Η Βρετανία, η οποία φιλοξενεί την Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα COP26 στην Γλασκόβη, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα προσχέδιο πολιτικής απόφασης, η διαπραγμάτευση της οποίας θα γίνει αυτές τις ημέρες. Στο προσχέδιο αυτό οι χώρες καλούνται να επανεξετάσουν και να ενισχύσουν τα εθνικά σχέδιά τους για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών ως το τέλος του 2022.
Στο πρώτο προσχέδιο «της κεντρικής απόφασης της COP» υπογραμμίζεται ο «συναγερμός και η ανησυχία» για την υπερθέρμανση που ήδη βιώνει ο πλανήτης και ζητείται από τις χώρες να «επανεξετάσουν και να ενισχύσουν τους στόχους για το 2030 στις εθνικά καθορισμένες συνεισφορές τους, όπως είναι απαραίτητο για να ευθυγραμμιστούν ως το τέλος του 2022 με τον στόχο για την θερμοκρασία της Συμφωνίας του Παρισιού».
Στο προσχέδιο υπενθυμίζεται επίσης στις χώρες ότι βάσει της Συμφωνίας του Παρισιού, μπορούν να υποβάλλουν νέες, πιο φιλόδοξες κλιματικές δεσμεύσεις οποιαδήποτε στιγμή και για πρώτη φορά καλούνται οι χώρες να καταργήσουν σταδιακά τον άνθρακα και τις επιδοτήσεις για τα ορυκτά καύσιμα.
Ωστόσο, στο συγκεκριμένο κείμενο δεν αναφέρονται συγκεκριμένες συμφωνίες για τους τρεις βασικούς στόχους που έθεσε ο ΟΗΕ στις συνομιλίες για το κλίμα.
Στο προσχέδιο γίνεται λόγος για την ανάγκη μείωσης των εκπομπών αερίων κατά 45% έως το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 2010 και διαπιστώνεται «με λύπη» ότι τα πλούσια έθνη απέτυχαν να τηρήσουν τη δέσμευσή τους να παρέχουν 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε οικονομική βοήθεια έως το 2020 για να βοηθήσουν τα φτωχά έθνη στην αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Στη βάση αυτής της διαπίστωσης «παροτρύνονται» οι ανεπτυγμένες χώρες «να αυξήσουν σταδιακά επειγόντως» την οικονομική τους υποστήριξη προς τις αναπτυσσόμενε, ώστε αυτές να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες που έχουν για να προσαρμοστούν στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής
Πιο φτωχά και πιο ευάλωτα στις κλιματικές αλλαγές κράτη έχουν απευθύνει έκκληση, οι χώρες να περιορίσουν την άνοδο της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου.
Η απόφαση που θα ληφθεί, επισφραγίζοντας την COP26 που διεξάγεται στη Γλασκόβη, προσελκύει μεγάλο ενδιαφέρον για το τι μπορεί να δεσμεύσει τις χώρες να κάνουν, ώστε να γεφυρώσουν το χάσμα ανάμεσα στους σημερινούς στόχους τους για το κλίμα και την πιο φιλόδοξη δράση που οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι απαιτείται να αναληφθεί για να αποτραπεί μια καταστροφική άνοδος της θερμοκρασίας στον πλανήτη.
Διπλωμάτες από τις σχεδόν 200 χώρες που εκπροσωπούνται στην COP26 θα κάτσουν κάτω από σήμερα, προκειμένου να διαπραγματευτούν το τελικό κείμενο που όλοι θα είναι διατεθειμένοι να υπογράψουν όταν ολοκληρωθεί η σύνοδος το Σαββατοκύριακο.
Η ώθηση για πιο τακτικές αναθεωρήσεις των σχεδίων των χωρών για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών θεωρείται απαραίτητη, καθώς οι σημερινές δεσμεύσεις τους για το 2030 θα οδηγήσουν σε μια άνοδο κατά 2,4 βαθμούς Κελσίου της θερμοκρασίας στον πλανήτη.
Στο προσχέδιο, που δόθηκε στη δημοσιότητα λίγο πριν από τις 08:00 ώρα Ελλάδας, ζητείται επίσης από τις χώρες «να επιταχύνουν τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα και των επιδοτήσεων για τα ορυκτά καύσιμα», μια αξίωση των ακτιβιστών που αγωνίζονται για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας