωστόσο, είναι η ολόψυχη υποστήριξη των ξένων «προστατών» από την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ, που έδειξαν να θορυβούνται από την προοπτική ανόδου της εθνικιστικής Δεξιάς στην εξουσία και αμφισβήτησης της Συμφωνίας των Πρεσπών και ίσως τώρα δεήσουν να «αβαντάρουν» τον Ζάεφ με κάποια χειροπιαστά ανταλλάγματα, που θα ανεβάσουν την τρωθείσα δημοτικότητά του -ιδίως αν η χώρα οδηγηθεί, τελικά, σε εκλογές.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας