• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 3.3°C / 9.0°C
  3 BF
  50%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.6°C / 5.2°C
  3 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.0°C / 10.1°C
  3 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  1 BF
  69%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 4.1°C
  2 BF
  51%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.3°C / 4.6°C
  1 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.6°C / 0.6°C
  3 BF
  51%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.7°C / 6.6°C
  2 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 8.3°C / 10.4°C
  4 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  3 BF
  50%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.3°C / 9.8°C
  4 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  6 BF
  52%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  2 BF
  59%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.5°C / 2.1°C
  2 BF
  60%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C 0.5°C / 6.2°C
  1 BF
  58%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 4.8°C / 8.2°C
  3 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  7°C 4.0°C / 9.2°C
  5 BF
  49%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  5°C 5.5°C / 5.5°C
  2 BF
  36%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.6°C / 5.3°C
  2 BF
  50%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.2°C / -1.2°C
  2 BF
  59%
Κοινοβούλιο της Φινλανδίας | Aija Lehtonen | Dreamstime.com

Φινλανδία: «Στα σκαριά» νόμος εισοδηματικής διαφάνειας με στόχο τη μείωση των έμφυλων ανισοτήτων

 • A-
 • A+

Η κυβέρνηση της Φινλανδίας ετοιμάζεται να καταθέσει ένα νέο νομοσχέδιο, που θα επιτρέπει στους εργαζόμενους να ελέγχουν τις απολαβές των συναδέλφων τους σε περίπτωση που υποψιάζονται ότι γίνονται διακρίσεις εις βάρος τους. Η κίνηση της πεντακομματικής κεντροαριστερής κυβέρνησης συμμαχίας της Σάνα Μάριν στοχεύει με αυτόν το τρόπο να «κλείσει» την μισθολογική ψαλίδα μεταξύ των δύο φύλων.

Το νομοσχέδιο έχει δεχτεί κριτική από τα εργατικά συνδικάτα, που ζητούν ακόμη μεγαλύτερη μισθολογική διαφάνεια τόσο μεταξύ εργαζομένων όσο και σε σχέση με τα κέρδη των εργοδοτών. Στον αντίποδα κινείται  η Συνομοσπονδία Φινλανδικών Βιομηχανιών, η μεγαλύτερη εργοδοτική ένωση της χώρας, η οποία υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει μεγαλύτερες συγκρούσεις στους εργασιακούς χώρους. Ακόμη, υποστηρίζει ότι η δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες του κάθε εργοδότη, όσο και του μισθού του εργαζόμενου πρέπει να είναι εθελοντική. Μάλιστα, η εργοδοτική ένωση εγκατάλειψε τον περασμένο Νοέμβριο την ομάδα εργασίας του κοινοβουλίου για την μισθολογική διαφάνεια διαμαρτυρόμενη για την ταχύτητα με την οποία προτείνονται αλλαγές στη νομοθεσία.

«Αυτό που είναι κομβικό για το κυβερνητικό πρόγραμμα είναι η εξάλειψη του αδικαιολόγητου μισθολογικού χάσματος. Οι ανισότητες τώρα θα αντιμετωπιστούν πιο αυστηρά», δήλωσε ο υπουργός Ισότητας Τόμας Μπλόμκβιστ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το νομοσχέδιο θα κατατεθεί προς ψήφιση πριν από τις εκλογές τον Απρίλιο του 2023.

Οι γυναίκες στην Φινλανδία αμείβονταν κατά 17,2% λιγότερο σε σχέση με τους άνδρες το 2020, σύμφωνα με μια κατάταξη για την μισθολογική ισότητα του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ).

Στην κατάταξη αυτή η Φινλανδία κατέχει την 37η θέση και βρίσκεται πολύ πίσω από τις υπόλοιπες σκανδιναβικές χώρες όπως η Νορβηγία (8η), η Δανία (9η) και η Σουηδία (12η), παρότι η ισότητα των φύλων βρίσκεται ψηλά στην πολιτική ατζέντα της Φινλανδίας επί δεκαετίες.

Μια έκθεση του 2018 του συνήγορου του πολίτη για θέματα ισότητας στην Φινλανδία έδειξε ότι οι λόγοι του μισθολογικού χάσματος μεταξύ φύλων είναι περίπου κοινοί για όλες τις χώρες της δυτικής Ευρώπης και δεν αποτελούν κάποιο φαινόμενο που συναντάται αποκλειστικά στη Φιλανδία. Συγκεκριμένα, ο διαχωρισμός της αγοράς εργασίας σε επαγγέλματα όπου κυριαρχούν οι άνδρες και σε εκείνα όπου κυριαρχούν οι γυναίκες, πατέρες που λαμβάνουν λιγότερη γονική άδεια από τις μητέρες και γυναίκες που δεν προάγονται σε ανώτερες θέσεις τόσο συχνά όσο οι άνδρες.

Η Μέργια Μάχκα, μια δημοσιογράφος που είναι ταυτόχρονα επενδύτρια και μπλόγκερ, αναρτά από το 2019 τις απολαβές της στα κοινωνικά δίκτυα για να τροφοδοτήσει τον δημόσιο διάλογο για την μισθολογική διαφάνεια.

«Έχουν υπάρξει καταστάσεις όπου έχω διαπιστώσει ότι ένας άνδρας που κάνει μια παρόμοια δουλειά με εμένα έχει λάβει μεγαλύτερο μισθό», δήλωσε την Τρίτη η Μάχκα για τους λόγους της πρωτοβουλίας της καθώς δημοσιοποίησε το φορολογητέο εισόδημά της για το 2020 που ανέρχεται σε 48.522 ευρώ.

Χθες (10/11), οι φινλανδικές φορολογικές αρχές δημοσιοποίησαν το φορολογητέο εισόδημα του κάθε πολίτη για το 2020. Πρόκειται για μια καθιερωμένη μέρα μέσα στο χρόνο γνωστή ως «ημέρα φόρων» στην Φινλανδία κατά την οποία τα τοπικά μέσα ενημέρωσης εξετάζουν τα αρχεία των πλούσιων.

Παρότι η διαδικασία είναι διαφανής, δεν δίνει την πλήρη εικόνα, καθώς οι φορολογικές αρχές εκτιμούν ότι το φορολογητέο εισόδημα ενός πολίτη είναι κατά μέσο όρο 75-80% χαμηλότερο σε σχέση με το πραγματικό του εισόδημα εξαιτίας των εκπτώσεων φόρων και των αφορολόγητων επιδομάτων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Τα 2/3 των Ευρωπαίων θα αποκλειστούν από τα μέτρα διαφάνειας
Οι προτάσεις της Κομισιόν θα αποκλείσουν τα δύο τρίτα των εργαζομένων από τα μέτρα για τη διαφάνεια των αμοιβών στα δύο φύλα, αποκαλύπτει η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εργαζομένων (ETUC).
Τα 2/3 των Ευρωπαίων θα αποκλειστούν από τα μέτρα διαφάνειας
ΕΥΡΩΠΗ
Γαλλία: Εγκρίθηκε «πετσοκομμένο» στη Γερουσία το νομοσχέδιο Μακρόν για αυστηρότερο GreenPass
Η πλειοψηφία της γαλλικής Γερουσίας επικύρωσε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για αυστηροποίηση των μέτρων κατά των ανεμβολίαστων, όμως η τελική του έγκριση πρέπει να περάσει από την Εθνοσυνέλευση.
Γαλλία: Εγκρίθηκε «πετσοκομμένο» στη Γερουσία το νομοσχέδιο Μακρόν για αυστηρότερο GreenPass
ΕΥΡΩΠΗ
Τριπλασιάστηκε ο αριθμός των προσφύγων που προσπάθησαν να περάσουν τη Μάγχη το 2021
«Όταν δεν έχεις καμία ελπίδα στη χώρα σου και η ζωή σου βρίσκεται σε κίνδυνο, παίρνεις το ρίσκο και κάνεις αυτό το επικίνδυνο πράγμα», εξηγεί ο Αράς, που έφυγε από το Ιράν και τώρα περιμένει να εξεταστεί το...
Τριπλασιάστηκε ο αριθμός των προσφύγων που προσπάθησαν να περάσουν τη Μάγχη το 2021
ΕΥΡΩΠΗ
Διαδηλώσεις ενάντια στη φίμωση του Τύπου στην Πολωνία
Χιλιάδες προχώρησαν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε διάφορες πόλεις της Πολωνίας, καθώς και έξω από το Προεδρικό Μέγαρο προκειμένου να απαιτήσουν να μην επικυρωθεί ο νόμος που περιορίζει σημαντικά τη...
Διαδηλώσεις ενάντια στη φίμωση του Τύπου στην Πολωνία
ΕΥΡΩΠΗ
Σάλος στη Φινλανδία για τη Σαββατιάτικη βραδινή έξοδο της πρωθυπουργού
Δέχεται κριτική γιατί βγήκε σε κλαμπ, ενώ είχε ενημερωθεί πως ο υπουργός Εξωτερικών, με τον οποίο είχε έρθει σε επαφή, διαγνώστηκε με κορονοϊό.
Σάλος στη Φινλανδία για τη Σαββατιάτικη βραδινή έξοδο της πρωθυπουργού
ΕΥΡΩΠΗ
918 τροπολογίες για τον κατώτατο μισθό
Η πρόταση της Ε.Ε. δεν ορίζει συγκεκριμένο δείκτη καθορισμού κατώτατου μισθού, αλλά παραπέμπει εμμέσως στο 60% του διάμεσου μικτού μισθού ή στο 50% του μικτού μέσου μισθού ως εναλλακτικές που μπορούν να...
918 τροπολογίες για τον κατώτατο μισθό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας