• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 2.6°C / 4.7°C
  0 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 0.3°C / 4.6°C
  3 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.4°C / 9.5°C
  2 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  3 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  1 BF
  59%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.0°C / 4.0°C
  2 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -3°C -3.6°C / -0.9°C
  1 BF
  36%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.3°C / 7.6°C
  2 BF
  61%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.0°C / 11.4°C
  3 BF
  86%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C -0.1°C / 3.9°C
  3 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 7.9°C
  6 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 1.2°C / 1.2°C
  6 BF
  46%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 9.1°C / 9.1°C
  6 BF
  50%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.5°C / -0.5°C
  0 BF
  68%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C -0.5°C / 1.7°C
  1 BF
  76%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.8°C / 11.8°C
  3 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 2.7°C / 4.9°C
  4 BF
  66%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C 0.3°C / 0.4°C
  2 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.4°C / 4.7°C
  2 BF
  47%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  -3°C -3.2°C / -3.2°C
  2 BF
  77%
AP Photo/Alberto Pezzali

Η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων έχει τη μεγαλύτερη αντιπροσωπεία στην COP26

 • A-
 • A+

Θα μπορούσε κανείς να πέσει από τα σύννεφα με την διαπίστωση ότι στη σύνοδο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα στη Γλασκόβη υπάρχουν περισσότεροι εκπρόσωποι, που σχετίζονται με τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, από ότι τα μέλη αντιπροσωπείας οποιασδήποτε άλλης χώρας, αν η COP26 δεν είχε δώσει ήδη αρνητικά δείγματα γραφής κατά την πρώτη εβδομάδα διεξαγωγής της με ευχολόγια, αλληλοκατηγορίες και «συμμαχίες των προθύμων».

Σύμφωνα με το BBC, οργανώσεις με επικεφαλής την Global Witness αξιολόγησαν τη λίστα συμμετεχόντων που δημοσίευσε ο ΟΗΕ στην αρχή της διάσκεψης και εντόπισαν 503 διαπιστευμένα άτομα με διασυνδέσεις με τα ορυκτά καύσιμα, που φέρονται να ασκούν πιέσεις για τις βιομηχανίες πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Όπως είναι φυσικό, οι ακτιβιστές θεωρούν ότι αυτοί οι εκπρόσωποι πρέπει να αποκλειστούν. «Η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων έχει περάσει δεκαετίες αρνούμενη και καθυστερώντας την πραγματική δράση για την κλιματική κρίση, γι' αυτό είναι τόσο τεράστιο πρόβλημα», σχολιάζει ο Murray Worthy από την Global Witness για να προσθέσει πως η επιρροή τους είναι ένας από τους μεγαλύτερους λόγους για τους οποίους 25 χρόνια συνομιλιών στον ΟΗΕ για το κλίμα δεν οδήγησαν σε ουσιαστικά αποτελέσματα για την εκπομπές ρύπων παγκοσμίως.

Περίπου 40.000 άνθρωποι παρακολουθούν την COP26 . Η Βραζιλία έχει τη μεγαλύτερη ομάδα διαπραγματευτών με 479 αντιπροσώπους, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ. Το Ηνωμένο Βασίλειο, που φιλοξενεί τη σύνοδο, έχει εγγεγραμμένους 230 αντιπροσώπους.

Οι οργανώσεις, που προχώρησαν στην ανάλυση των στοιχείων, ορίζουν ως λομπίστες ορυκτών καυσίμων τα άτομα που συμμετέχουν σε αντιπροσωπεία μιας εμπορικής ένωσης ή είναι μέλη μιας ομάδας που εκπροσωπεί τα συμφέροντα εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου. Άλλα ευρήματα περιλαμβάνουν τα εξής:  

 • Λομπίστες ορυκτών καυσίμων είναι μέλη αντιπροσωπειών δύο χωρών, του Καναδά και της Ρωσίας
 • Το λόμπι ορυκτών καυσίμων είναι μεγαλύτερο από το σύνολο οκτώ αντιπροσωπειών από τις χώρες, που επλήγησαν περισσότερο από την κλιματική αλλαγή τα τελευταία 20 χρόνια
 • Περισσότερες από 100 εταιρείες ορυκτών καυσίμων εκπροσωπούνται στην COP26, όπου παρίστανται επίσης 30 εμπορικές ενώσεις και οργανώσεις μελών
 • Μία από τις μεγαλύτερες ομάδες είναι η Διεθνής Ένωση Εμπορίας Εκπομπών (IETA) με 103 αντιπροσώπους, μεταξύ των οποίων και τρία άτομα από την εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου BP.

Σύμφωνα με την Global Witness, η IETA υποστηρίζεται από πολλές μεγάλες εταιρείες πετρελαίου. «Πρόκειται για μια ένωση που έχει ως μέλη έναν τεράστιο αριθμό εταιρειών ορυκτών καυσίμων. Η ατζέντα της καθοδηγείται από εταιρείες ορυκτών καυσίμων και εξυπηρετεί τα συμφέροντα» τους, σημείωσε ο κ. Worthy.

Και μετέφερε ότι παρατηρείται «η υποβολή ψευδών λύσεων που φαίνονται να είναι δράση για το κλίμα, αλλά στην πραγματικότητα διατηρούν το status quo και μας εμποδίζουν να λάβουμε σαφείς, απλές ενέργειες για να διατηρήσουμε τα ορυκτά καύσιμα».

Από την πλευρά της η IETA υποστηρίζει ότι θέλει να βρει πιο αποτελεσματικά μέσα για τη μείωση των εκπομπών. «Έχουμε δικηγορικά γραφεία, έχουμε προγραμματιστές έργων, παιδιά που εφαρμόζουν καθαρή τεχνολογία σε όλο τον κόσμο, είναι επίσης μέλη της ένωσης μας», λέει ο Alessandro Vitelli, εκπρόσωπος της IETA., για να συμπληρώσει πως «υπάρχει μια διαδικασία μετάβασης που βρίσκεται σε εξέλιξη και οι αγορές άνθρακα είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλιστεί ότι θα πραγματοποιηθεί η μετάβαση».

Ομάδες ακτιβιστών υποστηρίζουν ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν ασχολήθηκε σοβαρά με την απαγόρευση του καπνού έως ότου όλοι οι λομπίστες της βιομηχανίας αποκλείστηκαν από τις συνεδριάσεις του ΠΟΥ. Και θέλουν να γίνει το ίδιο για τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου στην COP26.

«Εταιρείες όπως η Shell και η BP βρίσκονται σε αυτές τις συνομιλίες παρά το γεγονός ότι παραδέχονται ανοιχτά ότι αυξάνουν την παραγωγή ορυκτών αερίων», δήλωσε ο Pascoe Sabido από το Παρατηρητήριο Corporate Europe. «Αν είμαστε σοβαροί, τότε οι λομπίστες ορυκτών καυσίμων θα πρέπει να αποκλειστούν από τις συνομιλίες». 

Πηγή: BBC

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Καταλήψεις σε δρόμους του Λονδίνου για την κλιματική αλλαγή
Συνεχίζονται για πέμπτη ημέρα οι καταλήψεις σε κεντρικούς δρόμους του Λονδίνου από ακτιβιστές της οργάνωσης Extinction Rebellion, ζητώντας την άμεση λήψη δραστικών μέτρων από τη βρετανική κυβέρνηση για την...
Καταλήψεις σε δρόμους του Λονδίνου για την κλιματική αλλαγή
ΕΥΡΩΠΗ
Απαιτούν την εξαίρεση του ορυκτού αερίου από τον 5ο Κατάλογο Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος
Oι οργανώσεις εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τη συμπερίληψη στον 5ο κατάλογο PCI μεγάλης κλίμακας έργα ορυκτού αερίου, καθιστώντας ουσιαστικά τις υποδομές ορυκτών καυσίμων ως έργα ύψιστης...
Απαιτούν την εξαίρεση του ορυκτού αερίου από τον 5ο Κατάλογο Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος
ΕΥΡΩΠΗ
Ποιος κόσμος μπορεί να μας χωρέσει;
Πόσο αντιφατική η εικόνα ενός ρυπογόνου εργοστασίου καταστροφικού για τη φύση και τον άνθρωπο με φόντο τη φυσική ομορφιά της μαγευτικής φύσης; Οι ηγέτες των πιο ρυπογόνων χωρών καλούνται να πάρουν αποφάσεις...
Ποιος κόσμος μπορεί να μας χωρέσει;
ΕΥΡΩΠΗ
«Τελευταία καλή ελπίδα»: Η κλιματική κρίση στο επίκεντρο, οι προσδοκίες στα τάρταρα
Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα εν μέσω ζοφερών προβλέψεων, παρασκηνιακών επαφών και «θολών» μηνυμάτων από τους ισχυρούς του πλανήτη.
«Τελευταία καλή ελπίδα»: Η κλιματική κρίση στο επίκεντρο, οι προσδοκίες στα τάρταρα
ΕΥΡΩΠΗ
Με ελάχιστες δεσμεύσεις για το κλίμα η τελική διακήρυξη των G20
Εκκλήσεις, αλλά όχι σημαντικές δεσμεύσεις από τους ηγέτες των 20 ισχυρότερων οικονομικών. Στόχος ο περιορισμός ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας.
Με ελάχιστες δεσμεύσεις για το κλίμα η τελική διακήρυξη των G20

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας