• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.4°C / 20.7°C
  2 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.0°C / 20.5°C
  2 BF
  43%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.1°C / 18.7°C
  3 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 16.4°C
  1 BF
  67%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  2 BF
  72%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 16.0°C / 19.8°C
  2 BF
  36%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.4°C / 16.2°C
  2 BF
  47%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  2 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 17.8°C
  2 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.3°C / 18.9°C
  1 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.4°C
  5 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  2 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 15.7°C
  2 BF
  58%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.5°C / 15.6°C
  0 BF
  55%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.9°C
  1 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.8°C / 19.3°C
  0 BF
  54%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.3°C / 18.3°C
  1 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.0°C / 20.5°C
  2 BF
  80%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.5°C / 12.5°C
  2 BF
  53%
AP Photo/Alberto Pezzali

Διεθνής ικανοποίηση για την «κοινή δήλωση» ΗΠΑ-Κίνας για το κλίμα

 • A-
 • A+

Πολύ θετικές είναι οι πρώτες αντιδράσεις μετά την ανακοίνωση ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ κατέληξαν σε «κοινό ανακοινωθέν για την ενίσχυση δράσης για το κλίμα», με τους εκπροσώπους περιβαλλοντικών οργανισμών, τον ΟΗΕ και την Ε.Ε. να εκτιμούν ότι μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για πρόοδο.

Στο κείμενό τους οι δύο χώρες, που είναι και οι δύο μεγαλύτεροι ρυπαντές του πλανήτη, δεσμεύονται να αφήσουν στην άκρη τις όποιες άλλες διαφορές τους και να εργαστούν στο πλαίσιο της COP26 για «ένα φιλόδοξο, ισορροπημένο και χωρίς αποκλεισμούς αποτέλεσμα στον μετριασμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, την προσαρμογή και την οικονομική υποστήριξη».

Επίσης, δεσμεύονται να «λάβουν εντατικότερα μέτρα για την αύξηση των φιλοδοξιών κατά τη δεκαετία του 2020», επιβεβαιώνοντας την προσήλωσή τους στους στόχους θερμοκρασιών που προβλέπει η Συμφωνία του Παρισιού.

Με τη συμφωνία τους καλούν στην υιοθέτηση «συγκεκριμένων και πραγματιστικών κανόνων» για την απολιγνιτοποίηση, τον περιορισμό των εκπομπών μεθανίου και την καταπολέμηση της αποδάσωσης. Επιπλέον, θα αναβιώσει η ομάδα εργασίας των δύο χωρών που θα έχει τακτικές συναντήσεις «για θέματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή και την πρόοδο σε πολυμερές επίπεδο, εστιάζοντας στην ανάληψη δράσης μέσα σε αυτή τη δεκαετία».

Μετά την πρώτη αντίδραση από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, που χαρακτήρισε την κοινή δήλωση «βήμα στη σωστή κατεύθυνση», ακολούθησαν εξίσου θετικές δηλώσεις.

Η επικεφαλής Δράσεων για το Κλίμα του WWF στις ΗΠΑ, Ζενεβιέβ Μάρικλ, δήλωσε ότι οι δύο ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη «έχουν τη δύναμη να ξεκλειδώσουν μεγάλους πόρους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ώστε να επιτευχθεί η μετάβαση σε μια οικονομία με περιορισμένη κατανάλωση άνθρακα».

Από την πλευρά του, ο Τομ Γούντρουφ, ειδικός στις συζητήσεις ΗΠΑ-Κίνας για το κλίμα, εκτίμησε ότι μπορεί η συμφωνία αυτή «να μην αλλάζει δραματικά το παιχνίδι όσον αφορά την κλιματική αλλαγή», ωστόσο «δίνει βάρος στη γεωστρατηγική συνεργασία μεταξύ τους» και «οι υψηλού επιπέδου συναντήσεις με αφορμή το κλίμα μπορούν να οδηγήσουν σε ευρύτερη συνεργασία».

Ανάλογη ήταν η εκτίμηση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιου για θέματα κλίματος, Φρανς Τίμερμανς, που μίλησε για «ελπιδοφόρο βήμα» και εκτίμησε ότι η συμφωνία «δείχνει ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα γνωρίζουν ότι το θέμα αυτό διαχέει και άλλα ζητήματα. Και σίγουρα μας βοηθά εδώ στην COP26 να πετύχουμε μια συμφωνία».

Ο επικεφαλής ερευνών του Συμβουλίου για το Κλίμα, Δρ Σάιμον Μπράντσο, χαρακτήρισε τον ορισμό τη δεκαετίας ως περιόδου στόχου για ανάληψη δράσης «πολύ σημαντικό».

Ωστόσο, υπάρχουν και αυτοί που, εύλογα, είναι επιφυλακτικοί, τόσο γιατί δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη δέσμευση στην κοινή δήλωση ΗΠΑ-Κίνας όσον αφορά την υπερθέρμανση του πλανήτη, όσο και γιατί η πείρα έχει δείξει ότι συχνά και οι δεσμεύσεις μένουν στα χαρτιά.

Ο αναλυτής για την κινεζική πολιτική του ευρωπαϊκού think tank E3G, Μπίφορντ Τσανγκ, δήλωσε ότι «είναι καλό σημάδι ότι οι δύο μεγαλύτεροι ρυπαντές του πλανήτη μπορούν να συνεργαστούν για να αντιμετωπιστεί η μεγαλύτερη κρίση της ανθρωπότητας, αλλά υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν ειδικά όσον αφορά την κατανάλωση κρέατος και την παραγωγή μεθανίου».

Από την πλευρά της η Μπερνίς Λι, διευθύντρια ερευνών του Οίκου Τσάταμ, εκτιμά ότι η συνεργασία των δύο χωρών παραμένει αποσπασματική. «Μια δήλωση δεν αρκεί για να κλειστεί μια συμφωνία. Το πραγματικό στοίχημα είναι πώς η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο θα ευθυγραμμιστούν για να ληφθούν αποφάσεις μέτρα ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του 1,5 β. Κελσίου εδώ στη Γλασκόβη».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
COP26: Κίνα και ΗΠΑ κατέληξαν σε «κοινό ανακοινωθέν για ενίσχυση δράσης για το κλίμα»
Σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση χαρακτήρισε ο γ.γ. του ΟΗΕ το γεγονός ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ κατέληξαν σε «κοινό ανακοινωθέν για την ενίσχυση δράσης για το κλίμα», κίνηση που έχει πράγματι τη σημασία...
COP26: Κίνα και ΗΠΑ κατέληξαν σε «κοινό ανακοινωθέν για ενίσχυση δράσης για το κλίμα»
ΕΥΡΩΠΗ
Καμιά πατρίδα για τους μετανάστες
Η τελευταία να κλείσει την πόρτα... Η μία μετά την άλλη, αρκετές πλέον χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αρνούνται να υπογράψουν το -νομικά μη δεσμευτικό- Παγκόσμιο Σύμφωνο του ΟΗΕ για την Ασφαλή, Ομαλή και Νόμιμη...
Καμιά πατρίδα για τους μετανάστες
ΕΥΡΩΠΗ
Εκτός Συμφώνου για τη Μετανάστευση προσεχώς και η Τσεχία
Μετά τις ΗΠΑ, Ουγγαρία και Αυστρία και η Τσεχία μελετά την απόσυρσή της από το Σύμφωνο του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση. Όπως δήλωσε ο λαϊκιστής πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις, «το σύμφωνο δεν του αρέσει» και την...
Εκτός Συμφώνου για τη Μετανάστευση προσεχώς και η Τσεχία
ΕΥΡΩΠΗ
Διεθνής ανησυχία για την απόσυρση ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά
Αντιδράσεις σε Ευρώπη και Κίνα έχει προκαλέσει η απόφαση Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από την αμερικανορωσική συμφωνία για τα πυρηνικά μέσου βεληνεκούς του 1987. «Η Μόσχα δεν θα επιτεθεί ποτέ πρώτη σε κανένα»,...
Διεθνής ανησυχία για την απόσυρση ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά
ΕΥΡΩΠΗ
Ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η Δύση για τα πυρηνικά του Ιράν
Την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία του 2015 για τον περιορισμό των πυρηνικών του Ιράν, επιβεβαίωσε στο περιθώριο της συνόδου G7 ο Ζοζέπ Μπορέλ.
Ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η Δύση για τα πυρηνικά του Ιράν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας