Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι δεν θα μετάσχει στη σύνοδο COP26 για το κλίμα, που πραγματοποιείται στη Γλασκόβης, υποστηρίζοντας ότι οι βρετανικές αρχές δεν εγγυώνται τους όρους ασφαλείας που έθεσε η Άγκυρα για την παρουσία του εκεί.
Την πληροφορία έδωσαν στα ΜΜΕ δύο Τούρκοι αξιωματούχοι, ενώ και ο ίδιος ο Ερντογάν, στην πτήση για την επιστροφή του στην Τουρκία από τη Ρώμη, όπου συμμετείχε στη σύνοδο G20, είπε στους δημοσιογράφους: «Αφού δεν εκπληρώθηκαν τα αιτήματά μας, αποφασίσαμε να μην πάμε στην Γλασκόβη».
Αν και η τουρκική προεδρία δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις για την αιτία ματαίωσης του ταξιδιού του Τούρκου προέδρου στη Σκοτία, οι αξιωματούχοι που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters σε καθεστώς ανωνυμίας, επικαλέστηκαν «θέματα πρωτοκόλλου», αλλά και ζητήματα «ασφαλείας».
«Ο πρόεδρος έλαβε την απόφαση αυτή γιατί δεν ικανοποιήθηκαν τα αιτήματά μας για τον αριθμό των οχημάτων ασφαλείας και άλλα θέματα σχετικά με την ασφάλειά του», δήλωσε ένας εξ αυτών.
Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι είναι προφανές ότι η απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να συνδέεται με τη συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Το αρχικό ραντεβού είχε οριστεί για τη σύνοδο COP26 στη Γλασκόβη, αλλά τελικά πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη και στο περιθώριο της συνόδου της G20.
Όσον αφορά τη στάση της Τουρκίας στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, πρέπει να σημειωθεί ότι το τουρκικό κοινοβούλιο ήταν το τελευταίο χώρας της G20 που επικύρωσε τη Σύμβαση του Παρισιού για το Κλίμα (πριν από έναν μήνα πέρασε το σχετικό νομοσχέδιο), η οποία συνομολογήθηκε το 2015.
Όλα αυτά τα χρόνια η Τουρκία αρνούνταν να υπογράψει τη σύμβαση, υποστηρίζοντας ότι δεν θα πρέπει να συνυπολογίζεται στις αναπτυγμένες χώρες, που ευθύνονται για την κατάσταση του κλίματος, ισχυριζόμενη δε ότι έχει πολύ μερίδιο στην παραγωγή αερίων του θερμοκηπίου.
Όσον αφορά τους στόχους της Συνθήκης του 2015, για περιορισμό του ρυθμού αύξησης της θερμοκρασία του πλανήτη κατά 1,5 β. Κελσίου, ο Τούρκος πρόεδρος την περασμένη εβδομάδα υπέγραψε μνημόνιο σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία θα λάβει δάνεια 3,2 δισ. ώστε να προχωρήσει σε αλλαγές που θα βοηθήσουν την επίτευξη του κλιματικού στόχου.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας