• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 1.5°C / 4.2°C
  4 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -1.2°C / 1.2°C
  3 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.3°C / 6.0°C
  4 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -3.1°C / -1.2°C
  1 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 0.2°C
  4 BF
  64%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  -2°C -3.0°C / -1.6°C
  1 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -7°C -6.6°C / -5.5°C
  4 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.2°C / 0.2°C
  2 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 4.9°C / 8.6°C
  5 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 0.1°C / 2.9°C
  4 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.4°C / 6.2°C
  7 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 5.4°C
  6 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  3 BF
  70%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C -1.6°C / 0.9°C
  4 BF
  44%
 • Λαμία
  Χιονοπτώσεις
  2°C 0.5°C / 2.2°C
  2 BF
  56%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  4 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Ασθενής ομίχλη
  2°C 1.0°C / 3.2°C
  2 BF
  91%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  2 BF
  48%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / 0.7°C
  1 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  -4°C -4.5°C / -4.5°C
  2 BF
  66%
European Union
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η ώρα της «Βασιλείας ΙΙΙ»

 • A-
 • A+
Θεσπίζεται νέα δέσμη κανόνων για τις «ικανότητες και το ήθος», στο πλαίσιο των οποίων οι εποπτικές αρχές αξιολογούν κατά πόσο τα ανώτερα στελέχη διαθέτουν τις απαιτούμενες δεξιότητες και γνώσεις για τη διαχείριση μιας τράπεζας, και εναρμονίζονται οι εθνικοί νόμοι σχετικά με την εγκατάσταση στην Ε.Ε. υποκαταστημάτων τραπεζών τρίτων χωρών.

Οι μεγάλες δανειακές ανάγκες των επιχειρήσεων στη μετά COVID-19 εποχή επιταχύνουν και τις θεσμικές διαδικασίες για την τραπεζική μεταρρύθμιση. Στις 27 Οκτωβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τελικώς την επανεξέταση των τραπεζικών κανόνων της Ε.Ε. (κανονισμός και οδηγία για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις).

Οι νέοι κανόνες που θα προωθηθούν με τροποποιήσεις οδηγιών αποσκοπούν στην προστασία των τραπεζών μπροστά «σε ενδεχόμενους μελλοντικούς οικονομικούς κλυδωνισμούς, συμβάλλοντας παράλληλα στην ανάκαμψη της Ευρώπης από την πανδημία COVID-19 και στη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα», σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση της Ε.Ε.

Πρόκειται για την εφαρμογή της συμφωνίας «Βασιλεία ΙΙΙ» στην Ε.Ε. Η συμφωνία αυτή αποτελεί ένα νέα διεθνές πρότυπο ομοιόμορφων κανόνων κεφαλαιακής επάρκειας που οριστικοποιήθηκε το 2017. Συνήφθη από την Ε.Ε. και τους εταίρους της στην G20 στο πλαίσιο της Επιτροπής της Βασιλείας για την Τραπεζική Εποπτεία, με σκοπό να καταστούν οι τράπεζες πιο ανθεκτικές σε ενδεχόμενους οικονομικούς κλυδωνισμούς.

Η «Βασιλεία Ι» ήταν ένα πλαίσιο εποπτείας το οποίο αποσκοπούσε ήδη από το 1998 στην αντιμετώπιση του πιστωτικού κινδύνου μέσω της θέσπισης ελάχιστων κεφαλαιακών απαιτήσεων εν όψει της έλευσης του ενιαίου νομίσματος και αντικαταστάθηκε από τη «Βασιλεία ΙΙ», η οποία αποσκοπούσε στην απεικόνιση των αναλαμβανόμενων κινδύνων από τα πιστωτικά ιδρύματα και στη σύνδεση των κεφαλαιακών απαιτήσεων με τους κινδύνους αυτούς.

Η ονομασία «Βασιλεία» προέρχεται από την ομώνυμη πόλη της Ελβετίας, όπου έχει την έδρα της η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (Bank for International Settlements) και βασίζεται στην Επιτροπή της Βασιλείας για την Εποπτεία του Τραπεζικού Συστήματος (Basel Committee on Banking Supervision).

Η επιτροπή ιδρύθηκε το 1974 με στόχο τη διαμόρφωση προτύπων εποπτείας και κατευθυντήριων οδηγιών για τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος. Οι προτάσεις της Ε.Ε. σηματοδοτούν το τελευταίο στάδιο της μεταρρύθμισης των τραπεζικών κανόνων και των οδηγιών που αφορούν:

● τις κεφαλαιακές απαιτήσεις των τραπεζών (οδηγία 2013/36/Ε.Ε. και κανονισμός 2013/575/Ε.Ε.),

● τις κεφαλαιακές απαιτήσεις στον τομέα της εξυγίανσης (η λεγόμενη πρόταση για τις «αλυσιδωτές δομές»).

Μεταξύ των αλλαγών που θα δρομολογηθούν εφόσον η νομοθετική πρόταση τεθεί σε διαβούλευση και έγκριση περιλαμβάνονται και τα εξής:

● θέσπιση νέας δέσμης κανόνων για τις «ικανότητες και το ήθος», στο πλαίσιο των οποίων οι εποπτικές αρχές αξιολογούν κατά πόσο τα ανώτερα στελέχη διαθέτουν τις απαιτούμενες δεξιότητες για τη διαχείριση μιας τράπεζας,

● εναρμόνιση των εθνικών νόμων σχετικά με την εγκατάσταση στην Ε.Ε. υποκαταστημάτων τραπεζών τρίτων χωρών.

«Οι προτάσεις διασφαλίζουν την εφαρμογή των βασικών στοιχείων των διεθνών προτύπων της “Βασιλείας ΙΙΙ”. Αυτό είναι σημαντικό για τη σταθερότητα και την ανθεκτικότητα των τραπεζών μας. Στο πλαίσιο αυτό, λαμβάνουμε υπόψη τις ιδιαιτερότητες του τραπεζικού τομέα της Ε.Ε. και αποφεύγουμε να αυξήσουμε σημαντικά τις κεφαλαιακές απαιτήσεις.

Αυτή η δέσμη μέτρων θα ενισχύσει τις τράπεζες της Ε.Ε. και την ικανότητά τους να στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη και την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ε.Ε, Βάλντις Ντομπρόβσκις. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου, 24 κεντρικοί τραπεζίτες, συμπεριλαμβανομένου και του Γ. Στουρνάρα, με επιστολή τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησαν να τηρηθεί το ενιαίο πλαίσιο της «Βασιλείας ΙΙΙ» και να μην υπάρξουν εξαιρέσεις.

Κοινές προδιαγραφές για το «καθεστώς του καλλιτέχνη»

Κοινό πλαίσιο για τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στις τέχνες και τον πολιτισμό, με ελάχιστες ενιαίες προδιαγραφές για όλες τις χώρες της Ε.Ε. προτείνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καλώντας την Επιτροπή να προωθήσει ένα «ευρωπαϊκό καθεστώς του καλλιτέχνη».

Οι ευρωβουλευτές στο ψήφισμά τους (με 543 ψήφους υπέρ, 50 κατά και 107 αποχές) υποστηρίζουν ότι οι «27» θα πρέπει να διασφαλίσουν πως οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι, συμπεριλαμβανομένων των μισθωτών στον πολιτιστικό τομέα, έχουν πρόσβαση σε συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Επίσης προτάσσουν την αναγκαιότητα θέσπισης ειδικών προγραμμάτων για τη στήριξη των νέων δημιουργών και των ατόμων που αναπτύσσουν καινοτομίες ώστε να μπορούν να μετακινούνται και να εργάζονται σε όλη την Ευρώπη.

Επισημαίνουν ότι λόγω της πανδημίας, τόσο οι καλλιτέχνες όσο και το κοινό εξαρτώνται όλο και περισσότερο από τις ψηφιακές πλατφόρμες, με αποτέλεσμα οι δημιουργοί να υπόκεινται σε αθέμιτες πρακτικές. Για παράδειγμα, με την επιβολή «ρητρών εξαγοράς», τα πνευματικά δικαιώματα εξαγοράζονται έναντι εφάπαξ πληρωμής, στερώντας από τους δημιουργούς τη δυνατότητα να πληρώνονται κάθε φορά που προβάλλεται η δουλειά τους. Καλούν, λοιπόν, την Επιτροπή να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος προκειμένου να διασφαλίσει ότι τα έσοδα θα διανέμονται δίκαια σε όλους τους δημιουργούς και καλλιτέχνες.

Oι επιχειρήσεις στον χώρο της τέχνης, της δημιουργίας και της αναψυχής στην Ε.Ε. ανέρχονται σε 1,2 εκατ. και συγκαταλέγονται στις επιχειρήσεις με τα χαμηλότερα, κατά μέσο όρο, ποσοστά πενταετούς επιβίωσης σε σύγκριση με την επιχειρηματική δραστηριότητα σε άλλους τομείς της οικονομίας.

Υψηλότερο ποσοστό επιβίωσης, κατά 12,8% πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας, διαθέτει η Ολλανδία, ενώ στην Ιταλία, τη Γαλλία και στο Βέλγιο το ποσοστό ήταν 10 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από το ποσοστό επιβίωσης που ισχύει κατά μέσο όρο για όλες τις υπηρεσίες στο πλαίσιο των εθνικών ορίων. Λιγότερο από το 1/3 των επιχειρήσεων στους τομείς της καλλιτεχνικής δημιουργίας, των τεχνών και της ψυχαγωγίας που δημιουργήθηκαν το 2011 στη Γερμανία, την Ισπανία, τη Λιθουανία και την Ιταλία είχε επιβιώσει ύστερα από πέντε χρόνια.

Ατζέντα

● Σήμερα στη Γλασκόβη

Εναρξη της 26ης Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP 26), στον απόηχο της παγκόσμιας συνόδου των G-20 που έγινε στη Ρώμη.

● Από Παρασκευή 5 έως Κυριακή 7/11

Δεύτερος γύρος συνεδριάσεων για τις ομάδες πολιτών που συμμετέχουν στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης. Η πρώτη ομάδα θα συνεχίσει να εργάζεται πάνω σε προτάσεις για την οικονομία και τον χώρο εργασίας. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις επιπτώσεις της πανδημίας, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ενίσχυση των νέων. Ο κεντρικός κόμβος σχετικά με τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης https://futureu.europa.eu/?locale=el

● 2-4/11 Επιτροπή LIBE

Επίσκεψη σε Αθήνα και Σάμο για την επιτόπου αξιολόγηση της κατάστασης του μεταναστευτικού από αντιπροσωπεία της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE). Τα μέλη της επιτροπής θα επισκεφθούν Κέντρα Υποδοχής και δομές φιλοξενίας σε Αθήνα και Σάμο για να διαπιστώσουν πώς εφαρμόζονται οι διεθνείς και ευρωπαϊκές πολιτικές για την προστασία, υποδοχή και το άσυλο.

● 3-5/11

Μέλη της Επιτροπής Απασχόλησης του Ε.Κ. θα ταξιδέψουν στο Κόσιτσε στη Σλοβακία και θα επισκεφθούν αρκετούς καταυλισμούς Ρομά στην περιοχή. Θα εξετάσουν επίσης έργα για την προώθηση της κοινωνικής ένταξης και της απασχόλησης μειονεκτουσών ομάδων που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και θα συναντηθούν με κοινωνικούς λειτουργούς και εκπροσώπους των πόλεων.


Κάθε Δευτέρα η «Eφ.Συν.» ενημερώνει τους αναγνώστες της σταθερά μέσα από αυτήν τη σελίδα για ειδήσεις που «γεννιούνται» στα όργανα της θεσμικής Ευρώπης και δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
«Σταματήστε τα βασανιστήρια»
Η Πρωτοβουλία ζητεί να καθοριστούν πρότυπα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στην Ε.Ε. και να επιβάλλονται κυρώσεις σε χώρες που οι αρχές και υπηρεσίες τους παραβιάζουν τα δικαιώματα των μεταναστών ή των...
«Σταματήστε τα βασανιστήρια»
ΕΥΡΩΠΗ
Ανάγκη για προσιτά λιπάσματα
Συστάσεις της Κομισιόν για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις σε φυσικό αέριο που αυξάνουν το κόστος παραγωγής αζωτούχων λιπασμάτων.
Ανάγκη για προσιτά λιπάσματα
ΕΥΡΩΠΗ
Σε κίνδυνο φτώχειας 95 εκατ. Ευρωπαίοι
Αλλαγές στο ελάχιστο εισόδημα για πιο αποτελεσματικά συστήματα προστασίας ζητά η Επιτροπή, καθώς πάνω από ένα στα πέντε άτομα αντιμετώπισαν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού στην Ε.Ε. το 2021.
Σε κίνδυνο φτώχειας 95 εκατ. Ευρωπαίοι
ΕΥΡΩΠΗ
Παγωμένη η αιρεσιμότητα
Οι ευρωβουλευτές ζητούν εξηγήσεις από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την απόφαση αποδέσμευσης 35,4 δισ. ευρώ στην Πολωνία παρά τα συνεχιζόμενα προβλήματα σχετικά με το...
Παγωμένη η αιρεσιμότητα
ΕΥΡΩΠΗ
Ηλεκτροκίνηση... εδώ και τώρα
η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστήριξε την πρόταση για 100% μείωση στις εκπομπές CO2 μέχρι το 2035 κάτι που θα σημάνει το τέλος των πωλήσεων αυτοκινήτων που κινούνται με ορυκτά καύσιμα στις 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε.
Ηλεκτροκίνηση... εδώ και τώρα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας