• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 15.8°C
  2 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 6.4°C / 11.9°C
  2 BF
  81%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 14.0°C
  4 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 14.1°C
  3 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 5.8°C / 11.0°C
  2 BF
  95%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 6.8°C
  5 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.3°C / 12.4°C
  2 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 15.3°C
  4 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 12.9°C
  3 BF
  94%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.8°C / 15.6°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 13.6°C
  4 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 12.6°C
  5 BF
  84%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 12.5°C
  2 BF
  69%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.1°C / 13.4°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 16.8°C
  3 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.6°C / 16.0°C
  4 BF
  54%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 12.1°C
  3 BF
  92%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 6.5°C / 9.4°C
  3 BF
  84%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.8°C / 4.8°C
  2 BF
  95%

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ

AP Photo
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ηλεκτρισμένη» συνάντηση των 27

 • A-
 • A+
Οι εξελίξεις στην ενέργεια κυριαρχούν στη διήμερη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. • Στην «εργαλειοθήκη» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παραπέμπει το σχέδιο συμπερασμάτων, βαθύτερη συζήτηση για την ενεργειακή αυτονομία της Ε.Ε. θέλει ο Σαρλ Μισέλ • Πολωνία, πανδημία, μετανάστευση και η κλιματική σύνοδος στη Γλασκόβη επίσης στην ατζέντα.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Η αύξηση στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκεται στην ατζέντα της συνόδου κορυφής που ξεκινάει σήμερα στις Βρυξέλλες. Παρότι οι Ευρωπαίοι εκτιμούν ότι η άμεση αντιμετώπιση του κύματος των αυξήσεων εναπόκειται στα κράτη-μέλη, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ θεωρεί ότι χρειάζεται μια συζήτηση για την ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης.

Τολμηρές αποφάσεις για το θέμα δεν αναμένονται και ούτε οι 27 ηγέτες πρόκειται να μιλήσουν παραπάνω για μια κοινή ευρωπαϊκή λύση, όπως για παράδειγμα η ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου στο άμεσο μέλλον. Αυτή η πρόταση ήδη εξετάζεται από την Ευρ. Επιτροπή και οι αποφάσεις αναμένονται έως το τέλος του χρόνου. Σήμερα οι ηγέτες θα προσεγγίσουν θεωρητικά παρεμβάσεις που θα εξειδικευτούν την επόμενη εβδομάδα στο έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας.

Στο κείμενο των συμπερασμάτων, που βρίσκεται στο τραπέζι αυτήν τη στιγμή και έχει δει η «Εφ.Συν.», τα κράτη-μέλη ενθαρρύνονται να χρησιμοποιήσουν την εργαλειοθήκη της Ευρ. Επιτροπής και καλείται η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να προχωρήσει σε επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Οι 27 ηγέτες θα συζητήσουν και την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Πολωνία, ύστερα από απαίτηση πολλών ηγετών. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, «οι αποφάσεις στο πλαίσιο των διαδικασιών της Ε.Ε. δεν εναπόκεινται στο Συμβούλιο, το οποίο μπορεί να προχωρήσει σε πολιτική συζήτηση, αλλά στην Ευρ. Επιτροπή, η οποία μέσω των πρόσφατων δηλώσεων της προέδρου της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει ενώπιον τις επιλογές της διαδικασίας επί παραβάσει, της ενεργοποίησης προστασίας του προϋπολογισμού και την ενεργοποίηση του Αρθρου 7.

Σχολιάζοντας την επιλογή του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να προσφύγει κατά της Ευρ. Επιτροπής για τη μη εφαρμογή των μηχανισμών προστασίας του προϋπολογισμού, ο εκπρόσωπος δήλωσε πως αυτό είναι ένα ζήτημα που αφορά κυρίως την Ευρ. Επιτροπή.

Η πανδημία

Στο θέμα της πανδημίας που θα αναλυθεί σήμερα το απόγευμα, οι ηγέτες θα ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις, καθώς και για την επιδείνωση της κατάστασης σε ορισμένα κράτη-μέλη. Επίσης θα συζητηθεί η προώθηση εμβολίων σε τρίτες χώρες, καθώς και τεχνικά θέματα που σχετίζονται με την παραγωγή εμβολίων. Κάποιες χώρες αναμένεται να θέσουν το ζήτημα της αλλαγής εκτίμησης της επιδημιολογικής κατάστασης -π.χ. να μετρούν περισσότερο πλέον οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και όχι τα κρούσματα.

Στο αποψινό δείπνο εργασίας, οι ηγέτες θα εξετάσουν θέματα εμπορίου και εξωτερικών σχέσεων, ειδικότερα σε σχέση με την προετοιμασία για την κλιματική σύνοδο COP26 στη Γλασκόβη και την προετοιμασία της συνόδου Ε.Ε. - Ανατολικής Γειτονίας.

Αύριο Παρασκευή θα συζητηθεί η εξωτερική διάσταση της μεταναστευτικής πολιτικής και οι σχέσεις με τις χώρες διέλευσης των μεταναστευτικών ροών, που περιλαμβάνουν χρηματοδότηση και άλλα εργαλεία. Ενα θέμα που αφορά την Ελλάδα είναι το ζήτημα των δευτερογενών μετακινήσεων προς χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Θεωρείται βέβαιο ότι κάποιοι ηγέτες θα το θέσουν επιτακτικά.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Ένα νέο όπλο εξωτερικής πολιτικής των Βρυξελλών
Οι Βρυξέλλες έχουν ετοιμάσει ένα νέο επαναστατικό εμπορικό -και, ουσιαστικά, εργαλείο εξωτερικής πολιτικής- που θα τους επιτρέπει να επιβάλλουν αντι-κυρώσεις σε άτομα, εταιρείες και ολόκληρες χώρες.
Ένα νέο όπλο εξωτερικής πολιτικής των Βρυξελλών
ΕΥΡΩΠΗ
Πάλι πέρασε του «Βορρά» για την ενεργειακή κρίση
Απέναντι στην πρόταση πέντε χωρών του Νότου για μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς, εννέα χώρες αρνούνται οποιαδήποτε παρέμβαση στο σύστημα διαμόρφωσης των χονδρικών τιμών ρεύματος.
Πάλι πέρασε του «Βορρά» για την ενεργειακή κρίση
ΕΥΡΩΠΗ
Αποθήκες ψυχών με τις ευλογίες της Ε.Ε.
Εκτακτα και προσωρινά μέτρα για μεγαλύτερη ευελιξία στην Πολωνία, τη Λετονία και τη Λιθουανία, λόγω της εργαλειοποίησης μεταναστών από το καθεστώς...
Αποθήκες ψυχών με τις ευλογίες της Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Τρέχει να προλάβει νέα... Βαβέλ η Ε.Ε.
Με τον χάρτη της Ευρώπης να «κοκκινίζει» ξανά από τα κρούσματα και τις νοσηλείες ασθενών του κορονοϊού, οι Βρυξέλλες κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν τα κράτη-μέλη που βυθίζονται ξανά στο νέο κύμα.
Τρέχει να προλάβει νέα... Βαβέλ η Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Νέο μονοκλωνικό εξετάζει ο ΕΜΑ
Το Xevudy προορίζεται για τη θεραπεία ενηλίκων και εφήβων που δε χρειάζονται συμπληρωματική θεραπεία με οξυγόνο, αλλά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο η νόσος να εξελιχθεί σε σοβαρό COVID-19
Νέο μονοκλωνικό εξετάζει ο ΕΜΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας