• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.6°C / 19.2°C
  0 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  1 BF
  82%
 • Πάτρα
  Βροχοπτώσεις μεγάλης έντασης
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  4 BF
  87%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  2 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  77%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.0°C / 16.0°C
  1 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  2 BF
  47%
 • Αγρίνιο
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  13°C 12.6°C / 14.6°C
  1 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  4 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  4 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 20.8°C
  4 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.6°C / 19.7°C
  2 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  16°C 15.5°C / 15.5°C
  5 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 17.5°C
  0 BF
  67%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.5°C / 17.5°C
  2 BF
  72%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 20.8°C
  0 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.4°C
  3 BF
  55%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  2 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.7°C / 17.2°C
  1 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  2 BF
  66%

«Καθησυχάζει και ταυτοχρόνως ανησυχεί» τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι

AP Photo/Petr David Josek, FILE
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Βαρσοβία «κουνάει το δάχτυλο» στην Κομισιόν

 • A-
 • A+
Με επιστολή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι επιχειρεί να καθυστερήσει την αντίδραση της Ενωσης μετά την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας του ότι ορισμένοι ευρωπαϊκοί νόμοι είναι ασυμβίβαστοι με το Σύνταγμά της. ● Την ίδια στιγμή, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών εξετάζουν νέες κυρώσεις στο καθεστώς Λουκασένκο, για εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού.

Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, να υπερασπιστεί τη χώρα του και να... μαλώσει την Κομισιόν, που «υπερβαίνει επικίνδυνα τα όρια των αρμοδιοτήτων της, παρεμβαίνοντας σε πολωνικά συνταγματικά θέματα», επιχείρησε, χθες, ο Πολωνός πρωθυπουργός. Παραμονή της σημερινής παρουσίας του ενώπιον των ευρωβουλευτών, ο Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε ανοιχτός στον διάλογο, σε μια προσπάθειά του –όπως ερμηνεύεται από τις Βρυξέλλες– να καθυστερήσει την αντίδραση της Κομισιόν.

«Γράφω αυτή την επιστολή, για να σας καθησυχάσω και ταυτόχρονα για να σας ανησυχήσω», σημείωσε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας στην επιστολή του προς την Κομισιόν. Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζει νομικές ενέργειες κατά της πολωνικής κυβέρνησης, μετά την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της ότι ορισμένοι ευρωπαϊκοί νόμοι είναι ασυμβίβαστοι με το Σύνταγμα της χώρας.

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Πολωνία παραμένει πιστό μέλος της Ε.Ε. Μιας Ε.Ε. που είναι ένας οργανισμός βασισμένος σε κοινές Συνθήκες, ο οποίος ιδρύθηκε από όλα τα κράτη μέλη, τα οποία έχουν αναθέσει ορισμένες αρμοδιότητες σε κοινά θεσμικά όργανα και έχουν ρυθμίσει από κοινού πολλούς τομείς της ζωής, μέσω του ευρωπαϊκού Δικαίου. Η Πολωνία σέβεται αυτό το Δίκαιο και αναγνωρίζει την υπεροχή του έναντι των εθνικών νόμων, σύμφωνα με όλες τις υποχρεώσεις μας βάσει της Συνθήκης για την Ε.Ε.», καθησύχασε τις Βρυξέλλες ο Μοραβιέτσκι.

«Ταυτόχρονα, όμως, θέλω να σας κάνω να ανησυχήσετε», συμπλήρωσε. «Και να επιστήσω την προσοχή σας σε ένα επικίνδυνο φαινόμενο, που απειλεί το μέλλον της Ενωσής μας. Οφείλουμε να ανησυχούμε για τη σταδιακή μετατροπή της Ενωσης σε μια οντότητα που θα πάψει να είναι μια συμμαχία ελεύθερων, ισότιμων και κυρίαρχων κρατών και, αντίθετα, θα γίνει ένας ενιαίος, κεντρικά διοικούμενος οργανισμός, διοικούμενος από θεσμούς που στερούνται τον δημοκρατικό έλεγχο από τους πολίτες των ευρωπαϊκών χωρών. Αν δεν σταματήσουμε αυτό το φαινόμενο, όλοι θα νιώσουν τις αρνητικές επιπτώσεις του. Σήμερα μπορεί να αφορά μόνο μια χώρα - αύριο, με διαφορετικό πρόσχημα, μια άλλη». Στη μακροσκελή επιστολή του, ο Πολωνός πρωθυπουργός εκθέτει τα επιχειρήματα της χώρας του, για να βρεθεί «μια λύση που θα ενισχύσει την Ευρωπαϊκή μας Ενωση», όπως αναφέρει.

EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

«Το πολωνικό Συνταγματικό Δικαστήριο δεν κάνει σήμερα τίποτα που τα δικαστήρια της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Δανίας, της Ρουμανίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας ή άλλων χωρών της Ε.Ε. δεν έχουν κάνει στο παρελθόν», αναφέρει, επιβεβαιώνοντας ότι η Πολωνία πήρε την ιδέα από το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο της Καρλσρούης.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. συζήτησαν και για τη Λευκορωσία. Συγκεκριμένα, οι Βρυξέλλες εξετάζουν νέες κυρώσεις σε βάρος του καθεστώτος Λουκασένκο -αυτή τη φορά σε βάρος του εθνικού αερομεταφορέα της χώρας, της Belavia.

Χιλιάδες μετανάστες από το Ιράκ και την Τουρκία έχουν μεταβεί αεροπορικώς στη Λευκορωσία, μόνο και μόνο για να προσπαθήσουν να διασχίσουν τα ολοένα και πιο επικίνδυνα σύνορα της Ε.Ε. με την Πολωνία και τη Λιθουανία. Οι ηγέτες της Ε.Ε. έχουν κατηγορήσει τον Λουκασένκο για εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού σε βάρος της Ευρώπης.

Η Ιρλανδία είναι ο κόμβος της Ε.Ε. για τη μίσθωση αεροσκαφών, με τις ιρλανδικές εταιρείες να διαχειρίζονται περισσότερα από τα μισά μισθωμένα αεροσκάφη παγκοσμίως. Ορισμένες ιρλανδικές εταιρείες συνεχίζουν να μισθώνουν αεροσκάφη στη Belavia, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά μεταναστών στα σύνορα της Ε.Ε.

«Αυτό πρέπει να σταματήσει. Καμία εταιρεία της Ε.Ε. δεν πρέπει να επιτρέπεται να μισθώνει αεροσκάφη σε εταιρεία που ασχολείται με την εμπορία ανθρώπων. Είναι ζήτημα αξιοπιστίας ότι η Ε.Ε. βάζει τέλος σε αυτές τις άθλιες δραστηριότητες. Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, τη Δευτέρα, είναι μια καλή ευκαιρία να εξεταστεί το θέμα», είπε ένας διπλωμάτης. Τώρα, οι υπηρεσίες της Κομισιόν εξετάζουν τις λεπτομέρειες των νέων κυρώσεων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Νέες κυρώσεις στο Μινσκ και «μπηχτές» στο Κρεμλίνο
Ελληνική πρόταση στο συμβούλιο των υπ. Εξωτερικών της Ε.Ε. για οριζόντια επέκταση κυρώσεων, με δυνατότητα επιβολής τους και σε τρίτες χώρες που «εργαλειοποιούν το Μεταναστευτικό», με προφανή στόχο την Τουρκία.
Νέες κυρώσεις στο Μινσκ και «μπηχτές» στο Κρεμλίνο
ΕΥΡΩΠΗ
Επιλεκτική ευαισθησία της Ε.Ε. για τους πρόσφυγες
Η Κομισιόν καταδίκασε ξανά την πρακτική της εργαλειοποίησης μεταναστών, ενώ την ίδια ώρα, η συζήτηση για τη χρηματοδότηση των τειχών στα σύνορα της Ε.Ε. έχει ξεκινήσει για τα καλά.
Επιλεκτική ευαισθησία της Ε.Ε. για τους πρόσφυγες
ΕΥΡΩΠΗ
Πρόεδρος της Κομισιόν προς Πολωνία: Φτιάξτε το Κράτος Δικαίου, εάν θέλετε τα κονδύλια
Οι Βρυξέλλες ήταν πρόθυμες να εγκρίνουν το σχέδιο ανάκαμψης της Πολωνίας ήδη από τον Νοέμβριο, εάν η Βαρσοβία συμφωνούσε σε ορισμένους νομικά δεσμευτικούς στόχους ή "ορόσημα" για την αποκατάσταση του κράτους...
Πρόεδρος της Κομισιόν προς Πολωνία: Φτιάξτε το Κράτος Δικαίου, εάν θέλετε τα κονδύλια
ΕΥΡΩΠΗ
Το πολωνικό δράμα για το σεβασμό του κράτους δικαίου σε εξέλιξη στο Ευρωκοινοβούλιο
Ο Πολωνός πρωθυπουργός και η πρόεδρος της Κομισιόν θα μιλήσουν στην ολομέλεια για το κράτος δικαίου. Πρόγευση για τις εξελίξεις έδωσε ο Μοραβιέτσκι που προειδοποίησε τους συναδέλφους του ηγέτες της Ε.Ε. για...
Το πολωνικό δράμα για το σεβασμό του κράτους δικαίου σε εξέλιξη στο Ευρωκοινοβούλιο
ΕΥΡΩΠΗ
Οι Πολωνοί στον δρόμο ενάντια στο Polexit
Μαζική, δυναμική απάντηση από το δημοκρατικό τμήμα της κοινωνίας της Πολωνίας στις μεθοδεύσεις της υπερσυντηρητικής κυβέρνησης που οδηγεί τις σχέσεις με την Ε.Ε. στα άκρα ή ακόμα και σε πλήρη ρήξη.
Οι Πολωνοί στον δρόμο ενάντια στο Polexit
ΕΥΡΩΠΗ
Κυρώσεις και στο βάθος... Pol-Exit
Το θέμα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στις Βρυξέλλες, που εξετάζουν περικοπή κονδυλίων για την Πολωνία, αλλά κάποιοι διπλωμάτες τολμούν να μιλήσουν και για Pol-Exit (κατά το Brexit), αν η Βαρσοβία τραβήξει το...
Κυρώσεις και στο βάθος... Pol-Exit

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας