• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.2°C / 25.7°C
  2 BF
  39%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.0°C / 23.9°C
  3 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.3°C / 23.2°C
  2 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.9°C / 17.7°C
  0 BF
  61%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  3 BF
  56%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.7°C / 20.7°C
  2 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.8°C / 15.4°C
  2 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  1 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 23.8°C
  4 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 20.1°C / 23.9°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.4°C
  4 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.8°C / 22.7°C
  3 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  4 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  1 BF
  43%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.5°C / 24.0°C
  1 BF
  43%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.8°C
  4 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.9°C / 25.0°C
  3 BF
  38%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.3°C / 22.7°C
  2 BF
  41%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.4°C / 23.9°C
  2 BF
  48%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  0 BF
  74%

Μήνυμα προειδοποίησης

Unable to retrieve https://twitter.com/SKyriakidesEU/status/1458814276060200963 at this time, please check again later.
© Dmitrii Melnikov | Dreamstime.com

Πράσινο φως από τον ΕΜΑ για δύο φάρμακα κατά του κορονοϊού

 • A-
 • A+

Σήμερα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) γνωμοδότησε θετικά για δύο θεραπείες COVID-19 - Ronapreve και Regkirona - που χαρακτηρίστηκαν από την Επιτροπή ως πολλά υποσχόμενα θεραπευτικά προϊόντα στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ για τα θεραπευτικά προϊόντα COVID-19. Και οι δύο είναι θεραπείες για χρήση κατά τα πρώιμα στάδια της λοίμωξης που βασίζονται σε αντιιικά μονοκλωνικά αντισώματα.

Χαιρετίζοντας αυτή τη σημαντική πρόοδο στο πλαίσιο της στρατηγικής, η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με τις λοιμώξεις από COVID-19 να αυξάνονται σε όλα σχεδόν τα κράτη μέλη, είναι καθησυχαστικό να βλέπουμε πολλές υποσχόμενες θεραπείες να αναπτύσσονται στο πλαίσιο της στρατηγικής μας για τα θεραπευτικά προϊόντα COVID-19. Σήμερα κάνουμε ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη του στόχου μας να εγκρίνουμε έως και πέντε νέες θεραπείες στην ΕΕ έως το τέλος του έτους».

https://twitter.com/SKyriakidesEU/status/1458814276060200963

Σύμφωνα με την Επίτροπο, ο εμβολιασμός παραμένει το βασικό εργαλείο για την καταπολέμηση του COVID-19, την προστασία από τη μόλυνση, τη νοσηλεία, την απώλεια ζωής και τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της ασθένειας. Ενώ η ΕΕ έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στον κόσμο, οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να αρρωσταίνουν και να έχουν ανάγκη από ασφαλείς και αποτελεσματικές θεραπείες για την καταπολέμηση της λοίμωξης και τη βελτίωση των προοπτικών όχι μόνο ταχύτερης ανάρρωσης, αλλά και επιβίωσης.

«Στο πλαίσιο της στρατηγικής μας για τα θεραπευτικά φάρμακα, υποστηρίζουμε επίσης τα κράτη μέλη να έχουν πρόσβαση σε νέα φάρμακα μέσω των κοινών προμηθειών της ΕΕ. Μέχρι στιγμής έχουν ήδη συναφθεί δύο συμφωνίες προμήθειας και οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη για περισσότερα θεραπευτικά προϊόντα COVID-19 που βρίσκονται υπό αξιολόγηση από τον EMA. Τα κράτη μέλη μπορούν ήδη τώρα να προσφύγουν στη σύμβασή μας για 55.000 θεραπείες του Ronapreve. Ο EMA αξιολογεί σήμερα άλλα 6 φάρμακα που θα μπορούσαν να λάβουν σύντομα άδεια κυκλοφορίας, εφόσον τα τελικά δεδομένα αποδείξουν την ποιότητα, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους. Αυτή η ταχεία πρόοδος στο πλαίσιο της φιλόδοξης θεραπευτικής στρατηγικής μας δείχνει τι μπορεί να επιτύχει μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας», είπε.

«Η εξέλιξη της πανδημίας σε ολόκληρη την ΕΕ δείχνει πόσο εύθραυστη είναι ακόμη η κατάσταση και πόσο σημαντικό είναι οι ασθενείς με COVID-19 να έχουν πρόσβαση σε ασφαλείς και αποτελεσματικές θεραπείες. Αυτό όμως που δείχνει ακόμη περισσότερο, είναι ότι πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια εμβολιασμού, ιδίως στα κράτη μέλη με χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού. Ο εμβολιασμός είναι η μόνη προληπτική διέξοδος από την κρίση», καταλήγει η Επίτροπος.

Η ανακοίνωση του ΕΜΑ 

Στη σχετική ανακοίνωση του ΕΜΑ αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η επιτροπή ανθρώπινων φαρμάκων (CHMP) του EMA συνέστησε την έγκριση των Ronapreve (casirivimab / imdevimab) και Regkirona (regdanvimab) για την αντιμετώπιση της ασθένειας Covid-19.

Η Επιτροπή συνέστησε το Ronapreve για τη θεραπεία του COVID-19 σε ενήλικες και εφήβους (από 12 ετών και βάρους τουλάχιστον 40 κιλών) που δεν χρειάζονται συμπληρωματικό οξυγόνο και που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να επιδεινωθεί η κατάσταση της υγείας τους.

Το Ronapreve μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη νόσησης με Covid-19 σε άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω που ζυγίζουν τουλάχιστον 40 κιλά. Η εταιρεία που υπέβαλε αίτηση για έγκριση της Ronapreve ήταν η Roche Registration GmbH.

Όσον αφορά το Regkirona, η Επιτροπή συνέστησε την έγκριση του φαρμάκου για τη θεραπεία ενηλίκων με COVID-19 που δεν χρειάζονται συμπληρωματικό οξυγόνο και που διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο να επιδεινωθεί η νόσος τους. Ο αιτών για την Regkirona ήταν η Celltrion Healthcare Hungary Kft.

Πλέον, η CHMP θα στείλει τις συστάσεις της και για τα δύο φάρμακα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να ληφθούν οι σχετικές νομικά δεσμευτικές αποφάσεις.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
«Πάγος» ΕΜΑ σε 4η δόση στον γενικό πληθυσμό
Αποστάσεις του επικεφαλής γιατρού του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων από τις δηλώσεις του Ισπανού πρωθυπουργού περί ενδημικής φάσης του κορονοϊού.
«Πάγος» ΕΜΑ σε 4η δόση στον γενικό πληθυσμό
ΕΥΡΩΠΗ
H Δανία ενέκρινε το αντιιικό χάπι της Merck κατά της Covid-19
Η επικεφαλής της Υγειονομικής Αρχής της Δανίας, Κριστίνε Μολ Χάρμποε, κατά την ανακοίνωση της έγκριση του φαρμάκου για περιορισμένη χρήση στη Δανία, εξήγησε πως πιστεύουν πως «τα οφέλη της θεραπείας υπερέχουν...
H Δανία ενέκρινε το αντιιικό χάπι της Merck κατά της Covid-19
ΕΥΡΩΠΗ
Τρέχει να προλάβει νέα... Βαβέλ η Ε.Ε.
Με τον χάρτη της Ευρώπης να «κοκκινίζει» ξανά από τα κρούσματα και τις νοσηλείες ασθενών του κορονοϊού, οι Βρυξέλλες κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν τα κράτη-μέλη που βυθίζονται ξανά στο νέο κύμα.
Τρέχει να προλάβει νέα... Βαβέλ η Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Ο ΕΜΑ ξεκίνησε αξιολόγηση του εμβολίου της Janssen για τη χορήγηση τρίτης δόσης
Ο ΕΜΑ ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε να αξιολογεί την αίτηση της Janssen (Johnson&Johnson) για τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης του εμβολίου κατά της COVID-19, τουλάχιστον δύο μήνες μετά την πρώτη δόση σε άτομα ηλικίας...
Ο ΕΜΑ ξεκίνησε αξιολόγηση του εμβολίου της Janssen για τη χορήγηση τρίτης δόσης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας