• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.0°C / 31.9°C
  4 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 30.5°C / 33.9°C
  2 BF
  26%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.0°C / 32.6°C
  2 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 28.2°C / 28.2°C
  1 BF
  43%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 28.0°C
  3 BF
  44%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 30.0°C / 32.6°C
  1 BF
  32%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 25.4°C / 29.0°C
  2 BF
  29%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  0 BF
  41%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 31.5°C
  3 BF
  46%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 25.7°C / 30.9°C
  2 BF
  40%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 27.8°C
  3 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.2°C / 27.7°C
  2 BF
  42%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  2 BF
  62%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 29.0°C / 29.0°C
  3 BF
  24%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 28.9°C / 31.0°C
  3 BF
  37%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.8°C / 29.3°C
  4 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.0°C / 32.1°C
  1 BF
  20%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.1°C / 27.3°C
  3 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 30.7°C / 33.3°C
  3 BF
  33%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  0 BF
  49%
AP Photo/Luca Bruno

Το κλίμα στην ατζέντα της G20, χωρίς ελπίδα για δεσμεύσεις

 • A-
 • A+

Οι ηγέτες της G20 φάνηκαν να σημειώνουν προόδους στις συζητήσεις τους για την πανδημία covid-19, ενώ κατάφεραν να ξεπεράσουν και τις διαφωνίες τους για ένα ακανθώδες θέμα, εγκρίνοντας τον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή του 15% για τις πολυεθνικές. Όμως οι συζητήσεις για το κλίμα αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι την τελευταία στιγμή για να επιτευχθεί κάποια συμφωνία.

Οι παγκόσμιοι ηγέτες θα αρχίσουν να μεταβαίνουν στη Γλασκώβη σήμερα για τη διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP26), η οποία θεωρείται η τελευταία ευκαιρία να σωθεί ο πλανήτης από τις καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Η COP26, που καθυστέρησε ένα χρόνο λόγω της πανδημίας της covid-19, έχει στόχο να διατηρήσει ζωντανή τη δέσμευση να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας της Γης στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, ένα επίπεδο το οποίο οι επιστήμονες θεωρούν ότι θα αποτρέψει τις πιο καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, στον οποίο δεσμεύθηκαν σχεδόν 200 χώρες το 2015, υπογράφοντας τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, απαιτείται ισχυρή πολιτική θέληση και διπλωματία, προκειμένου να αντισταθμιστούν η ανεπαρκής δράση και οι κενές υποσχέσεις που χαρακτηρίζουν μεγάλο μέρος της παγκόσμιας πολιτικής για το κλίμα.

Στη διάρκεια της COP26 θα πρέπει να διασφαλιστούν πιο φιλόδοξες δεσμεύσεις για τον περιορισμό των αερίων του θερμοκηπίου, να συμφωνηθεί η χρηματοδότηση της κλιματικής μετάβασης και να ολοκληρωθεί η κατάρτιση των κανόνων προκειμένου να εφαρμοστεί η Συμφωνία του Παρισιού.

«Ας είμαστε ξεκάθαροι, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η Γλασκώβη να μην αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα», είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. «Ακόμη κι αν οι πρόσφατες δεσμεύσεις ήταν ξεκάθαρες και αξιόπιστες - και υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα για κάποιες από αυτές -, εξακολουθούμε να οδεύουμε προς την κλιματική καταστροφή», είχε τονίσει.

Βάσει των υφιστάμενων δεσμεύσεων των χωρών για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, η μέση θερμοκρασία της Γης θα αυξηθεί κατά 2,7 βαθμούς Κελσίου αυτό τον αιώνα, κάτι που, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, θα επιτείνει τις καταστροφές που ήδη προκαλεί η κλιματική αλλαγή, με σφοδρότερες καταιγίδες, ακραία ζέστη, πλημμύρες και καταστροφή των οικοσυστημάτων.

Τα μηνύματα ενόψει της COP26 είναι μικτά. Μια νέα δέσμευση που ανέλαβε την προηγούμενη εβδομάδα η Κίνα, ο μεγαλύτερος ρυπαντής παγκοσμίως, θεωρήθηκε χαμένη ευκαιρία και θα ρίξει τη σκιά της στη διάσκεψη. Αντίστοιχα οι ανακοινώσεις από τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία δε θεωρήθηκαν επαρκείς.

Η επιστροφή των ΗΠΑ, της μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως, στις συζητήσεις, δίνει μια ώθηση στην COP26, μετά την τετραετή τους απουσία επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ. Όμως, όπως πολλοί άλλοι ηγέτες, ο Τζο Μπάιντεν θα φτάσει στη διάσκεψη χωρίς να διαθέτει συγκεκριμένη νομοθεσία για να τηρήσει η χώρα του τους στόχους της για το κλίμα.

Οι ηγέτες των χωρών της G20, που συναντώνται στη Ρώμη αυτό το Σαββατοκύριακο, πρόκειται να ανακοινώσουν την πρόθεσή τους να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας της Γης στον 1,5 βαθμό Κελσίου, σύμφωνα με προσχέδιο της τελικής ανακοίνωσής τους, αλλά δεν πρόκειται να αναλάβουν σαφείς δεσμεύσεις προς αυτό τον στόχο.

Το προηγούμενο προσχέδιο έκανε λόγο για την ανάγκη ανάληψης άμεσης δράσης, κάτι που διαγράφηκε στην επόμενη εκδοχή.

Επιπλέον, σύμφωνα με το τελευταίο προσχέδιο που περιήλθε στην κατοχή του dpa χθες βράδυ, δε φαίνεται να έχει επιτευχθεί συμφωνία για την ουδετερότητα του άνθρακα. Αν και αρχικά στόχος ήταν να επιτευχθεί η ουδετερότητα του άνθρακα το 2050, στην πιο πρόσφατη εκδοχή του προσχεδίου υπάρχει μια γενικότερη αναφορά στα μέσα του αιώνα.

Το τελικό ανακοινωθέν αναμένεται να υιοθετηθεί σήμερα στη διάρκεια μιας συνεδρίασης κλειστής για τους δημοσιογράφους.

AP Photo/Gregorio Borgia

Σε όλα αυτά προστίθεται και η παγκόσμια ενεργειακή κρίση, που ανάγκασε την Κίνα να στραφεί περισσότερο στον άνθρακα και έχει οδηγήσει την Ευρώπη στην αναζήτηση περισσότερου φυσικού αερίου, ακόμη ενός ορυκτού καυσίμου δηλαδή.

Τελικά οι διαπραγματεύσεις θα καταλήξουν σε ζητήματα δικαιοσύνης και εμπιστοσύνης μεταξύ των πλούσιων χωρών, οι οποίες ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τα αέρια του θερμοκηπίου, και τις φτωχές χώρες από τις οποίες ζητείται να απομακρυνθούν από τον άνθρακα, χωρίς ωστόσο να τους δίνεται επαρκής οικονομική βοήθεια.

Η πανδημία covid-19 έχει οξύνει το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών. Η απουσία εμβολίων και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί σημαίνουν ότι κάποιοι εκπρόσωποι από τις πιο φτωχές χώρες δεν μπορούν να παραστούν στη διάσκεψη.

Άλλα εμπόδια, μεταξύ των οποίων και οι υψηλές τιμές των ξενοδοχείων της Γλασκώβης, εγείρουν ανησυχίες ότι θα υποεκπροσωπούνται ομάδες της κοινωνίας των πολιτών από πιο φτωχές χώρες, οι οποίες επίσης κινδυνεύουν περισσότερο από την κλιματική αλλαγή.

Λόγω της υγειονομικής κρίσης, αυτή η διάσκεψη του ΟΗΕ θα διαφέρει από όλες τις άλλες, καθώς 25.000 αντιπρόσωποι των κυβερνήσεων, εταιρειών, της κοινωνίας των πολιτών, των αυτόχθονων, αλλά και οι δημοσιογράφοι θα συγκεντρωθούν στο Scottish Event Campus.

Όλοι τους θα πρέπει να φορούν μάσκα και να έχουν αρνητικό τεστ κορονοϊού προκειμένου να εισέρχονται κάθε ημέρα στο συνεδριακό κέντρο. Όσοι βρίσκονται θετικοί στην covid-19 θα πρέπει να παραμένουν σε καραντίνα επί 10 ημέρες και πιθανόν να χάσουν μεγάλο μέρος της διάσκεψης.

Από αύριο και ως την Τρίτη, οι παγκόσμιοι ηγέτες θα εκφωνήσουν ομιλίες στις οποίες θα περιλαμβάνονται και κάποιες δεσμεύσεις για την περαιτέρω μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, προτού ξεκινήσουν οι τεχνικές διαπραγματεύσεις για τους κανόνες εφαρμογής της Συμφωνίας του Παρισιού.

Συμφωνίες είναι πιθανό να συναφθούν ακόμη και μερικές ώρες ή και ημέρες μετά τις 12 Νοεμβρίου, οπότε ολοκληρώνεται η COP26.

Έξω από το συνεδριακό κέντρο, χιλιάδες διαδηλωτές αναμένεται να βγουν στους δρόμους, ζητώντας να αναληφθεί άμεση δράση για το κλίμα.

Σε αντίθεση με προηγούμενες συνόδους για το κλίμα, στη διάρκεια αυτής της διάσκεψης του ΟΗΕ, δεν πρόκειται να υπογραφεί μια νέα συμφωνία ή να καταγραφεί μια μεγάλη νίκη.

Στόχος είναι πολλές μικρές νίκες, από τις επίσημες διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του ΟΗΕ σχετικά με τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα ως τις νέες δεσμεύσεις που πρόκειται να ανακοινώσουν στη διάρκεια της διάσκεψης, χώρες, εταιρείες και επενδυτές.

Η επιτυχία της COP26 θα κριθεί από το αν όλοι αυτοί θα καταφέρουν να διατηρήσουν ζωντανό τον στόχο της αύξησης της θερμοκρασίας της Γης κατά μόνο 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου σε παγκόσμιο επίπεδο να μειωθούν κατά 45% ως το 2030 -σε σχέση με τα επίπεδα του 2010- και να μηδενιστούν ως το 2050.

Βάσει των υφιστάμενων δεσμεύσεων των κρατών, οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου θα αυξηθούν κατά 16% ως το 2030.

«Το σκέφτομαι ως εξής: ένας μετεωρίτης πλησιάζει στον πλανήτη μας και είναι πολύ πιθανό να εξαφανίσει την ανθρωπότητα», σχολίασε η Κριστιάνα Φιγκέρες, πρώην διπλωμάτης του ΟΗΕ για το κλίμα, η οποία προήδρευσε των συνομιλιών που κατέληξαν στη Συμφωνία του Παρισιού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Κλίμα: «Με βάρκα την ελπίδα» μόνο έφυγαν από τη G20 για την COP26
Ουσιαστικά χωρίς δεσμεύσεις στον αγώνα για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής ολοκληρώθηκε στη Ρώμη η σύνοδος κορυφής των 20 πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του κόσμου.
Κλίμα: «Με βάρκα την ελπίδα» μόνο έφυγαν από τη G20 για την COP26
ΕΥΡΩΠΗ
Η Βρετανία θα δώσει μέχρι τέλους τη μάχη των κλιματικών στόχων λέει ο πρόεδρος της COP26
Την ανάγκη για αυστηροποίηση των στόχων της COP26 για τα κράτη, προκειμένου να περιοριστεί η πλανητική υπερθέρμανση, επεσήμανε ο πρόεδρος της Διάσκεψης της Γλασκόβης, Αλόκ Σάρμα.
Η Βρετανία θα δώσει μέχρι τέλους τη μάχη των κλιματικών στόχων λέει ο πρόεδρος της COP26
ΕΥΡΩΠΗ
Μόνο «συναγερμός» κι «ανησυχία» για το κλίμα στο προσχέδιο της COP26
Χωρίς συγκεκριμένες συμφωνίες για τους τρεις βασικούς στόχους που έθεσε ο ΟΗΕ το πρώτο κείμενο της πολιτικής απόφασης, με τις χώρες να καλούνται να επανεξετάσουν τα εθνικά σχέδιά τους ως το τέλος του 2022.
Μόνο «συναγερμός» κι «ανησυχία» για το κλίμα στο προσχέδιο της COP26
ΕΥΡΩΠΗ
Ποιος κόσμος μπορεί να μας χωρέσει;
Πόσο αντιφατική η εικόνα ενός ρυπογόνου εργοστασίου καταστροφικού για τη φύση και τον άνθρωπο με φόντο τη φυσική ομορφιά της μαγευτικής φύσης; Οι ηγέτες των πιο ρυπογόνων χωρών καλούνται να πάρουν αποφάσεις...
Ποιος κόσμος μπορεί να μας χωρέσει;
ΕΥΡΩΠΗ
Με μαγνητοσκοπημένα μηνύματα οι παρεμβάσεις Πούτιν στη σύνοδο για το κλίμα
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, της 4ης μεγαλύτερης χώρας ρυπαντή του πλανήτη, δεν θα συμμετάσχει προσωπικά στη σύνοδο COP26 στη Γλασκόβη, ούτε καν μέσω βιντεοσύνδεσης, αλλά θα παρεμβαίνει στις εργασίες της με...
Με μαγνητοσκοπημένα μηνύματα οι παρεμβάσεις Πούτιν στη σύνοδο για το κλίμα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας