• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.8°C / 30.1°C
  4 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.1°C / 28.1°C
  4 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 29.0°C
  1 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  0 BF
  61%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.0°C / 28.8°C
  3 BF
  44%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 23.4°C
  3 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  1 BF
  42%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 30.4°C
  3 BF
  44%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.1°C / 25.9°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 28.4°C
  4 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.2°C / 27.7°C
  4 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  0 BF
  79%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  0 BF
  42%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.5°C / 27.7°C
  3 BF
  53%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 26.8°C
  4 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.0°C / 29.3°C
  4 BF
  36%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.3°C / 26.0°C
  1 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 27.8°C
  3 BF
  48%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  1 BF
  50%

Ο Ιρλανδός πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, θα επιχειρήσει για άλλη μία φορά να γεφυρώσει τις διαφορές μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης

Copyright: European Union
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αργούν... επικίνδυνα οι αποφάσεις για το νέο Σύμφωνο

 • A-
 • A+
Στο παρά πέντε της λήξης της αναστολής τους λόγω πανδημίας αναμένονται οι συμφωνίες για αλλαγές στους δημοσιονομικούς κανόνες της ευρωζώνης, όμως αποφάσεις δεν πρόκειται να υπάρξουν πριν από τον Ιούλιο, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί και οι εκλογές στη Γαλλία ● Πρώτη συζήτηση στο Eurogroup της Δευτέρας, με φυσική παρουσία, όπου θα τεθούν και τα θέματα της ενεργειακής ακρίβειας και της αναμόρφωσης της αγοράς εργασίας.

Οριακά πριν από τη λήξη της αναστολής των αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων -της γενικής ρήτρας διαφυγής-, αναμένεται να ληφθούν οι πρώτες αποφάσεις για το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Αυτό εκτίμησε Ευρωπαίος αξιωματούχος που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες για το Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες με φυσική παρουσία.

Οι υπουργοί Οικονομικών των 19 κρατών-μελών της ευρωζώνης θα πραγματοποιήσουν την πρώτη συζήτηση για τους δημοσιονομικούς κανόνες, στη βάση των προτάσεων της Ευρ. Επιτροπής και της συζήτησης που έχει ξεκινήσει από αυτές. Ωστόσο, το πρώτο χρονικό «ραντεβού» είναι τον Μάρτιο, όταν θα ολοκληρωθεί η «δημόσια διαβούλευση» που έχει ξεκινήσει, ενώ αποφάσεις δεν πρόκειται να υπάρξουν πριν από τον Ιούλιο, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί και οι εκλογές στη Γαλλία.

«Εχουμε αργήσει λίγο. Η συζήτηση ήταν να ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του 2020, αλλά αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας. Μεγάλο μέρος της δημόσιας συζήτησης αποτελούν οι δημοσιονομικοί κανόνες, αλλά το θέμα δεν αφορά μόνο αυτό. Υπάρχει ευρύτερο πλαίσιο συντονισμού, διαχείρισης που πρέπει να αποφασιστεί», είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Μπλόκο λιτότητας...

Αυτό που δεν είπε ξεκάθαρα ο αξιωματούχος είναι ότι υπάρχουν πολλές διαφωνίες μεταξύ των υπουργών, με πολλές χώρες να επιμένουν στη γραμμή της λιτότητας του υπάρχοντος Συμφώνου Σταθερότητας, ενώ οι προτάσεις που έχουν ήδη κατατεθεί, με σημαντικότερη αυτή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) εμπνέουν κυρίως ανησυχία, ιδιαίτερα για την Ελλάδα, της οποίας άλλωστε το μεγαλύτερο μέρος του χρέους της είναι στα χέρια του ESM.

«Οι υπουργοί θα αποφασίσουν κατά πόσον το πλαίσιο που συμφωνήθηκε πριν από 10 χρόνια είναι κατάλληλο για τον σκοπό του, μετά την πανδημία που αντιμετωπίζουμε. Είναι σαφές ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζαμε πριν από την πανδημία δεν έχουν εξαφανιστεί. Από την άλλη, μάθαμε νέα πράγματα για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων: υπάρχει μεγαλύτερη συνειδητοποίηση ότι αν θέλεις να έχεις σταθερή δημοσιονομική κατάσταση χρειάζεσαι ανάπτυξη. Επομένως, το θέμα είναι να βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ εργαλείων και δημοσιονομικών πολιτικών και στήριξης της ανάπτυξης. Και το ερώτημα είναι αν είναι εφικτό με τους ισχύοντες κανόνες ή χρειάζονται πιο φιλόδοξοι κανόνες», είπε.

Στην ατζέντα του Eurogroup θα βρεθούν ξανά οι αυξήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος και η ακρίβεια, αλλά δεν αναμένονται «λειτουργικές αποφάσεις». Πολλοί υπουργοί ανησυχούν, παρά τις επίσημες προβλέψεις ότι η αύξηση των τιμών θα συνεχιστεί το 2022, αλλά αναμένεται να σταματήσει κάποια στιγμή μεν, σε υψηλά επίπεδα δε.

Η ανησυχία είναι έντονη και για τον πληθωρισμό. «Περιμένουμε τον πληθωρισμό να πέσει αυτήν τη χρονιά, αλλά φτάνει σε σημεία που δεν έχουμε ξαναδεί. Και αυτό ανησυχεί...», είπε ο αξιωματούχος.

Η αναμόρφωση της αγοράς εργασίας θα είναι ένα ακόμα θέμα με το οποίο θα ασχοληθούν οι υπουργοί της ευρωζώνης. Κι αυτό γιατί «οι αλλαγές στη μία χώρα μπορεί να επηρεάζουν την άλλη, ιδιαίτερα λόγω κοινού νομίσματος».

Στην ατζέντα βρίσκεται επίσης το ψηφιακό ευρώ, αλλά και ένας απολογισμός από τις συναντήσεις-συνόδους του ΔΝΤ, των G7 και G20, με την πανδημία και την κλιματική αλλαγή να επικρατούν. Ωστόσο, ο αξιωματούχος δεν φάνηκε να ανησυχεί για τη νέα αύξηση στα κρούσματα που καταγράφεται στην Ευρώπη. «Τα ποσοστά εμβολιασμού στην ευρωζώνη είναι ικανοποιητικά», είπε υπονοώντας ότι δεν φαίνεται πιθανό ένα νέο γενικό λοκντάουν.

Οι υπουργοί θα συζητήσουν επίσης και για την τραπεζική ένωση, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2022.


Τεκμήρια επιβράδυνσης στην ευρωζώνη

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών καταγράφηκε ο δείκτης της μεταποιητικής δραστηριότητας τον Οκτώβριο, ενώ αντίστοιχη επιβράδυνση εμφανίζει και ο δείκτης των υπηρεσιών, σύμφωνα με τη σχετική έρευνα της Markit, που παρακολουθεί τον δείκτη PMI, στον οποίο αποτυπώνονται τα στοιχεία και οι εκτιμήσεις των υπευθύνων προμηθειών των επιχειρήσεων. Ο τελικός σύνθετος δείκτης PMI της ευρωζώνης έπεσε τον Οκτώβριο στο 54,2, από 56,2 τον Σεπτέμβριο, ενώ παρόμοια ήταν η εξέλιξη του επιμέρους δείκτη των παρόχων υπηρεσιών.

Οι δείκτες αποτελούν μια ακόμη ισχυρή ένδειξη της επιβράδυνσης της ανάκαμψης, που ξεκίνησε πολύ φιλόδοξα το καλοκαίρι, αλλά φρενάρει απότομα κάτω από την επίδραση της ενεργειακής κρίσης, των μεγάλων ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες, της έξαρσης του πληθωρισμού και των προβλημάτων στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Οι ελλείψεις υλικών και τελικών προϊόντων είναι εξαιρετικά αισθητές ιδιαίτερα στον κλάδο του αυτοκινήτου.

Η επιβράδυνση και η αντίστοιχη πτώση του δείκτη PMI μεταποίησης και υπηρεσιών αφορά τις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης –Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία–, ενώ μόνο η Ιρλανδία εμφανίζει βελτίωση. Την ίδια στιγμή, η Eurostat ανακοίνωσε νέα αύξηση 16,2% στις τιμές παραγωγού της βιομηχανίας στην Ε.Ε. τον Σεπτέμβριο, σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρσι.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
«Α λα καρτ» Σύμφωνο Σταθερότητας στην Ε.Ε.
Κάθε χώρα το «δικό της» Σύμφωνο Σταθερότητας. Αυτήν την ιδέα αναμένεται να προωθήσει η Γαλλία που από την 1η Ιανουαρίου έχει λάβει τα ηνία του Συμβουλίου της Ε.Ε.
«Α λα καρτ» Σύμφωνο Σταθερότητας στην Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Οι «27» δεν βιάζονται για την ακρίβεια
Ραντεβού τον Οκτώβριο για ενεργειακή κρίση και πληθωρισμό ● Εκτακτη σύνοδος, όπως πρότεινε ο Ντράγκι, μόνο «αν επιδεινωθεί η κατάσταση» ● Στην άρνηση Γερμανίας και Ολλανδίας προσκρούει ακόμη το πλαφόν στο...
Οι «27» δεν βιάζονται για την ακρίβεια
ΕΥΡΩΠΗ
Βαλκανική πικρία στις Βρυξέλλες
Καρφιά Εντι Ράμα για τη μακρά αναμονή που επιφυλάσσεται για τη Βόρεια Μακεδονία και τα λοιπά Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και για την Ουκρανία που πήρε υποψηφιότητα ένταξης ● Πρόταση Ντράγκι για έκτακτη σύνοδο τον...
Βαλκανική πικρία στις Βρυξέλλες
ΕΥΡΩΠΗ
Το σχέδιο Μακρόν, «κύριο πιάτο» στη σύνοδο
Αρχίζει σήμερα στις Βρυξέλλες η συνάντηση των 27 της Ε.Ε. Στο δείπνο η γαλλική πρόταση για «ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα» ● Σύνοδος με τα Δυτικά Βαλκάνια το απόγευμα.
Το σχέδιο Μακρόν, «κύριο πιάτο» στη σύνοδο
ΕΥΡΩΠΗ
Τι θα αποφασίσουν οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής
Το καθεστώς υποψήφιας χώρας σε Ουκρανία και Μολδαβία αναμένεται να δώσουν απόψε οι 27 ηγέτες της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.
Τι θα αποφασίσουν οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας