Aλλο ένα κρίσιμο, αν και μάλλον όχι οριστικό, επεισόδιο σχετικά με την τύχη του Τζούλιαν Ασάνζ ξεκινά σήμερα σε Εφετείο το Λονδίνου, όπου θα εξεταστεί η προσφυγή της αμερικανικής κυβέρνησης εναντίον προηγούμενης δικαστικής απόφασης που απαγόρευε την έκδοση του Αυστραλού δημοσιογράφου στις ΗΠΑ λόγω των φόβων για ενδεχόμενη βλάβη στην ψυχική του υγεία. Η ακροαματική διαδικασία θα διαρκέσει δύο μέρες, αν και η απόφαση δεν αναμένεται σύντομα.
Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε χθες τις αμερικανικές αρχές να βάλουν στο αρχείο το κατηγορητήριο κατά του ιδρυτή του ιστότοπου Wikileaks και τις βρετανικές να τον αποφυλακίσουν άμεσα. «Υστερα από 20 χρόνια, πρακτικά κανένας υπεύθυνος για τα εγκλήματα πολέμου που φέρεται να διαπράχθηκαν από τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των πολέμων στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ δεν έχει λογοδοτήσει, πόσο μάλλον παραπεμφθεί σε δίκη, και μολαταύτα ένας εκδότης που αποκάλυψε τέτοια εγκλήματα αντιμετωπίζει μια ζωή στη φυλακή», δήλωσε η γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας Ανιές Καλαμάρ.
Ενας άλλος σοβαρός λόγος τον οποίο επικαλείται η Διεθνής Αμνηστία κατά της έκδοσης του 50χρονου Ασάνζ είναι η πρόσφατη αποκάλυψη του Yahoo News σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση Τραμπ οργάνωνε επιχείρηση για την απαγωγή ή δολοφονία του Ασάνζ όσο εκείνος βρισκόταν ακόμα έγκλειστος στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο.
Μένει να φανεί κατά πόσον οι Βρετανοί δικαστές, ύστερα από όλα αυτά, θα πειστούν από τα νέα επιχειρήματα της Ουάσινγκτον, σύμφωνα με τα οποία ο Ασάνζ, εφόσον εκδοθεί, δεν θα οδηγηθεί σε φυλακή υψίστης ασφαλείας, ενώ θα έχει παράλληλα το δικαίωμα να εκτίσει την ποινή του στην Αυστραλία.
«Οποια κι αν είναι η έκβαση αυτής της έφεσης», έγραφε η Guardian, «διάφοροι ειδικοί στα νομικά αμφιβάλλουν για το αν θα μπορέσει ο Ασάνζ να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση, αν δεν εξαντληθούν πρώτα όλες οι εναλλακτικές των ΗΠΑ για έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο. Μια τέτοια διαδικασία θα μπορούσε να τραβήξει χρόνια, αν και υπάρχει κι ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο θα μπορούσε να αφεθεί ελεύθερος μέσα σε λίγες εβδομάδες».
Η Ρεμπέκα Βίνσεντ, συντονίστρια διεθνών εκστρατειών στους Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα, λέει στην Guardian ότι ενώ υπάρχει από πέρυσι αυξημένο ενδιαφέρον για την υπόθεση Ασάνζ, ταυτόχρονα δεν εκτιμάται σωστά η σημασία της για την ελευθερία του Τύπου: «Το γεγονός ότι αυτή η ιστορία έχει τραβήξει τόσο πολύ είχε ανατριχιαστικές επιπτώσεις στο ρεπορτάζ για θέματα εθνικής ασφάλειας ανά τον κόσμο. Αν οι ΗΠΑ πετύχουν την έκδοσή του, τότε θα δημιουργηθεί ένα προηγούμενο από το οποίο ίσως να μη μείνει ανεπηρέαστο κανένα μέσο ενημέρωσης».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας