• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.1°C / 13.4°C
  0 BF
  75%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 3.8°C / 8.0°C
  4 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 12.3°C
  4 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 6.4°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  3 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 3.6°C / 7.3°C
  2 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 2.8°C
  4 BF
  75%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.6°C / 11.6°C
  3 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 14.2°C
  3 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 11.9°C
  3 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 15.2°C
  2 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.5°C / 8.5°C
  6 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.2°C / 12.2°C
  7 BF
  58%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 7.5°C
  2 BF
  77%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.5°C / 11.2°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.8°C / 13.8°C
  1 BF
  79%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 13.7°C
  2 BF
  73%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.1°C / 7.1°C
  2 BF
  89%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 4.3°C / 8.1°C
  2 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  2 BF
  86%

Η ΕΕ «μπροστάρισσα» για την κλιματική αλλαγή

 • A-
 • A+

Η Επιτροπή θα πιέσει όλες τις χώρες να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού και να μειώσουν τις οικείες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.  Από την 1η έως τη 12η Νοεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συμμετάσχει στη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, COP26, στη Γλασκόβη του Ηνωμένου Βασιλείου. 

Η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν θα εκπροσωπήσει την Επιτροπή στην παγκόσμια σύνοδο κορυφής, η οποία εγκαινιάζει επίσημα την COP26. Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Φρανς Τίμερμανς θα ηγηθεί της διαπραγματευτικής ομάδας της ΕΕ. Στην COP26 θα παραστεί επίσης η επίτροπος Κάντρι Σίμσον, ενώ η ΕΕ θα φιλοξενήσει περισσότερες από 150 παράλληλες εκδηλώσεις στο περίπτερο της ΕΕ.

«Θα παροτρύνουμε επίσης τις ανεπτυγμένες χώρες να αυξήσουν τη χρηματοδότησή τους για το κλίμα, ώστε να επιτύχουν τον στόχο των 100 δισ. δολαρίων που συμφωνήθηκε στο Παρίσι, στον οποίο η ΕΕ συνεισφέρει ήδη πάνω από 25 δισ. δολάρια, με προοπτική αύξησης της συνεισφοράς, και θα εργαστούμε για την οριστικοποίηση του εγχειριδίου κανόνων του Παρισιού», είπε η Πρόεδρος της Κομισιόν .«Ο παγκόσμιος αγώνας για μηδενικές καθαρές εκπομπές μέχρι τα μέσα του αιώνα βρίσκεται σε εξέλιξη. Αν συνεργαστούμε, μπορούμε όλοι να είμαστε νικητές. Στην COP26, έχουμε το καθήκον να προστατεύσουμε τον πλανήτη μας για τις μελλοντικές γενιές. Στην Ευρώπη διαθέτουμε όλα τα μέσα για να επιτύχουμε κλιματική ουδετερότητα έως το 2050 και να μειώσουμε τις εκπομπές μας κατά τουλάχιστον 55 % έως το 2030. Στη Γλασκόβη θα παροτρύνω και άλλους παγκόσμιους ηγέτες να πράξουν το ίδιο· να καινοτομήσουν και να επενδύσουν σε μια νέα, πιο βιώσιμη αναπτυξιακή στρατηγική. Εν ολίγοις, να ευημερήσουν και να οικοδομήσουν υγιέστερες κοινωνίες, διασφαλίζοντας παράλληλα ένα καλύτερο μέλλον για τον πλανήτη μας.», πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού, 195 χώρες συμφώνησαν να υποβάλουν εθνικά καθορισμένες συνεισφορές (ΕΚΣ), οι οποίες αντιπροσωπεύουν τους ατομικούς στόχους μείωσης των εκπομπών τους. Συλλογικά, οι εν λόγω ΕΚΣ θα πρέπει να συμβάλουν στη διατήρηση της μέσης μεταβολής της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από τους 2°C και όσο το δυνατόν πλησιέστερα στον 1,5°C έως το τέλος του αιώνα. Η τελευταία συγκεφαλαιωτική έκθεση της Σύμβασης-Πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (UNFCCC), η οποία δημοσιεύτηκε αυτόν τον μήνα, δείχνει ότι οι τρέχουσες ΕΚΣ δεν επιτυγχάνουν τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού, γεγονός που μας θέτει σε τροχιά για επικίνδυνη αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 2,7°C, με εξαιρετικά επιβλαβείς επιπτώσεις που συνιστούν υπαρξιακή πρόκληση.

Οι ανεπτυγμένες χώρες έχουν δεσμευτεί να κινητοποιούν ετησίως συνολικά 100 δισ. δολάρια διεθνούς χρηματοδότησης για το κλίμα από το 2020 έως το 2025, προκειμένου να βοηθήσουν τις πλέον ευάλωτες χώρες και τα μικρά νησιωτικά κράτη, ιδίως στις προσπάθειές τους για μετριασμό και προσαρμογή. Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος χορηγός, συνεισφέροντας πάνω από το ένα τέταρτο του στόχου, και η πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε πρόσφατα πρόσθετο ποσό ύψους 4 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ έως το 2027. Ωστόσο, και άλλοι εταίροι πρέπει τώρα να εντείνουν τις προσπάθειές τους και να καλύψουν το τρέχον έλλειμμα ύψους σχεδόν 20 δισ. δολαρίων. Η χρηματοδότηση για το κλίμα είναι ζωτικής σημασίας για τη στήριξη των ευάλωτων κοινοτήτων ώστε αυτές να προστατευτούν από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και να αναπτύξουν μια καθαρή οικονομία.

Έξι έτη μετά την έγκριση της συμφωνίας του Παρισιού, η ΕΕ θα διαπραγματευθεί επίσης με άλλα μέρη στην COP26 για την οριστικοποίηση του εγχειριδίου κανόνων του Παρισιού σχετικά με τους κανόνες και τις διαδικασίες για την εφαρμογή της συμφωνίας. Ειδικότερα, αναζητούμε μια συμφωνία που θα διασφαλίζει την περιβαλλοντική ακεραιότητα των παγκόσμιων αγορών ανθρακούχων εκπομπών και θα προβλέπει υποχρεώσεις διαφάνειας και υποβολής εκθέσεων. Μια εύρυθμη διεθνής αγορά ανθρακούχων εκπομπών μπορεί να δημιουργήσει πρόσθετες επενδύσεις στην πράσινη μετάβαση και να επιταχύνει τη μείωση των εκπομπών με οικονομικά αποδοτικό τρόπο.

Παράλληλες εκδηλώσεις της ΕΕ στην COP26

Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, η ΕΕ θα διοργανώσει πάνω από 150 παράλληλες εκδηλώσεις στο περίπτερό της στη Γλασκόβη και στο διαδίκτυο. Οι εκδηλώσεις αυτές, οι οποίες διοργανώνονται από διάφορες χώρες και οργανώσεις από την Ευρώπη και όλο τον κόσμο, θα προβάλλουν ευρύ φάσμα θεμάτων συναφών με το κλίμα, όπως η ενεργειακή μετάβαση, η εξεύρεση βιώσιμης χρηματοδότησης, η έρευνα και η καινοτομία.
 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Σύνοδοι εμβολίων, κλίματος και ανάκαμψης
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προβάλλει την ευρωπαϊκή ατζέντα στις διαδοχικές συναντήσεις των G20 στη Ρώμη και της παγκόσμιας κλιματικής συνόδου COP26 στη Γλασκόβη.
Σύνοδοι εμβολίων, κλίματος και ανάκαμψης
ΕΥΡΩΠΗ
Πρόεδρος της Κομισιόν: να ανοίξει η συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό
Σχετικά με την μετάλλαξη Ομικρον, η Πρόεδρος τόνισε ότι «Δεν ξέρουμε τα πάντα για την όμικρον, αλλά ξέρουμε αρκετά για να ανησυχούμε.
Πρόεδρος της Κομισιόν: να ανοίξει η συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό
ΕΥΡΩΠΗ
Ευρωβουλευτές: «Ελλιπείς και γεμάτες υπεκφυγές» οι απαντήσεις της Κομισιόν
Σχεδόν 200 μέλη του Ευρωκοινοβουλίου έστειλαν επιστολή στην Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εκφράζοντας ανησυχίες σχετικά με το επίπεδο των γραπτών απαντήσεων της Επιτροπής προς το Κοινοβούλιο. 
Ευρωβουλευτές: «Ελλιπείς και γεμάτες υπεκφυγές» οι απαντήσεις της Κομισιόν
ΕΥΡΩΠΗ
Η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων έχει τη μεγαλύτερη αντιπροσωπεία στην COP26
Ακτιβιστές και οργανώσεις ζητούν τον αποκλεισμό των εκπροσώπων, που σχετίζονται με τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων και είναι περισσότεροι από ότι τα μέλη αντιπροσωπείας οποιαδήποτε άλλης χώρας.
Η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων έχει τη μεγαλύτερη αντιπροσωπεία στην COP26

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας