Η σύνοδος του G20 έληξε με κάποια θετικά αποτελέσματα, αλλά χωρίς την επίτευξη όλων των σημαντικότατων στόχων που είχαν τεθεί. Στα θετικά που πρέπει να συμπεριλάβουμε από το διήμερο αυτό επαφών και συζητήσεων στην ιταλική πρωτεύουσα είναι το «ελεύθερο» στην ελάχιστη διεθνή φορολόγηση. Την επικύρωση της απόφασης των υπουργών Οικονομικών του G20, δηλαδή, βάσει της οποίας οι πολυεθνικές εταιρείες θα πρέπει να καταβάλλουν φόρους στις χώρες στις οποίες παράγουν και πουλούν προϊόντα ή προσφέρουν υπηρεσίες.
Η νέα αυτή διεθνής συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ από το 2023 και αναμένεται να είναι τεράστια η συμβολή της στη μείωση της λεγόμενης φοροαποφυγής: τουλάχιστον 150 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο.
Δύσκολη διαπραγμάτευση
Σε ό,τι αφορά το εμπόριο, επίσης, στον τομέα του χάλυβα και του αλουμινίου καταργούνται οι εμπορικοί δασμοί, τόσο από μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όσο και των Ηνωμένων Πολιτειών, με σημαντικό οικονομικό όφελος και των δύο πλευρών. Γίνεται λόγος για τουλάχιστον δέκα δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο.
Στα του περιβάλλοντος τα πράγματα ήταν αρκετά πιο δύσκολα. Η όλη διαπραγμάτευση, μάλιστα, κινδύνευσε να ναυαγήσει λόγω της αντίθεσης χωρών, όπως η Κίνα, η Βραζιλία και η Ινδία, στον άμεσο περιορισμό των εκπομπών βλαβερών αερίων.
Τελικά βρέθηκε μια μέση λύση, η οποία όμως δεν μοιάζει ιδιαίτερα φιλόδοξη: μέχρι το τέλος του χρόνου οι χώρες του G20 θα σταματήσουν να χρηματοδοτούν μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιούν άνθρακα. Θα διατεθούν 100 δισεκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη των χωρών υπό ανάπτυξη και τη μετάβασή τους σε «καθαρές» τεχνολογίες, με δέσμευση «να αναληφθούν νέες πρωτοβουλίες υπέρ του περιβάλλοντος μέσα στην τρέχουσα δεκαετία».
Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας, οι ισχυροί της Γης δεσμεύτηκαν να πετύχουν τον εμβολιασμό του 40% των κατοίκων του πλανήτη μέχρι το τέλος του χρόνου και να καταφέρουν να ανεβάσουν το ποσοστό αυτό στο 70% εντός του Ιουνίου του 2023. «Θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες για την αύξηση της προμήθειας των χωρών υπό ανάπτυξη με εμβόλια και ιατροφαρμακευτικό υλικό», αναφέρεται στα συμπεράσματα της συνόδου.
Ιδιωτική ξενάγηση
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι έκανε συνεχή αναφορά στη σημασία της πολυμερούς διεθνούς συνεργασίας για να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν όλα τα κύρια παγκόσμια προβλήματα, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει κάποιος άλλος αποτελεσματικός τρόπος».
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, από τη μεριά του, επέμεινε ότι «αν δεν ληφθούν άμεσες πρωτοβουλίες για το κλίμα, ο πλανήτης μπορεί να καταρρεύσει, όπως συνέβη στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία». Ζήτησε, μάλιστα, μια ιδιωτική ξενάγηση στο Κολοσσαίο και οι Ιταλοί δεν του χάλασαν το χατίρι.
Ο δε Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έφυγε από τη Ρώμη ικανοποιημένος από τη διμερή συνάντηση με τον Μπάιντεν και την παραδοχή του Αμερικανού προέδρου ότι η χώρα του «χειρίστηκε άκομψα» το θέμα της νέας στρατηγικής συνεργασίας με την Αυστραλία για την κατασκευή πυρηνικών υποβρυχίων. «Νόμιζα, βέβαια, ότι η Γαλλία γνώριζε πως η κυβέρνηση της Αυστραλίας θα ακύρωνε την αγορά υποβρυχίων» πρόσθεσε, όμως, ο Ιταλός πρόεδρος.
Ο πρίγκιπας Κάρολος, τέλος, κλήθηκε να πάρει μέρος στις εργασίες της συνόδου και ζήτησε από όλους τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να κατανοήσουν ότι η στιγμή αυτή για το κλίμα είναι «περισσότερο από κρίσιμη». Θέλησε να είναι, κατά κάποιον τρόπο, ο συνδετικός κρίκος με τη Διάσκεψη της Γλασκόβης, αλλά δεν κατάφερε -όπως απέδειξαν τα αποτελέσματα- να συγκινήσει ιδιαίτερα τους συμμετέχοντες.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας