Tη δέσμευση των κρατών της ομάδας των G20 για επίτευξη εμβολιαστικής κάλυψης τουλάχιστον 70% του πληθυσμού μέχρι τα μέσα του ερχόμενου χρόνου αναμένει η Ε.Ε. από τους εταίρους της. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η σύνοδος των G20 θα επικεντρωθεί στο τέλος της πανδημίας και στην ανάγκη να υπάρξει παγκόσμια ετοιμότητα για νέες πανδημίες, στη διαδικασία ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Η ίδια πρόκειται να εκπροσωπήσει την Ε.Ε. στη σύνοδο των G20 στη Ρώμη στις 30-31 Οκτωβρίου και στη συνέχεια στην κλιματική σύνοδο COP26 στη Γλασκόβη. Η πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε στην ανάγκη για έναν ισχυρό Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για καλύτερη πρόληψη σε περίπτωση νέων πανδημιών στο μέλλον. Οπως είπε, ο κόσμος πρέπει να περάσει από τα ad hoc μέτρα και αντιδράσεις σε πιο δομημένες και μόνιμες λύσεις, αλλά υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των G20 για το πώς θα γίνει αυτό.
Οι G20 αναμένεται επίσης να ζητήσουν την αύξηση των παραγωγικών δυνατοτήτων σε εμβόλια (κυρίως τεχνολογίας mRNA) στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η Ε.Ε. έχει επενδύσει μέχρι στιγμής πάνω από 1 δισεκατομμύρια ευρώ στην Αφρική στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας. Οπως σημειώθηκε, τους τελευταίους 11 μήνες η Ε.Ε. έχει προχωρήσει σε εξαγωγές 1,2 δισεκατομμυρίου δόσεων εμβολίων σε 150 χώρες και έχει διαθέσει περίπου 800 εκατομμύρια δόσεις για τους πολίτες της Ευρώπης. Επίσης, η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη έχουν δεσμευτεί να δωρίσουν συνολικά 500 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου σε τρίτες χώρες.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Ε.Ε., το 2022 αναμένεται να παραχθούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση συνολικά 3,5 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων, με την πλειονότητα αυτών να προορίζονται για εξαγωγές σε τρίτες χώρες.
Σε σχέση με την κλιματική αλλαγή, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισήμανε πως οι χώρες των G20 είναι υπεύθυνες για το 80% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως και χρειάζεται να αναλάβουν αξιόπιστες και συγκεκριμένες δεσμεύσεις.
Στις επαφές των επόμενων ημερών, η Ε.Ε. θα ενθαρρύνει όλα τα μέρη να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους στη βάση της Συμφωνίας των Παρισίων για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αλλά και τις ανεπτυγμένες χώρες να ενισχύσουν τη συνεισφορά τους στη διεθνή χρηματοδότηση για το κλίμα ώστε να φτάσει στον στόχο των 100 δισ. δολαρίων που συμφωνήθηκε στο Παρίσι.
Επίσης, η Φον ντερ Λάιεν προανήγγειλε πως με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πρόκειται να ανακοινώσουν την πρωτοβουλία για περιορισμό των εκπομπών μεθανίου κατά 30% μέχρι το 2030, σημειώνοντας πως οι συγκεκριμένες εκπομπές είναι ένας από τους «εύκολους» στόχους και γι’ αυτό πρέπει να υπάρξει πρόοδος χωρίς καθυστέρηση.
Συνολικά 31 χώρες από όλο τον κόσμο έχουν μέχρι στιγμής συνυπογράψει την Παγκόσμια Δέσμευση για το Μεθάνιο.
«Είναι η ώρα της αλήθειας», τόνισε σε δραματικούς τόνους η πρόεδρος της Κομισιόν, λέγοντας ότι «αργότερα θα είναι αργά για το ανθρώπινο είδος σε αυτόν τον πλανήτη».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας