• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.2°C / 29.0°C
  4 BF
  27%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.6°C / 29.0°C
  2 BF
  32%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.5°C / 30.4°C
  1 BF
  42%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  2 BF
  27%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  43%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.9°C / 27.0°C
  1 BF
  39%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 25.4°C
  1 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  2 BF
  22%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.8°C / 23.3°C
  4 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 23.5°C
  2 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 23.8°C
  4 BF
  40%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 24.0°C
  2 BF
  46%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  46%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 26.2°C / 26.2°C
  1 BF
  34%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 23.5°C / 28.3°C
  2 BF
  30%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  2 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.9°C / 27.7°C
  3 BF
  15%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.3°C
  2 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 27.2°C
  2 BF
  56%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  1 BF
  30%

Την τελική έκθεση συνέταξαν από κοινού ο Dennis Radke (από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) και η Agnes Jongerious (από την ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών)

EP
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

918 τροπολογίες για τον κατώτατο μισθό

 • A-
 • A+
Η πρόταση της Ε.Ε. δεν ορίζει συγκεκριμένο δείκτη καθορισμού κατώτατου μισθού, αλλά παραπέμπει εμμέσως στο 60% του διάμεσου μικτού μισθού ή στο 50% του μικτού μέσου μισθού ως εναλλακτικές που μπορούν να αξιοποιήσουν τα κράτη-μέλη.

Στην τελική ευθεία για έγκριση από το Ευρωκοινοβούλιο εισέρχεται στις 11 Νοεμβρίου η πρόταση σχεδίου οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη θέσπιση «επαρκών κατώτατων μισθών στην Ε.Ε.». Οι βουλευτές-μέλη της αρμόδιας για τη σύνταξη της σχετικής έκθεσης Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ε.Κ. (EMPL) αναμένεται να υπερψηφίσουν την τελική έκθεση που συνέταξαν από κοινού ο Dennis Radke (από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) και η Agnes Jongerious (από την ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών) κατά την προγραμματισμένη συνεδρίασή τους το μεσημέρι της προσεχούς Πέμπτης. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας από την αρμόδια επιτροπή, η έκθεση για το σχέδιο οδηγίας αναφορικά με τους επαρκείς κατώτατους μισθούς θα έλθει προς ψήφιση είτε στην Ολομέλεια που έχει προγραμματιστεί για τις 22-25 Νοεμβρίου είτε στην τελευταία Ολομέλεια του 2020 (13 έως και 16 Δεκεμβρίου) στο Στρασβούργο.

Η οδηγία είναι ιστορικής σημασίας με αποτέλεσμα την κατάθεση 918 τροπολογιών, εκ των οποίων περίπου 50 είναι συμβιβαστικές, ενώ οι μεγάλες διαφορές (ακόμη και στο εσωτερικό της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, της GUE/NGL) οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η ψηφοφορία θα είναι και μια πολιτική διαμάχη ανάμεσα στους βουλευτές των βόρειων χωρών, που έχουν μεν μικρό μερίδιο κατώτατων μισθών (Δανία, Σουηδία) αλλά και ισχυρό πλαίσιο συλλογικών διαπραγματεύσεων, και στους βουλευτές του Νότου. Φυσικά, οι μεγαλύτερες δυσκολίες θα εντοπιστούν στις διαφωνίες που θα εκφράσει επί του τελικού κειμένου της Ολομέλειας το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Οι διαφωνίες θα συζητηθούν κατά τη διαδικασία «τριλόγου» ο οποίος είναι μια άτυπη διοργανική σειρά συνεδριάσεων προκειμένου να εξασφαλίσουν συμφωνία οι τρεις πλευρές και να επανέλθει το κείμενο σε δεύτερη ανάγνωση προς έγκριση ξανά από το Ε.Κ. Εάν τα δύο θεσμικά όργανα δεν καταλήξουν σε συμφωνία μετά τη δεύτερη ανάγνωση, συγκαλείται επιτροπή συνδιαλλαγής. Το ενδεχόμενο αυτό θεωρείται μάλλον απίθανο καθώς είναι γνωστή η ισχυρή θέληση της Επιτροπής, της προέδρου της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και αποτελεί προσωπικό στοίχημα του Λουξεμβουργιανού σοσιαλιστή και αρμόδιου επιτρόπου, Σμιτ, παρά τις ισχυρές διαφωνίες από τις ευρωπαϊκές εργοδοτικές οργανώσεις. Η νομοθετική πράξη θα εκδοθεί εφόσον υπάρξει συμφωνία από τα θεσμικά όργανα, ακόμη κι αν χρειαστεί τρίτη ανάγνωση και επομένως συσταθεί η αναγκαία σε αυτή τη φάση επιτροπή συνδιαλλαγής.

Είναι γνωστό ότι η πρόταση της Ε.Ε. δεν ορίζει συγκεκριμένο δείκτη καθορισμού κατώτατου μισθού, αλλά παραπέμπει εμμέσως στο 60% του διάμεσου μικτού μισθού ή στο 50% του μικτού μέσου μισθού ως εναλλακτικές που μπορούν να αξιοποιήσουν τα κράτη-μέλη. «Οι εθνικοί νόμιμοι κατώτατοι μισθοί είναι χαμηλότεροι από το 60% του ακαθάριστου διάμεσου μισθού και/ή από το 50% του ακαθάριστου μέσου μισθού σε όλα σχεδόν τα κράτη-μέλη», επισήμανε στην έκθεσή της η Ε.Ε., προσθέτοντας ότι το 2018, σε 9 κράτη-μέλη ο νόμιμος κατώτατος μισθός δεν εξασφάλιζε σε εργαζόμενο που ζούσε μόνος εισόδημα επαρκές για να ξεπεράσει το όριο του κινδύνου φτώχειας.

«Τα κράτη-μέλη με υψηλό ποσοστό κάλυψης από συλλογικές διαπραγματεύσεις τείνουν να έχουν χαμηλότερο ποσοστό χαμηλόμισθων εργαζομένων και υψηλούς κατώτατους μισθούς. Ωστόσο, και σε κράτη-μέλη που βασίζονται αποκλειστικά στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ορισμένοι εργαζόμενοι δεν έχουν πρόσβαση σε προστασία με τη μορφή κατώτατου μισθού. Το ποσοστό των εργαζομένων που δεν καλύπτονται ανέρχεται μεταξύ του 10% και του 20% σε τέσσερις χώρες, ενώ σε μία χώρα φτάνει στο 55%».

ΣΗΜΕΡΑ

Δημόσια ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τη συμμετοχή της μάρτυρος δημοσίου συμφέροντος, πρώην εργαζόμενης στο Facebook, Φράνσις Χάουγκεν. Θέμα, η μαρτυρία της για τον αρνητικό αντίκτυπο των προϊόντων μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών στους χρήστες. Η ακρόαση διοργανώνεται από την επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών σε συνεργασία με τις επιτροπές Βιομηχανίας, Νομικών Θεμάτων και Πολιτικών Ελευθεριών, καθώς και τις ειδικές επιτροπές για την Παραπληροφόρηση και την Τεχνητή Νοημοσύνη

Δημόσια συζήτηση με τίτλο «Πυροτέχνημα ή μεγάλη έκρηξη είναι ο ετήσιος προϋπολογισμός της Ε.Ε και το ταμείο Next Generation EU (NGEU)»

Στην απογευματινή συζήτηση συμμετέχουν ως συντονιστής ο Σαμ Φλέμινγκ, από τους Financial Times, η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ, ο Γιοχάνες Χαν, Ευρωπαίος Επίτροπος για τον Προϋπολογισμό και τη Διοίκηση

9 /11 στις 19.00, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Βρυξέλλες. Η απονομή του Βραβείου για τον Ευρωπαίο πολίτη

10 - 11 /11

Ολομέλεια Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες

10/11:

 • α. Η ενίσχυση της διαφάνειας των πολυεθνικών επιχειρήσεων μέσα από τη δημοσιοποίηση των φόρων που πληρώνουν σε κάθε χώρα της Ε.Ε. προς όφελος του Δημοσίου. Ψηφοφορία: Πέμπτη 11 Νοεμβρίου
 • β. Πράσινο φως για τη δημιουργία Οργανισμού Ασύλου της Ε.Ε. (νυν Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Ασυλο) με στόχο την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων και τη διευκόλυνση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών. Ψηφοφορία: Πέμπτη 11 Νοεμβρίου

11/11:

 • α. Ψήφισμα για την απαγόρευση των αμβλώσεων στην Πολωνία μετά και την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας
 • β. Πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση των «στρατηγικών μηνύσεων κατά της δημόσιας συμμετοχής (SLAPPs)» προς δημοσιογράφους, ΜΚΟ και της κοινωνίας των πολιτών.

Την τελική έκθεση συνέταξαν από κοινού ο Dennis Radke (από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) και η Agnes Jongerious (από την ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών)


Κάθε Δευτέρα η «Eφ.Συν.» ενημερώνει τους αναγνώστες της σταθερά μέσα από αυτήν τη σελίδα για ειδήσεις που «γεννιούνται» στα όργανα της θεσμικής Ευρώπης και δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Ηλεκτροκίνηση... εδώ και τώρα
η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστήριξε την πρόταση για 100% μείωση στις εκπομπές CO2 μέχρι το 2035 κάτι που θα σημάνει το τέλος των πωλήσεων αυτοκινήτων που κινούνται με ορυκτά καύσιμα στις 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε.
Ηλεκτροκίνηση... εδώ και τώρα
ΕΥΡΩΠΗ
Ανακατανομή στο Ταμείο Ανάκαμψης
Μέχρι τα τέλη Ιουνίου η Κομισιόν θα επανεκτιμήσει την κατανομή των επιχορηγήσεων στα κράτη-μέλη ανάλογα με τον βαθμό έκθεσής τους στην ουκρανική και ενεργειακή κρίση, ενώ τα καλεί να χρησιμοποιήσουν τα 220...
Ανακατανομή στο Ταμείο Ανάκαμψης
ΕΥΡΩΠΗ
Στον φακό της Eυρω-εισαγγελίας
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία λειτουργεί ως ενιαίο γραφείο με έδρα το Λουξεμβούργο και με αποκεντρωμένη δομή, ενώ από τον Ιούνιο του 2021 έχει εξασφαλίσει την οικονομική αυτονομία της από την Επιτροπή.
Στον φακό της Eυρω-εισαγγελίας
ΕΥΡΩΠΗ
Δικαίωμα στην επισκευή
Οκτώ στους δέκα πολίτες της Ε.Ε., σύμφωνα με έρευνα, δηλώνουν ότι οι παρασκευαστές θα πρέπει να είναι υποχρεωμένοι να διευκολύνουν την επισκευή των ψηφιακών συσκευών ή την αντικατάσταση μεμονωμένων εξαρτημάτων...
Δικαίωμα στην επισκευή
ΕΥΡΩΠΗ
Διπλό ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές
Την πρόταση μεταρρύθμισης για τoν Ευρωπαϊκό Εκλογικό Κανονισμό που κατέθεσε η επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου αναμένεται να υπερψηφίσει το Ευρωκοινοβούλιο στη συνεδρίαση της Ολομέλειάς...
Διπλό ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές
ΕΥΡΩΠΗ
Το Ευρωκοινοβούλιο για την τριπλή κρίση
Πιο απαιτητικοί οι ευρωβουλευτές στην αντιμετώπιση της ενεργειακής διαταραχής και ακρίβειας, για την οποία το Συμβούλιο των 27 απλώς ανέβαλε τις αποφάσεις του.
Το Ευρωκοινοβούλιο για την τριπλή κρίση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας