• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.0°C / 30.2°C
  2 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.9°C / 29.6°C
  4 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.0°C / 27.7°C
  3 BF
  38%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  36%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  2 BF
  53%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.8°C / 31.0°C
  2 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 21.8°C / 27.4°C
  1 BF
  39%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  2 BF
  31%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.6°C / 27.2°C
  2 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.6°C / 26.9°C
  2 BF
  47%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.8°C / 29.4°C
  2 BF
  37%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.6°C / 25.7°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  57%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.4°C / 28.9°C
  4 BF
  42%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  30°C 25.5°C / 30.5°C
  2 BF
  41%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  4 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.5°C / 30.4°C
  0 BF
  44%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.3°C / 25.3°C
  2 BF
  50%
 • Κατερίνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  23°C 22.3°C / 26.7°C
  2 BF
  80%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  1 BF
  48%
Ronald Wittek, Pool Photo via AP

Τα θέματα της διήμερης Συνόδου της Ε.Ε. και οι ελληνικές θέσεις

 • A-
 • A+

Η μόνη αναφορά στην Τουρκία στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής θα αφορά τη χρηματοδότηση για το μεταναστευτικό.

«Σε συνέχεια της δήλωσης του Μαρτίου 2021 και των συμπερασμάτων του Ιουνίου 2021, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την προσδοκία του ότι η χρηματοδότηση για τους Σύρους πρόσφυγες και τις κοινότητες υποδοχής στην Τουρκία, την Ιορδανία, τον Λίβανο και άλλα μέρη της περιοχής στο πλαίσιο των σχετικών μέσων θα κινητοποιηθεί εγκαίρως» θα αναφέρεται στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

Σύμφωνα με διπλωμάτη των Βρυξελλών, το ότι η Τουρκία δεν είναι η μόνη χώρα που έχει λαμβάνειν από τη χρηματοδότηση για το μεταναστευτικό είναι μια επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας. Η Άγκυρα θα χρειαστεί να μοιραστεί τα χρήματα με άλλες χώρες που επίσης φιλοξενούν πρόσφυγες.

Κι αν σε αυτό το σημείο η αναφορά είναι ρητή για την Τουρκία, σε σημείο που δεν είναι αλλά εννοείται. Πρόκειται για την αναφορά ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «δεν θα δεχθεί καμία προσπάθεια τρίτων χωρών να εργαλειοποιήσουν τους μετανάστες για πολιτικούς σκοπούς» και καταδικάζει τέτοιες επιθέσεις στα σύνορα της ΕΕ.

Μια γενικόλογη αναφορά που μπορεί να παραπέμψει στις πράξεις της Τουρκίας στον Έβρο, αλλά και σε τυχόν επανάληψη της ίδιας τακτικής. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Ελλάδα είναι πολύ ικανοποιημένη με αυτήν την αναφορά, ζήτησε δε να προστεθεί μία ειδική αναφορά στη Λευκορωσία και την πίεση που δέχεται στα σύνορά της. Ο Λουκασένκο έχει φέρει... πιο κοντά την Ελλάδα με αυτές τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που τα προηγούμενα χρόνια νόμιζαν ότι δεν τους ενδιαφέρει το μεταναστευτικό, αλλά τώρα βλέπουν ότι η κατάσταση πιέζει. Κι εκεί έχουν αναπτυχθεί νέες σχέσεις της Αθήνας με τις πρωτεύουσες Λιθουανίας, Λετονίας, ακόμα και Πολωνίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτό το σημείο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αναμένεται να θέσει το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων. Το θέμα φυσικά δεν είναι στην ατζέντα, αλλά θα τεθεί στο πλαίσιο της συζήτησης.

Στο μεταναστευτικό, οι ηγέτες θα τονίζουν στα συμπεράσματα και την ανάγκη προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Και εκεί... χτυπάει ένα καμπανάκι για την Ελλάδα, αφού Γερμανία, Αυστρία και Ολλανδία θα θέσουν το ζήτημα των δευτερογενών μετακινήσεων.

«Η ΕΕ παραμένει αποφασισμένη να διασφαλίσει τον αποτελεσματικό έλεγχο των εξωτερικών της συνόρων. Θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για τη μείωση των δευτερογενών μετακινήσεων» αναμένεται να σημειώνεται στα συμπεράσματα. Η συζήτηση θα αφορά την πρόταση της Λιθουανίας για αυστηροποίηση των κανόνων προστασίας συνόρων και ενίσχυση της εργαλειοθήκης των χωρών για τον σκοπό αυτόν.

Στο θέμα της ενεργειακής κρίσης, οι διαιρέσεις της ΕΕ θα αναδειχθούν ξανά στη συζήτηση των Ευρωπαίων ηγετών. Παρόλο που όλοι συμφωνούν στα συμπτώματα, με τις υψηλές τιμές να προκαλούν κοινωνική αναταραχή και να απειλούν να εμποδίσουν την οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία, για ακόμη μία φορά, οι 27 χώρες είναι χωρισμένες σε διαφορετικά «στρατόπεδα» σχετικά με τη λύση του προβλήματος.

Υπάρχουν κράτη-μέλη που έχουν υπερεπενδύσει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και δεν επιθυμούν επιπλέον επενδύσεις σε φυσικό αέριο ή κοινή αγορά εκ μέρους της Ευρώπης. Και υπάρχουν και άλλα κράτη μέλη που δεν έχουν αρκετές ανανεώσιμες πηγές και το φυσικό αέριο τούς είναι απαραίτητο.

Αυτό το μπρα-ντε-φερ θα εξελιχθεί στη συζήτηση των ηγετών της ΕΕ για το ενεργειακό στη Σύνοδο Κορυφής που θα ξεκινήσει σήμερα το μεσημέρι στις Βρυξέλλες. «Υπάρχει το πολιτικό ρίσκο που θέλουμε να αποφύγουμε», δήλωσε ένας διπλωμάτης. «να μην τεθεί το δίλημμα καθαρή ενέργεια ή φθηνή ενέργεια». Κάτι τέτοιο εξηγεί ότι θα ήταν κακό για τα μακροπρόθεσμα σχέδια της ΕΕ και όχι μόνο.

Σύμφωνα με τον ίδιο διπλωμάτη, η Ελλάδα κατατάσσεται στη δεύτερη ομάδα χωρών, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό να συμπαρατάσσεται με τον Ισπανό και τον Ιταλό ομόλογό του, ζητώντας κοινή αγορά φυσικού αερίου ώστε να απεξαρτηθεί η τιμή από την προμήθειά του. Κάτι τέτοιο δεν αναμένεται να αποφασιστεί σήμερα -άλλωστε η Κομισιόν θα το εξετάσει όπως είπε ως τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, δεν είναι σίγουρο ότι θα αποφασιστεί τελικά.

Επίσης το θέμα του Κράτους Δικαίου θα τεθεί τελικά στο ... τραπέζι των ηγετών, οι  οποίοι  θα συναντηθούν για πρώτη φορά αφότου το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας αμφισβήτησε την υπεροχή του δικαίου της ΕΕ και δύο ημέρες μετά την αντιπαράθεση του Πολωνού πρωθυπουργού Ματέους Μοραβιέτσκι με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η συζήτηση θα γίνει στην σκιά της ανακοίνωσης του Προέδρου του ΕυρωπαΪκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι ότι έδωσε εντολή στους δικηγόρους του Ευρωκοινοβουλίου να προετοιμάσουν αγωγή κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την "αποτυχία" της να δράσει: «Τα κράτη μέλη της ΕΕ που παραβιάζουν το κράτος δικαίου δεν θα πρέπει να λαμβάνουν κονδύλια της ΕΕ. Πέρυσι, το Κοινοβούλιο αγωνίστηκε σκληρά για τη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα το διασφαλίζει αυτό. Ωστόσο, μέχρι στιγμής η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι απρόθυμη να τον χρησιμοποιήσει», δήλωσε ο Σασόλι.

 Η ενεργειακή κρίση στο τραπέζι των ηγετών

Η εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι ένα ακανθώδες ζήτημα στη σημερινή ατζέντα της Συνόδου Κορυφής. Ενώ όλοι οι ηγέτες συμφωνούν ως προς τα συμπτώματα - οι υψηλές τιμές προκαλούν κοινωνική αναταραχή και απειλούν να εμποδίσουν την οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία- διαφωνούν ως προς τη θεραπεία.

Οι φιλελεύθερες χώρες, όπως το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία, πιστεύουν ότι το πρόβλημα είναι παροδικό και θα περάσει χωρίς ιδιαίτερη παρέμβαση. Το επιχείρημα είναι ότι οι σημερινές αυξήσεις των τιμών συνδέονται με την παγκόσμια ανάκαμψη και θα υποχωρήσουν σε λιγότερο από ένα χρόνο.

«Δεν θέλουμε να βιαστούμε να προβούμε σε γρήγορες λύσεις για κάτι που θα μπορούσε να είναι μια προσωρινή αύξηση των τιμών και στη συνέχεια να προσγειωθούμε με εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις που δεν αξίζουν», δήλωσε αξιωματούχος από μια χώρα μέλος που αντιτίθεται σε μια πλήρη αναμόρφωση της αγοράς ενέργειας της ΕΕ.

Και το Βερολίνο είναι αρνητικό σε μακροπρόθεσμα μέτρα, αφού εξαιτίας των μεγάλων συμβολαίων που έχει υπογράψει, η Γερμανία δεν υποφέρει από τη ραγδαία αύξηση τιμών.

Γερμανοί αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες δήλωσαν ότι ενώ "δεν έχει νόημα να πετάξουμε το σύστημα στη θάλασσα τώρα", το Βερολίνο είναι "έτοιμο να ρίξει μια άλλη ματιά στη διαμόρφωση των τιμών στην Ευρώπη για να δούμε αν μπορεί να βελτιωθεί κάτι". Η ομάδα αυτή πιστεύει ότι οι προτάσεις "εργαλειοθήκης" της Επιτροπής που δρομολογήθηκαν την περασμένη εβδομάδα -όπως η προσωρινή μείωση των φόρων- είναι γενικά η σωστή προσέγγιση.

Στην άλλη όχθη, μια ομάδα νότιων και ανατολικών χωρών - με επικεφαλής την Ισπανία, αλλά και την Ελλάδα και την Ιταλία, η οποία είναι μία από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο στην ΕΕ- επιθυμεί ουσιαστικές αλλαγές στις αγορές χονδρικής και πιέζει για κοινές αγορές φυσικού αερίου από την ΕΕ, κάτι που, όπως υποστηρίζει η Μαδρίτη, θα επέτρεπε στην ΕΕ να διαπραγματευτεί καλύτερες τιμές.

Ισπανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ θα παρακαλέσει για ευρείες "διαρθρωτικές" αλλαγές και όχι μόνο για "παρηγορητικές" λύσεις. Ο Σάντσεθ έχει προγραμματιστεί να συναντηθεί με τον Σαρλ Μισέλ και την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν σήμερα το πρωί, πριν από τη σύνοδο κορυφής.

Όμως η περαιτέρω συζήτηση σχετικά με την κοινή προμήθεια ενέργειας και την αποθήκευση - που πρότεινε η Ισπανία - είναι πιθανό να αναβληθεί μέχρι την έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών ενέργειας την επόμενη εβδομάδα.

Ο ρόλος της Ρωσίας επίσης μπορεί επίσης να τεθεί επί τάπητος, μετά την προειδοποίηση του Ζοζέπ Μπορέλ αυτή την εβδομάδα ότι η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου έχει "βαθιές γεωπολιτικές ρίζες". Γερμανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι η Μόσχα εκπληρώνει όλες τις συμβάσεις προμήθειας. Αλλά η Πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε την Τετάρτη στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: "Ενώ η Gazprom έχει τιμήσει τις μακροπρόθεσμες συμβάσεις της μαζί μας, δεν ανταποκρίθηκε στην υψηλότερη ζήτηση όπως έκανε τα προηγούμενα χρόνια".

Την ίδια στιγμή, χώρες όπως η Γαλλία, η Φινλανδία, η Σλοβακία και η Πολωνία, επιθυμούν την κατάταξη της πυρηνικής ενέργειας ως πράσινη ενέργεια και ενδέχεται να θέσουν αυτό το επίμαχο σημείο κατά τη διάρκεια των ευρύτερων συζητήσεων.

Η πρόταση της Πολωνίας σε ένα μη επίσημο έγγραφο ότι η δέσμη μέτρων για το κλίμα "Fit for 55" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αποτελεί ορόσημο, θα πρέπει να αναθεωρηθεί, είναι πιθανό να τύχει σύντομης συζήτησης, εκτός από τις χώρες με βιομηχανίες ορυκτών καυσίμων, δήλωσαν αρκετοί διπλωμάτες.

Και το μεταναστευτικό στην ατζέντα

Την Παρασκευή, οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν την κατάσταση στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ, όπου η Λευκορωσία ενθαρρύνει τους μετανάστες να εισέλθουν στην Πολωνία, τη Λιθουανία και τη Λετονία. Οι τρεις χώρες συγκαταλέγονται σε μια ομάδα 12 χωρών που ζήτησαν να αλλάξουν οι κανόνες της ΕΕ ώστε να επιτραπεί μια πιο μυώδης άμυνα των συνόρων - αλλά αντιμετωπίζουν αυξανόμενο έλεγχο, καθώς πολλοί μετανάστες έχουν ήδη πεθάνει στην περιοχή. Ο τελευταίος θάνατος αναφέρθηκε την Τετάρτη, όταν Πολωνοί δύτες βρήκαν το πτώμα ενός 19χρονου Σύρου σε ποτάμι στα σύνορα.

Οι 12 χώρες κάλεσαν επίσης την ΕΕ να βοηθήσει στην κατασκευή ενός "φυσικού φράγματος" στα σύνορα, επιμένοντας ότι πρόκειται για ένα "νόμιμο μέτρο [που] θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί επιπλέον και επαρκώς από τον προϋπολογισμό της ΕΕ κατά προτεραιότητα".

Οι αρχικές αντιδράσεις στην επιστολή από άλλες χώρες άργησαν να έρθουν, αλλά την Τετάρτη, Ισπανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν πιστεύουν ότι η οικοδόμηση ενός τείχους είναι η καλύτερη ή η μόνη λύση - αντίθετα, η ΕΕ θα πρέπει να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τις χώρες προέλευσης των μεταναστών για να αποτρέψει εξαρχής την έξοδο των ανθρώπων. Ενώ οι χώρες της ΕΕ εξέφρασαν συμπάθεια για την Πολωνία, τη Λιθουανία και τη Λετονία, η πλειοψηφία ανησυχεί εξίσου για την άρνηση της Πολωνίας να επιτρέψει την πρόσβαση στα σύνορα σε Ευρωπαίους αξιωματούχους, τη συνοριακή υπηρεσία Frontex, ΜΚΟ ή δημοσιογράφους.

Η Γερμανία, με την υποστήριξη της Αυστρίας και της Ολλανδίας, πίεσε για να μπει στην ημερήσια διάταξη το πρόβλημα των χωρών που αντιμετωπίζουν δευτερογενή μετανάστευση - αιτούντες άσυλο που περνούν από μια χώρα της ΕΕ πριν προχωρήσουν σε αναζήτηση καθεστώτος πρόσφυγα σε άλλη χώρα. Η Μέρκελ έθεσε το θέμα στο δείπνο των ηγετών της ΕΕ στη Σλοβενία στις 5 Οκτωβρίου και έλαβε δημόσια υποστήριξη από τον Μαρκ Ρούτε εκείνο το βράδυ.

Ωστόσο, μια παράταξη υπό ιταλική ηγεσία, στην οποία συμμετέχει και η Ισπανία, αναμένεται να τονίσει τη δεινή θέση των χωρών του Νότου, οι οποίες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των μεταναστευτικών κυμάτων εδώ και χρόνια - και έτυχαν ελάχιστης συμπάθειας από τα περισσότερα ανατολικά κράτη της ΕΕ κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης του 2015.

Ενώ ο στόχος της συζήτησης για το μεταναστευτικό είναι επισήμως να γίνει απολογισμός των συμπερασμάτων του Συμβουλίου του Ιουνίου για το θέμα, αναμένετε μια "μακρά και περίπλοκη" συζήτηση το πρωί της Παρασκευής, όπως το έθεσε διπλωματικά ένας αξιωματούχος.

Τελικά θα συζητήσουν και για την Πολωνία

Οι ηγέτες της ΕΕ φθάνουν σήμερα στις Βρυξέλλες για διήμερη σύνοδο κορυφής, η οποία για ακόμα μία φορά θα ασχοληθεί με την συμπεριφορά μιας δύστροπης χώρας στα ανατολικά. Οι ηγέτες θα συναντηθούν για πρώτη φορά αφότου το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας αμφισβήτησε την υπεροχή του δικαίου της ΕΕ και δύο ημέρες μετά την αντιπαράθεση του Πολωνού πρωθυπουργού Ματέους Μοραβιέτσκι με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Για την Άνγκελα Μέρκελ, αυτή θα είναι η 107η και πιθανότατα τελευταία σύνοδος κορυφής της ΕΕ ως καγκελάριος της Γερμανίας - αλλά τα συμπεράσματα από την πρώτη της Σύνοδο Κορυφής το 2005 θα είναι τρομακτικά οικεία: Μια "παγκόσμια προσέγγιση για τη μετανάστευση", το "μέλλον της Ευρώπης", η "κλιματική αλλαγή", η "Αφρική" - ακόμη και το "κράτος δικαίου". Μόνο που τότε, οι ηγέτες μιλούσαν για προβλήματα με το κράτος δικαίου στο Ιράκ, όχι εντός των συνόρων της ΕΕ. Όταν έγινε καγκελάριος πριν από 16 χρόνια, η Μέρκελ δήλωσε ότι θα υπερασπιζόταν μια νέα "πολιτική των μικρών βημάτων" – όμως τελικά ίσως ήταν λίγο πολύ μικρά.

Παρά τις ελπίδες του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ότι το θέμα δεν θα επισκιάσει τις συζητήσεις, οι ηγέτες θα ασχοληθούν τελικά με το κράτος δικαίου, όπως ανέφερε στην επιστολή πρόσκλησής του, χωρίς να κατονομάσει την Πολωνία. «Στην ευρωπαϊκή γλώσσα, αυτό σημαίνει "ας προσπαθήσουμε να μη μιλήσουμε γι' αυτό για πολύ καιρό"», δήλωσε ένας ανώτερος Γάλλος αξιωματούχος για το μικρό νεύμα του ΜΙσέλ στο μεγάλο ελέφαντα στο δωμάτιο.

Ενώ ο Μισέλ ήθελε να αποφύγει την κατάσταση που είχε εξελιχθεί τον Ιούνιο, όταν πολλοί ηγέτες είχαν στραφεί κατά του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+, η σκέψη, σύμφωνα με πολλούς διπλωμάτες, ήταν ότι η Πολωνία έδειξε ότι θα έθετε το θέμα ούτως ή άλλως. Ωστόσο, αξιωματούχοι από τη Γαλλία, την Ισπανία και πολλές άλλες χώρες δήλωσαν την Τετάρτη ότι ο στόχος εξακολουθούσε να είναι να διατηρηθεί η συζήτηση περιορισμένη, με την ελπίδα να μην επισκιάσει ολόκληρη τη σύνοδο κορυφής.

Τα κύρια ερωτήματα για το κράτος Δικαίου: 1) Πόσοι ηγέτες θα σηκωθούν και θα μετρηθούν όταν πρόκειται να παρέμβουν στην Πολωνία; Πολλά κράτη μέλη έχουν δηλώσει ότι θα κάνουν πίσω μέχρι να δουν πώς θα εξελιχθεί η συζήτηση - αν και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε αναμένεται να θέσει το θέμα ... 2) Θα ζητήσουν κάποιοι ηγέτες συγκεκριμένες ενέργειες, όπως να παροτρύνουν την Επιτροπή να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό κανόνων δικαίου που επιτρέπει στις Βρυξέλλες να διακόπτουν κονδύλια από τον προϋπολογισμό της ΕΕ σε χώρες που θεωρείται ότι παραβιάζουν τα πρότυπα της ΕΕ; Τις τελευταίες ημέρες, πολλά κράτη μέλη έχουν χαμηλώσει τη ρητορική τους προς τη Βαρσοβία - ακολουθώντας το παράδειγμα της Μέρκελ, πολλές χώρες την παραμονή της συνόδου κορυφής τόνισαν την ανάγκη για "διάλογο" αντί για αντιπαράθεση.

Μια άλλη δυναμική που θα εξελιχθεί θα είναι αυτή μεταξύ της Μέρκελ και του Μοραβιέτσκι. Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ πρότεινε την Τετάρτη τη διεξαγωγή κοινών περιπολιών στην πολωνική πλευρά των κοινών τους συνόρων, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η αύξηση των μεταναστών που εισέρχονται στη Γερμανία από την Πολωνία. Ο ίδιος διέψευσε πληροφορίες ότι το Βερολίνο σχεδιάζει να κλείσει τα σύνορα με την Πολωνία.

Η Μέρκελ αναμένεται να έχει διμερή συνάντηση με τον Μοραοβιέτσκι, πιθανότατα πριν από τη σύνοδο κορυφής, δήλωσαν αξιωματούχοι. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα εκφράσει την εκτίμησή του για την προειδοποίηση της καγκελαρίου προς την Κομισιόν την περασμένη εβδομάδα κατά της περικοπής των κονδυλίων προς την Πολωνία και την Ουγγαρία.

Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι δήλωσε την Τετάρτη ότι έδωσε εντολή στους δικηγόρους του Ευρωκοινοβουλίου να προετοιμάσουν αγωγή κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την "αποτυχία" της να δράσει: «Τα κράτη μέλη της ΕΕ που παραβιάζουν το κράτος δικαίου δεν θα πρέπει να λαμβάνουν κονδύλια της ΕΕ. Πέρυσι, το Κοινοβούλιο αγωνίστηκε σκληρά για τη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα το διασφαλίζει αυτό. Ωστόσο, μέχρι στιγμής η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι απρόθυμη να τον χρησιμοποιήσει», δήλωσε ο Σασόλι.

Σύμφωνα με το POLITICO, οι ίδιοι οι δικηγόροι του Κοινοβουλίου δεν πιστεύουν ότι θα κερδίσουν την αγωγή. Σε μια εμπιστευτική νομική γνωμοδότηση που συνέταξε η νομική υπηρεσία του Κοινοβουλίου, με ημερομηνία 27 Αυγούστου προειδοποιούν ότι "οι αγωγές για παράλειψη ενέργειας ... πολύ σπάνια πετυχαίνουν". Επισημαίνουν τον "κίνδυνο" το Δικαστήριο της ΕΕ να απορρίψει την αγωγή ως απαράδεκτη "εντός λίγων εβδομάδων".

Εάν το ΔΕΕ έκανε δεκτή την αγωγή, "θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να πεισθεί το Δικαστήριο ότι η Επιτροπή είχε νομική υποχρέωση" να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό αιρεσιμότητας, αναφέρεται στη γνωμοδότηση.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Σκοπός της Ε.Ε. η εξάλειψη της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία
Στην τελευταία εκδοχή του κειμένου των συμπερασμάτων, οι ηγέτες θα αναγνωρίζουν ότι οι συνεχιζόμενες υψηλές τιμές της ενέργειας έχουν ολοένα και πιο αρνητικό αντίκτυπο στους πολίτες και τις επιχειρήσεις
Σκοπός της Ε.Ε. η εξάλειψη της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία
ΕΥΡΩΠΗ
Τι θα αποφασίσουν απόψε οι ηγέτες - Διακήρυξη Βερσαλλιών
Ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων, μείωση των ενεργειακών εξαρτήσεων και οικοδόμηση μιας πιο ισχυρής οικονομικής βάσης», το τρίπτυχο της διακήρυξης των 27 στις Βερσαλλίες.
Τι θα αποφασίσουν απόψε οι ηγέτες - Διακήρυξη Βερσαλλιών
ΕΥΡΩΠΗ
Ευρωπαϊκή αυτονομία α λα γαλλικά
«Η θάλασσα κυβερνάται από το διεθνές δίκαιο», το μήνυμα της γαλλικής προεδρίας στην Ε.Ε. απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις κατά Ελλάδας και Κύπρου ● Οι γαλλικές φιλοδοξίες για αποκατάσταση της θέσης της Ε.Ε....
Ευρωπαϊκή αυτονομία α λα γαλλικά
ΕΥΡΩΠΗ
«Ναυάγιο» των 27 για το ενεργειακό
Απελπιστικά μόνοι οι Ευρωπαίοι απέναντι στο ψύχος ● Καμία συμφωνία στη σύνοδο κορυφής για το ζήτημα που «καίει» εκατομμύρια νοικοκυριά σε όλη την ήπειρο.
«Ναυάγιο» των 27 για το ενεργειακό
ΕΥΡΩΠΗ
Δεν τα βρήκαν (σχεδόν) σε τίποτα οι «27»
Πολλές διαφωνίες, μεγάλη ασυνεννοησία και μία υποτυπώδης σύγκλιση για το κείμενο συμπερασμάτων ήταν η εικόνα της χθεσινής συνόδου κορυφής.
Δεν τα βρήκαν (σχεδόν) σε τίποτα οι «27»
ΕΥΡΩΠΗ
Συζήτηση για την Πολωνία στη Σύνοδο Κορυφής
Η Ε.Ε. προετοιμάζεται για μια έντονη συζήτηση σχετικά με την κατάσταση του κράτους δικαίου, όταν οι ηγέτες συναντηθούν για τη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (EUCO) αύριο Πέμπτη.
Συζήτηση για την Πολωνία στη Σύνοδο Κορυφής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας