• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  18°C 12.0°C / 18.0°C
  1 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.5°C / 18.8°C
  2 BF
  53%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.8°C / 16.5°C
  2 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.0°C / 12.0°C
  2 BF
  47%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  2 BF
  56%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.9°C / 14.8°C
  1 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.1°C / 11.2°C
  1 BF
  47%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  2 BF
  48%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.8°C / 16.1°C
  2 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.7°C
  4 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  2 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  63%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  1 BF
  53%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.7°C / 17.7°C
  1 BF
  40%
 • Ρόδος
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.7°C
  1 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.2°C / 16.7°C
  2 BF
  65%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.1°C / 17.1°C
  1 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.6°C / 16.7°C
  2 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.1°C / 9.1°C
  1 BF
  58%

Φόρο άνθρακα στα σύνορα προωθεί η Ε.Ε.

 • A-
 • A+

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν προωθεί στη Γλασκώβη τα σχέδια για τη φορολόγηση των εισαγωγών στην ΕΕ ανάλογα με το αποτύπωμα άνθρακα - γνωστό ως Μηχανισμός Προσαρμογής Συνόρων Άνθρακα ή CBAM.

Ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν στο POLITICO ότι, προωθώντας το CBAM, η ΕΕ παίρνει παράδειγμα από τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες μαζί με άλλες χώρες της ΕΕ προώθησαν τα σχέδια για την ψηφιακή φορολογία - προωθώντας τελικά μια παγκόσμια συμφωνία που διαφορετικά ίσως να μην είχε γίνει ποτέ.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε την Τρίτη ότι τελικά η ΕΕ ήταν υπέρ μιας παγκόσμιας λύσης που θα έβλεπε τους μεγαλύτερους ρυπαντές του κόσμου να συμφωνούν σε διεθνή τιμολόγηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αλλά δεν θα μπορούσε να περιμένει άλλο. «Αν ζούσαμε σε έναν τέλειο κόσμο, θα ήθελα πολύ να έχουμε μια παγκόσμια τιμή», δήλωσε η ίδια σε παράλληλη εκδήλωση για την τιμολόγηση του άνθρακα που φιλοξενήθηκε από τον Καναδά στο πλαίσιο των συνομιλιών για το κλίμα COP26 στη Γλασκώβη.

«Θα εισάγουμε τώρα, για να αποφύγουμε τη διαρροή άνθρακα, αργά αλλά σταθερά έναν μηχανισμό προσαρμογής των συνόρων άνθρακα που θα λέει ότι αν έρχεστε με βρώμικα προϊόντα στην αγορά μας, πρέπει να πληρώσετε μια τιμή σαν να ήσασταν στο σύστημα εμπορίας εκπομπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προτιμούμε όμως να κρατήσετε τα χρήματα στην οικονομία σας, βάζοντας μια τιμή στον άνθρακα στην οικονομία σας», δήλωσε η von der Leyen.

Η ΕΕ, μέσω του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών, αναγκάζει ήδη τα τοπικά εργοστάσια να πληρώνουν για τις εκπομπές που ενσωματώνονται στα προϊόντα τους, αλλά δεν κάνει το ίδιο όταν πρόκειται για εισαγωγές. Οι εταιρείες προειδοποιούν ότι αυτό έχει δημιουργήσει κίνητρο για τις επιχειρήσεις να μεταφέρουν την παραγωγή τους στο εξωτερικό, γεγονός που δεν βοηθά το κλίμα. Η ιδέα του CBAM είναι να χρεώνεται η ίδια τιμή στις εισαγωγές χάλυβα, σιδήρου, τσιμέντου, αλουμινίου, λιπασμάτων και ηλεκτρικής ενέργειας με βάση την περιεκτικότητά τους σε CO2. Οι χώρες με παρόμοια εγχώρια μέτρα για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα μπορούν να τύχουν εξαιρέσεων.

Τι ακολουθεί; Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οι χώρες της ΕΕ διαπραγματεύονται το ποσό το οποίο θα εφαρμοστεί το νωρίτερο από το 2023, με διετή δοκιμαστική περίοδο πριν αρχίσουν να φορολογούνται οι εισαγωγές.

Οι ΗΠΑ - ο δεύτερος μεγαλύτερος παράγοντας εκπομπών παγκοσμίως μετά την Κίνα - προσχώρησαν εκ νέου σε μια ομάδα που περιλαμβάνει την ΕΕ και μικρά ευάλωτα νησιά, τα οποία πιέζουν για υψηλότερους στόχους στη σύνοδο κορυφής COP26. Η ομάδα απαιτεί από τις χώρες να αυξήσουν τους στόχους τους ώστε να ευθυγραμμιστούν με τον στόχο του περιορισμού της αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου.

Πάντως, φαίνεται ότι η... παγκόσμια Βρετανία χρειάζεται επειγόντως καλύτερους διοργανωτές εκδηλώσεων. Μετά την πολύ επικριτική G7 στην Κορνουάλη, η COP στη Γλασκώβη γίνεται πρωτοσέλιδο για τη χαοτική διοργάνωση. Τεράστιες καθυστερήσεις στα τρένα και μεγάλες ουρές στην είσοδο της συνόδου ανάγκασαν τους αντιπροσώπους να καθυστερήσουν τις συνομιλίες και κατέστησαν σαφές ότι οι οικοδεσπότες του Ηνωμένου Βασιλείου αγωνίζονται.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Αλαλούμ με τις πληρωμές σε ρούβλια
Για αλληλεγγύη και συντονισμένη απάντηση των χωρών της Ε.Ε. κάνει λόγο η Φον Ντερ Λάιεν, όμως ήδη αρκετοί Ευρωπαίοι αγοραστές φυσικού αερίου έχουν αποδεχτεί το ρωσικό αίτημα.
Αλαλούμ με τις πληρωμές σε ρούβλια
ΕΥΡΩΠΗ
Πράσινο φως για την «εξαίρεση της Ιβηρικής»
Σε Ισπανία και Πορτογαλία το 40% των οικιακών καταναλωτών και έως και το 80% των βιομηχανικών καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας, των οποίων οι λογαριασμοί συνδέονται με τη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας,...
Πράσινο φως για την «εξαίρεση της Ιβηρικής»
ΕΥΡΩΠΗ
Κομισιόν: Ο ευρωπαϊκός δρόμος της Ουκρανίας έχει τώρα ξεκινήσει
«Εντός μερικών μηνών» θα είναι έτοιμη η γνώμη της Κομισιόν για την αίτηση της Ουκρανίας για ένταξη στην Ε.Ε, ανέφερε σε ανάρτησή του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετά από συνομιλία που είχε με την κ. Φον ντερ Λάιεν.
Κομισιόν: Ο ευρωπαϊκός δρόμος της Ουκρανίας έχει τώρα ξεκινήσει
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Πούτιν τους ενώνει, η ακρίβεια τους χωρίζει
Ευπρόσδεκτη αλλά χωρίς χρονοδιάγραμμα η ουκρανική υποψηφιότητα. Ορθάνοιχτα τα χάσματα για την ταχύτητα απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο και πολύ περισσότερο για τις παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας και την...
Ο Πούτιν τους ενώνει, η ακρίβεια τους χωρίζει
ΕΥΡΩΠΗ
Ευρωπαϊκό άλμα... στρατιωτικοποίησης
Συγκεκριμένα η Κομισιόν προτείνει η Ε.Ε. να αγοράσει όπλα και να τα παραδώσει στην Ουκρανία κατά το πρότυπο των εμβολίων. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ουκρανία μόνη» ήταν η εξήγηση που έδωσε στην «Εφ.Συν.»...
Ευρωπαϊκό άλμα... στρατιωτικοποίησης
ΕΥΡΩΠΗ
Να σώσουν οτιδήποτε αν σώζεται...
Εκτακτη σύνοδος κορυφής με φυσική παρουσία των ηγετών πραγματοποιείται απόψε στις Βρυξέλλες με αντικείμενο την ουκρανική κρίση.
Να σώσουν οτιδήποτε αν σώζεται...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας